Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Komt een vrouw bij de dokter

Inhoudsopgave:
1. Zakelijke gegevens. Pagina 9.
2. Titelverklaring. Pagina 9.
3. Verwerkingsopdrachten. Pagina 9.
4. korte samenvatting. Pagina 10.
5. bespreking van een aantal verhaal aspecten. Pagina 12.
6. leeservaring. Pagina 14.
7. Informatie over de auteur. Pagina 17.
8. Verdieping opdracht Pagina 18.

1.Zakelijke gegevens
Titel: Komt een vrouw bij de dokter
Auteur: Kluun pseudoniem voor Raymond Klundert
Jaar 1e druk: oktober 2003


Uitgever: Uitgeverij Podium
Genre: Roman


2.Titelverklaring
Het boek heet ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Dit lijkt de openingszin van een mop, maar het is serieus. De vrouw van Stijn krijgt te horen dat ze borstkanker heeft.

3.Verwerkingsopdrachten


Keuze van het boek.
Komt een vrouw bij de dokter. Dit boek heb ik gekozen omdat het me een goed boek leek. En een boek dat me interesseert en dat ik ook wil weten hoe het afloopf.

Eerste reactie.

Het was naar mijn mening een goed boek. Alles werd op een dergelijk manier verteld dat je helemaal kon meeleven met beide hoofdpersonen. Het boek was wel vrij heftig, vooral als je mensen in je omgeving kent die kanker hebben of hebben gehad.

4.Samenvatting
Het boek gaat over Carmen, Stijn en hun dochter Luna (3) van Diepen. Carmen is een jonge vrouw van nog maar 35 jaar. Samen zijn ze heel gelukkig. Ze hebben alles wat ze willen, mooi huis, leuke vrienden en een eigen bedrijfje. Tot Carmen op een dag een brandende pijn aan haar tepel voelt. Voor onderzoek gaat ze naar het ziekenhuis. Uit het onderzoek blijkt dat Carmen een grote tumor in haar borst heeft. Een half jaar geleden was Carmen ook al naar het ziekenhuis geweest, maar had daar toen te horen gekregen dat alles goed was. Een tijd van ziekenhuisbezoeken breekt aan. Carmen krijgt de meest zware chemotherapie die er is.


Stijn houdt ongelofelijk veel van Carmen. Maar nu Carmen ziek is en geen kracht meer voor seks heeft door alle chemokuren, gaat hij vreemd. Om niks te laten merken aan Carmen gebruikt hij zijn vrienden Ramon en Frenk als dekmantel. Gelukkig heeft Stijn zijn wekelijkse uitgaansavond op vrijdag waar hij helemaal los kan gaan zonder dat Carmen erachter komt. Ook heeft Stijn zoals elk jaar zijn mannenweekend in Miami of Barcelona.
Met Carmen gaat het ondertussen steeds slechter. Ze moeten stoppen met werken omdat ze er gewoonweg geen kracht meer voor heeft. Stijn staat gelukkig altijd voor haar klaar en gaat altijd mee naar de chemokuren. Maar Stijn is steeds vaker weg van huis en komt op zaterdagochtend vaak pas vroeg het huis binnensluipen. Carmen weet bijna zeker dat Stijn vreemdgaat. In het begin van hun relatie had Carmen namelijk een sms’je van Stijn gelezen toen hij naar de wc was van Sharon. Daarna hebben ze er nooit meer over gesproken.
Stijn gaat met een paar vrienden naar Breda om net zoals elk jaar weer carnaval te vieren. Daar komt hij Roos tegen. Een meisje dat hij vorig jaar ook al had ontmoet maar toen niet te versieren viel. Maar ook dit jaar laat Roos zich niet verleiden. Stijn mag wel zijn visitekaartje aan haar geven.
Terug in Amsterdam belt Roos Stijn voor een afspraakje. Maar het blijft niet bij één afspraakje. Ze zien elkaar steeds vaker en ze krijgen een verhouding. Stijn raakt helemaal verslaafd aan Roos. Hij kan niet meer zonder haar. Ze zien elkaar op de meest vreemde plekken om zo niet door bekende gezien te worden. Stijn moet zorgen dat Carmen er niet achter komt. Hij verwijdert al zijn sms’jes en liegt veel tegen Carmen.
Met Carmen gaat het helemaal niet goed, de kanker heeft zich uitgezaaid naar haar lever. Haar borst moet geamputeerd worden en ze weegt nog maar 50 kilo.
Carmen weet Stijn zover te krijgen om te vertellen over zijn vreemdgaan. Stijn vertelt alles over elke scharrel, behalve over Roos.
Na een jaar gaat het zo slecht met Carmen dat chemokuren niet meer helpen. De enige oplossing is pijnbestrijding. Stijn en Carmen proberen in hun laatste tijd samen alleen nog maar leuke dingen te doen. Ze gaan veel op vakantie, ze spreken veel af met vrienden en worden weer helemaal verliefd op elkaar. Stijn heeft afscheid genomen van Roos, maar langer dan 4 maanden houd hij het niet vol. Ze spreken weer af met elkaar en zien elkaar zoveel mogelijk.
Roos vindt dat Stijn naar een alternatieve genezeres moet gaan, Nora. Roos heeft wel een nummer voor hem. Tegen zijn zin gaat Stijn naar Nora toe. Nora geeft Stijn nieuw inzicht over zijn relatie met Roos.
Carmen houdt ondertussen samen met Stijn een dagboek bij. Dit dagboek is voor Luna, zodat Luna alles over haar moeder te weten kan komen als ze wat ouder is. Stijn maakt met hun vrienden een homevideo.
Met Carmen gaat het steeds slechter, ze komt haar bed niet meer uit. Stijn is er nu alleen maar voor Carmen en ze zijn samen zielsgelukkig en genieten van de laatste dagen van haar leven.
Carmen besluit dat ze euthanasie wil, zodat ze dood kan gaan wanneer zij dat wil. Haar afscheid wordt geregeld zodat ze zelf kan meebeslissen wat ze allemaal wil. Elke dag komen er vrienden langs, ze proberen haar leven zo leuk mogelijk maken zolang het nog duurt. Door alle liefde die Carmen krijgt, lijkt het even beter met haar te gaan, maar ze houdt zich alleen maar groot.
Carmen neemt een beslissing, ze kan het niet zo langer. De huisarts wordt gebeld en ingelicht. Stijn maakt nog een heel vriendenschema voor Carmen, zodat ze al haar vrienden nog voor de laatste keer kan zien voordat ze doodgaat.
Stijn biecht aan Carmen op over zijn overspel met Roos. Carmen is er niet blij mee, maar zegt dat ze desondanks alles toch zielsveel van hem houdt. Dat ze hem bewondert voor alles wat hij de laatste jaren voor haar heeft gedaan en dat hij zich vooral niet schuldig moet voelen. Ze begrijpt het.
Van Carmen mag alleen Stijn erbij zijn als de arts haar het dodelijke drankje geeft. Maar omdat er na 20 minuten nog steeds een hartslag is, geeft hij haar een extra spuit. 15 seconden later maakt dit een einde aan haar leven. Stijn bereid zich voor op de begrafenis van twee dagen later. Stijn zit erover na te denken om Roos ook uit te nodigen voor de begrafenis. Enkele vrienden tegen wie hij dat vertelde, zeiden dat het moest kunnen. ’s Avonds in bed ligt Stijn zorgvuldig op zijn eigen plaatsje in bed. Het bed wat nu zo leeg is. Hij sms’t Roos voor de begrafenis en zapt wat op de televisie. Dan ziet hij vanuit zijn ooghoek de Gucci’s op het nachtkastje van Carmen staan. De schoenen die Carmen aan wil. Hij pakt ze en loopt naar beneden om de gympen bij Carmen aan te doen.

5.Verhaalaspecten
Het verhaal van ‘Komt een vrouw bij de dokter’ is werkelijk gebeurd. Kluun verloor zijn vrouw op 36-jarige leeftijd. Na het overlijden van zijn vrouw is hij dit boek gaan schrijven.

Spanning;

‘Er komt een vrouw bij de dokter’ is niet echt een spannend boek. Maar er zijn wel spannende momenten, bijv. als Stijn verteld over zijn affaires. Door Roos wordt het hele boek wel wat spannender. Doordat Carmen er natuurlijk niet achter mag komen.

