Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1139 woorden
  • 6 september 2015
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
8 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Motieven

  1. Kanker:
    Kanker speelt een hele grote rol in het boek. Je leest over de ziekte van Carmen en over de impact die het heeft op het leven van Carmen, Stijn en Luna.
    Citaat 1: “Carmen heeft kanker.” (blz. 36)
    Toelichting: Eerder deze dag hebben Carmen en Stijn te horen gekregen dat Carmen borstkanker heeft.
    Citaat 2: “We zijn zo weer weg uit deze kankerzooi” (blz. 13)
    Toelichting: In dit hoofdstuk zijn Stijn en Carmen in een wachtkamer van het Lucas-ziekenhuis met allemaal andere kankerpatiënten. Wat ik goed vond aan dit citaat, is dat het een beetje laat zien van de schrijfstijl. Hier is er sprake van woordspeling: het beschrijft (grof) de situatie waarin ze zitten en het slaat terug op het feit dat ze omringd zijn door andere mensen met kanker.
  2. Liefde:

Ondanks de ziekte van Carmen en het vreemdgaan van Stijn blijven ze bij elkaar. Hun liefde overwint alles.
Citaat 1: “Ik ben een hedonist met zware monofobie.”(blz. 15)
Citaat 2: “Jaren daarna vertelde ze me dat ze na Sharon even op het punt had gestaan om me te verlaten, maar dat ze daarvoor te veel van me hield.” (blz. 15)

Citaat 3: “Dit is liefde in tijden van kanker.” (blz. 113)

  1. De linkerborst van Carmen:

Om een overlevingskans te hebben moet Carmen haar linkerborst laten amputeren. Voor de amputatie moet de tumor zijn gekrompen door middel van chemokuren en bestralingen. Van de bestralingen krijgt Carmen een verbrande borst.
Citaat 1: “En er ligt een jonge, naakte, kale vrouw met één mooie, gezonde borst en een borst vol blaren, wondjes en half loszittende stukjes verbrand vel in de kleuren, geel, roze, paars, rood en bordeaux.” (blz. 80)
Citaat 2: “Langzaam komt het verband los. Wat eronder vandaan komt is vrouwonterend lelijk. Het is de grootste verminking die ik ooit live heb gezien.” (blz. 116)

De hoofdgedachte

In tijden van kanker is liefde grenzeloos.
Toelichting: Ik vond deze zin goed aangeven hoeveel Carmen en Stijn van elkaar houden. Stijn overtreedt een ‘grens’ in relaties door vreemd te gaan, maar toch vergeeft Carmen hem vanwege haar liefde voor hem. Verder doet Stijn wel zijn best om Carmen zoveel mogelijk uit haar lijdensweg te verlossen, zoals haar in bad te doen en haar te helpen met naar het toilet te gaan.

Motto

“Yesterday all my troubles seemed so far away”
uit het liedje “Yesterday” (Help, 1965) van The Beatles

Mijn interpretatie van het motto is dat het bezoek aan het ziekenhuis waarbij ze de diagnose te horen kregen, het leven van Stijn, Carmen en Luna compleet veranderde, terwijl ze daarvoor een (bijna) zorgeloos leven leidden.

Titelverklaring

  1. Verklaring 1:
    Na het bezoek van het ziekenhuis (de dokter) verandert het leven van Stijn, Carmen en Luna compleet. Hiervoor leidden ze een leven zonder zorgen en ze genoten optimaal van het leven. Het bezoek aan de dokter was een cruciaal moment in hun leven.
  2. Verklaring 2:

Vaak begint een mop met “Komt een vrouw bij de dokter…”. Dit slaat terug op de humoristische schrijfstijl van Kluun.

