Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2537 woorden
  • 28 januari 2011
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
6 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Zakelijke gegevens
Titel: komt een vrouw bij de dokter
Schrijver: Kluun
Uitgever en jaar van verschijnen: Uitgeverij Podium 2003


Korte uitleg waarom het boek gekozen is

Ik heb dit boek gekozen omdat ik er al zo veel mensen over heb horen praten en omdat het verhaal me heel erg aansprak.

Bespreking
Mijn eerste persoonlijke reactie is dat komt een vrouw bij de dokter een heel bijzonder boek is omdat er ondanks alle ellende ook veel te lachen valt. Ik vind het boek grappig, emotioneel en bijzonder.


Vertelde tijd en plaats


Waar speelt het verhaal zich af?
Het speelt zich af in ziekenhuizen, in uitgaansgelegenheden en een vakantieoord waar Stijn zijn zinnen probeert te verzetten. Maar het verhaal speelt zich vooral af bij Stijn, Carmen en Luna thuis.



Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af aan het begin van deze eeuw en wordt vertelt in de tegenwoordige tijd.


Hoe lang duurt het verhaal?

Het verhaal begint in het ziekenhuis, waar de Stijn en Carmen te horen krijgen dat Carmen borstkanker heeft. En het eindigt als Carmen in 2001 overlijd. Het verhaal duurt ongeveer drie jaar.



Personen


wie zijn de hoofdpersonen van het verhaal?

Stijn
Hij is een succesvolle, snelle reclame jongen die houdt van zijn luxe bestaan dat hij met zijn vrouw Carmen heeft opgebouwd. Hij is trots op zijn kleine dochtertje Luna.
Stijn leeft erop los; aan geld en vrienden geen gebrek. Als Carmen ziek wordt en blijkt dat zij zal overlijden, heeft hij het daar vreselijk moeilijk mee. Hij wil haar graag steunen, maar zijn eerste reactie is die van het compleet losslaan in uitgaan en andere vrouwen. In de loop van het verhaal kan Stijn steeds beter omgaan met deze onrust. Uiteindelijk kan hij aanvaarden dat hij zonder Carmen verder zal moeten, hoeveel hij ook van haar houdt.

Carmen

Zij is een mooie, positieve, geslaagde vrouw die net als haar man haar eigen bedrijf heeft. Ze is nuchter en heel sterk, hoewel ze tijdens haar ziekte ook momenten kent waarin ze de wereld oneerlijk vindt en niet kan opboksen tegen haar pijn en vermoeidheid. Over het algemeen is ze opgewekt en nuchter. Zelfs op haar sterfbed is zij een steun voor de mensen die ze moet achterlaten.

Wie zijn de bijfiguren?
Luna:
De dochter van Stijn of Pim en Carmen.

Carmen’s moeder:
Moeder van Carmen.

Pim:
Pleegde Carmen overspel mee.

Roos:
Naast Carmen de 2e minnares van Stijn.

Natasja:
Naast Carmen en Roos de 3e minnares van Stijn.

Frenk:
Met Stijn eigenaar van hun marketingbureau en tevens een goede vriend van Stijn en Carmen die hun wekelijks bezoekt en altijd steunt.

Ramon:
Het stapmaatje van Stijn.

Anne:
De beste vriendin van Carmen.

Toos:
Lotgenoot van Carmen en mede daardoor vriendin van haar.

Maud:
Een ex van Stijn en immers een goede vriendin van Carmen.

Thomas:

De man van de beste vriendin van Carmen.


Veranderen de hoofdpersonen door de gebeurtenissen?

De hoofdpersonen veranderen niet echt heel veel alleen de manier hoe ze tegen het leven aan kijken verandert en de relatie tussen elkaar wordt sterker.


Welke personen leer je van binnenuit kennen?

Stijn leer je van binnen uit kennen om dat je het verhaal door de ogen van Stijn beleeft.



Perspectief


Wie vertelt het verhaal?

Het verhaal wordt vertelt door Stijn dus een ik verteller.


Vertel tijd

hoeveel bladzijdes heeft dit boek?

Het boek heeft 317 bladzijdes.


In welke volgorde worden de gebeurtenissen verteld?

Het boek wordt in chronologische volgorde verteld omdat er geen tijdsprongen en maar weinig flashbacks in het verhaal voorkomen. En het wordt verteld van af het begin tot het eind op de goede volgorde.


Heeft het verhaal een gesloten of een open einde?

Het boek heeft een open einde omdat je niet weet hoe het verder gaat met Stijn en om dat er ook een vervolg op het boek is geschreven “de weduwnaar”.



Inhoud

Stijn (36) is pas getrouwd met Carmen (35), met wie hij een dochter heeft, Luna (1). Ze zijn hip, heel gelukkig, en kunnen dankzij hun eigen bedrijfje zonder geldzorgen en met een flinke vriendenkring leven in het bruisende Amsterdam.

Hun leven neemt een dramatische wending. Als Carmen een brandende pijn aan haar tepel voelt en voor een onderzoek naar het ziekenhuis gaat, wordt er een agressieve borstkanker geconstateerd. Ze zijn woedend, omdat Carmen een halfjaar geleden wegens pijn in haar borst ter controle was doorverwezen naar hetzelfde ziekenhuis en toen te horen kreeg dat alles in orde was. Door die fout heeft Carmen nu een grote tumor.

Een vreselijke periode van controles, onderzoeken en chemotherapie breekt aan.

Stijn houdt oprecht van Carmen, maar kan geen weerstand bieden aan zijn monofobie: zijn ziekelijke angst om monogaam te zijn en dwangmatige behoefte tot vreemdgaan. Wel gaat hij elke keer met Carmen mee voor de controles en doet hij werk voor zijn bedrijf, maar hij wringt zich in allerlei bochten om zijn afspraakjes met collega's, vriendinnen (ook bevriend met Carmen!) en nieuwe veroveringen na te komen. Het is ondenkbaar dat hij zijn wekelijkse uitgaansavond op vrijdag schrapt. Goede vrienden als Ramon en Frenk (mededirecteur) gebruikt hij als dekmantel om zijn vreemdgaan te verbloemen. Ook zijn jaarlijkse 'mannenweekend' in Miami of Barcelona wil hij voor geen goud missen.

Omdat het met Carmen steeds slechter gaat, stopt ze met werken. Ze vindt het fijn dat Stijn zo zorgzaam is, maar heeft een dubbel gevoel omdat hij vaak weg is (vergadering, zakenlunch!) en na zijn stapavond steeds vaker pas zaterdagochtend vroeg het huis binnensluipt.

Ze weet bijna zeker dat hij vreemdgaat, omdat hij haar dat in het begin van hun relatie heeft verteld, nadat zij een vreemd sms'je had onderschept. Sindsdien heeft ze het onderwerp laten rusten en weggestopt.

Stijn is met enkele vrienden in Breda voor het carnaval en is dolblij als hij Roos ziet, een prachtige vrouw die hij vorig jaar al heeft ontmoet. Ze hield toen zijn versierpoging af en herhaalt dat ze ook nu haar grens stelt. Wel mag hij haar zijn visitekaartje geven.

Terug in Amsterdam is hij verrast als ze hem belt voor een afspraakje. Er volgen er meer en het komt tot een verhouding. Dit is nieuw voor Stijn: zo ver is het met zijn scharrels nooit gekomen. Hij raakt aan haar verslaafd, probeert haar zo veel mogelijk te zien en vrijt op de vreemdste plaatsen. Hij moet zorgvuldig opereren, sms'jes wissen, populaire cafés vermijden en heel vaak tegen Carmen liegen.

Het gaat steeds slechter met Carmen, de kanker heeft zich ook uitgezaaid in andere organen. Ze moet een borst laten amputeren, is kaal, weegt nauwelijks nog 50 kilo en wordt snel moe. Die dingen hebben ook gevolgen voor hun relatie: Carmen heeft geen zin in seks meer, Stijn moet zijn best doen om te verbergen dat hij haar niet meer aantrekkelijk vindt, en vraagt zich af of medelijden de plaats van liefde heeft ingenomen. Hij zoekt Roos nog vaker op. Carmen weet hem zover te krijgen dat hij zijn vreemdgaan opbiecht, maar hij vertelt haar niet over Roos.


Na ruim een jaar gaat het zo slecht met Carmen dat een chemokuur niet meer lijkt te baten en alleen pijnbestrijding (morfine) nog helpt. Ze geeft haar verzet op en besluit dat ze euthanasie wil, om zelf het moment van haar dood te kiezen. Via de huisarts wordt de euthanasie geregeld. Stijn, haar moeder en hun vrienden zijn opgelucht, want hoe wreed dat ook lijkt, haar lijden is vreselijk en ook voor hen is het zwaar geweest. Stijn is heel zorgzaam, helpt haar telkens als ze heeft overgegeven, wast haar en veegt haar billen af na het poepen.

Tot hun verbazing bloeit Carmen weer wat op, nadat een laatste kuur toch aanslaat. Zij en Stijn besluiten alleen nog leuke dingen te doen, elke dag is winst. Ze gaan veel op vakantie, zoeken vrienden op, maken lol en worden opnieuw verliefd op elkaar. Stijn heeft afscheid van Roos genomen, maar na vier maanden zien ze elkaar toch weer. Ook sms'en ze veelvuldig.

Op advies van Roos maar tegen zijn zin zoekt Stijn een alternatieve genezer op, Nora. Het bezoek helpt, Nora geeft hem inzicht in zijn relatie tot Carmen en Roos.

Carmen houdt een dagboek bij, speciaal voor Luna, voor later, en Stijn maakt met enkele vrienden een homevideo. Hoewel Luna pas drie is, willen ze haar zo goed mogelijk voorbereiden op Carmens dood.

Als ook de laatste kuur niet meer werkt, is Carmens dood nabij. Ze komt het bed niet meer uit. Stijn is er nu alleen nog voor Carmen, ze zijn (naar omstandigheden) zielsgelukkig, en genieten van haar laatste dagen.

Ze regelen haar afscheid tot in de puntjes, het afscheid van alle vrienden, de uitvaart en de dienst, tot en met de kaartjes en Stijns afscheidsspeech. Merkwaardig genoeg lijkt het door alle liefde die ze krijgt, beter te gaan met Carmen. Maar al snel is duidelijk dat ze zich flink voor hen houdt en dat het einde nabij is.

Dan neemt Carmen een beslissing over het tijdstip van haar dood. De huisarts wordt gebeld en ingelicht. Opnieuw komen velen afscheid nemen.

Nu het bijna zo ver is, wordt Stijn bang: hij heeft nog nooit iemand zien sterven. Hij bewondert zijn vrouw, die tot aan het einde zo flink blijft. Ze praten openlijk over zijn overspel. Carmen zegt dat ze ondanks alles zielsveel van hem houdt, dat hij zich niet schuldig moet voelen en dat ze hem bewondert om alles wat hij de laatste jaren voor haar gedaan heeft.

Alleen Stijn is er bij als de arts Carmen het dodelijke drankje geeft. Omdat dit na twintig minuten nog niet werkt ('Nee hoor, ik ben er nog', p. 310), geeft hij haar een extra spuit. Die maakt vijftien seconden later een einde aan haar leven.

Stijn bekijkt met wat vrienden de video van Carmen en bereidt zich voor op de begrafenis van twee dagen later. Tegen enkele goede vrienden zegt hij dat hij erover denkt ook Roos uit te nodigen. Die weten van de situatie af en vinden dat het moet kunnen. 's Avonds gaat hij zorgvuldig op zijn eigen plaats in bed liggen. Hij zapt wat televisie en nodigt Roos met een sms'je uit voor de begrafenis. Plotseling ziet hij op het nachtkastje de Gucci's liggen, de gymschoenen die Carmen bij de begrafenis had willen dragen. Hij pakt de gympen en loopt naar de kist beneden om ze aan haar voeten te doen.




Eigen mening

Wat is het onderwerp en spreekt dit onderwerp je aan?

