Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1897 woorden
  • 2 maart 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
7 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekverslag: Komt Een Vrouw Bij de Dokter

Paragraaf 1 Zakelijke gegevens:

De titel is Komt een vrouw bij de dokter. De auteur is Kluun.De uitgeverij is Podium b.v. Uitgeverij.Het is de veertigste druk. Uitgegeven in oktober 2007,de eerste druk is van oktober 2003.De plaats van uitgaven is Amsterdam. Het aantal bladzijden zijn 316 pagina’s.



Paragraaf 2 Samenvatting

Stijn en Carmen zijn pas getrouwd, en hebben samen een dochtertje dat Luna heet. Ze zijn hip, heel gelukkig, en kunnen dankzij hun eigen bedrijfje zonder geldzorgen en met een grote vriendenkring leven in Amsterdam.

Hun leven staat volledig op hun kop als Carmen een brandende pijn aan haar tepel voelt en voor een onderzoek naar het ziekenhuis gaat.Er wordt borstkanker ontdekt. Ze zijn woedend, omdat Carmen een halfjaar geleden ook al naar het ziekenhuis was geweest maar daar zeiden ze dat alles in orde was. Nu is de tumor onnodig zo groot.


Er volgt een vreselijke periode van controles, onderzoeken en chemotherapie. Stijn houdt heel veel van Carmen, maar heeft last van zijn monofobie: zijn ziekelijke angst om monogaam te zijn en dwangmatige behoefte tot vreemdgaan heeft. Hij gaat elke keer met Carmen mee naar de controles en doet hij het werk voor zijn bedrijf. Het is voor hem ondenkbaar dat hij zijn wekelijkse stapavond op vrijdag laat vallen. Goede vrienden als Ramon en Frenk gebruikt hij als dekmantel om zijn vreemdgaan te verhullen. Ook zijn jaarlijkse 'mannenweekend' in Miami of Barcelona wil hij voor geen goud missen, terwijl Carmen ziek thuis zit. Daar zijn zijn vrienden niet bepaald blij mee.

Omdat het met Carmen steeds slechter gaat, stopt ze met werken. Ze vindt het fijn dat Stijn zo zorgzaam is, maar vind het niet leuk dat Stijn zo vaak weg is en dat zijn stapavond steeds langer word. Ze weet bijna zeker dat hij vreemdgaat, omdat hij haar dat in het begin van hun relatie heeft verteld. Sindsdien heeft ze het onderwerp laten rusten en weggestopt.

Stijn is met enkele vrienden in Breda voor het carnaval. Hij is dolblij als hij Roos ziet, een vrouw die hij vorig jaar al heeft ontmoet. Ze wijst hem iedere keer af maar nu mag hij haar wel zijn visitekaartje geven.

Terug in Amsterdam is hij verrast als ze hem mailt voor een afspraakje. Er volgen er meer en het komt tot een verhouding. Hij raakt aan haar verslaafd, probeert haar zo veel mogelijk te zien en vrijt zoveel mogelijk met haar. Hij moet zorgvuldig opereren, sms'jes wissen, populaire cafés vermijden en heel vaak tegen Carmen liegen.

Het gaat steeds slechter met Carmen, de kanker heeft zich ook uitgezaaid in haar lever. Ze moest een borst laten amputeren, is kaal vanwegen de chemo’s, weegt nauwelijks nog 50 kilo en haar conditie is slecht. Haar aftakeling heeft ook gevolgen voor hun relatie: Carmen heeft geen zin in seks meer, Stijn moet zijn best doen om te verbergen dat hij haar niet meer aantrekkelijk vindt, en weet niet of hij bij haar blijft uit medelijden of liefde. Stijn biecht zijn vreemdgaan op aan Carmen, maar hij vertelt haar niet over Roos.

Na ruim een jaar gaat het zo slecht met Carmen dat een chemokuur niet meer lijkt te helpen. Ze geeft haar verzet op en besluit dat ze euthanasie wil, om zelf het moment van haar dood te kiezen. Via de huisarts wordt de euthanasie geregeld. Stijn, haar moeder en hun vrienden zijn opgelucht, want hoe wreed dat ook lijkt, haar lijden is vreselijk en ook voor hen is het zwaar geweest. Stijn is heel zorgzaam, hij helpt haar overal mee.

