Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 727 woorden
  • 11 oktober 2006
  • 22 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 22 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1973
Pagina's
366
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1974 Winnaar)

Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in M…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag e…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beroofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote landen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw - tenminste, als er niets fout gaat...

Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: Kruistocht in Spijkerbroek
Auteur: Thea Beckman
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 1973

Samenvatting:
Dolf Wega is 15 jaar en woont in Amstelveen in de 20e eeuw. Een collega van zijn vader heeft een tijdmachine uitgevonden. Dolf wil graag een proefrit maken in de tijdmachine. Zijn vader en zijn collega vinden het niet goed dat hij gaat, maar hij weet ze toch over te halen, de collega van zijn vader laat hem een proefrit maken naar een riddertoernooi in Montgrivay in het jaar 1212. Door een fout met de machine komt hij niet bij het riddertoernooi, maar in de stad Spiers terecht. Hij ontmoet daar een jongen, hij heet Leonardo. Ze praten een beetje met elkaar, totdat er een kinderkruistocht voorbijkomt. Dolf moet snel weer terug naar de afgesproken plek om terug te gaan naar zijn eigen tijd, maar komt te laat. Daardoor sluit hij zich aan bij de kruistocht. In die kruistocht ontmoet hij 3 nieuwe vrienden: Peter, Carolus en Mariecke. Dom Anselmus, Dom Johannis en Nicolaas leiden de kruistocht. Ze willen Jeruzalem bevrijden. Als ze bij de stad Spiers aankomen, worden de poorten snel gesloten zodat de hongerige kinderen niet naar binnen kunnen. Die nacht onweert het en slaat het onweer in in de kerktoren van Spiers. Die ochtend komen de mensen van de stad toch naar buiten met manden vol voedsel voor de kinderen, omdat ze denken dat ze gestraft zijn door God omdat ze de kinderen niet naar binnen hebben gelaten. Al snel ziet Dolf dat de kruistocht slecht geregeld is, er verdrinken een paar kinderen, er is te weinig eten en veel kleine kinderen gaan dood. Dolf besluit om te helpen met organiseren. De leiders hadden beloofd dat de zee voor hen zou wijken, maar dat gebeurde niet. Ze zeiden dat God daarvoor in de plaats boten had gestuurd. In plaats van naar Jeruzalem te gaan, gaan de schepen naar de slavenmarkt in Afrika. Uiteindelijk gaan de kinderen niet mee en kan Dolf weer terug naar de 20e eeuw.

Eigen mening:
Ik vond het boek spannend omdat er in bijna elk hoofdstuk wel iets leuks gebeurt, zoals dat Dolf niet meer terugkan naar zijn eigen tijd. Ik vond het ook spannend omdat ik me nooit heb geïnteresseerd in de middeleeuwen en nu vond ik het best leuk. Maar het spannendste was dat Dolf de kinderen moest overtuigen niet mee te gaan met de boten.

Verder vond ik het boek leerzaam omdat je er veel leert over de middeleeuwen, zoals hoe de mensen leefden en met welke omstandigheden. Het was ook leerzaam omdat je leert hoe erg de slavenhandel enzo toen waren.
Het boek was niet voorspelbaar omdat er in elk hoofdstuk iets heel anders gebeurde en niet alles hetzelfde leek te blijven. Zoals dat Carolus doodgaat want dat verwacht je gewoon niet. Dolf is ook een jongen die het beste met iedereen voorheeft en er komen weinig slechte karaktereigenschappen in voor en dat is in de meeste boeken anders.
Het boek Kruistocht in Spijkerbroek vind ik verder een heel mooi boek omdat er veel dingen duidelijk uitgelegd worden. De natuur eromheen is prachtig uitgelegd. De personen worden ook duidelijk beschreven zodat je een goed beeld krijgt van de personen zodat je je goed kan inleven.

Gegevens van de schrijfster:
Thea Beckman is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam. Ze was enig kind. Ze trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckman en kreeg 3 kinderen: Rien, Jerry en Marianne. In 1993 overleed haar man. Met schrijven begon ze in 1947. Eerst verhalen in jeugdtijdschriften en journalistieke stukjes in kranten daarna begon ze met boeken schrijven. Ze debuteerde in 1957 met een roman voor volwassenen: 'Anjers voor Adèle'. In de jaren 70 begon ze met het schrijven van jeugdboeken. Thea Beckman schrijft vooral historische boeken. In de boeken van Thea Beckman komt altijd wel een kind voor dat kritisch, onafhankelijk en zelfs koppig is. Omdat ze graag wil laten zien dat meisjes net zoveel waard zijn als jongens, gaan haar vrouwelijke figuren vaak de strijd aan tegen een door mannen beheerste wereld. Zelf zegt ze dat ze twee belangrijke redenen heeft om Jeugdliteratuur te schrijven namelijk dat ze dol is op kinderen en dat ze boeken schrijft die ze vroeger als kind zelf had willen lezen.
Thea Beckman stierf in de nacht van 4 op 5 mei 2004, na een ziekbed van 2 maanden, op 80 jarige leeftijd in haar huis in Bunnik aan de gevolgen van kanker.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

V.

V.

Dit boekverslag heeft de foute informatie over de hoofdpersoon.
Die is namelijk 16 jaar oud inplaats van 15.

groetjes Vincent

13 jaar geleden

Andere verslagen van "Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman"