Kort Amerikaans door Jan Wolkers

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Kort Amerikaans
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 582 woorden
  • 22 april 2005
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
19 keer beoordeeld

Boekcover Kort Amerikaans
Shadow

Een 19-jarige jongen is geobsedeerd door een litteken, dat hij in zijn jeugd door onachtzaamheid van zijn ouders heeft opgelopen. Het protestant-christelijke milieu waaruit hij afkomstig is, heeft een zwaar stempel op hem gedrukt, waarvan hij tevergeefs probeert los te komen. In het laatste jaar van de Duitse bezetting is hij weg van huis en doet wanhopige pogingen to…

Een 19-jarige jongen is geobsedeerd door een litteken, dat hij in zijn jeugd door onachtzaamheid van zijn ouders heeft opgelopen. Het protestant-christelijke milieu waaruit hij afk…

Een 19-jarige jongen is geobsedeerd door een litteken, dat hij in zijn jeugd door onachtzaamheid van zijn ouders heeft opgelopen. Het protestant-christelijke milieu waaruit hij afkomstig is, heeft een zwaar stempel op hem gedrukt, waarvan hij tevergeefs probeert los te komen. In het laatste jaar van de Duitse bezetting is hij weg van huis en doet wanhopige pogingen tot menselijk contact, hetgeen slechts resulteert in nog grotere eenzaamheid. Meesterlijke roman in een directe stijl, waarin Wolkers (1925-2007) op navrante en zeer eerlijke manier de onuitwisbare invloeden van het milieu beschrijft. 

Kort Amerikaans door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Titel: Kort Amerikaans
Schrijver: Jan Wolkers
Wanneer uitgebracht: 1ste druk in 1962 2de druk in 2000
Titelverklaring: de titel Kort Amerikaans is de naam voor het kapsel wat eric altijd heeft moeten dragen: heel kort geknipt haar. Plaats en tijd: het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk in Leiden. 2. Thema: De tweede wereldoorlog; eenzaamheid, oorlog en seksualiteit, maar ook zijn liteken. Voor Eric is zijn eigen eenzaamheid bijna niet te verbergen en de dood vaak niet te ontlopen. Ook gaat Eric in het verhaal twee keer met Ans naar bed en zijn seksuele relatie met Elly leid ook niet tot het oplossen van zijn eenzaamheid die hij wil, hij wil eenzaamheid omdat hij moet onderduiken voor de arbeidsinspectie. Zijn litteken omdat het elke keer opnieuw in het boek voorkomt, Eric is er nooit meer bovenop gekomen. 3. Eric van Poelgeest 18 jaar, is ondergedoken voor de arbeidsinspectie in leiden. Eric meld zich aan bij een schilderacademie en zijn leider is meneer van Grouw en Eric vertelt hem dat hij ondergedoken. S’ochtends werkt Eric bij meneer D’Ailleurs waar hij lampenkappen beschildert, daar werkt ook een meisje Elly die bij meneer D’Ailleurs onderduikt. Eric’s broer Frans heeft meegedaan aan een overval op een Duits distributiekantoor hij wordt daarbij geschoten en gaat dood toen is Eric naar het ziekenhuis gegaan en volgens hem kreeg hij een boodschap van zijn broer: de Amerikanen komen dichterbij. Van Grouw hoort dit en vraagt aan Eric of hij bij hem wil onderduiken en Eric vind dat goed. Als Elly bij Eric woont gaat Eric als Elly slaapt naar een tors en vrijt ermee, Elly word wakker en word helemaal gek als zij Eric dit ziet doen Eric kan er niet meer tegen en knijpt haar keel dicht. Bij de bevrijding kloppen er 3 mannen op de deur, Eric pakt een oud geweer en richt op de man die in elkaar duikt en schiet.
4. a. De belangrijkste persoon is Eric. b. Een karakter, omdat er veel details over hem staan, je weet wat hij denkt, en je ziet hoe Eric verandert. c. Ik vind Eric een beetje een raar iemand, maar misschien is hij wel zo omdat het niet makkelijk was om in die tijd te leven. 5. a. De Spin en Elly. b. de Spin een type, omdat je weinig van hem weet, alleen dat het een beetje een vreemd persoon is. En Elly ook een type, omdat je ook niet veel over haar te weten komt. Je weet eigenlijk alleen maar van haar wat Eric ook weet. 6. De spanning in het verhaal is dat Eric moet onderduiken, en dat hij goed moet opletten wie hij kan vertrouwen en wie niet. 7. a. Het verhaal is chronologisch, omdat door Eric’s zijn gedachten ben je in een keer terug in het verleden. En het is ook realistisch, want het zou best is echt waar gebeurd kunnen zijn. b. Ik vond het best wel een spannend verhaal, elke keer had ik het gevoel dat ik zelf in het verhaal was. Bijvoorbeeld toen Eric stiekem bij Elly ging slapen en s’ochtends vroeg weg moest, dan voel je zelf de spanning dat je misschien gezien word terwijl dat niet mag. Maar het is ook een erg somber boek. Eric verliest in het boek steeds mensen, raakt steeds meer met ze eigen in de knoop, zijn broer overlijdt, verkracht zijn ene vriendin, doet het uit eenzaamheid met een gipsen tors, vermoord daarna zelf zijn andere vriendin en waarschijnelijk sterft hij uiteindelijk zelf.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kort Amerikaans door Jan Wolkers"