Koning van Katoren door Jan Terlouw

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Koning van Katoren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 735 woorden
  • 15 januari 2011
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
26 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1971
Pagina's
168
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1972 Winnaar)

Boekcover Koning van Katoren
Shadow

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven St…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten: hij moet moeilijkheden uit de weg ruimen waar al velen voor hem schipbreuk op geleden hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt. 

Koning van Katoren door Jan Terlouw
Shadow

1. Algemene gegevens
Titel: Koning van Katoren
Het boek is in 1972 beloond met een Gouden Griffel.
Schrijver: Jan Terlouw
Uitgeverij: Lemniscaat Rotterdam
Eerste druk: 1971
Aantal pagina’s: 168


2. Tijd

In het boek staat geen tijd beschreven. Aan de dingen die in het boek voorkomen kun je wel een beetje je eigen tijd verzinnen. Ze hebben bijvoorbeeld al wel brommers, auto’s en treinen uitgevonden. Het boek is in 1971 uitgegeven en de schrijver haalt veel zaken aan die al in de jaren ‘60 bestonden van de vorige eeuw.


3. Plaats

Het verhaal speelt zich af in heel het land Katoren. Stach wordt naar heel veel verschillende plaatsen gestuurd om de moeilijkste opdrachten te vervullen. Maar het meeste speelt zich af in de woonplaats van Stach: Wiss. Dat is ook meteen de hoofdstad van Katoren.

4. Personages
Stach is een jongen van 17 jaar. Hij werd geboren op de nacht dat de oude koning van Katoren dood ging. Zijn vader en moeder zijn vlak nadat hij geboren was overleden. Daarom woont hij nu bij zijn oom. Hij heeft bruin haar en bruine ogen. Stach is een moedige maar vooral een erg slimme jongen met een groot doorzettingsvermogen. Hij is degene die de koning wil opvolgen. Hij is ook aardig en overal voor in.

Oom Gervaas zorgt voor Stach nadat Stach wees is geworden. Oom Gervaas had 33 jaar voor de koning gewerkt en daarna 17 jaar voor de ministers. Oom Gervaas was altijd heel gehoorzaam naar zijn werkgevers maar hij voedde Stach als een stoere en zelfstandige knaap op met een vleugje brutaliteit.

Zes ministers regeerden het land Katoren na de dood van de koning. Zij zeiden dat zij bezig waren een nieuwe koning te zoeken maar in feite deden ze geen moeite. Zij hadden ieder een eigen afdeling waar ze de baas over speelden. De ministers waren allemaal zeer onvriendelijk en streng want ze wilden de macht blijven houden.

Kim was de dochter van de burgemeester van Wapenfelt. Stach logeerde bij zijn 2e opdracht in hun huis. Kim en Stach werden verliefd op elkaar. Kim hielp Stach door het schrijven van liefdesbrieven en daar haalde Stach dan kracht en moed uit. Uiteindelijk werd Kim de koningin van Katoren.

5. Perspectief
Het verhaal word vanuit de verteller vertelt.


6. Korte samenvatting

Na de dood van de koning van het land Katoren regeren zes zure ministers het land. De ministers regeren met strakke hand het land en de burgers zijn opmerkelijk gehoorzaam. Na 17 jaar wil een jonge knaap genaamd Stach van de ministers weten hoe je koning kan worden. De ministers zitten hier niet op te wachten en willen graag de baas blijven van Katoren. Ze wilden hem eerst afwijzen maar in de oude boeken staat dat je 7 opdrachten moet voltooien om koning te worden. De ministers verzinnen vervolgens 7 bijna onuitvoerbare opdrachten voor Stach. Toch begint Stach vol goede moed aan de opdrachten. De bevolking en de media volgen hem op de voet en met het oplossen van iedere opdracht wordt zijn populariteit groter. Om even een voorbeeld te noemen moet Stach het probleem oplossen van de draak in Smook. De draak spuugt zwaveldampen uit die schadelijk zijn voor de bevolking. Als Stach alle 7 opdrachten heeft voltooid wordt hij, tot grote vreugde van de bevolking, de nieuwe koning van Katoren!

7. Mening
Ik had al van heel veel kinderen gehoord dat het een keileuk boek was en omdat ik een echte fan van Jan Terlouw ben, ben ik het natuurlijk meteen gaan lezen.

Ik vind het vooral leuk dat je zoveel verschillende opdrachten en oplossingen in het boek voorkomen en het tegelijkertijd in een lekker weglezende stijl geschreven is. De emoties en avonturen zijn zo levensecht beschreven dat je je echt kunt inbeelden dat je er zelf bij bent. Ook heb ik nog ontdekt dat het boek eigenlijk een dubbele bodem heeft. De verzonnen figuren en avonturen zijn eigenlijk op de werkelijkheid gebaseerd. Zo zijn bijv. de krijsende vogels van Decibel in het echt de vliegtuigen van Schiphol die zoveel lawaai maken.

Ik vind het heel knap als je zo kunt schrijven dat het boek dan ook nog een soort moraal heeft. Je moet echt heel veel fantasie hebben om zo goed boeken te kunnen schrijven. Ik houd vooral van boeken die op de werkelijkheid gebaseerd zijn. En hoe Jan Terlouw het dan schrijft lijkt het alsof je er zelf bent geweest. Dat is ook een reden waarom dit boek zo goed is. Het zit vol met emotie, spanning, avontuur en zelfs een tikje romantiek. Dagelijkse dingen komen terug.

REACTIES

E.

E.

E

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koning van Katoren door Jan Terlouw"