Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kortsluiting door Lieneke Dijkzeul

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Kortsluiting
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2052 woorden
  • 4 maart 2001
  • 462 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
462 keer beoordeeld

Boekcover Kortsluiting
Shadow
Kortsluiting door Lieneke Dijkzeul
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens

Wat is de titel van het boek?
De titel van het boek is kortsluiting.

Wat is de naam van de auteur?
De naam van de auteur is Lieneke Dijkzeul.

Wat is het jaar van uitgifte?
Het jaar van uitgifte is 1996.

Wat is de uitgifteplaats?
De uitgifteplaats is Rotterdam.

Wat is de naam van de uitgeverij?
De naam van de uitgeverij is Lemniscaat.

De hoeveelste druk is dit?
Dit is de eerste druk.

Samenvatting

Daniël Bax woont in een kindertehuis. Z’n moeder is verslaafd aan drank en kan hem dus niet opvoeden. Hij is al in verschillende pleeggezinnen opgenomen maar het lukte hem niet zich aan te passen aan de omstandigheden en hij vond de pleegouders vaak ook niet aardig. Na het zoveelste pleeggezin komt Daniël bij Jesse en Marja terecht. Hij is dan 14 jaar oud. Jesse en Marja hebben al 2 kinderen. Pim is 9 jaar oud en lijkt hoogbegaafd. Hij weet op z’n negenjarige leeftijd al meer dan Daniël, terwijl Daniël al 14 is. Marieke is het andere kind. Ze is ook 14 en haatte Daniël al sinds Jesse en Marja haar vertelde dat ze Daniël zouden adopteren en dat hij dan de zolderkamer zou krijgen. Dat is ook de rede dat Marieke hem haat. Zij had de zolderkamer graag willen hebben!

