Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Koot graaft zich autobio door Kees van Kooten

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Koot graaft zich autobio
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1475 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
35 keer beoordeeld

Boekcover Koot graaft zich autobio
Shadow
Koot graaft zich autobio door Kees van Kooten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Koot graaft zich autobio Auteur Kees van Kooten Karakteristiek 'Koot graaft zich autobio', uitgegeven door De Bezige Bij, Amsterdam, is 164 pagina's dik en onderverdeeld in veertien afzonderlijke hoofdstukken. Elk van die hoofdstukken beschrijft een bepaalde gebeurtenis uit Kees' leven. Kees schrijft vaak wat hij denkt, terwijl hij in het verhaal wat doet of zegt. Ook wordt er in bijna elk hoofdstuk teruggekeken, bijvoorbeeld op Kees' jeugd, naar aanleiding van iets dat dan net gebeurd is. Er worden dus relaties tussen het heden en het verleden gelegd. Dit gebeurt vaak als hij zijn zoontje Kasper vergelijkt met zichzelf toen hij nog jong was. Ook toen hij zijn ouders opzocht kwamen er veel terugblikken voor. Het boek 'Koot graaft zich autobio' is een humoristische verhalenbundel met autobiografische elementen erin verwerkt, en is opgedragen aan zijn ouders. Het speelt zich af in de jaren '70 en in Kees' jeugd in verscheidene Nederlandse steden en in Griekenland en Italië. Het boek is volledig in de ik-vorm geschreven. De 'ik' is in dit geval Kees van Kooten. Bijfiguren zijn: Kees' vrouw B., de kinderen K. en K. en Kees' ouders. Titelverklaring De titel is een goed voorbeeld van de stijl van K. van Kooten. Hij gebruikt veel geheel nieuwe woorden (neologismen) en ook zijn zinsconstructies zijn opvallend. Zo probeert van Kooten clichés te vermijden. Een aantal van de verhalen zijn autobiografisch, van Kooten graaft dus in zijn verleden.
Personages Er is in dit verhaal maar één hoofdpersoon, nl. Kees van Kooten zelf. Zijn vrouw, de kinderen en zijn ouders spelen maar een beperkte rol in het verhaal zelf. Karakterbeschrijving van Kees van Kooten
Innerlijk: Van Kooten beschrijft zichzelf in dit verhaal als een gevoelige, soms zelfs bijna sentimentele man. Verder is hij nogal een stuntel. Ook is hij ijdel, maar door in de verhalen vaak met zichzelf te spotten is dat verder niet irriterend. Gevoelig: B. zou het laten doen, want ik moest zogenaamd naar de studio. Dag Leneknul, dag knappe wonderpoes van me. Een lange zoen op zijn verschrompelde kop, waar ik nog één krachteloos kwekje voor terugkrijg. Niet meer omkijken, zachtjes de deur achter me dicht doen. Stuntel: [...] en voor ik NonNon kon zeggen had hij de Koffer met Poep al te pakken, maar die moet je op een hele speciale manier dragen, wat die man onmogelijk kon weten, zodat de oogst van drie dagen Kampeerauto halverwege losbrak en langs de trap de receptie inkolkte. IJdelheid: Ik weet niet hoe snel ik terug moet lachen. Voor mijzelf zie ik niet zo gauw een charmant avontuurtje, deze nacht. Streven: In het boek staan meer verhalen over een dag of periode uit Kees' leven. Er komt niet echt een duidelijk streven naar voren, maar ik denk dat Van Kooten er vooral naar streeft een gelukkig gezinsleven te lijden. Gebeurtenissen 'Op het ijs' Dit verhaal beschrijft hoe Kees als kind probeert indruk te maken op een meisje als hij aan het schaatsen is. Alleen het meisje ziet hem niet staan, en hij wenste dat hij ijshockey-schaatsen had en dat hij beter kon schaatsen. 'Schrijver worden' Hier denkt Kees terug aan de tijd dat hij tien was en dat zijn vader hem meenam naar de Jaarlijkse Boekenmarkt, waar zijn vader tegen Simon Carmiggelt zegt dat Kees zo goed is in Nederlands. Ook beschrijft hij de eerste briefjes en verhaaltjes van zijn zoontje Kasper. 'Een koffer met poep' Dit verhaal vertelt over een vakantie van Kees met zijn vrouw en de kinderen. Het gaat vooral om de Chemische WC die Kees elke keer moet legen. Alles werd namelijk opgevangen in een plastic koffer die dan op een openbaar toilet geleegd moest worden. Dit gaat soms niet echt zoals het moet. 'Van de hoge' Dit verhaal gaat over de knuffel van Kasper, Snoopy. Kasper wordt al wat ouder en wil eigenlijk van Snoopy af, maar toch ook weer niet. Uiteindelijk ligt Kasper toch weer met Snoopy te slapen. Verder gaat het over Kasper die indruk wil maken op een meisje door in het zwembad van de hoge te duiken, wat hij de eerste keer niet durft, maar de tweede keer wel.
'Heel even god' Dit gaat over wat Kees allemaal onderneemt om het standenverschil tussen hem en de arbeiders die zijn huis komen verbouwen zo klein mogelijk te maken. Maar toch is Kees wel trots als hij door een handige truc een tang uit een lange buis weet te halen. Hierdoor staat hij eigenlijk toch nog boven de arbeiders. 'De dood van mijn poes' Dit gaat over Kees' poes die hij gekregen had toen hij in de VARA-studio was. Eigenlijk wordt het hele leven van de poes beschreven, vanaf het moment dat Kees hem kreeg tot aan zijn dood. 'De gestranden' Het verhaal over hoe Kees met zijn familie strand op het vliegveld in Heraklion, de hoofdstad van Kreta. Samen met nog zo'n 30 lotgenoten moeten ze in een vervallen hotel overnachten. Kees wordt bevorderd tot reisleider en uiteindelijk was het nog best gezellig. 'Naast de rails' Dit verhaal vertelt hoe Kees en Wim de Bie naar Brussel gaan. Kees stapt in Den Haag even uit en de trein vertrekt zonder hem. Hij gaat naar zijn ouders, blijft er slapen en de volgende dag gaat hij terug naar huis en is wel blij met de vrije tijd die hij nu even heeft. 'Het haar van mijn vader' Dit gaat over de dood van Kees' vader. Kees is op wintersport als hij het hoort. Hij denkt dan terug hoe hij met zijn vader kapotte gloeilampen van de balkon gooide. Later als hij in de rouwkamer staat ziet hij dat ze een scheiding in zijn vader's haar hebben gemaakt. Zijn vader had dit nooit en dus kamt hij met hulp van zijn zus de scheiding weer uit het haar van zijn vader. 'Zijn zakagenda' In dit verhaal zoekt Kees zijn moeder op en ze praten over Kees' vader. Wat er is verandert na zijn dood etc.
'Zijn koffer' Dit gaat over hoe Kees zich los probeert te maken van het verleden. In dit geval gaat het over zijn vader's koffer, die hij gekregen had toen zijn vader gestorven was. Eerst blijft hij er een hele tijd mee rondlopen, maar dan besluit hij de koffer toch achter te laten. 'Zijn schoenen' Dit verhaal vertelt over de pijn die de vader van Kees altijd had, omdat er geen goede schoenen voor zijn voeten waren. Kees laat dan een keer schoenen op maat maken voor zijn vader en die is daar erg gelukkig mee, want hij heeft geen pijn meer. Alleen als Kees aanbiedt om nog een paar te laten maken, weigert hij dat bijna panisch. Later leest Kees in zijn vader's agenda dat dit kwam omdat zijn vader wist dat hij er erg slecht aan toe was. Hij had nl. met behulp van de Medische WP een brief van de huisarts aan de longarts vertaalt. 'Mijn fietsen' Hier gaat het over de fietsen die Kees zoal gehad heeft. Hij heeft altijd een echte racefiets gewild, maar heeft er nooit een gekregen. Hij geeft zijn zoon Kasper er wel één en soms rijdt hij er zelf wel eens een rondje op, in de achtertuin. 'In de tent' In dit verhaal zoekt Kees met zijn moeder zijn zus op, die in Italië woont. Vroeger deed Kees' vader dat altijd, maar die was inmiddels overleden. Kees' moeder blijft drie weken in Italië en Kees gaat naar huis terug, via Zürich. In Zürich neemt hij bijna een prostitué mee. Thematiek Dierenliefde. Zie het hele verhaal over Kees' poes Leen die hij had gekregen toen hij in de VARA studio was. In dit verhaal doet hij net alsof hij echt met de poes kan praten en alsof de poes hem dan begrijpt. Omgang met zijn collega De Bie. Zoals bijvoorbeeld in het verhaal waar Van Kooten en De Bie naar Brussel gaan om boeken te signeren. Van Kooten gaat dan even de trein uit en de trein rijdt dan weg.
Het verschil tussen de jaren '40/'50 en het heden. Vooral in de laatste verhalen worden er duidelijk verschillen weergegeven tussen de jaren '40/'50 en heden. Stunteligheid Hij laat in zijn verhalen duidelijk blijken dat hij nogal onhandig is. Schrijver Kees van Kooten is op 10 augustus 1941 in Den Haag geboren. In 1967 maakte hij zijn eerste TV-programma bij de VARA, genaamd 'Yin Yang'. Dit deed hij samen met Wim de Bie, Ralph Inbar en Sonja Barend. Later deed hij met Wim de Bie 'Keek op de week', 'Krasse Knarren' en 'In bed met Van Kooten en De Bie'. Kees schrijft vooral over de problemen van het schrijverschap, over zijn nuchtere vrouw B. (Barbara), zijn bekendheid van de TV en over zijn omgang met Wim de Bie. Enkele andere boeken van Van Kooten zijn 'De ergste treitertrends', 'Koot droomt zich af', 'Veertig', 'Modermismen', 'Hedonia', 'Meer Modermismen', 'Zeven sloten' en 'Meest Modermismen'.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koot graaft zich autobio door Kees van Kooten"