Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Titel: Kortsluiting

Naam auteur: Lieneke Dijkzeul

Naam uitgever: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 1996Samenvatting

Daniël Bax is de hoofdpersoon. Hij is een jongen van veertien jaar die in een kindertehuis woont. Zijn moeder Rosy is verslaafd en zwaar alcoholist. Hij heeft in meerdere pleeggezinnen gezeten, dit ging altijd fout omdat Daniël dingen deed die zijn pleegouders niet goed vonden. Hij gaat het nu proberen bij nieuwe pleegouders, Jesse en Marja.

Jesse en Marja hebben twee kinderen, Pim en Marieke. Pim is negen jaar oud en erg leergierig. Marieke is vijftien jaar oud en ziet het niet zo zitten dat Daniël komt. Mede doordat Daniël haar lang beloofde zolderkamer krijgt.Daniël gaat naar school, hij begint in de eerste klas. Hij heeft veel moeite met de leerstof, dit komt doordat hij niet vaak naar een echte school is geweest. Op een dag wordt Daniël de les uitgestuurd door zijn mentrix. Hij denkt dat hij van school is gestuurd en loopt kwaad en verdrietig weg. Daniël durft het niet aan Marja te vertellen en blijft dan ook de rest van de dag op straat hangen. Pas rond de tijd dat zijn laatste les is afgelopen gaat hij naar huis. Hij vertelt natuurlijk niets tegen Marja. De volgende dag gaat hij ook niet naar school. Omdat Marja niets mag merken hangt hij weer de hele dag rondt op straat. Hij jat zelfs cassettebandjes.

Ondertussen is Marja gebeld door school. Daniël Bax is niet aanwezig. Als Daniël thuis komt praat Marja met hem en komt het hele misverstand boven tafel. De volgende dag gaat hij weer naar school. Het gaat weer een poosje goed op school. Totdat hij een keer in een tussenuur naar huis gaat, dit geheel tegen de regels. Hij wordt gesnapt door Bovenkamp, een ex-militair die erg berucht is op school doordat hij vaak “prikstraffen”uitdeelt. Bovenkamp probeert de kinderen altijd op hun knietjes te krijgen wat bij de meeste leerlingen ook wel lukt. Maar bij Daniël Bax niet, het eindigt in een vechtpartij en Daniël wordt geschorst. Als Daniël die middag thuis komt ziet Marja meteen dat er iets aan de hand is. Ze leest de brief die Daniël moet laten ondertekenen en wordt een beetje boos. Bij Daniël slaan de stoppen door. Hij wordt ontzettend boos en begint met van alles te gooien. Marja blijft rustig en belt Jesse op.

Als alles weer een beetje beter gaat begint Marja een trui voor Daniël te breien, eigenlijk kan ze helemaal niet breien maar voor Daniël probeert ze het toch.

Als Daniël weer naar school gaat wordt hij hartelijk door zijn klas onthaalt. Hij krijgt een kunstig nagemaakte, gele bokshandschoen. Hij is gemaakt van geel plastic gevuld met watten. Deze handschoen heeft hij gekregen als dank dat iedereen dankzij Daniël verlost is van Bovenkamp en zijn prikpauzes. Ook wordt hij gevraagd voor het brugklasvoetbalelftal. Hij neemt de uitnodiging aan.

Als Daniël na een gewonnen voetbalwedstrijd thuis komt is hij helemaal gelukkig. Hij loopt naar zijn kamer en treft daar Marieke aan die zijn brieven aan zijn moeder Rosy aan het lezen is. Hij wordt woedend, maakt Mariekes gitaar kapot en loopt weg. Marieke belt huilend haar ouders op en ze komen gelijk naar huis. Dan vertelt Marieke het hele verhaal en krijgt Marieke de waarheid over Daniël te horen.

Daniël komt die nacht niet opdagen. Jesse en Marja zijn erg bezorgt en zoeken de hele stad af. Ze kunnen Daniël niet vinden. Marieke voelt zich schuldig. Als ze de volgende dag naar school loopt weet ze plotseling waar is. Ze gaat naar een oude verlaten caravan en wacht daar op Daniël. Het duurt haar te lang en ze schrijft een boodschap voor hem op een stuk karton. Daniël vind het karton en besluit om naar het café te gaan waar Mick, een vriend van zijn moeder eigenaar is. Onderweg beleeft hij veel. Hij krijgt onder andere te maken met een oude man waar hij gaat slapen. Deze man blijkt Grad te heten. Al gauw wordt deze oude manhandtastelijk. Daniël rent weg. Ook slaapt hij een paar dagen op een zolder van twee vrouwen zonder dat zij daar iets vanaf weten.

Uiteindelijk heeft Daniël Mick gevonden. Hij vraagt haar waar Rosy is. Mick weet alleen dat ze naar het buitenland is vertrokken. Daniël is geschokt en besluit een nieuwe start te maken. Hij gaat naar de wc en spoelt daar alle brieven voor zijn moeder Rosy weg. Daarna belt hij Marja op, zodat hij opgehaald kan wordenKortsluiting is een realistich verhaal. Je kan niet precies uit de tekst opmaken in welke tijd het verhaal zich afspeelt. Het zou zich nu af kunnen spelen maar ook in het verleden of juist in de toekomst. Ook kun je niet echt uit de tekst opmaken hoeveel tijd er tussen het begin en eind verloopt. Zelf denk ik dat er maar enkele maanden verstrijken. In kortsluiting zijn er bijna geen terugblikken, hierdoor is het makkelijk te lezen. Ik denk dat Lieneke Dijkzeul met dit boek wil vertellen hoe moeilijk het leven voor kinderen uit een weeshuis is. Dat ze veel moeite hebben om zich elke keer weer te moeten aanpassen aan hun nieuwe omgeving.Mening

Ik vind het wel een leuk boek. Je kan je goed inleven in het verhaal. Het is op een makkelijke manier geschreven zonder moeilijke woorden. Dit past wel bij de hoofdpersoon. Hij is weinig naar school geweest dus zal ook niet zulke moeilijke woorden gebruiken.

Ik vond het stuk over dat Daniël Mariekes gitaar kapotmaakte en wegliep het mooist.

Daniël kwam uit een voetbalwedstrijd, helemaal gelukkig. Hij loopt de trap op naar zijn kamer en ontdekt dat Marieke de brieven aan zijn moeder Rosy aan het lezen is. Daniël wordt ontzettend boos en pakt zijn eigen spullen, maakt Mariekes gitaar kapot en loopt weg.

Ik vond dit een droevig stuk maar toch erg leuk. Het was erg spannend geschreven.Informatie over de auteur

Lieneke Dijkzeul wordt in 1950 in Sneek geboren. Ze wilde als kleuter al leren lezen zodat ze zich nooit hoefde te vervelen. Ze begint in 1987 met het schrijven van korte verhalen , deze worden gepubliceerd in verschillende tijdschriften. Ze heeft verschillende jeugdboeken geschreven waaronder Hou je taai!, De tweede viool, Een muis met klauwen, Een bezem in het fietsenrek en Bevroren tijd. Haar boeken zijn meestal spannend en er komen veel serieuze onderwerpen in voor. De hoofdpersonen zijn in haar boeken altijd op zoek naar geluk en vriendschap.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

er zitten veeel te veel details bij, en je ziet niet waar het echt om gaat

5 jaar geleden