Op z’n kamer schrijft Daniël brieven aan z’n moeder die hij waarschijnlijk nooit zal versturen omdat hij niet weet waar z’n moeder is. In de brieven, die een soort dagboek voor hem zijn, schrijft hij dingen waar hij met niemand over kan praten.
In zijn jeugd is Daniël vrijwel nooit naar school geweest, omdat z’n moeder toch niet op hem lette. Daarom wordt hij nu in de brugklas geplaatst van het Erasmus college. Hij vindt het erg moeilijk op school en begrijpt niks van de stof. Al snel krijgt Daniël ruzie met z’n leraar. Naar aanleiding daarvan wil hij niet meer naar school.
Een paar dagen later gaat hij weer naar school. De conciërge wil hem spreken. Omdat Daniël een tijdje niet naar school was geweest moet hij 2 pauzes het schoolplein vegen, maar als Daniël bezig is worden het aantal pauzes dat hij moet vegen steeds meer. Als de conciërge Daniël dan ook nog eens Danny (zo noemde z’n moeder Daniël altijd) noemt en hem in z’n nek pakt is voor Daniël de maat vol. Hij slaat wild om zich heen om los te komen, maar niks helpt. Uiteindelijk buigt Daniël z’n hoofd naar voren en bijt de conciërge, op de rug van z’n hand, zo hard dat Daniël het bloed in z’n mond proeft. De conciërge schreeuwt het uit van de pijn. Daniël rent zo snel mogelijk naar huis. Omdat hij alles thuis verteld mag hij een paar dagen later weer naar school. Zodra hij de klas binnenkomt wordt hij als een held ontvangen. Hij krijgt een eretitel en wordt voor het brugklasvoetbalelftal gevraagd.
Als Daniël op een dag thuiskomt ziet hij Marieke op z’n kamer in de brieven aan z’n moeder snuffelen. Hij wordt zo kwaad dat hij naar Marieke’s kamer rent en Marieke’s gitaar kapot slaat op de rand van haar bed. Daarna rent hij weer naar boven, pakt de spullen waarmee hij gekomen is en vertrekt. Marja en Jesse zijn heel kwaad op Marieke en gaan Daniël zoeken. Marieke voelt zich erg schuldig en gaat mee helpen om Daniël te zoeken. Ze vinden hem niet.
Als Marieke naar school gaat ziet ze op de vuilnisbelt waar ze altijd langs komt een caravan staan. Ze loopt er naartoe en gaat naar binnen. Daar ziet ze Daniëls kleren liggen. Ook ziet ze een stuk karton en een pen. Ze pakt de pen en het stuk karton en schrijft “ kom als je blieft terug Daniël ” op het karton.
Als Daniël terugkomt in de caravan ziet hij het karton. Hij pakt z’n spullen en loopt weg.
Daniël besluit te voet (hij heeft weinig geld) z’n moeder te zoeken. Na een tijdje lopen komt hij in een dorpje waar hij Grad tegenkomt. Die biedt Daniël werk aan om wat geld bij te verdienen. Daniël helpt Grad voor een middag. Als hij klaar is nodigt Grad hem uit om te blijven eten. Daniël heeft honger en gaat dus op Grad’s uitnodiging in. Grad biedt Daniël ook nog aan om te blijven slapen, maar als Grad in z’n spullen snuffelt gaat Daniël weg. Die avond slaapt Daniël in een schuur even buiten het dorp.
Als de twee vrouwen die in het huis naast de schuur wonen met de auto vertrekken klimt Daniël door het zolderraampje van het huis naar binnen. Eenmaal binnen gaat hij naar beneden en pakt wat te eten. Hij neemt ook wat eten mee naar de zolder, waar hij van plan is de nacht door te brengen. De tijd die Daniël in het huis doorbrengt wordt langer dan hij dacht, want de dag nadat hij naar binnen was geklommen gaan de vrouwen niet weg. De dag dat hij opgesloten zat op de zolder was op een zondag. Maandag gaan de vrouwen wel weer weg. Daniël klimt zo snel mogelijk het huis weer uit en gaat verder met z’n reis. Hij komt terecht in de stad waar hij vroeger met z’n moeder en haar vriend woonde. Die vriend had toen een café. Daniël besluit om naar dat café te gaan. Als hij daar komt ziet hij de vriend, die Mick heet, achter de bar staan. Mick verteld hem dat z’n moeder naar het buitenland is verhuisd en dat hij geen idee heeft waar ze woont.
Daniël ziet in dat hij het verleden los moet laten en belt naar Marja en Jesse. Marja neemt de telefoon op en is dolgelukkig dat alles goed is met Daniël. Daniël vraagt of hij weer naar huis mag komen. Dat mag…


Inhoud
Wie is de hoofdpersoon en verandert hij in de loop van het verhaal?
De hoofdpersoon is Daniël Bax. Hij is dun, klein voor z’n 14 jaar, heeft halflang donker haar dat ongelijk geknipt is, heeft een smal gezicht, met een kinderlijk korte bovenlip en uitstekende jukbeenderen. Zijn oogharen zijn lang, donker en krullend.
Hij vertrouwd niemand aan het begin van het verhaal, maar naarmate het verhaal vordert begint hij vertrouwen in Marja, Jesse en Pim te krijgen. Marieke vertrouwt hij nog niet omdat zij hem niet aardig vindt en dat ook duidelijk laat blijken.

Wat is het probleem van de hoofdpersoon en op welke manier wordt het opgelost?
Daniël denkt dat niemand van hem houdt en voelt zich erg in de steek gelaten door z’n moeder. Aan het eind van het verhaal realiseert Daniël zich dat Marja, Jesse, Pim en Marieke wel degelijk om hem geven en dat hij het verleden achter zich moet laten en door moet gaan met z’n nieuwe leven bij Marja, Jesse, Pim en Marieke. Dit is het hoofdprobleem. Daniël heeft nog veel meer problemen zoals: het gaat niet goed op school, hij heeft veel ruzie met Marieke, hij heeft snel ruzie op school enz.

