Kruimeltje door Chris van Abkoude

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1181 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 41 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 41 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1922
Pagina's
205
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Verfilmd als

Boekcover Kruimeltje
Shadow
Kruimeltje door Chris van Abkoude
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Inhoud:
1) inleiding
2) informatie over de schrijver
3) andere boeken van deze schrijver
4) over de hoofd persoon
5) hoofd personen
6) samenvatting van het boek
7) mening

Inleiding:
ik heb dit boek gekozen omdat ik met mijn ouders laatst de film aan het kijken was en dit boek ook op de boeken lijst stond dus ben ik het boek gaan lezen en heb ik er een boek ver slag van gemaakt

Informatie over de schrijver:

Het boek is geschreven door Christiaan Frederik van Abkoude. Chris Van Abkoude is geboren in 1880 in een Rotterdamse volksbuurt als zoon van een kapper. Hij heeft les gegeven op een school in Rotterdam van 1901 tot 1910. hij had gemerkt dat veel kinderen geen boeken lazen omdat ze zo saai waren in die tijd. toen is hij zelf begonnen met boeken te gaan schrijven. zijn eerste bekende boek kwam uit in 1914 en heette Pietje Bell.

In 1916 emigreerde abcoude naar Amerika en veranderde zijn achter naam in Winters.
In Amerika heeft Winters zijn tweede bekende boek geschreven Kruimeltje.
Chris van abcoude is gestorven op 79-jarige leeftijd in Portland, Oregon. Nadat hij naar Amerika was geëmigreerd is hij nooit meer terug geweest in Nederland.

Andere boeken van deze schrijver:

bert en bram 1907,
De vlegeljaren van Pietje Bel 1920,
Kruimeltje 1922,
Pietje Bels goocheltoeren 1924,
Pietje Bel in Amerika 1929.

Over Kruimeltje:
Kruimeltje is een jongen van 10 jaar.
Hij woont bij vrouw koster in huis in een Rotterdamse achterbuurt.
Vrouw koster was niet de echte moeder van Kruimeltje, Kruimeltje heeft zijn echte moeder heeft Kruimeltje nooit gekend.
Zijn echte moeder heeft hem achtergelaten bij vrouw koster op de stoep toen hij nog een baby was.
Vrouw koster wil alleen dat Kruimeltje bij haar komt slapen als hij geld mee brengt,omdat hij niet altijd geld kon krijgen sliep hij ook vaak op straat omdat hij veel op straat sliep had hij veel straat jongens en meisjes als vrienden.


Samenvatting:
op een avond was Kruimeltje weer op straat gegooid door mevrouw koster omdat hij geen geld mee had gebracht hij liep op straat en vond een kartonnen doos naast een kruideniers winkel die groot genoeg was om in te slapen in die kartonnen doos lag ook een zwarte zwerfhond die noemde hij moor.
De volgende ochtend vond de kruidenier de jongen en de hond in de kartonnen doos naast zijn zaak en laat ze binnen om wat te eten en te drinken de kruidenier stelt zich voor als Wilkes onder het eten en drinken Kruimeltje vertelt de kruidenier dat hij vaak het huis uit word gegooid door vrouw koster als hij geen geld meebrengt de kruidenier zegt dat hij af en toe wel eens bij hem mag komen slapen in ruil voor wat klusjes.
Als Kruimeltje die dag naar vrouw koster gaat hoort hij dat vrouw koster van de trap is gevallen bij het kolen halen. vrouw koster die op bed lag zij tegen Kruimeltje dat ze het niet zou redden tot de avond en vroeg hem een envelop en een medaillon wilde pakken uit de kast vrouw koster dat het medaillon bij hem lag toen ze hem vond ze vertelde hem ook dat hij de envelop pas mocht open maken als ze overleden was.
Die avond zit Kruimeltje bij de kruidenier en opent het medaillon, in het medaillon zat een foto van zijn vader en moeder Wilkes de kruidenier herken zijn vader als zijn oude vriend uit de goud zoekers tij en begint te vertellen:
10 jaar geleden was ik samen met Harry Volker met de boot op rijs gegaan naar Amerika om daar naar goud te zoeken. Harry had zijn vrouw thuis achtergelaten.
in New York kochten we een uitrusting en een claim en gingen en gingen daar naar toe na een paar weken vonden we goud we keerde terug naar New York om het geld te storten op de bank en overnachte in een hotel, die avond had Harry gevochten met een paar bandieten in een hotel toen ik s’morgens wakker werd was Harry verdwenen.
ik ben toen terug gegaan met de boot naar Nederland.

