Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

La petite fille de monsieur Linh door Philippe Claudel

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover La petite fille de monsieur Linh
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • Klas onbekend | 1029 woorden
 • 21 juni 2016
 • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
5 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Het kleine meisje van meneer Linh
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
159
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover La petite fille de monsieur Linh
Shadow
Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. Zijn kamergenoten in het asielzoekerscentrum drijven de spot met zijn liefdevolle aandacht voor het kleine meisje. Dan ontmoet hij meneer Bark en er ontstaat een innige vriendschap.
Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. Zijn kamergenoten in het asielzoekerscentrum drijven de spot met zi…
Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. Zijn kamergenoten in het asielzoekerscentrum drijven de spot met zijn liefdevolle aandacht voor het kleine meisje. Dan ontmoet hij meneer Bark en er ontstaat een innige vriendschap.
La petite fille de monsieur Linh door Philippe Claudel
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie


INHOUDSOPGAVE Auteur: Romain Puértolas

Titel: Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt

Plaats uitgave: Amsterdam

Datum uitgave: 2015

Aantal bladzijden: 267

Samenvatting:  Providence Dupois ontmoet in een ziekenhuis in Marrakesh de zevenjarige Zahera, die daar al sinds haar geboorte woont. Zahera is een wees en lijdt aan de ongeneeslijke taaislijmziekte. Tussen het meisje en de jonge vrouw groeit een onbreekbare band en als Providence weer vertrekt, belooft ze Zahera dat ze zal terugkomen om haar te adopteren en mee te nemen naar Parijs.Providence is vastbesloten om woord te houden. Als op de dag dat ze naar Marokko zal vliegen een IJslandse vulkaan uitbarst die al het vliegverkeer in Europa platlegt, gaat ze wanhopig op zoek naar andere middelen van vervoer. Ze komt terecht in een klooster, waar de monniken beweren dat ze haar kunnen leren vliegen: niet met een vliegtuig, maar zelf, met haar armen, door de kracht van haar liefde. Hoe krachtiger de liefde, hoe eerder en beter ze kan vliegen. Providence gebruikt haar diepe liefde voor Zahera als motor om de bijna 1500 kilometer naar het meisje te overbruggen. Maar is ze nog op tijd…?

Belangrijkste personages:

 1. Providence Dupois
  • Hoofdpersonage
  • Postbode
  • Wil Zahera adopteren
 2. Zahera
  • Taaislijmziekte
  • Marokkaans
 3. Leo Dinges
  • Luchtverkeersleider
  • Verliefd op Providence
  • Verteller van het verhaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Er zit een behoorlijke plotwending in die ik totaal niet aan had zien komen aan het einde. Ik zat wel even met een geschokt gezicht naar het boek te kijken en ik knipperde even met mijn ogen. Las ik dat nou goed? Dat maakt het boek nog beter dan ik dacht. Eigenlijk had ik een voorspelbaar verhaal met humor verwacht, maar dat kwam dus niet helemaal uit.”

 


VERWERKINGSOPDRACHT (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

“Het boek ziet er prachtig verzorgd uit. De achterflap is zo gemaakt dat hij precies teruggevouwen kan worden over de pagina’s heen. Dan lees je dus aan de ‘gewone’ zijkant de titel en de naam van de auteur (Romain Puértolas) en aan de andere kant “Ik kom je halen”

 • www. trotsemoeders.nl
   

“Ik zeg het maar direct: dit boek lijkt in niets op Puértolas’ eerste Fakir-roman. Ja, de ingrediënten zijn even bizar en onwerkelijk, maar de uitwerking is zoveel mooier, zoveel gevoeliger en vooral zoveel creatiever. Plus: de humor is in deze roman minder ingezet als middel om de lezer aan te pagina’s te binden dan bij het Fakir-verhaal. Daar zag je door de humor de verhaallijn soms niet meer, waar het dit keer subtiel, bij vlagen en daardoor des te effectiever is. Puértolas speelt met de taal, met de actualiteiten en karaktereigenschappen van de verschillende personages.”

