Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Koning van Katoren door Jan Terlouw

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Koning van Katoren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo | 715 woorden
  • 28 maart 2001
  • 95 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
95 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1971
Pagina's
168
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1972 Winnaar)

Boekcover Koning van Katoren
Shadow

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven St…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten: hij moet moeilijkheden uit de weg ruimen waar al velen voor hem schipbreuk op geleden hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt. 

Koning van Katoren door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Schrijver:
Jan Terlouw is leider geweest van D66. Hij is nu door de leden van de eerste plaats gezet voor de verkiezingen van de Eerste Kamer op 25 mei 1999. Hij is minster van economische zaken en commissaris van de koningin in Gelderland geweest. Hij heeft deze boeken ook geschreven: Oorlogswinter, De kunstrijder enz.

Personages:
Hoofdpersonages:
Burgemeester van Afzette-Rije, Smook, Uikumene, Wapenfelt, Decibel, Ekilibrie. Minister Regtoe, Walsen, Seer, Broeder, Pardoes en Zuiver. Stach is een doorzetter.
Kim is een goede vriendin van Stach. Gervaas paste vroeger op Stach en is een oom van Stach.


Bijpersonages:
Tovenaar Pantaar redt de stad.
Michael ontmoet Stach bij een terras.

Samenvatting:
Als de koning van Katoren op een avond dood gaat wordt in dezelfde nacht Stach geboren. De volgende dag valt Stach zijn vader van de kerktoren en is dood. Als Stach zijn moeder dit hoort schrikt ze heel erg en gaat ook dood. Stach wordt opgevoed door oom Gervaas. Na 17 jaar vraagt Stach aan een Minister koning mag worden. Er wordt besloten dat hij zeven opdrachten moet uitvoeren om koning te worden.
Stach moet een einde maken aan het gekrijs van de vogels van Decibel. Stach maakt met luidsprekers en versterkers hele hoge tonen zo hoog dat de stembanden van de vogels knappen.
Stach’s tweede opdracht is de granaatappelboom vanWappenfelt omhakkken. In de trein ontmoet hij Kim de dochter van de burgemeester. Sinds 50 jaar groeien er geen vruchten aan de granaatappelboom maar bommen. Als z’on bom op de grond valt ontploft die bom. De oorzaak is dat er stuifkruit uit de kruitfabriek op de stampers komt. De oplossing van Stach is dat er geen kruit wordt gemaakt, maar dat de zakken met turf worden gevuld. Na vier maanden ontploft er geen bom meer.
De derde opdracht voor Stach is, de draak van Smook verslaan. Omdat de draak Smook vervuilt. Stach doet kruid in de dode vogels en speciale ambtenaren brengen die dode vogels naar de eetplek van de draak. Later gaat Stach zelf naar de draak en schiet in een van de zeven koppen van de draak. De draak ontploft. De wervelstorm zuigt de zwavel weg en de lucht wordt schoon. Sinds jaren kan de zon weer schijnen.
De vierde opdracht is de schuivelende kerken van Uikumene tot stand brengen. De kerken hebben al heel wat verpletterd. De mensen proberen de kereken te sturen, maar dat lukt niet altijd. Op een nacht schuivelt deNKH naar het gemeentehuis en het burgemeestershuis en die worden verpletterd. De oplossing van Stach is: laat alle kerken naar de open plek komen waar eerst het gemeentehuis en het burgemeestershuis stond en alle kerken botsen tegen elkaar en er onstaat een grote kerk.

Stach moet van de Sint Aloisius afspringen. Dit is opdracht 4a. Door een oproep in de krant staan die vrijdag allemaal mensen met kussens voor de kathedraal. De berg is zo hoog dat Stach kan springen. De vijfde opdracht is; de mensen in Afzette-Rije van hun knobbelneuzen af te helpen.
Een heleboel mensen in Afzette-Rije hebben last van een knobbelneus. Tara’s genezen de knobbelneuzen met een zalfje en de mensen moeten ervoor betalen. Stach ontdekt de normale ingredienten. Hij maakt bakkken vol zalf endeelt het uit aan de mensen. De zesde opdracht voor Stach is de tovenaar Pantaar vernietigen. Iedere avond komt pantaar aan de deur en vraagt een aalmoes. Op een avond komt Pantaar bij de burgemeester. Zij geeft een portemonnee maar Pantaar neemt Stach mee. Pantaar vertelt Stach dat hij iedere avond een aalmoes moet hebben, anders zinkt de stad.Stach offert zich zelf op, maar Pantaar vindt dat hij het niet mag doen. Dus Pantaar springt zelf in het vuur. Hierdoor is de stad gered.
De ministers besluiten dat de zevende opdracht makkelijk moet zijn. Het is op de stenen stoel van Stellingwoude gaan zitten. Iedereen die op de stoel gaat zitten sterft. Stach komt erachter dat je koning moet zijn om op de stoel te kunnen zitten of mensen die belangrijker zijn als jij erop wordt getild. De ministers willen het niet doen, maar de burgemeester wel. Daarna gaan ze naar de Sint Aloisius en wordt Stach tot koning gekroond. Stach zegt dat de ministers allemaal een opdracht moeten uitvoeren. Alle burgemeesters worden ministers. Later trouwen stach en Kim en ze leven nog lang en gelukkig.

REACTIES

J.

J.

ik heb het verslag dat je op www.huiswerk.scholieren.com hebt gezet gebruikt om mijn boekverslag te maken. bedankt!!!

22 jaar geleden

M.

M.

He debbie goed gedaan van jan terlouw
mzzls

22 jaar geleden

F.

F.

goed gedaan

20 jaar geleden

A.

A.

Het is een leuk verhaal in het boek maar het leest heel moeilijk en ingewikkeld zoals veel moeilijke woorden en zinnen de dikte van het boek is perfect . Het eindigt als een sprookje wat wel leuk is maar een beetje saai

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koning van Katoren door Jan Terlouw"