Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Krachtmeting door Loes den Hollander

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Krachtmeting
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 1863 woorden
  • 12 maart 2013
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
11 keer beoordeeld

Boekcover Krachtmeting
Shadow

De moord op Fons Mascini zou een afrekening kunnen zijn. Wie voelde zich voldoende kwaad, gefrustreerd of aangevallen om hem in een parkeergarage een kogel door zijn hoofd te jagen? Zijn vrouw Eva heeft daar haar eigen ideeën over, die ze zorgvuldig geheim houdt. Ze wil de dader persoonlijk ontmaskeren en bedenkt een slim plan. Maar de moordenaar van Fons heeft o…

De moord op Fons Mascini zou een afrekening kunnen zijn. Wie voelde zich voldoende kwaad, gefrustreerd of aangevallen om hem in een parkeergarage een kogel door zijn hoofd te jagen…

De moord op Fons Mascini zou een afrekening kunnen zijn. Wie voelde zich voldoende kwaad, gefrustreerd of aangevallen om hem in een parkeergarage een kogel door zijn hoofd te jagen? Zijn vrouw Eva heeft daar haar eigen ideeën over, die ze zorgvuldig geheim houdt. Ze wil de dader persoonlijk ontmaskeren en bedenkt een slim plan. Maar de moordenaar van Fons heeft ook met háár iets af te rekenen.

Krachtmeting door Loes den Hollander
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Aandachtspunten Analyse

Het Voorwerk

 titel:                    Krachtmeting

auteur:        Loes den Hollander

1e druk:        2010

uitgever:      Karakter

 

De hoofdpersoon Eva heeft een afspraak gemaakt met Iris. In de schuingedrukte “ik-tekst” zegt de vertelster die dan nog voor de lezers onbekend is: “Het wordt tijd voor de echte krachtmeting. We zien elkaar vrijdagmiddag om twee uur.” Op dat moment is nog niet duidelijk dat de ik-figuur zus Melanie is. De zussen meten op dat moment hun krachten.

Loes den Hollander is geboren in 1948, haar baan als auteur is begonnen in 2001 toen zij bij de Libelle een verhalenwedstrijd won. Zij sloot in 2006 haar werk als directeur van een gezondheidsinstelling af, en in datzelfde jaar debuteerde zij met de literaire thriller Vrijdag. Tot dusver verschenen er negen thrillers, een roman, twee bundels met korte verhalen en drie novelles. Van haar boeken zijn in totaal al meer dan 650.000 exemplaren verkocht. Loes den Hollander behoort tot de best verkochte en meest gelezen thrillerauteurs van Nederland. Loes den Hollander schreef al eerder columns voor bekende vrouwenbladen. Zij was van 2002 tot 2009 hoofdredacteur van Denkbeeld, een vakblad voor de gezondheidszorg en is nu nog als gastredacteur aan het blad verbonden. Ik ken nog een aantal andere boeken van Loes den Hollander zoals: zielsverwanten, scherventapijt, driftleven en loslaten. Bodemloos is het laatste boek dat van deze schrijver is uitgekomen.

 

Tijd

De gebeurtenissen spelen zich af in de tegenwoordige tijd

Er ligt ongeveer een week tussen het begin en het eind van het verhaal, het begint met Fons die wordt vermoord en het verhaal eindigt 1 dag na de begravenis van Fons met de ruzie tussen Melanie en Eva.

Het verhaal speelt zich af in een chronologische tijd.

 

Ruimte

De moord van Fons speelt zich af in een garage bij een winkelcentrum. De ruzie die de dood van Melanie tot gevolg heeft speelt zich af in het huis van Iris.

Het huis waar Melanie haar zus Eva wilde vermoorden was van belang, Eva had afgesproken met Iris in Iris haar huis maar inplaats van Iris was haar zus Melanie er. Melanie had daarvoor Iris al vermoord in Iris haar eigen huis.

 

Verteltechniek

De schuingedrukte stukken tekst bestaat uit een ik-verteller. De normaale stukken tekst is een personale verteller. Er zijn 2 verschillende vertellers, bij de ik-verteller kijk je in de ogen van Melanie. Bij de personale verteller volg je het leven van Eva.

 

 

 

 Personages

Je komt niet heel veel over de personages te weten. Eva Roedels is de hoofdrolspeelster, ze is een 40 en de vrouw van Fons. Enerzijds haat Eva Fons en anderzijds houdt ze van haar man. Dit kwam door de ruzie’s die ze hadden.

Fons is de man waar bijna niks over wordt verteld maar wel heel het boek om draait, dit komt omdat Fons al vroeg in het boek vermoord wordt door een onbekend persoon.

Melanie is de zus van Eva en doet net of ze medelijden heeft met haar, in feite is dit niet zo omdat Melanie Fons zelf vermoord heeft.

Iris is de regisseuse van Fons en Eva verdenkt haar als minnares van Fons en de moord op Fons. Dit blijkt uiteindelijk niet zo te zijn.

 

Relaties

Eva is de man van Fons en zij hebben samen 2 kinderen. Fons werkt in een tv-show en zijn regisseuse is Iris. Eva verdenkt Fons ervan dat Iris zijn minnares is. Melanie is de zus van Eva en blijkt uiteindelijk de minnares van Fons te zijn. Ook heeft Melanie Fons vermoord en later ook Iris, de bedoeling was dat ze Eva ook nog zou vermoorden maar dit is niet gelukt.

 

Indeling

Het verhaal is ingedeeld in 26 hoofdstukken, deze hoofdstukken staan in een chronologische volgorde. Er zijn in het verhaal 2 vertellers, in de 6 schuingedrukte teksten s vertelt de ik-verteller dat hij wraak wil nemen op Eva. Bij de personale verteller zie je wat Eva allemaal meemaakt en wat voor vreemde dingen er allemaal gebeuren. Doordat er 2vertellers zijn wordt de spanning opgewekt.

 

Leed en Geluk

Eva wordt geplaagd door Melanie en het verlies van Fons

Melanie wilde de vrouw van Fons zijn maar dit lukte niet omdat Fons al een relatie had met Eva. Daarom besluit Melanie wraak te nemen en eerst Fons te vermoorden om Melanie veel pijn te doen, daarna zou het de bedoeling zijn dat Eva ook vermoord werd door Melanie maar dat is niet gelukt.

Eva gaat op onderzoek uit wie Fons heeft vermoord, ze legt zich er niet bij neer.

Eva wordt niet gelukkig omdat haar zus Melanie de moordenaar blijkt te zijn, Melanie wil Eva ook vermoorden maar inplaats daarvan wordt Melanie doodgeschoten door de politie die net op tijd binnenvalt. Eva raakt dus haar man en haar zus kwijt.

 

Vergelijking met de werkelijkheid

Het verhaal is realistisch, het is allemaal wel toeval is dat Fons de man van Eva is maar ook weer de minnares van Eva haar zus Melanie maar het kan natuurlijk wel echt gebeuren.

 

Thema en Hoofdgedachte

Het thema wraak is gecombineerd met het thema overspel. Melanie pleegt een moord uit Jaloezie op Fons. Doordat de zus Melanie jaloers is op Eva dat zij een relatie heeft met Fons pleegt zij een moord op Fons uit wraak. Dit wil ze ook bij Eva doen maar dat mislukt.

                                                        

 

Samenvatting

Het verhaal begint met een 40-jarige ik-verteller die aangeeft dat ze gaat afrekenen met ene Eva. Ze wordt door wraakgevoelens overmeesterd.

Direct daarna maken we kennis met de personale vertelster Eva, die met haar man en kinderen aan het winkelen is geweest.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Direct daarna maken we kennis met de personale vertelster Eva, die met haar man en kinderen aan het winkelen is geweest.

Man Fons snauwt haar af en ze moet van hem een buisje Saridon halen. Wanneer ze terugkeert bij haar auto in de parkeergarage, ziet ze dat hij doodgeschoten is. De kinderen liggen te slapen in de auto. Uit het eerste deel wordt al duidelijk dat hun huwelijk niet goed was en dat ze af en toe werd geslagen door Fons. Ze gaat met haar moeder en haar oudere zus Melanie naar haar huis.

De ik-figuur stelt een rouwadvertentie voor Eva Roelders (34 jaar) op waarin staat dat zij is overleden door zelfmoord.

Eva vertelt aan Melanie dat haar huwelijk de laatste tijd niet goed was. Het lijkt erop alsof Fons een minnares had: misschien is het Iris, zijn regisseuse van de tv-show. Fons is namelijk een tv-persoonlijkheid die scherpe interviews maakt. Hij maakt derhalve veel vijanden en er zijn dus veel mogelijke daders. Tegen haar advocaat zegt Eva dat ze van plan was te gaan scheiden, omdat Fons haar wel eens sloeg. Eva heeft ook nog een andere zus in Australië, maar die geeft al enige tijd niet thuis, wanneer ze wordt gebeld. Ook Dianne heeft huwelijksproblemen.