Wie zijn de andere personen?
Marieke:
Ze is 14 jaar oud. Ze is heel bang dat ze haar vader en moeder kwijt zal raken (omdat Daniël bij haar in huis komt wonen) of dat ze meer van Daniël gaan houden dan van haar. Dat is heel goed merkbaar aan de manier waarop ze op Daniël reageert.

Pim:
Hij is 9 jaar oud. Hij lijkt hoogbegaafd en is heel leergierig. Er wordt verder niet veel over Pim verteld.

Jesse:
Hij is de vader van Pim en Marieke. Hij wil Daniël graag een kans geven en doet dan ook erg z’n best een goede pleegvader voor Daniël te zijn.

Marja:

Ze is de moeder van Pim en Marieke. Ze wil, net als Jesse, Daniël graag een kans geven om zich goed te ontwikkelen in de maatschappij. Ze doet er ook alles aan om aardig maar wel redelijk te blijven tegenover Daniël.

Wat is de verhouding tussen de personen en wat zijn de veranderingen daarin?
Marja is de moeder van Pim en Marieke, Jesse de vader. Marieke en Pim zijn broer en zus. Daniël is pleegzoon en pleegbroer. Er zijn daar veranderingen in.

Op welke manier leer je de personen kennen en welke gevolgen heeft dat?
Daniël leer je in het kindertehuis aan het begin van het boek kennen. Hij lijkt daar erg onzeker. Dat blijkt als je verder leest ook te kloppen.
Jesse leer je ook aan het begin van het verhaal kennen. Hij komt Daniël ophalen. Hij lijkt dan erg zorgzaam en wil Daniël graag een nieuw huis bieden. Ook klopt dat idee bij Jesse als je verder leest.
Pim leer je niet zo goed kennen. Hij komt weinig in het verhaal voor. Verdere gevolgen heeft dat niet.
Marieke lijkt een bitch aan het begin van het verhaal. Later in het verhaal zal je zien dat ze wel degelijk om Daniël geeft en heel bezorgd is als hij wegloopt.
Marja leer je kennen als een lieve moeder die iedereen graag wil helpen. Ze is dan ook erg bezorgd als Daniël opeens weg is.

Waar speelt het verhaal?
Waar het verhaal speelt wordt niet gezegd.

In welke tijd speelt het verhaal?
Het verhaal speelt in de tegenwoordige tijd. Er wordt geen exact jaartal gegeven. Het kan dus nu spelen, maar het kan ook een week geleden gebeurd zijn.

Hoeveel tijd verloopt er tussen het begin en het eind van het verhaal?

Er wordt niet gezegd hoeveel tijd er tussen het begin en het eind van het verhaal verloopt. Ik denk dat er ongeveer 8 maanden tussen zitten.

Staan de gebeurtenissen in de volgorde waarin ze zich afspelen?
De gebeurtenissen staan in de volgorde waarin ze zich afspelen. Het verhaal heeft hierdoor ook een goede opbouw.

Wat is de mogelijke bedoeling van het verhaal?
Laten zien hoe het is om je alleen en in de steek gelaten te voelen.

Wat is de verhaalsoort?
Het is een probleemverhaal, maar of dat een genre is weet ik niet.

Mening

Mijn mening over het verhaal:
Ik vind het verhaal spannend, omdat het onvoorspelbaar is en je dus niet weet wat er gaat gebeuren. Het is een makkelijk verhaal, omdat er geen moeilijke woorden in voorkomen en de verhaallijn erg begrijpelijk is. Het verhaal is werkelijk, omdat het in het echt ook zou kunnen gebeuren. Het is een gevoelig verhaal, omdat er veel emoties in voorkomen die goed beschreven worden.

Was het verhaal spannend en waren de gebeurtenissen verrassend?

Ja, ik vond het verhaal spannend. Het is vooral een onvoorspelbaar verhaal. Het gaat bijna altijd anders dan dat je had gedacht. Daarom is het verhaal waarschijnlijk spannend.

Heeft het boek je aan het denken gezet?
Nee, het boek heeft me niet aan het denken gezet. Het is geen ernstig probleem wat in het boek voorkomt. Ik krijg er in het dagelijks leven ook niet mee te maken.

