Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kortsluiting door Lieneke Dijkzeul

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Kortsluiting
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 840 woorden
  • 19 december 1998
  • 245 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
245 keer beoordeeld

Boekcover Kortsluiting
Shadow
Kortsluiting door Lieneke Dijkzeul
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Kortsluiting Samenvatting Als Daniël Bax in het gezin van Jesse en Marja wordt opgenomen, is hij veertien jaar. Marieke is de dochter van Jesse en Marja, helaas mag zij Daniël niet zo, omdat hij de zolderkamer krijgt. Daniël kan het goed vinden met Pim, die negen jaar is. Op zijn kamer schrijft hij brieven aan zijn moeder, maar die verstuurt hij niet, omdat hij niet weet waar ze woont. In de brieven schrijft hij zijn verlangens, dat zijn vriendschap en succes. In de voorgaande jaren is Daniël erg weinig naar school geweest, daarom wordt hij in de brugklas geplaatst. Hij vindt het wel erg moeilijk op school en van de stof begrijpt hij heel weinig. Al snel krijgt hij ruzie met zijn mentor, die hem de klas uitstuurt. Daniël is erg verdrietig en zwerft even op straat. Dan ontdekt hij een bibliotheek en ziet een boek die hij heel snel uitleest. Een paar dagen later gaat Daniël weer naar school, de congiërge die hem wil spreken zegt dan dat hij voor een tijdje geschorst is. Als hij na zijn schorsing weer op school is doet iedereen veel aardiger tegen hem. Hij wordt zelfs voor het schoolvoetbalteam gevraagd. In het schoolvoetbalteam is hij erg succesvol, maar zijn rapport is erg slecht. Met twee voldoendes wordt hij als een zittenblijver beschouwt. Als Daniël op een dag thuis komt, ziet hij dat zijn (stief-) zusje zijn brieven die hij aan zijn moeder geschreven heeft aan het lezen is. Daniël wordt woedend en slaat de gitaar van Marieke kapot. Hij pakt zijn spullen en loopt weg van huis. Marja en Jesse zijn erg kwaad op Marieke en gaan Daniël zoeken. Nadat ze in de hele stad gezocht hebben, vinden ze hem niet. Daniël heeft besloten om (te voet, want hij heeft weinig geld) zijn moeder te gaan zoeken. Hij komt eerst bij Grad terecht, bij hem mag hij wat eten. Grad biedt Daniël ook aan om te blijven slapen, maar als Grad toch iets meer wil van Daniël dan alleen slapen (hij wordt handtastelijker) vlucht Daniël. Die avond slaapt hij in een schuur. Als de twee vrouwelijke bewoners van het huis ernaast met de auto vertrekken, klimt hij via de zolder de woning in. Als hij wakker wordt, zijn de vrouwen terug en Daniël zit opgesloten in de kamer. Na een tijdje gaan de vrouwen weer weg en hij kan verder gaan met zijn reis. Hij komt in de stad waar hij vroeger gewoond heeft en zoekt een oude vriend van zijn moeder op. Mick (de oude vriend van zijn moeder) vertelt hem dat zijn moeder in het buitenland is en dat hij geen idee heeft waar ze woont. Daniël besluit om een streep te trekken door het verleden, scheurt alle brieven door en belt Marja op. Titelverklaring Eigenlijk weet ik echt niet wat er met de titel 'Kortsluiting' bedoeld wordt. Misschien dat er steeds iets verkeerd gaat in het leven van Daniël en dat hij maar geen aansluiting vindt met het 'normale leven.'
Soort verhaal De onderwerpen van dit verhaal zijn verwaarlozing en eenzaamheid. De hele geschiedenis draait om Daniël, hij is waarschijnlijk opgegroeid in beroerde omstandigheden. Personen Eigenlijk is er maar een hoofdpersoon, dat is Daniël Bax. De overige personen zijn: - Jesse en Marja, dit zijn de stiefouders van Daniël. - Marieke, het stiefzusje van Daniël, waarmee hij niet goed op kan schieten. - Pim, een vriendje van Daniël en is negen jaar, kan erg goed met hem opschieten. - Grad, een zestigjarige homofile man, bij wie Daniël tijdens de reis eet, maar niet overnacht. - Mick, een oude vriend van de moeder van Daniël. Daniël Bax is een jongen van veertien jaar en is iemand die het in het verleden erg moeilijk gehad heeft. Veel mensen die het moeilijk gehad hebben zijn nogal fel van karakter, ik denk dat Daniël dat ook is. Zijn uiterlijk is denk ik erg armoedig, ziet er onverzorgd uit met gescheurde kleren, denk ik. Hij geeft niet echt veel om modieuze kleding. Zoals ik al bij 'karakter' verteld had is hij denk ik erg fel ook in zijn gedrag is hij soms niet te houden. Tijd Uit het verhaal kan je niet halen uit welke tijd het zich afspeelt. In principe zou het in elk jaar kunnen afspelen.
Ruimte Ook bij dit punt kun je niet uit het verhaal halen waar het zich afspeelt. Het zou zich in elk land, elke stad of streek af kunnen spelen. Mening Ik vind dat dit verhaal niet echt leerzaam is, je krijgt wel een goed 'beeld' van de gedachten die een kind met een moeilijk verleden heeft. Het verhaal zit erg goed in elkaar en is daarom ook erg goed te begrijpen. De schrijfster geeft goed weer hoe een kind zich voelt na een moeilijk verleden. Mevrouw Dijkzeul heeft ook geen moeilijke woorden gebruikt en daarom is het erg begrijpelijk.

REACTIES

W.

W.

je moe mij helpe los een paar vrage op!!!
wie zijn de belangrijkste nevenfiguren?
vertel in het kort iets over uiterlijk en karakter?
WAAR EN WANNEER SPEELT HET VERHAAL ZICH AF?
met welke problemen krijgt de hoofdfiguur af te rekenen?
hoe probeert hij/zij die problemen op te lossen?
welke moeilijkheden moet hij/zij daarbij overwinnen?

dankje!

21 jaar geleden

A.

A.

ik weet het maar heb je er nog wat aan na 16 jaar denk het wel toch :}

5 jaar geleden

N.

N.

hallo ik wil graag een op merking aan je samenvatting geven:
als hij uit de kls word gestuurt denkt hij dat hij van school gestuurt is en hij heeft de congerge in elkaar geslagen en Mick vertelt hem ook dat zijn moeder zijn moeder helemaal niet is en dat belt hij Marja op en zegt mam .

sorry dat ik je verbeter :P

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kortsluiting door Lieneke Dijkzeul"