Personages;

hoofdpersonen
Carmen; Carmen woont samen met haar man Stijn en haar dochter Luna van 3 in Amsterdam. Zij is de vrouw waar het eigenlijk om draait in het boek. Ze heeft kanker en heeft niet meer lang te leven.
Stijn; Stijn is de man van Carmen. Stijn heeft het heel moeilijk met de ziekte van zijn vrouw en zoekt zijn troost bij Roos.

Probleem van de hoofdpersonen

Het probleem van Carmen is duidelijk. Zij heeft kanker en zal hier aan dood gaan. Stijn heeft het moeilijk met de ziekte van Carmen en dan vooral hoe hij hiermee moet omgaan.

Veranderen de hoofdpersonen?

Carmen veranderd in het verhaal veel. Eerst staat ze veel luchtiger in het leven ook wordt ze naar mijn mening eerlijker. Stijn veranderd ook, hij ziet zijn fout in wat betreft zijn affaire met Roos. Hij moet er zijn voor zijn vrouw. Hij stopt daarom de affaire met Roos.

Ideeën van de hoofdpersoon

Carmen laat Stijn eigenlijk maar een beetje zijn gang gaan omdat ze weet dat als ze nu dingen waar hij het meest van houdt verbiedt, hij daardoor erg gefrustreerd zal raken. Waar Stijn het meeste van houdt is seks. Carmen weet dat Stijn dit nodig heeft en omdat zij zelf door haar zwakte geen seks kan hebben, vindt ze het niet erg dat hij vreemdgaat. Ze weet namelijk ook dat er niemand is die meer van haar houdt dan Stijn. Stijn heeft vooral ideeën over hoe hij het makkelijkst vreemd kan gaan.

Round of flat characters?

In dit boek hebben we te maken met round characters. De personen in het boek veranderen gedurende het verhaal.

Bijpersonen;
Luna; Luna is 3 jaar en de dochter van Carmen en Stijn.
Roos; Roos is de vrouw met wie Stijn een affaire heeft.
Frenk; Samen met Stijn eigenaar van hun marketingbureau. Ook een goede vriend van Carmen en Stijn.
Ramon; Vriend waar Stijn mee gaat stappen.
Anne; Beste vriendin van Carmen.
Thomas; Man van Anne en vroeger ook goede vriend van Stijn.
Maud; Goede vriendin van Carmen en Stijn.
Natasja; Een minnares van Stijn en een van de secretaresses op het marketingbureau van Frenk en Stijn.
Toos; Lotgenoot van Carmen.

Relatie met hoofdpersonen

Luna is de dochter van Stijn en Carmen. Zij wonen samen in Amsterdam.
Stijn heeft Roos ontmoet met carnaval en heeft een affaire met haar.
Samen met Frenk is Stijn een marketingbureau begonnen. Frenk is ook een vriend van Carmen en komt wekelijks bij hen langs. Hij is de enige persoon tegen wie Stijn helemaal eerlijk is.
Ramon is een vriend van Stijn, zij gaan vaak samen stappen op de vrijdagavond.
De beste vriendin van Carmen is Anne, ze komt vaak met haar man Thomas op bezoek. Een andere goede vriendin van Carmen is Maud. Wat Carmen niet weet is dat Stijn hier ooit mee een relatie heeft gehad. Maud id inmiddels ook een goede vriendin van Stijn. Toos is een lotgenoot van Carmen, zij heeft ook kanker. Ze heeft haar leren kennen via de praatgroep. Natasja is een minnares van Stijn en een van de secretaresses op het marketingbureau van Frenk en Stijn.


Opbouw
Opbouw van het boek

Het verhaal is chronologisch verteld met af en toe een flashback.

Welk effect heeft deze structuur?
Het effect hiervan is dat je door de flashbacks de karakters beter begrijpt.

In hoeverre is er sprake van een open of gesloten einde?
Het boek heeft een gesloten einde. In het boek draait het vooral om Carmen en zij gaat dood aan het einde van het boek.