 • www. tessaheitmeijer.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legende

Geel: Plottwist

Groen: Humor

Grijs: Niet akkoord

Blauw: Uiterlijk

Roze: Fantasie

Rood: Citaten


Bespreking van de recensies:

Onderwerp

Bespreking

Plottwist

In meerdere recensies wordt er vermeld dat het einde van het verhaal een enorm onverwachte plottwist bevat. Hiermee ben ik volledig akkoord.

Het einde was zo onverwacht en het verklaard de absurde en onrealistische gebeurtenissen uit het verhaal.

Humor

In elke recensie wordt de humor in het verhaal besproken. Enkelen zijn hier negatief over maar de meeste zijn hier positief over.
Ik wijk meer af richting de negatieve kant. Ik vond de humor soms overdreven flauw en overheersend dat het me afleidde van het verhaal en is soms niet meer kon volgen. Er waren momenten waarop ik bepaalde zinnen meerdere keren moest lezen voor ik ze begreep.
Door de flauwe humor leek het soms eerder een kinderboek dan een boek voor adolescenten en volwassenen.

Uiterlijk

Ik heb geen enkele recensie gevonden waar er negatief over het uiterlijk van het boek wordt gesproken. Ik vind het boek zelf er dan ook heel mooi uitzien. De speciale kaft zorgt ervoor dat je het boek uit het rek wil nemen en er meteen in wil lezen.
De kaft heeft een opvallende, blauwe kleur. De achterflap is zo gemaakt dat hij precies teruggevouwen kan worden over de pagina’s heen.

Eerst vond ik de kaft onhandig omdat hij het moeilijker maakte om op een comfortabele manier te lezen en ik wou de kaft niet beschadigen door hem te plooien.

Uiteindelijk heb ik de kaft op de naad geplooid en had ik er geen last meer van.

Fantasie

Het boek is volgens bepaalde recensies heel fantasierijk en vermakelijk. Zelf heb ik heel veel fantasie en hou ik van fantasierijke verhalen.
Maar in dit verhaal was er soms iets te veel fantasie waardoor het, zoals ik eerder al heb vermeld, soms meer lijkt op een kinderboek dan op een boek voor adolescenten en volwassenen.

Ik vind het zeker wel een uniek verhaal, het is de eerste keer dat ik zoiets heb gelezen.

Citaten

Het boek bevat prachtige citaten. En volgens de recensies ben ik niet de enige die dit vind. Dit zijn enkelen van mijn favorieten:

“Lachen is het ergste wat een ziekte kan overkomen.”
Het hart is als een grote kast waarin we alle mensen van wie we houden stoppen om ze altijd bij ons te hebben en ze ons hele leven overal mee naartoe te nemen.”

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Online oplichting

Tips en trucs om geen slachtoffer te worden van online oplichting

“Lachen is het ergste wat een ziekte kan overkomen.”
Het hart is als een grote kast waarin we alle mensen van wie we houden stoppen om ze altijd bij ons te hebben en ze ons hele leven overal mee naartoe te nemen.”

Niet-akkoord

In één recensie vond ik twee puntjes zeer opvallend omdat ik hiermee niet akkoord was.

Volgens deze recensie was het boek niet betoverend genoeg, terwijl ik juist volledig betoverd was. Het feit dat deze vrouw alles wou doen, zelfs leren vliegen, om haar dochtertje te gaan halen is het mest betoverende dat er bestaat. Maar ieder zijn eigen mening natuurlijk.

Volgend deze recensie was het boek ook enkel geschikt als een boek dat je leest tijdens je vakantie, meer niet. Dit boek is mij enorm bij gebleven en het heeft een prachtig einde da ik zeker niet meer zal vergeten, voor mij was het dus veel meer dan enkel een zomerboek. 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "La petite fille de monsieur Linh door Philippe Claudel"