Hun verbazing is groot wanneer een laatste kuur toch aanslaat en Crmen zich veel beter voelt. Zij en Stijn besluiten alleen nog maar leuke dingen te doen. Ze gaan veel op vakantie, zoeken vrienden op, maken lol en worden opnieuw verliefd op elkaar. Stijn heeft afscheid van Roos genomen, maarzien elkaar na een aantal maanden weer.

Carmen houdt een dagboek bij, speciaal voor Luna, voor later, en Stijn maakt met enkele vrienden een homevideo. Luna is pas drie maar ze willen haar zo goed mogelijk voorbereiden op Carmens dood.

Als ook de laatste kuur niet meer werkt, is Carmens dood nabij. Ze komt het bed niet meer uit. Stijn is er nu alleen nog voor Carmen, en ze genieten van haar laatste dagen.

Ze regelen haar afscheid tot in de puntjes, het afscheid van alle vrienden, de uitvaart en de dienst, tot en met de kaartjes en Stijns afscheidsspeech. Het lijkt erop dat Carmen zich weer een beetje goed voelt door alle liefde die ze krijgt, maar ze heeft zich al die tijd groot gehouden. Het is bijna afgelopen met het leven van Carmen.

Dan neemt Carmen een beslissing over het tijdstip van haar dood. De huisarts wordt gebeld en ingelicht. Opnieuw komen velen afscheid nemen.


Stijn word bang, hij heeft nog nooit iemand zien sterven. Hij bewondert Carmen, die altijd flink blijft. Ze praten over zijn vreemdgaan, ook over Roos. Carmen zegt dat ze ondanks alles veel van hem houdt, dat hij zich niet schuldig moet voelen en dat ze hem bewondert om alles wat hij de laatste jaren voor haar gedaan heeft.

Alleen Stijn is er bij als de arts Carmen het dodelijke drankje geeft. Omdat dit na twintig minuten nog niet werkt, geeft hij haar een extra spuit, die vijftien seconden later een einde aan haar leven maakt.

Stijn bekijkt met wat vrienden de video van Carmen en bereidt zich voor op de begrafenis van twee dagen later. Wanneer hij ’s avonds in bed ligt ziet hij de schoenen die ze graag aan wilde hebben tijdens haar begravenis. Hij loopt naar beneden, naar haar kist, en doet ze aan haar voeten.

Naar: http://www.scholieren.com/boekverslagen/27974


Paragraaf 3 Romankenmerken
Het boek Komt een vrouw bij de dokter is een roman omdat het een omvangrijk boek is van 316 pagina’s. Veel ingewikkelende handelingen heeft zoals het steeds verspringen van tijd. Want de ene keer gaat het bijvoorbeeld over dat Stijn en Carmen zitten te wachten tot ze naar binnen mogen bij een arts voor een controlle en dan denkt Stijn weer terug aan een gebeurtenis en komt daar een lang stukje over. De hoofdpersonen worden een langere tijd gevolgd. Dat zie je bijvoorbeeld aan dat wanneer het verhaal begint Luna één jaar is en aan het eind van het boek drie jaar. Maar ook door alle ontwikkelingen die in het verhaal plaatsvinden. We volgen Stijn en Carmen vanaf de ontdekking van de kanker tot aan de dood van Carmen. Er zit af en toe veel tijd tussen de hoofdstukken bijvoorbeeld het ene hoofdstuk eindigd ergens in de zomer en het ander begint weer met de kerst. Er zijn ook meerdere hoofdpersonen. De hoofdpersonen zijn: Stijn, Carmen en Roos. Stijn is een hoofdpersoon omdat het verhaal vanuit zijn oogpunt is verteld. Carmen is een hoofdpersoon omdat het over haar en Stijn gaat en hoe zei zich door de periode heen slaan. Roos is een hoofdpersoon omdat zij een verhouding heeft met Stijn en hem helpt hem door de moeilijke periode heen sleurt.

