Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 995 woorden
  • 26 januari 2018
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
5 keer beoordeeld

Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in M…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag e…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beroofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote landen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw - tenminste, als er niets fout gaat...

Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Keuzeboekverslag

Mirjam Heikens, 2v3

22-09-2016

 

 

 

A

Ik heb het boek ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman gekozen. Waarom? Mijn moeder en zussen kenden het boek al en zeiden dat het een mooi boek was en dat ik het ook echt moest lezen en voor mijn boekverslag gebruiken. Zodoende heb ik dat boek gekozen en daar heb ik geen spijt van.

 

B

Het stukje dat Dom Anselmus gedood werd.

Er worden veel details beschreven, die niet heel prettig zijn, zoals dat de ledematen van Anselmus vreemde kronkels vertoonden alsof er geen bot meer op zijn plaats zat en dat de haren uit zijn schedel gerukt waren, en dat zijn lichaam aan flarden gescheurd was. Dat stukje had er, volgens mij, beter niet zo gedetailleerd in het boek kunnen staan. Het had beter zo beschreven kunnen worden, dat de kinderen Dom Anselmus doodden om zijn bedrog, en hoe ze daardoor geleden hadden.

 

C

Realistisch: Veel kinderen kwamen om tijdens de kruistocht door vallend gesteende, gevaarlijke dieren, honger, vermoeidheid, ziektes, enz. (hoofdstuk 5,7,9,10,12, enz., eigenlijk  zo’n beetje het hele boek door)

Onrealistisch: Het stuk dat Dolf met te materie-transmitter teruggeflitst wordt naar de 13e eeuw en later weer terug naar zijn eigen eeuw. Het is volgens mij echt onmogelijk, om zonder toverkracht, iemand terug te flitsen naar, in dit geval, de 13e eeuw. Je kunt echt niet in een machine gaan staan, op een paar knopjes duwen, en opeens weg zijn, ergens anders, zonder dat je zelf loopt o.i.d.

(blz.11,12&blz.306,307)

 

D

Genre: Historie

Thema: Strijd, kinderkruistocht, dood, angst. Het boek gaat over de kinderkruistocht, zoals de titel ook weergeeft. Tijdens de kruistocht wordt er gestreden, angst geleden en er sterven ook veel mensen.(vooral kinderen)

 

E

De dag van de kinderroof…                                                                     

 

Hoi,

Het is vandaag weer een drukke dag geweest. In het begin van de middag vooral, maar ook ’s avonds.

Opeens was er oproer in het kamp. De kinderen schreeuwden van angst, ze waren helemaal in paniek. Iedereen had ze aan zien komen… Ik ook. De mannen van Graaf Romhild von Scharnitz…

 Mariecke klemde zich aan mij vast, maar ik voelde dat ik de ruiters moest toespreken. ‘Kruip in een bosje!’, schreeuwde ik tegen Mariecke. Gelukkig, ze liet me los en zocht een schuilplaats.

Ik spurtte naar de tent. Voor de tent stonden Nicolaas, de drie priesters, Leonardo met zijn helpers en de angstige baronnekinderen. Nicolaas, in stralend wit, stond hoog opgericht tegenover de ruiters en deed zijn uiterste best zijn waardigheid niet te verliezen. Maar zijn knieën knikten, hij was bang, heel bang.

De hoofdman van de soldaten nam het woord. ‘Dertig jongens, twintig meisjes’, hoorde ik hem zeggen. ‘God zal je hiervoor straffen’, zei Nicolaas schril. Ik baande een weg naar voren tot ik naarst de herdersjongen (Nicolaas) stond en riep: ‘Wat gebeurt er?’ ‘Dat is een goeie, die moeten we hebben!’, riep een van de ruiters. Een soldaat op een paard kwam naar mij toe en bevoelde de spieren van mijn armen. Maar ik schudde zijn hand van me af en deed een stap terug. ‘Wat is hier aan de hand? Wat komen die ruiters doen?’ Leonardo antwoordde: ‘Dit zijn de mannen van Graaf Romhild von Scharnitz. Voor onze doortocht door het dal eist hij tol.’ ‘Betaal hem dan’, zei ik, bozer dan bedoeld. De kinderen kwamen ondertussen steeds dichterbij, maar waren toch voorzichtig en kwamen niet te dichtbij. ‘Waarmee?’, vroeg Leonardo nuchter. We hadden immers weinig uit te geven. Ik keek naar de aanvoerder en vroeg: ’Hoe hoog is de tol die uw heer eist?’ Ik dacht aan de enige overgebleven os, misschien konden we daarmee onze doortocht betalen.

De ruiter lachte, maar vrolijk klonk het niet. ‘Vijftig kinderen, vijftig van de sterkste en grootste kinderen.’ De man had in mij een leider herkend, al droeg ik geen wit overkleed of een met juwelen bezette dolk.

‘Vijftig…’

 

Morgen de rest, ik moet nou weer verder om de kinderen eten te geven en te helpen. Ook ga moet ik nog naar Mariecke zoeken, want die heb ik niet meer gezien.

 

Dolf Wega / Rudolf van Amstelveen

 

 

 

 

De auteur: Thea Beckman

-Geboren: 23 juli 1923, Rotterdam

-Overleden: 5 mei 2005, Bunnik

-Getrouwd in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann

-2 zonen en een dochter

-Haar bekendste boek is ‘Kruistocht in spijkerbroek’. Ze heeft het boek in 1973 geschreven, en het   boek werd beloond met de Gouden Griffel

-‘Thea’ is een pseudoniem van ‘Theodora’

-Sociale psychologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

-Sociale psychologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht

 

 

Bronvermelding:

-Kruistocht in spijkerbroek

-www.scholieren.com

-www.google.nl/afbeeldingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F

Ik vond het een super mooi, leuk en spannend boek. Eigenlijk zijn heel veel dingen heel onrealistisch, maar de schrijver weet het zo weer te geven, dat je gewoon gauw door wilt lezen, dat je eigenlijk niet eens door hebt dat het zo onrealistisch is. Ik vond het ook wel leuk om er een verslag over te maken, want dan ga je het boek toch op een andere manier lezen en bekijken. Het is ook echt een aanrader voor andere mensen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman"