Koning van Katoren door Jan Terlouw

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Koning van Katoren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 730 woorden
  • 15 mei 2011
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
11 keer beoordeeld

Boekcover Koning van Katoren
Shadow

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven St…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten: hij moet moeilijkheden uit de weg ruimen waar al velen voor hem schipbreuk op geleden hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt. 

Koning van Katoren door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Nederlands – Koning van Katoren

Het is 1992, en de koning van Katoren gaat dood. Op dat ogenblik wordt ook Stach geboren, een jongen met een arme familie. Zijn vader is metselaar, en gaat ook dood. De vroedvrouw komt dat vertellen aan de moeder van Stach, en daar was ze zo kapot van, dat zij na een paar dagen ook op het sterfbed komt te liggen. Op dat moment is Stach een weesjongen. Hij heeft alleen zijn oom Gervaas nog, de broer van zijn vader. Stach wordt door hem opgevoed en als hij opgegroeid is tot een jongen, wil hij koning worden. Hij gaat naar 6 ministers die de macht hadden overgenomen toen de koning overleed, en ze hadden met elkaar besproken dat Stach alleen koning kan worden als hij 7 opdrachten voldoet.

Stach's zijn eerste opdracht was het verjagen van de vogels van Decibel. Het probleem was dat de vogels die daar in grote zwermen vlogen te veel en hard lawaai maakten. Stach heeft het opgelost door een hele grote geluidsversterker te laten bouwen die het geschreeuw van de vogels terug weerkaatst. De vogels probeerde boven die hele hoge toon uit te komen, maar toen knapten hun stembanden. Hun kindervogeltjes kunnen het later dus ook niet gaan doen, omdat het ze niet aangeleerd kan worden.

Stach's zijn tweede opdracht was de granaatappelboom in Wapenfelt om te zagen, of op een andere manier hoe hij het zou doen. Er stond een hele grote fabriek in de stad die kruid maakte, en door die te sluiten, en af te wachten totdat de boom geen vruchten meer had, kwam er geen buskruitpoeder op de nectar van granaten, en toen heeft Stach de boom omgehakt.

De derde opdracht voor Stach was in Smook de zevenkoppige draak verslaan.

Dat is hem gelukt doordat hij nog wist van de vorige opdracht hoe hij buskruit moest maken. Hij heeft vogels verzamelt, en die gevuld met kruid, zodat als de draak die op zou eten, hij zou ontploffen. Dat is ook gelukt en de conclusie van de donkere, vieze, stinkende stad was: de draak kon niet tegen zonlicht, dus er hing in de stad een wolk van roet en andere troep.

De vierde opdracht voor Stach was het probleem van de schuifelende kerken oplossen. Dat is hem gelukt door alle kerken naar één plek te laten schuifelen. Daar botsten ze allemaal tegen elkaar aan, en zo stonden ze stil. Door alleen nog de muren weg te breken, ontstond er één hele grote kerk.

De vijfde opdracht die Stach moet uitvoeren was dat hij van de St. Aloisius kerk af moest springen. Stach vond dat een rare opdracht, maar op de dag dat het moest gebeuren klom hij omhoog en sprong eraf. Kim (lees zo in het slot) had de mensen uit de stad gevraagd om zoveel mogelijk hoofdkussens mee te nemen en neer te leggen onderaan de kerk. Dat gebeurde en Stach belandde in de kussen.

Stach's zesde opdracht was de knobbelneuzen van Afzette-rije te genezen. Een knobbelneus kreeg je door een muggensteek. Iedereen kocht daarom zalfjes om de knobbelneus kwijt te raken. Maar Stach kwam erachter dat de zalfjes zelf werden gemaakt en met afzetterij te duur werden verkocht door Tara's. Hij liet de mensen in Afzette-rije weten dat de zalfjes nep waren.

De zevende , en de laatste opdracht was het verslaan van de tovenaar Pantaar in Ekilibrie. Hij komt iedere avond bij mensen thuis om iets dierbaars mee te nemen, of om iemand op zijn vuur te gooien. Stach gaat naar Pantaar toe om zichzelf op te offeren om in het vuur te springen, maar de tovenaar zegt tegen Stach dat hij nog jong is en nog een heel leven te leven heeft, dus Pantaar sprong er zelf in en het vuur bleef voor altijd branden.

Stach had alle opdrachten uitgevoerd, maar de ministers gaven hem de allerlaatste opdracht om het af te sluiten. Stach moest op de stenen stoel van Stellingwoude gaan zitten. Maar dat ging niet zomaar, want daarbij had je hulp nodig van zes hoger geplaatste personen. Stach was in elke stad waar hij een opdracht moest uitvoeren naar de burgemeester gegaan, en Stach werd dus door alle zes de burgemeesters geholpen. Nu was hij koning van Katoren, en de burgemeesters werden zijn ministers. In opdracht twee heeft hij Kim ontmoet, de dochter van de burgemeester in Wapenfelt, en misschien zouden zij ooit nog trouwen.......(zelf bedacht).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koning van Katoren door Jan Terlouw"