De ik-figuur geeft aan dat ze een relatie met Fons heeft en dat ze zwanger van hem is geweest. Ze wilde het kind laten weghalen, maar het komt tot een spontane abortus. Daarna haat ze Fons en Eva. (de laatste waarschijnlijk omdat die wel kinderen heeft) Ze is wel in voor seksuele spelletjes waar Eva niet voor te porren is (SM)

Eva wordt ondervraagd door de politie. Is het waar dat er plannen voor een scheiding waren ? Eva ontkent dat. Dianne belt haar. Ze is al zeven maanden in Nederland. Ze heeft een minnaar gehad, maar het is nu uit. Ze wil langs komen bij Eva. Ook Iris komt langs en de drie vrouwen drinken te veel alcohol. In de zaterdagkrant leest Eva de advertentie over haar eigen dood. Er komt nog een andere bizarre situatie. Op zolder hangt haar trouwjurk met een flinke scheur. Is er iemand die haar bang wil maken? Ze krijgt daarover ruzie met Iris die ze immers verdenkt van een relatie met Fons.

De ik-figuur schampert over Eva, Wel zegt ze dat ze bij de uitvaart van Fons zal zijn.

Eva vertelt haar moeder en Melanie over de eventuele scheiding. Iris belt daarna dronken op en zegt dat ze weet met wie Fons een geheime relatie had. Eva wil het eerst niet weten.

De ik-figuur stelt dat ze Fons haatte en nu Eva ook. Ze heeft hem gedood in de parkeergarage.

Vanwege de publiciteit begraaft de familie Fons een dag eerder dan in de krant staat vermeld . Eva belt Iris na de begrafenis op om dat te vertellen. Die is laaiend. Ze nodigt Eva echter wel uit de volgende dag om te komen praten. Dat vertelt Eva aan Melanie en aan haar moeder.

De ik-figuur zegt dat ze een afspraak heeft met Eva. Het lijkt er dan natuurlijk op alsof het Iris is. Ze geeft namelijk toe dat ze Fons heeft vermoord.

Eva gaat naar de flat van Iris. Ze ziet haar niet in het huis en ineens staat Melanie in de kamer. Die geeft aan dat zij Iris heeft vermoord, net als ze Fons heeft vermoord in de parkeergarage. Ze had hem daarvoor gebeld in de parkeergarage. Ze bekent zwanger te zijn geweest van Fons. Nu gaat Eva eraan. Haar mobiel gaat, maar ze kan hem niet beantwoorden.

Opeens is er veel rumoer in het appartement. Eva wordt neergeschoten. Ze valt en dan ineens staat er een man in de kamer. Die schiet Melanie neer. Dat was onderdeel van het plan dat Eva heeft bedacht. De politie moest haar een kwartier nadat ze het huis is binnengegaan op haar mobiel bellen en wanneer ze niet reageerde, moesten ze de flat van Iris binnenvallen. Het was bijna misgegaan, maar de politie kwam nog net op tijd. In het laatste hoofdstuk geeft Eva aan dat ze geweten heeft dat Melanie de dader was. Ze had gehoord dat ze hem had opgebeld in de parkeergarage. Ze had een plannetje uitgedacht met hulp van de politie. Melanie heeft de politiekogel niet overleefd. De stekker is uit haar apparaten getrokken.

Ook zusje Dianne speelt op het laatst nog een rol. Eva weet dat ook haar zusje Dianne naar Nederland is gekomen voor een verhouding met Fons. Ze brengt haar zus naar Schiphol, maar ze zal tijdens de vlucht naar Australië Larry bellen om hem te vertellen hoe de vork in de steel zit. Ze hoopt dan dat hij haar zal verlaten. Dan heeft ze ook wraak op die zus genomen. Wanneer ze in de auto zitten, hoort ze van haar moeder dat die per ongeluk tegenover Larry uit haar mond heeft laten vallen dat Dianne voor een andere man naar Nederland is gekomen. Hij heeft haar bedankt voor de mededeling. Eva’s wraak is voltrokken. Dat is dus een mooie spiegeling vergeleken met het eerste stukje gecursiveerde tekst waarin een ik-figuur aangeeft dat ze zich op Eva zal wreken. Het omgekeerde is immers gebeurd.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Krachtmeting door Loes den Hollander"