Kon je met de personen meeleven?
Ja, het is op zo’n manier geschreven dat je je in iedereen kan inleven zelfs als er meerdere personen in een scène voorkomen.

Vond je de opbouw begrijpelijk?
Ja, absoluut. Het verhaal begint dat Daniël op Jesse wacht in het opvangtehuis. Dat is naar mijn idee een perfect begin.

Viel je wat op aan het taalgebruik?
Nee, niet echt. Het verhaal is vrijwel zonder moeilijke woorden geschreven. Misschien dat wat jongere kinderen wat moeite zullen hebben met sommige woorden, maar ik had nergens problemen mee.







Info over de schrijfster

Korte levensbeschrijving:
Lieneke Dijkzeul werd op 7 maart 1950 in Sneek geboren. Bij het opgroeien van haar eerste dochter kreeg ze zin om te gaan schrijven. Haar eerste verhalen werden in bladen als Okki, Taptoe, Bobo en Donald Duck. Daarna begon ze met het schrijven van kinderboeken.
Lieneke Dijkzeul schrijft vooral boeken met problemen in een gezin zoals: financiële problemen, ruzies, echtscheidingen enz.


Andere boeken van Lieneke Dijzeul:
Een muis met klauwen
Bezem in het fietsenrek
De tweede viool
Bevroren tijd
Hou je taai

REACTIES

S.

S.

Bedankt ik heb er veel aan gehad.

Doei Steven

23 jaar geleden

S.

S.

Ik vond je boekverslag goed, en precies zoals wij dat ook moeten maken. (hetzelfde nederlands boek denk ik dus) Bedankt! Doei doei

23 jaar geleden

R.

R.

heee thanx,
ik heb niet heel het boekverslag eraf gehaald maar gewoon wat info over de schrijfster en nog wat andere info over de samenvatting enzo, dus thanx!!!!!!!!! xxrebecca en bedankt

22 jaar geleden

V.

V.

ik vond je boekvelslag goed xx-jes

VINCENT

22 jaar geleden

K.

K.

Heej Marion...Ik weet het.Het is vakantie maar oke.Ik ben bezig met een boekverslag en k vind het een hele goei hoor!Een klein foutje maar dat heb k verbeterd in me eigen dossier...
Dank je wel...

-xxx- Kim

22 jaar geleden

D.

D.

goed werk van je man
nu kan ik het lekker inleveren bij de jufrouw

en dan zeg k dat ik het heb van ene marion string


haahahahahahahha

21 jaar geleden

M.

M.

hey marion,
ik heb jouw samenvatting gebruikt voor een boekverslag en ik hoop dat ik een goed cijver heb.

groetjes marjette

21 jaar geleden

A.

A.

:-)

21 jaar geleden

L.

L.

Hoi hoi, het is echt een goed boekverslag alleen wel erg lang. Ik kon het laatste stuk goed gebruiken voor mijn boekverslag.
Bedankt, laura

20 jaar geleden

M.

M.

mooi verslag ik heb er heel veel aan gehad egt bedank heb je trouwens msn??? ik wel voeg me maar toe als jij ook msn hebt mzzl

20 jaar geleden

M.

M.

Het lijkt me een hele goede uitreksel! Als je dat vaak doet, zal ik zeggen, blijf zo doorgaan!!!

19 jaar geleden

S.

S.

weet je sommige dingen staan idd niet in het boek maar het is er wel uit te halen hoor, is zeker niet je beste kant: lezen????????

19 jaar geleden

G.

G.

het laatste stuk klopt niet!

13 jaar geleden

S.

S.

lkkr dan! mooie samenvatting. Welke Nl boek is dit

13 jaar geleden

T.

T.

bedankt!
ik moet een stomme recentie maken over dit boek
ik heb er veel aan gehad.
Super dat deze site bestaat!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kortsluiting door Lieneke Dijkzeul"