Beschrijf de climaxmomenten.
Een climaxmoment voor mij was dat ik wilde weten hoe het ging aflopen met Carmen. Ook als Stijn zijn trouwring kwijt blijkt te zijn is voor mij een climax moment.


Tijd
Welke tijd speelt het zich af
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Dit kom je te weten door de chemokuren en medicijnen die Carmen krijgt. En door hoe Amsterdam wordt beschreven.

Verschil verteltijd en vertelde tijd
De verteltijd is hoeveel bladzijdes het boek heeft en dat is in dit geval 317. De vertelde tijd is de tijd die in het boek verteld wordt. Het boek begint bij de eerste afspraak in het ziekenhuis en eindigt bij de dood van Carmen. Het boek beschrijft het laatste jaar van Carmen.

Wat is de tijdlijn

Er zijn een paar flashbacks, maar over het algemeen word het verteld in een chronologische tijdlijn. Er is ook sprake van tijdsversnelling want er wordt af en toe een aantal weken overgeslagen.

Onderwerp, thema en motieven
Beschrijving onderwerp

Het onderwerp is het omgaan met kanker. De echtgenoot beschrijft wat de ziekte met hem en zijn vrouw doet.

Motieven in verband met gekozen thema
Kluun heeft dit boek geschreven omdat zijn vrouw aan de ziekte kanker is overleden. Hij bleef samen met zijn dochter Luna achter.


Vertelsituatie
Beschrijving vertelsituatie

De ik-persoon in dit boek vertelt het verhaal. Stijn is degene die alles verteld.

Ruimte
Is er sprake van een functionele ruimte?

Het verhaal speelt zich voornamelijk thuis en in het ziekenhuis af. Dit is waar Carmen het meeste is. Stijn daarentegen heeft veel uitstapjes en gaat ook naar Roos, stappen in Amsterdam of met zijn vrienden naar Miami.


6.Leeservaring
Onderwerp en thema
Waarom spreekt het onderwerp je aan?

Het onderwerp sprak me aan omdat er veel mensen doodgaan aan de ziekte kanker. Mijn opa en oma zijn beiden overleden aan kanker. Ook heeft een goede vriendin van mij kanker gehad.

Ben je anders over het onderwerp gaan denken?
Nee, ik vind het nog steeds een hele erge ziekte. Ik ben wel anders over vreemdgaan gaan denken.

Standpunt
Ik kan me wel vinden in het standpunt dat naar voren wordt gebracht. Ik denk dat de achterliggende gedachte van het boek is dat je moet genieten van het leven zolang het duurt want het kan snel over zijn. En dat vreemdgaan niet altijd komt door wat jij denkt, dat vreemdgaan niet zoo zwart wit is als het lijkt.

Miste je iets?

Ik zou ook graag Carmen’s kant van het verhaal willen lezen, dat miste ik.

Gebeurtenissen
Zijn de gebeurtenissen logisch?

De gebeurtenissen zijn vrij logisch, het verhaal loopt vrij vloeiend. Het is ook niet zo’n moeilijk boek om te lezen, de verbanden zijn makkelijk te leggen.

Zijn ze geloofwaardig?
Ja, er gebeuren veel dingen, maar het is niet zo dat het heel overdreven wordt verteld.

Gebeurtenis met de meeste indruk
De gebeurtenis die de meeste indruk op mij maakt was het moment dat Stijn het haar van zijn vrouw Carmen ging afscheren. Op dat moment kon ik me heel goed inleven in Carmen.

Personages
Zijn de personages voorspelbaar?

Sommige gedeeltes uit het boek zijn vrij voorspelbaar. Eerst verbaasde me het wel dat Stijn vreemd ging terwijl zijn vrouw ziek thuis ligt.

Zou je op de hoofdpersoon willen lijken?
Ik vind de hoofdpersoon wel een hele sterke vrouw, dat maakt haar wel heel bijzonder. Op dat punt zou ik wel op haar willen lijken, maar dat ze Stijn vergaf omdat hij een aantal keer vreemd is gegaan zou ik niet zo accepteren zoals zij dat deed. Bovendien wil ik nog lang niet dood.

Wat vind je van het normen- en waardenpatroon?
Ik vind de waarden en normen heeft van Carmen soms apart, maar aan de andere kant kan ik haar wel begrijpen.

