Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Koning van Katoren door Jan Terlouw

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Koning van Katoren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1637 woorden
  • 25 februari 2008
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
60 keer beoordeeld

Boekcover Koning van Katoren
Shadow

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven St…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten: hij moet moeilijkheden uit de weg ruimen waar al velen voor hem schipbreuk op geleden hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt. 

Koning van Katoren door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Koning van Katoren

Koning van Katoren gaat over Stach, een jongen die word geboren op de dag dat de koning doodgaat. Stach woont met zijn hondje bij zijn oom Gervaas, die in het paleis werkt.
Sinds de koning doodging, regeren 6 zure, precieze en strenge ministers over het land.
Stach wil graag koning worden, en meld zich daarom bij de Ministers. Die zijn daar niet blij mee, en wijzen hem af. Nadat Gervaas met ze heeft gepraat, komen ze tot de volgende oplossing; Stach moet 7 (onuitvoerbare) opdrachten vervullen, en als die allemaal vervuld worden, wordt hij koning.
Het eerste probleem waarmeee Stach te maken krijgt zijn de vogels van de stad Decibel. De vogels schreeuwen op een manier waar je doof van wordt. Hij hoort van iemand dat de vogels altijd het hardste willen schreeuwen, en dat brengt Stach op een idee. Hij zorgt voor een toongenerator en versterkers, en zet die zó hard dat de vogels hun stem verliezen als ze proberen er bovenuit de komen.

De Ministers zijn niet blij als ze horen dat Stach zijn eerste opdracht heeft volbracht. Zijn tweede opdracht is een granaatappelboom in Wapenfelt. Als Stach met de trein naar Wapenfelt gaat, ontmoet hij in de trein Kim, de dochter van de burgemeester van Wapenfelt.
Als Stach de boom observeert, wordt hij geraakt door een appel, met als gevolg dat hij door Kim moet worden verzorgt. In Wapenfelt is een wapenfabriek met een schoorsteen waar buskruit uitkomt.Hij zorgt dat er in de wapenfabriek niet gewerkt word, zodat de granaten weer appels worden. Dat lukt, en vervolgens kan de boom worden omgehakt.
De derde opdracht is de draak van Smook te doden, die de stad vervuilt met zijn adem, ook al woont hij in het moeras. De draak heeft zeven koppen, en als je denkt hem verslagen te hebben door alle koppen eraf te hakken, heb je het mis; als je alle koppen er af hebt gehakt groeien ze allemaal weer terug. Na een tijdje in Smook te zijn geweest, gaat Stach het moeras in, met alleen een geweer met één lichtkogel. De mensen menen dat Stach nooit meer levend uit het moeras komt, want zelfs een heel leger (op twee getraumatiseerde oude mannen na) werd door de draak verslonden. Eenmaal in het moeras vind Stach de draak, en hij schiet raak. Eenmaal in het dorp ziet hij dat er een grote gifwolk boven het bos hangt; de draak is verslagen, de zon schijnt voor het eerst en Stach leert ze wat ze behalve geld verdienen ook kunnen doen.
De Ministers zijn laaiend dat Stach alweer een opdracht vervuld, en besluiten ze een nog moeilijkere opdracht te geven; de schuivelende kerken van Uikumene. Er zijn twaalf kerken, die rond schuivelen en gestuurd worden zodat ze geen huizen rammen. Stach zorgt ervoor dat ze tegelijk op het zelfde punt zijn, en de grootste kerk ooit is geboren.
De Ministers bedenken de gruwelijke opdracht 4a:Stach moet van de St Aloïsius afspringen, van de bovenste omloop, dezelfde als waar zijn vader vanaf viel.
Stach durft niet, maar besluit toch te gaan om te zeggen waarom hij niet springt.Wat hij niet weet, is dat Kim in de krant heeft gelezen wat Stach moet doen. Kim spoort iedereen die gaat kijken aan om een kussen mee te nemen. Als Stach bij de St. Aloïsius aankomt ziet hij alle kussens en besluit te springen.
Terwijl hij nog nageniet, krijgt hij een brief waarin staat dat hij de knobbelneuzen van Afzette-Rije moet genezen.
In het arme Afzette-Rije komt hij Irma tegen, een meisje met een paddestoelneus.Hij leert van haar dat je allemaal verschillende soorten knobbelneuzen hebt. Zo heb je de rode koolneus, de bloemkoolneus, de paddestoelneus, de uierneus, de oorneus, de rabarberneus, enz. De enige die ze kunnen genezen zijn de h.h. Tara’s, die een tientje per woord vragen, en ook nog heel veel voor een genezend zalfje willen hebben.
Stach vraagt aan iedereen die zalf gebruikt of ze de overgebleven zalf aan hem willen geven. Na een paar dagen heeft Stach een hele pot vol en die geeft hij aan Irma. Hij vraagt of ze iedere avond haar neus hiermee in wil smeren. De zalf werkt. De neus van Irma krimpt heel langzaam.

