Koning van Katoren door Jan Terlouw

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1083 woorden
  • 24 juli 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1971
Pagina's
168
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1972 Winnaar)

Boekcover Koning van Katoren
Shadow

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven St…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten: hij moet moeilijkheden uit de weg ruimen waar al velen voor hem schipbreuk op geleden hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt. 

Koning van Katoren door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting

Er is een jongen genaamd Stach, die wordt geboren op de dag dat de koning overlijdt. Hij heeft zwart haar en bruine ogen. Zijn ouders zijn allebei al overleden en hij wordt verzorgd door zijn oom. Hij heeft ook een hond. Als hij op een dag 17 wordt wil hij graag koning worden en gaat hij naar de ministerraad om te vragen wat hij moet doen om koning te worden. Zij willen eigenlijk geen koning, daarom verzinnen ze zeven onuitvoerbare opdrachten die Stach moet volbrengen om koning te kunnen worden. De eerste opdracht gaat over de vogels van Decibel die maar blijven krijsen, zo hard dat je er doof van wordt. Daarom loopt iedereen in Decibel ook met een koptelefoon over straat (als ze al op straat komen). Stach gaat eerst op zoek naar de burgemeester van Decibel. De burgemeester van Decibel is een heel aardig en vrolijk man die echt niet stil kan staan of zitten. Maar uiteindelijk lost Stach het probleem op door met een nog hoger geluid tegen de vogels in te gaan totdat de vogels geen stem meer hebben.
Als hij weer thuis is krijgt hij de tweede opdracht. Hij moet nu de granaatappel boom van Wapenvelt omhakken wat eigenlijk onmogelijk lijkt omdat als de appels van de boom vallen, ze ontploffen als een granaat. Stach gaat natuurlijk eerst naar de burgemeester van Wapenvelt. Daarna lost hij het probleem op door de wapenfabriek in Wapenvelt vuurwerk te laten maken in plaats van brandstof voor de wapens. Nu komt de brandstof niet meer in de appels en die ontploffen dan dus ook niet meer.

Als Stach weer thuis is in Wiss, waar hij woont, krijgt hij zijn derde opdracht. Hij moet nu naar Smook waar hij de draak moet verslaan en dat doet hij natuurlijk ook weer goed door allemaal vogels die dood zijn gegaan door de slechte adem van de draak vol te stoppen met buskruit en salpeter. En als hij ze voedt hij ze aan de draak, komt de draak vol te zitten met buskruit en salpeter en dan schiet Stach een vuurpijl in de mond van de draak en dan ontploft de draak. Als hij daarna weer terug komt in de stad zien alle mensen van Smook eindelijk weer eens de zon die eerst verborgen was door de adem van de draak.
Als Stach na zijn derde opdracht weer thuis is, staan de ministers toch wel een beetje verbaasd dat hij de draak heeft overleefd. Maar daarna krijgt hij toch nog zijn vierde opdracht. Hij moet zorgen dat de schuifelende kerken van Uikumene ophouden met schuifelen. Dat doet hij door de kerken allemaal tegelijk naar het midden van te stad te laten gaan zodat ze een grote kerk worden. Als dat hem eenmaal gelukt is gaat hij weer met de trein terug naar Wiss en vraagt de ministers om zijn vijfde opdracht.
Al een week is Stach thuis en nog heeft hij niets van de ministers gehoord. Dan vindt zijn oom Gervaas dat dit niet kan, en hij schrijft een brief naar de ministers. En als hij dan nog niets hoort doet hij iets wat hij in geen 50 jaar meer gedaan heeft: hij speelt luistervink. Als hij eenmaal thuis is verteld hij het slechte nieuws aan Stach. Ze willen Stach van de St.-Aloisius laten springen, iets waar Stach doodsbang voor is omdat de St.-Aloisius de hoogste toren van Wiss is.
De journalisten zijn het er ook niet mee eens dus vermelden zij in de krant dat iedereen die komt kijken een kussen mee moet nemen. Als de dag eenmaal aangebroken is ziet Stach een enorme hoop kussens en opeens is hij niet bang meer want als hij moet springen hoeft hij nog maar een paar meter en hij komt ook nog zacht neer. Als Stach zijn nieuwe opdracht heeft gekregen moet hij daarvoor naar Afzette en Rije. Daar moet hij de knobbelneuzenziekte doen verdwijnen. Eerst gaat Stach naar de burgemeester waar hij ziet dat de vrouw van de burgemeester de knobbelneuzenziekte heeft. Als je die ziekte hebt krijg je een ontzettend opgezwollen neus. En er zijn ook dokters in Afzette en Rije genaamd Tara’s die een middeltje hebben gemaakt waardoor die grote neuzen stap voor stap verdwijnen. Maar een heel klein potje van die zalf is heel erg duur en daarom zijn alle mensen behalve dan de Tara’s heel erg arm. Na een week komt Stach op het idee om zelf, verkleed als Tara, naar een Tara vergadering te gaan. En daar ontdekt hij dat de zalf van de Tara’s gemaakt wordt van azijn en zo maakt Stach als hij weer bij het gemeentehuis is een hele grote pot zalf en zet dan de Tara’s helemaal voor gek. Als hij daarmee klaar is gaat hij weer naar huis voor zijn zesde opdracht.
Hij moet nu naar Ekilibrie om een tovenaar die iedere avond allemaal dierbare spullen van de mensen uit het dorp meeneemt daarmee te laten stoppen. Hij doet dat doordat hij zelf word meegenomen door de tovenaar. Hij wordt meegenomen omdat hij heel dierbaar is voor de burgemeester (in dit geval een vrouw). Als hij dan eenmaal is aangekomen bij de grot waar de tovenaar in woont, ontdekt hij dat de tovenaar allemaal offers in zijn vulkaan moet gooien want anders is het evenwicht van de stad oneven. De stad is namelijk gebouwd op een weegschaal. En er moeten wel offers in want als het geen offer is dan telt het niet.
Als Stach er bijna ingegooid wordt springt de tovenaar er vrijwillig in en dan blijft de weegschaal wel voor duizenden jaren in evenwicht omdat er een tovenaar in is gesprongen. Eenmaal thuis krijgt Stach zijn zevende en laatste opdracht. Hij moet op een reuzenstoel klimmen en daar kunnen alleen koningen op want als er geen koning op gaat maar een gewone man dan ga je dood. Dat is namelijk al bij velen gebeurd, vertelt de oude vrouw tegen Stach als hij eenmaal is aangekomen in Stellingwouden. Ze vertelt ook dat je er op getild moet worden door mensen die hoog staan in de ranglijst. Bijvoorbeeld priesters of burgemeesters. Als Stach in het café van de oude vrouw zit belt hij de zes burgemeesters op van de vorige opdrachten die allemaal een dag later komen. Als het een maal zover is en Stach zit op de stoel gebeurt er niets, helemaal niets en weet je hoe dat komt? Omdat hij nu een koning is. De nieuwe Koning van Katoren.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koning van Katoren door Jan Terlouw"