De opbouw

  1. Deel I: “Stijn & Carmen”
    In dit deel gaat het om het leven van Stijn en Carmen en welke veranderingen zij doormaken door de ziekte van Carmen
    Deel II: “Stijn & Carmen en Stijn & Roos”
    In deel twee krijgt Stijn een verhouding met Roos, een meisje die hij tijdens carnaval heeft ontmoet. Je leest in dit deel over de liefde tussen Stijn en Carmen en Stijn en Roos.
    Deel III: “Carmen”
    Carmen wordt steeds zieker. Aan het eind is ze stervende en sterft ze door euthanasie. In dit deel beseft Stijn dat het allemaal om Carmen moet draaien en focust hij zich compleet op haar. Hij zet zelfs Roos een beetje opzij ondanks dat hij veel om haar geeft.
    De hoofdstukken zijn genummerd.
  2. Opening van het boek
    Het eerste hoofdstuk gaat over het wachten van Stijn en Carmen in een wachtkamer in het Lucas-ziekenhuis. Deze gebeurtenis vindt eind jaren 90 plaats.
  3. Slot van het boek

In het laatste hoofdstuk lees je hoe Carmen sterft door middel van euthanasie. Ze sterft in hun bed thuis. Ik denk dat het zich afspeelt in 2001, want de vrouw van Kluun, Judtih van de Klundert-van Laer, die als Carmen wordt weergegeven in het boek, stierf in 2001.

  1. De opening

De opening is een combinatie van ab ovo en in medias res. Het is namelijk een informatieve opening, maar het begint later in het verhaal. Hoofdstuk één past tussen hoofdstuk negen en hoofdstuk tien.

De schrijfstijl

Kluun schrijft met veel spreektaal. Hierdoor word je gelijk heel erg betrokken bij het boek. Verder verwijst hij veel naar Ajax.
Citaat: “Mijn effectiviteit bij Merk in Uitvoering daalt tot Bryan Roy-niveau.” (blz. 145)
Kluun schrijft met veel sarcasme dat soms op verbittering lijkt.
Citaat: “alles went voor een kankerpatiënt.” (blz. 58)

Citaat: “Ik zal … Gek, hè?” (blz. 90)
Verder schrijft hij op een droge manier.
Citaat: “Tot ze de bh met prothese mag dragen zal de panty een verwoede poging doen het verschil tussen Cup D en Ground Zero zo onopvallend mogelijk te houden.” (blz. 115)

Soms beschrijft hij dingen best grof.
Over het algemeen vond ik het een prettige schrijfstijl.

De ruimte/plaats

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de huizen van Stijn en Carmen, het ziekenhuis en het Amsterdamse uitgaansleven af. Het uitgaansleven ondersteunt het geval van plezier van het vreemdgaan, dat Stijn voelt.

 

De tijd

Het verhaal speelt zich eind jaren 90 en begin 21ste eeuw af.
Citaat: “En zo gebeurde het, op de eerste dag van het nieuwe millennium, dat Carmen (35) stopte met werken.” (blz. 125)
Er verstrijkt ongeveer drie jaar. Het verhaal is chronologisch verteld met uitzondering op hoofdstuk één van deel één. Dat is een flash forward. Er zitten wel een aantal terugwijzigingen in.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Het verhaal speelt zich eind jaren 90 en begin 21ste eeuw af.
Citaat: “En zo gebeurde het, op de eerste dag van het nieuwe millennium, dat Carmen (35) stopte met werken.” (blz. 125)
Er verstrijkt ongeveer drie jaar. Het verhaal is chronologisch verteld met uitzondering op hoofdstuk één van deel één. Dat is een flash forward. Er zitten wel een aantal terugwijzigingen in.

 

Het perspectief

Verteller:
Je bekijkt het verhaal door de ogen van Stijn
Perspectief:
Ik-vertelsituatie: Je leert Stijn goed kennen, doordat je leest hoe hij denkt en wat hij voelt. Het gevolg hiervan is dat je zijn vreemdgaan ‘goedkeurt’. Hij heeft er geen problemen mee en verzint excuses voor zijn gedrag en deze mening neem je over, terwijl ik (en de meeste mensen) dit nooit goed zouden keuren. Het beeld is dus heel subjectief, omdat je het maar van één kant ervaart/meemaakt.
Vertelmanieren:
Het verhaal wordt vooral gedetailleerd verteld; showing. Hierdoor leef je extra mee met de personages. Een voorbeeld van een scene die getailleerd wordt verteld: “Maar verreweg … huilende Carmen.” (blz. 191)
Tijdsperspectief:

De schrijver, die als Stijn wordt weergegeven in het verhaal, kent de afloop van het verhaal goed, omdat hij het zelf heeft meegemaakt. Stijn kent de afloop echter niet: vision avec.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"