De hoofdpersonen maken een karakterontwikkeling door. Stijn was in het begin een oppervlakkig iemand die trots op zijn vrouw was vanwegen haar uiterlijk, het niet raar vond om vreemd te gaan en geen schuldgevoel kende tegenover zijn vrouw met betrekking tot zijn vreemdgaan. Maar later in het verhaal word hij iemand die trots is op zijn vrouw omdat ze zo sterk is en het allemaal zo goed opneemt. Hij houdt ziels veel van Carmen ondanks hoe ze eruit ziet met een borst en een kaal hoofd. Carmen heeft het vreemdgaan van Stijn altijd weggestopt maar nu het einden voor haar bijna is afgelopen wil ze het uitpraten met Stijn en leert van hem te houden ondanks al dat vreemdgaan van Stijn. Roos was altijd tegen een relatie met Stijn omdat hij getrouwd is met Carmen maar kan het na een tijdje niet meer weerstaan en begint heel veel van hem te houden. Ze kan er niet tegen dat zij op de tweede plaats komt en dat ze tegen niemand iets mag zeggen. De relaties tussen de personen zijn ingewikkeld want het is: Carmen en Stijn, Carmen en Stijn en Roos. Er zijn meerdere verhaallijnen in het verhaal want soms gaat het niet over de kanker van Carmen maar over een reisje dat Stijn en zijn vrienden hebben gepland, over Stijns avontuurtjes tijdens zijn vrijdagse stapavond en wat er allemaal gebeurd als hij bij Roos is. De karakters in het boek zijn goed uitgewerkt.Je weet niet hoe ze eruit zien maar dat maakt niet uit want je weet precies hoe hun karakter is en hoe ze zullen reageren. Maar het is ook niet zo voorspelbaar dat je precies weet wat er zou worden gereageerd.


Paragraaf 4 Verhaalanalyse

Het genre is liefde. Het is liefde omdat het hele boek over de liefde tussen Stijn en Carmen gaat. In het begin van het boek staan een aantal citaten uit recenties over het boek en een daarvan luidt: “Een ode aan de liefde.” Ik ben het eens met deze zin want het is zo mooi hoe de schrijver de liefde tussen deze twee mensen verwoord. Eigenlijk als je het gewoon bekijkt is Stijn echt een eikel omdat hij zoveel vreemd gaat, maar het is zo geschreven dat je zelfs met hem meeleeft als er iets mis gaat tussen hem en Carmen of tussen hem en Roos in plaats van te denken: Net goed. De hoofdperonages zijn Stijn: een gevoelige jonge man die een mooi leven leid. Een eigen bedrijf heeft en geen geldzorgen heeft. Hij heeft een geweldige vrouw een prachtige dochter en een hele hoop vrienden. Hij heeft een heel groot prbleem, hij heeft monofobie: een dwangmatige gewoonte om vreemd te gaan. Wanneer er kanker word ontdekt bij Carmen vlucht hij in het uitgaans leven van Amsterdam.


Carmen: Zij is een jonge sterke vrouw. Ze houdt heel veel van stijn en vergeeft hem voor het vreemdgaan wanneer ze niet lang meer te leven heeft. Wanneer de kanker bij haar ontedekt word wil ze er alles aan doen om weer beter te worden.

Roos: Zij is de vrouw waar Stijn, naast Carmen, een relatie mee heeft.

Het verhaal vind plaats in het heden maar het boek komt uit 2003 dus is het al iets ouder. Het verhaal speelt zich grotendeels af in Amsterdam en omliggende gebieden. Het thema van het boek is hoe de ziekte kanker het leven totaal kan veranderen . Omdat alles in het leven van Carmen veranderd. Ze probeert het beste uit het leven te halen maar wordt na een tijdje zo zwak dat ze dat niet meer kan. Ze beseft ook dat ze Luna nooit groot zal zien worden.


Paragraaf 5 Mening
Ik vond het een heel indrukwekkend boek. Het is erg direct geschreven, geen onnodige details waar niks aan hebt. Alleen het noodzakelijke wordt verteld. Ik vond het taalgebruik in het boek soms best lastig. Soms werden er woorden gebruikt die ik niet kende. Het is niet mijn favoriete boek maar ik vind het wel erg mooi. Het is erg aangrijpend want al het verdriet dat in het verhaal voorkomt voel je zelf ook. Ik huil niet snel bij films of boeken maar hier heb ik toch wel een traantje bij weggepinkt. Ik vond het heel mooi geschreven dat je heel goed met Stijn kan meeleven terwijl hij dingen doet die echt niet kunnen.

REACTIES

L.

L.

dankje, veel aan gehad!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"