Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1116 woorden
  • 11 oktober 2006
  • 76 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 76 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1973
Pagina's
366
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1974 Winnaar)

Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in M…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag e…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beroofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote landen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw - tenminste, als er niets fout gaat...

Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Kruistocht in spijkerbroek
Auteur: Thea Beckman
Druk: Zevende druk
Jaar van gelezen druk: 1976
Uitgeverij: Lemniscaat Rotterdam
Aantal bladzijden: 300 bladzijden

Korte Inhoud:
Dolf Wega is een normale jongen die leeft in de 20ste eeuw. Op een dag mag hij in het laboratorium van de vriend (dr. Simiac) van zijn vader komen kijken. Dr. Simiac laat hem de materie-transmitter zien en legt uit hoe deze werkt. Dolf zegt dat hij ook wel naar het verleden (1212) wil om een riddertoernooi bij te wonen. Door een fout in de computer komt Dolf echter vlakbij de stad Spiers terecht. Onderweg naar Spiers komt hij Leonardo tegen. Dolf mist zijn terugflits naar het heden, doordat hij in de kinderkruistocht terecht komt. Dolf en Leonardo sluiten zich bij deze kinderkruistocht aan. Dolf ziet dat de kinderen er slecht aan toe zijn en gaat met de leiders ervan praten. Hij verzint een heleboel dingen, om de kinderen zo sterk mogelijk te houden tijdens hun tocht. Onderweg leert hij veel vrienden kennen, zoals Mariecke, Peter en Carolus, die hem helpen met het uitvoeren van zijn plannen.
Het doel van de kruistocht is het verjagen van de Saracenen uit Jeruzalem. Als ze in Genua zijn aangekomen zegt Dom Johannis (een van de leiders) dat hij en Dom Anselmus (de andere leider) de boel hebben bedrogen. Hun doel was de kinderen voor veel geld te verkopen op de Afrikaanse slavenmarkt. De zee zal niet wijken voor Nicolaas (de uitverkorene, die de kruistocht is begonnen). Dom Anselmus zal dan zeggen dat er schepen liggen om de kinderen naar Jeruzalem te brengen. Gelukkig heeft Dolf de kinderen op de hoogte gebracht. Als Dom Anselmus over de schepen begint, wordt hij vermoord door de kinderen.

Een groep van ca. 3000 kinderen onder leiding van Nicolaas, trekken door naar Zuid-Italie (de rest gaat naar huis, of blijft in Genua). In Brindisi vindt Dolf een bericht uit de toekomst, waardoor hij terug naar huis kan worden geflitst.

Karakter beschrijving hoofdpersoon(en):
De hoofdpersoon is (in het verleden) Rudolf van Amstelveen of te wel Dolf Wega (in de 20ste eeuw):
Rudolf is erg slim en avontuurlijk, ook gedraagt hij zich als een leidend type. Hij voelt verantwoordelijk en doet daarom alles om de kinderen in Jeruzalem te krijgen. Zelf gelooft hij niet in het doel van de kruistocht, maar hij blijft bij de kinderen en leeft met hen mee. Hij is erg gevoelig en emotioneel vooral als iets niet lukt, of als een van zijn vrienden dood gaat.
In de kinderkruistocht wijst hij de leiders van de kruistocht (Dom Anselmus, Dom Johannis en Nicolaas) steeds op de vingers.

Titelbeschrijving:
De titel van dit boek is: ‘Kruistocht in spijkerbroek’. Rudolf komt uit de 20ste eeuw en heeft dus ook de kleren aan die in de 20ste eeuw normaal zijn.
Rudolf draagt in de Kinderkruistocht uit 1212 een spijkerbroek dat voor de kinderen uit die tijd heel raar is, omdat ze dat nog nooit gezien hebben.
Vandaar dat het boek Kruistocht in spijkerbroek heet.


Eigen mening:
Ik vond dit een heel mooi en leuk boek, omdat er veel spannende, gevaarlijke en leuke dingen in gebeuren, maar soms ook heel verdrietige dingen.
Bijvoorbeeld als Carolus, een van zijn beste vrienden, dood gaat. Dan is het hele kinderleger in rouw.
Wat ik spannend vond was het moment dat Dolf met een groepje kinderen probeert 52 vrienden, die zijn gegijzeld door de Graaf van Scharnitz, te bevrijden.
Het leuke aan het boek is dat je zelf een soort film in je hoofd krijgt hoe alles eruit zag in die tijd. Ik vind dit een boek waar je ook wel een film van zou kunnen maken.

Informatie over de auteur:
De schrijfster van dit boek is Thea Beckman.
Thea Beckman is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam, ze is opgegroeid als enig kind.
Na de lagere school ging Thea Beckman naar de Industrieschool waar ze werd opgeleid tot naaister, wat ze helemaal niet leuk vond en waar ze later ook van werd afgestuurd. Hierna werkte ze bij de MULO, waar ze bleef werken tot ze ging trouwen. Pas nadat haar kinderen oud genoeg waren, ging ze psychologie studeren. In 1981 behaalde ze haar diploma.
In 1945 trouwde Thea Beckman met Dirk Hendrik Beckmann, waarmee ze 3 kinderen kreeg: Rien, Jerry en Marianne.
In 1947 begon Thea Beckman te schrijven voor jeugdtijdschriften, waarna ze in 1957 haar eerste boek uitbracht: ‘De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder.’
Op 5 mei 2004 in Bunnik overleed Thea Beckman aan kanker. Als herinnering is er tegenwoordig een speciale wandel route uitgezet in Kampen: ‘De Thea Beckman-route’. Via deze route kom je langs belangrijke plaatsen uit haar verhalen.
Tegenwoordig zijn veel boeken van Thea Beckman vertaald in een heleboel talen zoals: Deens, Russisch en Zuid-Afrikaans.
De boeken van haar zijn vaak bekroond door de griffeljury en door de kinderjury.

Wat wilde de schrijfster vertellen:
De schrijfster wilde proberen een beeld te geven over het verleden, de middeleeuwen. Ze wilde aangeven dat er in die tijd niet alleen maar ridders en kastelen waren (zoals Dolf geloofde), maar dat er nog veel meer was, zoals bijvoorbeeld de kinderkruistocht. De gebouwen die tijdens de kruistocht beschreven werden staan er nu nog steeds. Het boek begint in het heden, maar ook geeft tegelijkertijd een blik in de toekomst: de materie-transmitter, het apparaat dat voorwerpen en mensen naar het verleden kon flitsen, is een apparaat dat nu (nog) niet bestaat, maar in de toekomst misschien wel.

Een scène waarvan je onder de indruk was:
Wat ik een heel leuke scène vind, is als Dolf met zijn beste vriend Carolus, zijn vrienden (die gevangen zijn genomen door de Graaf van Scharnitz) probeert te bevrijden.
Ik vond het grappig hoe Carolus op de ideeën van Dolf reageerde; hij stond te popelen om de gevaarlijke ideeën van Dolf op te volgen.
Wat ik vooral heel raar vond, was dat de mensen in die tijd ook al erg hoogbegaafd waren. Ze wisten precies wat ze niet en wat ze wel moesten doen.
Wat ik ook een heel mooie scène vond, was de scène waarin Carolus dood ging. Dolf en al zijn vrienden waren in rouw.
Wat heel leuk was aan het boek, was dat de wilskracht van de kinderen om naar Jeruzalem te gaan. Dit kon niet uit de hoofden van de kinderen worden gehaald; wat er ook gebeurde, ze moesten en zouden Jeruzalem bereiken. Ik vond dit erg bijzonder.

Hoe wordt het boek verteld:
Het boek is geschreven in een vertellers perspectief, omdat je de gedachten van meerdere personen te lezen krijgt. Wanneer over Rudolf gaat, lees je wat hij denkt en voelt. Gaat het bijvoorbeeld over Leonardo, dan lees je hoe hij de dingen ziet en beleeft.
Het is een gemakkelijk boek om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

X.

X.

Thanx!!;)
Ik heb er heel veel aan gehad!!
En de docent had het niet door!!!
Xxx Lysa...

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman"