Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1739 woorden
  • 11 oktober 2006
  • 45 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 45 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1973
Pagina's
366
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1974 Winnaar)

Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in M…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag e…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beroofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote landen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw - tenminste, als er niets fout gaat...

Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Kruistocht in spijkerbroek
Auteur: Thea Beckman
Druk: 71e druk
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van eerste druk: 1973
Aantal bladzijden: 307 bladzijden
Soort boek: Historisch

Plaatsing van het boek:
Het boek speelt zich in het jaar 1212 af want dat staat wel een paar keer in het boek.

Het boek speelt zich in ongeveer 3 maanden af want als Dolf in de Middeleeuwen komt is het 24 Juni (dat staat in het boek: Leonardo zegt dat tegen Dolf als Dolf vraagt welke datum het is.) Het boek eindigt op Sint-Mattheus (dan word Dolf weer teruggeflitst naar zijn eigen tijd) en dat is op 21 September. Daartussen zitten ongeveer 3 maanden.

Het boek begint in het laboratorium van de geleerden die hem wegflitsen. Als Dolf in de Middeleeuwen komt, is hij vlakbij de stad Spiers. Dan trekt hij met een kinderkruistocht mee. Ze trekken eerst langs de Rijn naar Straatsburg. Door het zwarte woud trekken ze langs de Kinzig (een smalle heldere rivier) naar Rottweil aan de oever van de Neckar. Vandaar lopen ze een heel eind tot bij het meer van Konstanz, daar blijven ze een poos vanwege de Scharlaken dood. Daarna trekken ze door een streek die nu de Beierse Alpen worden genoemd. Dan trekken ze de Alpen in: als eerste over een hoge bergrug die de Karwendel heet en erna komen ze in het Inn-dal. Ze trekken over de Brenner en dan komen ze in de oude bergstad Bolzano. Daarna trekken ze verder langs het riviertje de Isarco en komen ze op de Povlakte, daar steken ze het riviertje de Oglio over. Ze passeren de stad Cremona en trekken de Apennijnen door. Dan komen ze bij Genua bij de Middellandse Zee. Een klein gedeelte van de kinderkruistocht trekt daarna weer door de Apennijnen. Daarvandaan trekken ze nog door de steden Pisa, de provincie Umbrië, en komen ze bij de Adriatische zee. Nu trekken ze door naar het zuiden, naar het koninkrijk Sicilië. Ze reizen via de stad Bari naar de stad Brindisi en daar wordt Dolf weer teruggeflitst naar zijn eigen tijd.


De hoofdpersonen uit dit boek en hun belangrijkste kenmerken zijn:
Dolf:
Hij is een jongen van 16 jaar en vergeleken met de mensen uit 1212 een erg grote jongen. Hij heeft blond haar en blauwe ogen. Hij is eerst tamelijk blank maar later wordt hij steeds meer gebruind door weer en wind en hij gaat er steeds meer uitzien als een jonge atleet. Dolf is erg koppig, hij is avontuurlijk, hij is een leidend figuur en heeft een groot verantwoordelijkheids gevoel.

Leonardo Fibonacci da Pisa
Hij is een student met lange donkere haren, bruine ogen, slank en een gebruinde huid. Hij is sluw, sarcastisch, slim en behulpzaam. Hij werd een vriend van Dolf.

Nicolaas
Hij is een simpele, goedgelovige, domme, naïeve herdersjongen. Hij heeft lange blonde krullen en droeg witte kleren. Hij is de leider van de kinderkruistocht.

Samenvatting:
Dolf, een jongen uit de twintigste eeuw wordt teruggeflitst naar de Middeleeuwen. Door een foute berekening komt hij niet op de plaats waar hij heen wilde, hij komt nu aan bij de stad Spiers, in het jaar 1212. Daar ontmoet hij een jongen, Leonardo, die een student is. Dolf moet om vijf uur weer terug zijn op een bepaalde plaats, als hij er dan niet is kan hij niet meer teruggeflitst worden.
Maar als Dolf op die plek komt wordt hij gehinderd door een grote groep kinderen en kan hij die plaats niet bereiken. Nu moet hij in de Middeleeuwen blijven. Hij gaat ’s avonds samen met Leonardo bij de grote groep kinderen slapen. Die blijken een kinderkruistocht te vormen. Deze kruistocht is bedoeld om Jeruzalem te veroveren van de Saracenen.
De stad Spiers sloot de poorten en daarom moesten de kinderen in het veld blijven slapen. Die nacht treft een groot onweer de stad waardoor er verschillende huizen in brand vliegen. De burgers denken dat het de straf van God is en daarom komen ze de kinderen de volgende dag eten brengen.
De volgende dag besluiten Dolf en Leonardo ook met de kinderkruistocht mee te gaan. Bij Spiers ontmoette Dolf, die zich nu Rudolf Wega van Amstelveen noemt (dat is een middeleeuwse naam), ook een meisje, ze heet Mariecke. Dolf blijft de hele kruistocht voor haar zorgen. De volgende dag merkt Dolf dat er veel erge dingen in de groep kinderen gebeuren: er sterven veel kinderen door ongelukken enz. Daarom gaat Dolf ’s avonds naar de leiding van de kruistocht, twee monniken en een herdersjongen (Nicolaas, die de leider is van de kruistocht), die in een tent samen met nog wat kinderen van adel slapen. Hij zegt dat hij het er niet mee eens is hoe de kruistocht nu georganiseerd is, en hoe hij het wil. De monniken geven toe en zo komen er verschillende groepen in het kinderleger: jagersgroepen, visgroepen, leerlooiersgroepen en orde bewakers. Hij stelt over elke groep een leidinggevende aan en dat zijn niet alleen kinderen van adel, dat zijn ook kinderen die gewoon uit het kruisleger komen. Zo krijgt Dolf langzaam maar zeker de leiding over de kinderkruistocht.
Als ze de stad Rottweil bereiken mogen ze weer niet naar binnen en ze krijgen ook geen eten. De kinderen beginnen al honger te krijgen, maar Dolf krijgt een bakker zover om samen met enkele kinderen, 800 broden voor de kruistocht te bakken. Bij de stad breekt er onder de kinderen ook een epidemie van de scharlaken dood (roodvonk) uit. Hieraan sterven heel veel kinderen, maar Dolf weet met zijn kennis van ziekten (die hij uit de twintigste eeuw heeft) te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreid. De twee monniken hebben de hele kruistocht vreselijke haast, maar Dolf doet het net zo lief wat rustiger aan. Daarom heeft Dolf heel vaak conflicten met Dom Anselmus, een van de monniken. Dom Johannis de andere monnik is wat gematigder.
Als ze bijna de Alpen in zullen trekken beschuldigt Dom Anselmus, Dolf van ketterij. Hij daagt hem voor een volksgericht. Dolf komt in een heel netelige positie maar wordt door een andere monnik, Dom Thaddeus, en een litteken dat door een hond is aangebracht gered. De kinderen beschouwen dit litteken als een teken dat Dolf door God gezonden is.
De volgende dag als ze de bergen in zullen trekken, verlaat een groep van 800 kinderen met Fredo (een kind van adel die de leiding over de ordebewakers had) de kruistocht. Leonardo krijgt nu de leiding over de ordebewakers. Via een ravijn trekken ze de bergen in. Na de eerstvolgende nachtrust in de bergen worden ze overvallen door soldaten van een burchtheer. Zij nemen 50 sterke kinderen mee als tol voor de doortocht. Deze 50 kinderen vormden de ruggengraat van de kruistocht, er zaten leiders van de verschillende groepen bij. Dolf kan dit niet verkroppen, en bevrijd de kinderen met een list weer uit het kasteel.
De tocht door de bergen kost ontzettend veel slachtoffers. Het aantal van 8000 kinderen dat begon met de kruistocht is door de scharlaken dood en de ongelukken die onderweg gebeurden, die veel doden kostten, en de groep die wegtrok verminderd tot 7000.
Het kinderleger is ondertussen ook van een biddende groep kinderen veranderd in een troep die gewetenloos de akkers van de boeren leegroven. Ze trekken verder over de Povlakte (ze gaan via Genua naar Jeruzalem, dat willen de monniken). Op de Povlakte worden ze aangevallen door woedende boeren omdat hun landerijen en huizen leeggeroofd worden. Het wordt een ware veldslag tussen de kinderen en de boeren waarbij er weer veel doden vallen.
Na de Povlakte trekken ze nog door de Apennijnen, een heuvelachtig gebied. Daar sterft Carolus (een jongen met edel bloed die de koning van Jeruzalem had moeten worden) aan blindendarmontsteking. Hij zegt vlakvoor hij sterft nog dat Rudolf zijn opvolger moet worden. Maar Dolf wil niet, hij zegt dat hij koning zal worden zodra ze Jeruzalem veroverd zullen hebben.
Ondertussen krijgen de twee monniken steeds vaker ruzie en Dolf weet niet waarom. Hij weet ook niet waarom ze naar Genua gaan, dat ligt toch helemaal niet op de route naar Jeruzalem. De monniken en Nicolaas vertellen dat God daar een wonder zal verrichten: God zal de zee openen als Nicolaas het zegt, maar daar gelooft Dolf niet in. Op een keer waarschuwt Dom Johannis, Dolf voor Genua maar hij wil niet zeggen waarom.
Als ze in Genua aangekomen zijn, vertrekt Dom Anselmus naar de stad en Nicolaas trekt zich terug in zijn tent om zich voor te bereiden op het wonder. Ondertussen vertelt Dom Johannis aan Dolf dat het allemaal bedrog is, Dom Johannis en Dom Anselmus hebben Nicolaas bedrogen want ze wilden niet naar Jeruzalem, maar ze wilden de kinderen verkopen aan slavenhalers. Nicolaas predikte de kruistocht en kreeg daarmee veel kinderen mee. Dolf waarschuwt de kinderen. Het wonder dat de volgende dag moet gebeuren mislukt finaal. Dan zegt Dom Anselmus dat hij schepen gevonden heeft maar de kinderen geloven hem niet meer en verscheuren hem.
Er gaan nu zo’n 2000 kinderen terug of blijven in Genua, de rest trekt weer verder richting Jeruzalem. Ze gaan door Italië. Als ze in Pisa komen blijft Leonardo daar, zijn ouders wonen daar.
Daarna komen ze in de provincie Umbrië, daar komen ze bij een kasteel (dat van graaf Trasimeno is). Hij nodigt de leiders van het kinderleger uit en die gaan (Dolf gaat niet mee). Maar de graaf heeft er een bedoeling mee, hij wist dat hij de volgende dag aangevallen zou worden en hij wil dat de kinderen de vijanden wegjagen. Hij heeft hun leiders als gijzelaars. Maar de kinderen krijgen het voor elkaar dat ze er in ordelijke groepen bij de vijand doormogen. Als bijna alle kinderen er door zijn valt graaf Trasimeno zijn vijanden aan. In deze strijd helpen de kinderen door mee te vechten tegen de graaf. Hierbij vallen veel doden.
De tocht gaat weer verder en zo komen ze in Brindisi, daar is de voorlopige eindhalte. Het leger bestaat ondertussen uit nog maar 1000 kinderen, er zijn veel kinderen in dorpen langs de route gebleven.
In Brindisi brengt een van de jongens een aluminium doosje bij Dolf, daar zit een boodschap in van de professor die hem wegflitste. Later wordt er nog zo’n doosje gevonden. Daar zit weer zo’n boodschap in. Er wordt in gevraagd of Dolf terug wil schrijven en het doosje op dezelfde plek terug wil leggen waar hij het gevonden heeft. Hij schrijft terug dat hij precies een etmaal later op dezelfde plek zal staan. Dit lukt en hij wordt teruggeflitst naar zijn eigen tijd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

dit is eigenlijk best wel slecht!!!

11 jaar geleden

S.

S.

Ik zit vwo 1, en wij hebben andere en moeilijkere opdrachten gekregen.

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman"