Koning van Katoren door Jan Terlouw

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Koning van Katoren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 1390 woorden
  • 11 maart 2011
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
31 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1971
Pagina's
168
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1972 Winnaar)

Boekcover Koning van Katoren
Shadow

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven St…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten: hij moet moeilijkheden uit de weg ruimen waar al velen voor hem schipbreuk op geleden hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt. 

Koning van Katoren door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

A Algemeen
1. Titel van het boek
Koning van Katoren

2. Auteur van het boek
Jan Terlouw

3. Plaats, uitgever, jaar van uitgave, jaartal eerste druk
Rotterdam, Lemniscaat, 1971 eerste druk

4. De genre van het boek
Fictie

B Ruimte
5. Op welke plaats(en) speelt het verhaal zich af
- Op verschillende plaatsen:
Wiss Uikumene
Decibel Afzette-Rije
Wapenfelt Ekilibrië
Smook Stellingwoude

6. Is de omgeving belangrijk voor het verhaal
- Ja, want het verhaal speelt zich af in verschillende plaatsen met een ander landschap.

C Tijdsverloop

7. In welke tijd speelt het verhaal zich af
- Er wordt in het boek niet een jaartal genoemd. Ik denk zelf dat het verhaal zich rond 1985 afspeelt want het gaat al over treinen, auto’s en er wordt over de PTT geschreven.

8. Wat is de tijdsverloop van het verhaal
- De tijdsverloop van het boek is ± 1 jaar Stach 17 en aan het einde van het boek is Stach 18.

D Opbouw
9. Is het verhaal chronologisch verteld
- Het boek is chronologisch geschreven want Stach is in h 1, 17jr en in het laatste h14, is Stach 18 jr.

10. Heeft het verhaal een gesloten of een open einde
- Het boek heeft een gesloten einde want de laatste zin is ‘en ze leefde nog lang en gelukkig’

E Personages
11. Wie is de hoofdpersoon? Noem een of twee personages
- Stach
- Gervaas
- Kim

12. Vertel iets over het karakter
- Stach: Hij is een wees 17jr. aan het begin van het boek 18jr. aan het einde van het boek. Oude kleren heeft hij aan (zijn oom waar Stach in huis woonde was niet rijk). Volgens de minister Zuiver was Stach maar een smerig mannetje. Hij is een beetje bijdehand en brutaal maar wel tegen iedereen vriendelijk.
- Gervaas: Oom van Stach die Stach heeft opgevoed sinds zijn ouders gestorven waren. Over het karakter staat niks in het boek van Gervaas. Wel staat er in dat hij niet goed kon opschieten met de ministers. Over zijn leeftijd staat ook niks maar hij werkt 50jr in het paleis dus Gervaas is ongeveer 75jr.
- Kim: Dochter van de burgemeester van Wapenfelt. Kim is verliefd op Stach (ook wederzijds) in het boek is in het begin van het boek 16jr. en aan het einde van het boek 17jr. Heeft een hippe broek aan als Stach haar ziet, kleurig jack ze heeft bruin steil haar. Als Stach in Wapenfelt is, is hij meestal met Kim te vinden. Ze kijkt net zo vrijmoedig de wereld in dan Stach.

13. Noem het uiterlijk van de hoofdpersonen
- Stach: Heeft oude kleren aan en is volgens minister Zuiver een smerig mannetje.
- Gervaas: Staat niets over z’n uiterlijk in het boek.
- Kim: Hippe broek en een kleurig jack en bruin steil haar tot haar schouders.

14. Maakt de hoofdpersoon(en) een ontwikkeling door. zo ja, welke
- Ze worden ouder
- Kim en Stach worden op elkaar verliefd
- Stach wordt koning

15. Wie zijn de bijfiguren
Minister de Seer van Ernst
Minister Regtoe van Eerlijkheid
Minister Pardoes van IJver
Minister Walsen van Regelmaat en orde
Minister Zuiver van Reinheid
Minister Broeder van Deugd
Burgemeester van Wapenfelt vader van Kim
Burgemeester van Decibel
Burgemeester van Smook
Burgemeester van Uikumene
Burgemeester van Afzette-Rije
Burgemeester van Ekilibrië

16. Beschrijf kort de relatie van de bijfiguren met de hoofdpersoon(en)
- Stach moet bepaalde opdrachten uitvoeren om koning te worden. Als hij een opdracht uit moet voeren woont hij bij de burgemeester in huis.
- De ministers van Katoren geven Stach een opdracht. Na elke opdracht moet hij bij de ministers komen voor de volgende opdracht.

F Perspectief
17. Vanuit wiens perspectief is het verhaal geschreven
- Meervoudig personaal perspectief

18. Is dit een ik-perspectief, een hij/zij-perspectief of een perspectief van de alwetende verteller
- Een hij/zij-perspectief

G Spanning
19. Beschrijf welke vragen er in het begin van het boek worden opgeroepen, waar je aan het einde van het boek antwoord op krijgt
- Krijgt Stach het voor elkaar koning van Katoren te worden?

20. Beschrijf het spannendste gedeelte uit het boek in eigen woorden (ongeveer 10 regels)
- Als hij raakt zou de 18 jaar oude kogel nog ontvlammen en het buskruit aansteken. Het is 12 uur. Ineens spits hij zijn oren vanuit het moeras hoort hij voor zich iets aankomen sissend. Zijn hand klemt om het geweer. Dan ziet hij de draak. Nu of nooit denkt hij. Dan schiet hij. De draak eet de kogel op en spat uit elkaar in duizenden stukjes. Stach valt, op zijn handschoen plakt een stukje van de draak dat gaat bewegen en groter wordt. O nee denkt hij heel Katoren gaat eraan nee heel de wereld. Wat heb ik gedaan. Hij sluit zijn ogen. Dan voelt hij dat de zon gaat schijnen, hij kijkt naar zijn handschoen dan opeens verdrogen de draakjes. En………… SMOOK IS GERED!!

H Samenvatting
21. Wat is het thema van het boek

22. Vat het verhaal in 250-300 woorden samen
-De oude koning van Katoren is overleden maar zonder een opvolger te hebben. De 17-jarige Stach vraagt dan aan 6 ministers wat hij zou moeten doen om koning van Katoren te kunnen worden.
De ministers geven Stach 7 bijna onuitvoerbare opdrachten.

Opdracht 1 is om een eind aan het geschreeuw van de vogels van Decibel te maken. Hij lost deze opdracht op door buiten allemaal luidsprekerkasten en versterkers te zetten. Als de vogels dan komen zet Stach de luidsprekers zo hard dat het geluid bijna even hard is als het geschreeuw van de vogels. Steeds hoger totdat de stembanden van de vogels breken.

Opdracht 2 is om de granaatappelboom om te hakken in wapenfelt. De oranjerode ballen die aan de boom hangen ontploffen vaak en dat is erg gevaarlijk. De ballen ontploffen, omdat naast de boom een fabriek staat die buskruit maakt. Doordat de burgemeester zegt dat mr. Smit de fabriek heeft overgenomen heeft en hij als opdracht heeft gegeven geen kruit meer te maken wordt het knallen van de boom minder en tenslotte word de boom omgezaagd.

Opdracht 3 is om de draak van Smook te verslaan. Het stinkt heel erg in de stad, omdat de draak zwaveldampen blaast. Hij lost het op door een lichtkogel op de draak te schieten en dat hij die hopelijk raakt schiet. Hij schiet raak en de draak spat uit elkaar in 1000 stukken en de stad is gered van de draak.

Opdracht 4 is de schuifelende kerken van Uikumene te stoppen. De kerken bewegen alle kanten op elkaar, maar blijkbaar zijn ze bestuurbaar. Stach zijn plan is om 1 grote kerk ervan te maken door ze tegen elkaar te schuiven. Dit lukt hem en zo is zijn 4e opdracht ook gelukt. Doordat de ministers niet zo blij zijn dat alle opdrachten lukken, verzinnen ze opdracht 4a. Hij moet van de toren van de St. Aloïsius afspringen. Doordat iedereen daar zo boos over is hebben ze iets verzonnen. Iedereen neemt zijn hoofdkussen mee en daar maken ze 1 grote stapel van.

Opdracht 5 is om de knobbelneuzen in Afzette-Rije te gaan genezen. Doordat Stach naar een vergadering is geweest van de dokters die helpen de knobbelneuzen te verkomen weet hij precies hoe hij een zalfje maakt wat zo ontzettend duur is. De burgemeester en Stach laten op het plein precies zien hoe het werkt om het zalfje te maken en zo kan iedereen het zelf maken en hoeven ze er niet meer zoveel geld aan uit te geven.

Opdracht 6 is de tovenaar van Ekilibrië vernietigen. De tovenaar heeft een vuur wat gevoed moet worden door dingen van mensen die dierbaar voor hen zijn. Het vuur zal alleen voor eeuwig blijven branden als iemand zich vrijwillig in het vuur zal gooien. Stach krijgt het voor elkaar dat de tovenaar zichzelf in het vuur gooit.

Opdracht 7 is dat hij moet gaan zitten op de Stenen Stoel van Stellingwoude. Ze zeggen dat je zult sterven als je op de stoel gaat zitten, behalve als je door 6 hooggeplaatste personen erin wordt getild. Hij vraagt eerst aan de 6 ministers of ze hem erin willen tillen, maar die weigeren dat te doen.
Dan heeft hij een plan, hij vraagt alle burgemeesters waar hij is geweest voor een opdracht om hem in de stoel te tillen. Dat doen ze en zo wordt Stach koning van Katoren.

23. Heeft de auteur naast zijn schrijverschap nog een ander beroep? Zo ja, welke?
- tot 2003 was Jan Terlouw politicus
1970-1971 Lid gemeenteraad Utrecht
1971-1981 Lid Tweede Kamer
1973-1982 Fractievoorzitter D66
1977 Lijsttrekker 2de Kamer verkiezingen
1971 Lijsttrekker 2de Kamer verkiezingen
1981-1982 Minister van Economische Zaken
1981-1982 Vicepremier
1982 Lijsttrekker 2de Kamer verkiezingen
1991-1996 Commissaris van de Koningin van Gelderland
1999-2003 Lid 1ste Kamer

24. Noem (indien mogelijk) nog 3 andere boektitels van deze auteur
- Pjotr
- Oorlogswinter
- Oom Willibrord

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koning van Katoren door Jan Terlouw"