Dan is Wilkes klaar met vertellen hij wenste Kruimeltje goedenacht en ze gingen slapen.
Wilkes rookte nog een laatste pijp een lette niet op bij het weg gooien van de lucifer. die avond ontstond er een in het huis van Wilkes.
Wilkes helpt de brandweer die nacht met het blussen met een oude handspuit maar ze krijgen het vuur niet uit en het hel huis brand af.
Wilkes vat die avond kou en word ernstig ziek, hij moet opgenomen worden in het ziekenhuis.
Als Wilkes na een half jaar eindelijk uit het zieken huis word ontslagen besluit hij naar Amerika te gaan om Kruimeltjes vader te gaan zoeken.
Kruimeltje gaat zolang naar het gesticht, hij vindt het daar niet leuk en ontsnapt uit het gesticht hij brengt vanaf zijn ontsnapping door op straat.
Op een avond is er een voorstelling in de schouwburg van de beroemde pianiste vera di bordoni.
Kruimeltje glipte stiekem naar binnen want die wou ook kijken naar de voorstelling kijken.
Als de voorstelling is af gelopen loopt hij over straat en kijkt niet goed uit en word aan gereden door de pianiste die neemt hem mee naar haar Vila hij heeft een lelijke hoofdwond tijdens het verbinden vind de pianiste het medaillon om zijn nek en ziet zich zelf in het medaillon staan met Harry Volkert ze stopt het terug en zegt niks over het medaillon.
Na een paar weken was Vera jarig en kreeg ze van Kruimeltje een groot portret.
Dan komt opeens Wilkes de kruidenier binnen met zijn vader Harry Volkert binnen.
Wilkes zij we waren naar het gesticht geweest maar daar was je niet toen zij iemand dat ik je hier zou kunnen vinden.
Nu had kruimelt je zijn vader en moeder weer terug

Hoofdpersonen:
Kruimeltje: Een jongen van 10 jaar, klein voor zijn leeftijd en wordt daarom Kruimeltje genoemd. Hij heeft veel vrienden hij kent de meeste van de straat zijn best vrienden heten Keesie en Moor zijn hond. Hij woont eerst bij vrouw Koster, en later bij Wilkes de kruidenier.

Wilkes: Wilkes is kruidenier hij is er aardig hij neemt Kruimeltje in bescherming als hij niet meer naar vrouw koster kan,hij verteld veel verhalen over zijn goudzoekerstrijd samen met Kruimeltjes vader. Zijn kruidenierszaakje brand af in het boek.

Lieze van Dien/Vera Di Borboni: zij is een beroemde artieste die Kruimeltje lang geleden achter gelaten heeft zij was eerst erg arm en getrouwd met Harry Volker door de armoede moest zij Kruimeltje afstaan maar nu is ze rijk en niet meer getrouwd, op het eind in het boek trouwt ze opnieuw met Harry Volkert.

Harry Volker: De vader van Kruimeltje, hier is niet zo veel van beken maar als hij even in het boek is bij Kruimeltje dan kunnen ze het erg goed met elkaar vinden.

Eigen mening:
ik vond het een leuk boek, het boek las makkelijk weg ik had het in 1 dag uit om dat tekst niet moeilijk is geschreven snap je er heel snel wat van en was het niet zo moeilijk om er een boek verslag van te maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

super!

10 jaar geleden

H.

H.

je moet op de spelling letten

9 jaar geleden

D.

D.

Dit is echt zo makkelijk !
Ik doe het hier ook over en zit in groep 8 prima werk !
X

9 jaar geleden

Andere verslagen van "Kruimeltje door Chris van Abkoude"