Koning van Katoren door Jan Terlouw

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Koning van Katoren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 538 woorden
  • 8 februari 2011
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1971
Pagina's
168
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1972 Winnaar)

Boekcover Koning van Katoren
Shadow

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven St…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten: hij moet moeilijkheden uit de weg ruimen waar al velen voor hem schipbreuk op geleden hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt. 

Koning van Katoren door Jan Terlouw
Shadow


Naam boek : Koning van Katoren

Schrijver : Jan Terlouw

Uitgeverij : Lemniscaat

Jaar van uitgeven : 1979
Beschrijving :Het boek gaat over Stach . Hij wil de nieuwe koning van Katoren worden . Maar daar zijn de ministers niet blij mee, dus ze hebben besloten dat Stach 7, bijna onmogelijke, opdrachten moet uitvoeren .SAMENVATTING :Op een nacht sterft de koning van Katoren . Diezelfde nacht word Stach geboren . Stach’s vader is de dag na de geboorte van Stach overleden, omdat hij van de St. Aloïsius af was gevallen . Zijn moeder overleed een paar dagen later ook .

Stach wordt verder opgevoed door zijn oom Gervaas .Op een nacht (Stach in inmiddels 17) heeft oom Gervaas een droom . Hij droomt dat Stach de koning van Katoren is . Hij gelooft in die droom en vraagt aan de 6 ministers hoe Stach koning kan worden . Daarvoor moet Stach 7, bijna onmogelijke, opdrachten uitvoeren . Dat zijn :1 . Een eind maken aan het geschreeuw van de vogels van Decibel .

2 . De granaatappelboom in Wapenfelt omhakken .

3 . De draak van Smook verslaan .

4 . De schuifelende kerken van Uikumene het schuifelen afleren

4 a . Van de St. Aloïsius afspringen .

5 . De knobbelneuzen van Afzette-Rije genezen .

6 . De tovenaar van Ekilibrië vernietigen .

7 . Plaats nemen op de Stenen Stoel in Stellingwoude .Bijna alle opdrachten zijn levensgevaarlijk , maar Stach overleeft ze allemaal .

HOOFDPERSONEN :

- Stach .

Stach is aan het begin van het boek 17 jaar . Later in het boek wordt hij 18 . De minister (die de opdrachten bedenken) mogen Stach niet , ze vinden heb respectloos en brutaal .

- Gervaas .

Gervaas is de oom van Stach . Hij kon het altijd goed vinden met de koning , maar niet met de ministers . Oom Gervaas is al oud ( hoe oud hij precies is staat niet in het boek , maar ik denk dat hij boven de 70 jaar is ) .

- Kim .

Kim is aan het begin van het boek 16 jaar . Later in het boek wordt ze

17 . Kim is de dochter van de burgemeester van Wapenfelt , dus tijdens de opdracht van Stach in Wapenfelt , logeert hij bij Kim en haar ouders . Kim is verliefd op Stach .BIJPERSONEN:- Hendrik de Seer .

Hij is de minister van Ernst .

- Karel Regtoe .

Hij is de minister van Eerlijkheid .

- Tom Pardoes .

Hij is de minister van IJver .

- Bastiaan Walsen .

Hij is de minister van Regelmaat.

- Philip Zuiver .

Hij is de minister van Reinheid .

- Bonifatius Broeder .

Hij is de minister van Deugd .

- Burgermeester van Wapenfelt .

Hij is de vader van Kim en wordt aan het eind van het boek door Stach benoemd tot minister van Verdediging en Ontwapening.

-  Burgermeester van Decibel .

Hij is dus burgemeester en wordt aan het eind van het boek door Stach benoemd tot minister van Democratie.

 Burgermeester van Smook .

Hij is dus burgemeester en wordt aan het eind van het boek door Stach benoemd tot minister van Schone Lucht en Zuiver Water.

- Burgermeester van Uikumene .

Hij is dus burgemeester en wordt aan het eind van het boek door Stach benoemd tot minister van Kerk, Cultuur en Maatschappij.

-  Burgermeester van Afzette-Rije .

Hij is dus burgemeester en wordt aan het eind van het boek door Stach benoemd tot minister van Volksgezondheid.

- Burgermeester van Ekilibrië .

Ze is dus burgemeester en wordt aan het eind van het boek door Stach benoemd tot minister van Hulp aan Achtergebleven Gebieden.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koning van Katoren door Jan Terlouw"