Krabat door Otfried Preussler

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Krabat
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 865 woorden
  • 3 maart 2015
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
5 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Meester van de zwarte molen
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1972
Pagina's
352
Oorspronkelijke taal
Duits
Verfilmd als

Boekcover Krabat
Shadow
Krabat door Otfried Preussler
Shadow

Samenvatting

Krabat is een jongen van 14. Hij heeft zich net toegevoegd bij een stel bedeljongens. Waaronder Lobosch. op een nacht als hij op de hooizolder licht, krijgt hij een droom. Krabat moet naar de molen in het Koselmoeras komen. Hij gaat erheen en onderweg ernaar toe komt hij mensen tegen die hem de wegwijzen. De mensen weten waar het is maar waarschuwen Krabat dat er rare dingen op die molen gebeuren. Krabat komt aan bij de molen. Daar word hem gevraagd of hij het molenaars vak wil leren en alle andere dingen. De meester zegt dat hij eten, een bed, kleren en een dak boven zijn hoofd krijgt. Krabat is een bedeljongen dus wat hij in de molen krijgt is een grote luxe. Krabat gaat slapen op zijn brits. Als hij wakker word ziet hij spoken boven zijn brits hangen. Tonda neemt als eerste het woord en stelt alle anderen voor. Krabat moet hard werken en sommige klussen zijn gewoon onmogelijk. Tonda geeft Krabat extra kracht om het werk vol te houden.

Na een paar weken werken wordt Krabat bij de meester geroepen. De anderen zijn er al. Ze zijn veranderd in een kraai en zitten op een stang voor de meester. Als hij bij de meester aan komt zegt de meester dat zijn proeftijd er op zit en dat hij nu bevorderd is tot knecht. Hij veranderd in een kraai en word voorgelezen uit de Koraktor. Krabat zal nu ook de zwarte magie leren beheersen.

De jongens moeten op een gegeven moment in tweetallen naar een graf gaan. Tonda en Krabat gaan samen naar Boomers dood. Daar horen ze midden in de nacht een dames groep zingend door de straten lopen. Krabat word op stag verliefd op de stem van de voorzangeres. Je komt niet achter haar naam. Omdat anders de meester haar zou doden. Dat is ook gebeurt bij Tonda zijn vriendinnetje. De meester probeert Krabat in de val te lokken maar daar is Krabat veel te slim voor.

In de winter doen de jongens heel raar, ze zijn bang, chagrijnig en heel stil. Krabat vraagt aan Tonda waarom dat zo is. Maar Tonda wil daar geen duidelijk antwoord op geven. Hij zegt wel dat ze bang zijn. En dat Tonda banger is dan dat je zou verwachten. Op oudejaarsnacht worden de jongens wakker van een harde gil. Krabat ziet dat Tonda weg is. Ze gaan met zijn allen de trap af en zien daar Tonda liggen. Zijn nek is gebroken. Krabat kan er niet naar kijken zonder te huilen. Ze begroeven Tonda en iedereen ging weg maar Krabat moest nog een keer goed afscheid nemen. Nu de meesterknecht dood is moet er een nieuwe komen. Uiteindelijk word dat Hanzo. Net zoals vorig jaar komt er een nieuwe jongen bij. Witko. Michal helpt hem op de zelfde manier waarop Tonda Krabat hielp. Lyschko weet dat en verteld het aan de meester. Die straft Michal. De jongens willen niet meer met Staschko praten. De meester is nu een beetje bang voor Michal.

Na  twee jaar worden de leerlingen weer net zo gespannen als het jaar daar voor. In de nacht van oudejaarsavond als ze in bed liggen horen ze ineens een gil.  Net zoals het jaar daarvoor. De volgende ochtend als ze beneden komen vinden ze Michal. hij heeft zijn nek gebroken. Ze begraven Michal. Na de dood van Michal moet er weer een nieuwe leerjongen bij komen. De nieuwe jongen is Lobosch. Krabat kent de jongen want hij heeft vroeger met deze jongen op straat gezworven. Krabat helpt de jongen zoals Tonda hem geholpen heeft. Daarna gaat alles weer zoals eerst. Alleen kan Krabat de mooie stem van de Kantorka niet vergeten.  Met hulp van Juro kan hij haar weer zien. Hij vertelt de Kantorka alles over de molen en dat hij van haar houdt. Ook vertelt hij dat hij denkt dat de molenaar Tonda en Michal heeft omgebracht. Hij kan alleen bij de molen weg als hij meer kennis heeft van de zwarte kunst dan de meester of door de liefde van een meisje. Juro weet heel veel van de zwarte magie af. Hij zorgt dat de meester denkt dat hij dom is anders is hij bang de volgende te zijn die vermoord word. Krabat leert van Juro hoe de meester hem kan vergeten. Dat helpt Krabat om er voor te zorgen dat de meester de Kantorka niet kan herkennen.  Krabat spreekt met haar af en vraagt of ze hem wil vrijpleiten. Dat wil ze en ze gaat naar de molen om Krabats vrijheid aan te vragen

De meester heeft Krabat gevraagt om bij zich te komen. Hij vroegt of Krabat zijn opvolger wil worden. Maar dat wil Krabat niet. Hij heeft namelijk heel veel vertrouwen in de Kantorka. Zij moet Krabat kunnen herkennen. Anders gaat Krabat en zij zelf dood. Als ze winnen gaat de meester dood.

De meester wil zelf niet dood dus pakte hij een blinddoek en deed dat bij de Kantorka om. Krabat had daar niet op gerekend en werd heel erg bang. Daaraan heeft de Kantorka hem herkent en ging de meester dood in plaats van een van de jongens

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Krabat door Otfried Preussler"