Irma zorgt er voor dat Stach een echte Tara wordt. Hij krijgt een kostuum van de toneel club, en hij wordt goed opgemaakt. Stach zorgt er voor dat hij te zien krijgt hoe een zalfje wordt gemaakt. Er zit gewoon mosterd, wijnazijn, bloem, slaolie en veengrond in. Stach gaat deze spullen kopen en laat aan alle bewoners van Afzette-Rije zien hoe je zo'n zalfje maakt. De Tara's moeten voor straf alles waar de inwoners voor betalen het drie dubbele betalen, tot zij in net zulke arme huizen wonen als de inwoners van Afzette-Rije.
Opdracht zes is de tovenaar van Ekilibrië vernietigen. De tovenaar (Pantaar) komt elke avond bij 1 huis langs om een aalmoes te vragen. Maar het moet ook een offer zijn, dus als Pantaar voelt dat iets niet van waarde is voor die persoon, neemt hij een huisdier of iets anders weg waar je van houdt. Als je dan ook nog tegenstribbelt, verandert hij je in een gangklok.
Op een avond komt Pantaar bij de burgemeester langs. Hij vraagt om een aalmoes, maar sinds haar man dood is heeft de burgmeester niks van waarde. De tovenaar krijgt een portefeuille, maar hij gaat naar binnen, en ziet Stach zitten, Hij neemt Stach mee naar zijn grot, en wil Stach in het vuur duwen, maar Stach haalt hem over om eerst nog even met hem te praten. Pantaar vertelt dat het vuur elke avond met iets dierbaars gevoed moet worden. Gebeurt dit niet dan zal Ekilibrië in de grond verzinken. Maar als iemand zich vrijwillig in het vuur stort dan zal het vuur voor eeuwig zonder andere offers blijven branden. Stach belooft dat als de tovenaar hem nu laat gaan hij morgen zichzelf vrijwillig in het vuur zal storten. Pantaar twijfelt, want hij moet dan weer een offer gaan halen en bovendien gelooft hij niet dat Stach terug zal komen, maar toch stemt hij in.
Maar de volgende dag zit Stach wel bij de grot. Pantaar is verbaasd en gaat met Stach de grot in. Stach vraagt hem waarom hij niet veel eerder is gestopt met het offeren. Pantaar zelf heeft dat zichzelf ook al vaak afgevraagd. Hij zegt dat hij en Stach allebei dom zijn, maar dat hij oud is en Stach nog jong. Dan zegt hij: "Aanvaard, o vuur dit geringe offer." Met een nijdige grauw stort hij zich in de vlammen en is verdwenen.
De Ministers beseffen dat Stach heel dicht bij de troon is, en geven de moed op. Minister de Seer vindt dat de laatste opdracht makkelijk moet zijn. De andere Ministers stemmen in, maar ze vinden dat het niet té makkelijk moet zijn. De laatste opdracht is plaats te nemen op de Stenen Stoel van Stellingwoude.
Stellingwoude bestaat in feite uit een paar cafés en een gigantische stenen stoel, met een hek eromheen. Daaraan hangt een bord met de tekst:
Wie deze stoel beklimt vermake aan zijn erven
tevoren geld en goed, want hij zal zeker sterven.
Stach vraagt in een café wie de sleutel van het hek heeft. Het antwoord is Geesje van Dorp. Geesje vertelt hem dat je alleen op de stoel kunt plaats nemen als 6 belangrijkere personen je er op tillen. Anders zul je zeker sterven.
Stach gaat weer terug naar Wiss (zijn woonplaats) en vraagt aan Gervaas of hij wil vragen of de Ministers hem in de stoel willen tillen. Het antwoord is nee.
Stach koopt een velletje postzegels en schrijft een brief aan alle zes de burgemeesters over zijn 7de opdracht. Ook bedankt hij ze voor alles wat ze voor hem gedaan hebben. Dan schrijft hij een brief aan Kim. Hierin zet hij dat hij over een week de Stenen Stoel van Stellingwoude zal beklimmen.

Zodra de week voorbij is zijn er al vijf burgemeesters gekomen. Ze zijn ook best bereid om Stach op de stoel te tillen, maar Kim is bang. Ze zegt tegen Stach dat het net zo gevaarlijk is om je door vijf hoge mensen op te stoel te tillen dan zonder. Maar Stach zegt dat ze zich geen zorgen moet maken.
Maar net voor dat Stach, Gervaas, Kim en de vijf burgemeesters willen vertrekken naar de stoel komt de burgemeester van Smook aanrijden. En zo heeft Stach zijn zes personen bij elkaar. Zodra ze bij de Stenen Stoel van Stellingwoude aankomen tillen de burgemeesters Stach in de stoel. Alle mensen die waren komen kijken (en dat waren er heel veel) beginnen te juichen. "LEVE DE KONING VAN KATOREN!"
Stach is nu koning en benoemt de zes burgemeesters tot zijn ministers. De vorige ministers krijgen een andere taak. Er zijn heel veel brieven binnen gekomen met allerlei opdrachten die Stach wel eens had kunnen moeten doen. De oud ministers krijgen allemaal 1 brief waar een opdracht in staat. Hun taak is nu om dit probleem op te lossen.
Nadat Kim haar school heeft afgemaakt trouwt Stach met haar.

Jan Terlouw

Jan Terlouw was minister, fractievoorzitter van D66 en Commisaris van de Koningin in Gelderland voor hij ging schrijven. In 1970 kwam zijn eerste boek uit, Oom Wilibrord.
Daarna kwam Pjotr uit, een boek over een jongen die zijn vader zoekt.

Na Pjotr kwam dit boek uit. Ik ben normaal gesproken geen grote fan van Terlouw, vanwege de saaie manier waarop (ik vind dat) hij schrijft, maar dit boek is goed geschreven, boeiend en ook behoorlijk spannend.
Van Jan Terlouw had ik eerder al Oosterschelde, en sinds dat boek vind ik Jan Terlouw een saai schrijver. Koning van Katoren was echter een lwuk en spannend boek, en Zoektocht in Katoren lijkt me ook een leuk boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koning van Katoren door Jan Terlouw"