Opbouw
Mening

Het boek was voor mij makkelijk te lezen omdat het in chronologische volgorde verteld werd. De flashbacks werden juist op het moment verteld dat ze ook van belang waren voor het verhaal.


Taalgebruik
Beschrijf het taalgebruik

Het taalgebruik is over het algemeen normaal, maar af en toe vrij grof.

Was het lastig om te lezen?
Het boek was makkelijk om te lezen, geen moeilijke woorden of andere onbegrijpelijke dingen.

Verhouding

De verhoudingen tussen de beschrijvingen, gesprekken en weergave van gedachten en gevoelens waren allemaal logisch. Zoals ik al eerder had gezegd was het boek niet heel moeilijk om te lezen. Dus alle verhoudingen waren makkelijk te begrijpen.

Past de stijl bij de personages en het onderwerp?

‘Komt een vrouw bij de dokter’ is een verhaal dat echt is gebeurd. De personages in het boek zijn omschreven zoals ze echt waren. Het paste dus allemaal goed bij elkaar.


7.Informatie over de auteur
Korte levensbeschrijving

Kluun(1964) verloor op 36-jarige leeftijd zijn vrouw aan kanker. Hij verkocht zijn marketingbureau en vetrok met zijn 3-jarige dochter naar Australië en verwerkte zijn ervaringen in zijn debuutroman ‘Komt een vrouw bij de dokter’.

Wat voor soort boeken schrijft deze schrijver vooral?
Kluun schrijft vooral romans.

Waar gaan ze vaak over?
De boeken van Kluun gaan vooral over verdriet. Of over iemand verliezen of juist over een nieuwe liefde voor iemand.

In hoeverre heeft de schrijver een bedoeling met zijn boeken?
Volgens mij heeft Kluun niet met al zijn boeken een bedoeling. Ik heb het idee dat hij die boeken ook schrijft om zelf gebeurtenissen te kunnen verwerken. Het boek ‘Help, mijn vrouw is zwanger’ is daarentegen meer een soort handleiding voor mannen.

Wat vinden recensenten in het algemeen van zijn/haar boeken?
De recensenten vinden de boeken van Kluun over het algemeen maar helemaal niks. Over het boek ‘Komt een vrouw bij de dokter’ schreven ze dat het boek oppervlakkig is en bij vlagen ronduit plat. Maar toch werden er ruim 800.000 exemplaren verkocht.

Welke andere boeken schreef deze auteur?
• Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! (2004)
• De weduwnaar (2006)
• Memoires van een marketingsoldaat (2008)
• Klunen (2008)

8.Verdiepingsopdracht
Zoek twee gedichten die passen bij het boek en leg uit waarom dat zo is.
Of: schrijf zelf twee passende gedichten bij het verhaal en leg uit waarom ze erbij passen.

Kanker
Één klein woordje
Met zo’n groot effect
Doet je huilen van schrik
Één woordje van 6 letters groot
Voor de één een scheldwoord
voor de ander de dood.
Deze gedichten heb ik gevonden op internet. Ik vond de gedichten goed bij het boek passen omdat Carmen dood gaat aan kanker.

WAT ER OOK GEBEURT
Nu je weg bent, geborgen achter Hemelse
Gordijnen, had ik je nog iets willen zeggen.
Maar oog in oog met mijn herinnering vallen
mij de woorden maar niet in. ‘Waarom
overkomt het jou en niet een ander?’ vroeg ik,
waarop jij zei: ‘waarom een ander en niet mij?’
Ja, mijn geheugen is goed, als de dag van
gisteren weet ik het nog. ‘Wat er ook
gebeurt,’ zei je, ‘de vogels blijven zingen.’
Je had gelijk zoals meestal, maar zeker toen.
Een heilige was je, ben je - hoe kan een zo
jong iemand zo’n zwaar kruis dragen?
Ja, ik weet het nog goed, zei ik al. Gedachten
willen wel maar woorden komen maar niet,
zodat mijn tong stil blijft terwijl mijn brein
kolkt en ik die me zo had verheugd om je
eindelijk te kunnen zeggen – al is het maar
in een droom – dat ik je mis, zo mis.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.