Kus me door Bart Moeyaert

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 923 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 58 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 58 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1991
Pagina's
70
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Kus me
Shadow
Kus me door Bart Moeyaert
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Inhoud

1. Titel

2. Informatie over de auteur

3. Samenvatting

4. Personen

5. Tijd

6. Plaats

7. Thema

8. Adolescent / literatuur

9. Citaat

10. Open / gesloten eind

11. Eigen mening

Titel

Er is een geheimen spel dat als j een geheim vertel moet degene tegen wie je het vertelt ook zelf een eigen geheim vertellen. En ze mogen het niet door vertellen en dat doen ze met een belofte van “Wat we zeggen, sluiten we op, kus me” dat zeggen ze dus vandaar ook de titel; Kus me.
Informatie over auteur


Biografie: Bart Moeyaert is de jongste van zeven zonen. Al jong schreef hij verhalen en maakte hij boeken en kranten. Toen hij zestien was stuurde hij zijn eerste manuscript op naar een uitgever; het werd gepubliceerd toen hij negentien was. Hij studeerde kunsthumaniora in Gent en volgde een lerarenopleiding Nederlands, Duits en geschiedenis in Brussel. Hij studeerde daar af met een scriptie over Aidan Chambers. Vervolgens werkte hij als freelance medewerker voor een aantal tijdschriften en was hij tot 1995 eindredacteur van Top Magazine. Tegenwoordig schrijft hij naast boeken stukjes voor kranten en doet hij vertaalwerk. Bart Moeyaert woont in Borgerhout.

Boeken: Duet met valse noten, terug naar af, het boek van Niete, mijn tuin uit!, een klap is geen kus, een boom in de mist, drie zusters, Danni Bennonie enz.

Samenvatting

Lena en haar vrienden Marit, Bernt Wijting die Wijting genoemd wordt en Carrie die de Valse Blonde genoemd wordt hebben een spel bedacht. Een geheim spel. Dat houdt in dat je per tweetal elkaar geheimen verteld. Als de Valse Blonde Lena haar geheim wil vertellen zegt ze dat haar geheim weg is, en dat ze het niet kan vertellen maar moet laten zien. De meiden krijgen hier ruzie over. Als Lena alleen met Wijting is besluit ze nadat hij haar een geheimpje verteld heeft, hem haar grote geheim te vertellen. Ze heeft een tijdje terug een naakte jongen aan de oever van het meer gezien. Als Marit weer bij hun komt, komt ook de jongen van het bootje langs en hij kijkt naar Lena. Hij neemt haar mee het meer op en probeert haar iets te zeggen. Hij komt niet uit zijn woorden. Dan horen ze de Valse Blonde vanaf de oever roepen dat Lena uit de boot moet komen en dus varen ze snel terug. Als Lena uit de boot komt is ze er eindelijk achter wat de Valse Blonde haar grote geheim is. De jongen in de boot is haar broertje. Ze heeft hem verzwegen omdat hij ziek is. De meisjes sluiten vriendschap die ze bezegelen met een kus.

Personen

Lena: is een onzeker en iets dikker meisje. Eigenlijk draait het boek het meest om haar. En ze is bevriend met Marit, Wijting en met Carrie

Wijting: ook wel Bernd, is een rustige jongen die bevriend is met Lena en Marit. Hij wordt Wijting genoemd als voornaam inplaats van Bernd.

Marit: is een meisje met rood haar. Verder wordt er bijna niets over haar verteld. Ze is bevriend met Lena, Carrie en Wijting.

Carrie: wordt ook wel valse blonde genoemd. Ze is kattig en soms arrogant. Ze is in het begin bevriend met Marit, Wijting en Lena maar later niet meer en op het laats is ze weer bevriend met Lena.


Tijd

Het kan zich in deze tijd afspelen maar er worden niet echt punten genoemd waar van je kun afleiden dat het uit een bepaalde tijd komt. Het verhaal speelt van ’s middags tot ’s avonds door want het is nog lekker warm die middag en dan gaan ze eten bij een vuurtje en wordt het later donker en koud. Het speelt zich chronologisch af want het alle gebeurtenissen volgen elkaar op.

Plaats

Het speelt zich op een heuvel vlak bij een meer af.

Thema

Het verschil met het eerst boek is dat het hier niet echt om liefde ging maar om het in vertrouwen nemen van elkaar er is wel een stukje liefde maar dat is op een andere manier verteld veel losser er wordt niet echt iets mee gedaan in het boek.

Adolescent/literatuur

Het is een adolescent omdat er niet veel in gebeurt je kan alles onthouden je kan hem zowat na vertellen hij is te makkelijk hij is meer een boek voor kinderen van 12 jaar ongeveer.

Citaat

Blz. 79

Ze ging door haar knieën en tekende een kruis over haar hart. ‘wat we zeggen, sluiten we op,’ zei ze. Kus me.’Carrie glimlachte en gaf Lena een voorzichtige kus. Met haar vinger tekende ze een kruis over haar hart. ‘Wat we zeggen, sluiten we op,’ herhaalde ze. ‘Kus me.’
Lena zoende Carries wang. Het leek alsof ze nu allebei mooier waren.

Ik heb dit stukje uitgekozen omdat het een heel mooi en simpele en grappige manier is om weer vriendschap te sluiten. Ik vond het lief omdat het een diepzinnige gedachte heeft en dat je zo een echt vriendschap kan sluiten.

Open/gesloten eind

Het is een gesloten eind omdat ze ruzie kregen in het begin van het boek en alle geheimen of dingen die werden verzwegen in het begin van het boek werden uitgelegd in het eind en er werd weer vriendschap gesloten met elkaar vandaar dat het een gesloten eind is.

Eigen mening

Ik vond het op zich niet zo’n leuk boek omdat er niet veel spannends in gebeurden.
Maar ik vond het wel leuk om te lezen dat je je vrienden kunt vertrouwen en alles kan vertellen wat er op je hart ligt. En het zijn mensen van dezelfde leeftijd van mij dus het sprak me op één opzicht wel aan.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kus me door Bart Moeyaert"