Het onderwerp van het boek is denk ik kanker omdat dat in het hele boek wel naar voren komt. Het onderwerp spreekt mij wel aan omdat het iets is dat ook in het normale leven vaak voorkomt.


Heeft het boek je nieuwe kanten van het onderwerp laten zien?

Ja het boek heeft me wel nieuwe kanten van het onderwerp laten zien zo als hoe chemotherapie werk en hoe snel kanker zich kan verspreiden. en ondanks dat je kanker hebt toch positief naar het leven kunt blijven kijken.


Ben je door dit boek anders over dit onderwerp gaan denken?

Ja ik denk dat ik wel anders over het onderwerp ben gaan denken omdat ik er nog niet echt veel van wist.


Verwachtte je dat het onderwerp op deze manier uitgewerkt zou worden?

Nee want het boek laat ook het leven naast de kanker zien en dat je met kanker toch (na omstandigheden) gelukkig kan zijn.


Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien?

Het verhaal blijft boeien omdat er het leven van Stijn en Carmen veel gebeurt zoals de stapavonden en affaires van Stijn en de ziekenhuis bezoeken van Carmen.
Ik vind de gebeurtenissen: boeiend, dramatisch, humoristisch,geloofwaardig en realistisch.



Beschrijf een gebeurtenis die de meeste indruk op je gemaakt heeft?

De gebeurtenis die de meeste indruk op mij heeft gemaakt is het dagboek dat Carmen bijhoud voor Luna als zij er niet meer zal zijn. Zodat Luna toch wat van haar moeder heeft. Het mooiste stukje uit het dagboek vind ik deze: “papa en ik hebben het er ook al over gehad dat er straks een nieuwe mama voor je zal zijn. Ik vind dat een fijn idee. Natuurlijk voor papa, maar ook voor jou is het goed als er een lief iemand voor je is met wie je kunt praten, lachen, ruziemaken en leuke dingen doen. En ook al ben ik er straks niet meer, in gedachten en in mijn hart ben je in ieder geval altijd bij me. Wat er ook gebeurt, je zal altijd mijn schatje zijn, ook al ben ik er zelf niet meer om met je te praten en je te knuffelen… ik zal altijd van je blijven houden, net zoals ik altijd van papa zal houden.”


Is de hoofdpersoon een heldin op wie je zou willen lijken?

Carmen is wel een held ondanks haar borstkanker verliest ze niet haar levenslust en weet ze zich tot haar laatste momenten sterk te houden en positief te blijven.


Wat vind jij van de manier waarop de hoofdpersonen hun problemen proberen optelossen?

Ik vind de manier waar op Stijn en Carmen met de borstkanker omgaan heel goed ze blijven positief en klagen niet.


Wat vind je van de bouw van het verhaal?

De bouw van het verhaal is soms moeilijk te begrijpen maar het boek is goed te lezen en te volgen.

Welk effect heeft die bouw op jou?
Het heeft op mij niet echt veel effect gehad ik heb het boek heel snel kunnen lezen.


Wat vind je van het eind? Blijft er teveel onduidelijk?

Het is een open einde en er blijft nog veel onduidelijk maar daarom is er ook een vervolg op het boek.

Vind je het verhaal lastig om te lezen?
Op sommige stukken wel omdat er woorden in stonden die ik niet kende maar als je daar overheen leest valt het wel mee.



Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?

Ja de taal past bij die van een persoon tussen de dertig en veertig.


schrijver
Raymond van de Klundert (1964), ook wel Kluun, was marketingman. Hij werkte vijftien jaar bij bedrijven als de Gouden Gids, Neckermann, Time Warner en reclamebureau DDB. Vervolgens startte hij zijn eigen marketingbureau, Project X.

In 2001 verloor hij zijn vrouw op 36-jarige leeftijd aan kanker. Kluun gaf zich een halfjaar over aan het nachtleven van Amsterdam en Ibiza, tot hij twijfels kreeg over het helende vermogen van deze lifestyle. Hij verkocht zijn aandelen in Project X en vertrok met dochter Eva (toen 3) naar Australië. Daar ging hij schrijven, 's avonds, zittend voor de camper waarin zijn dochtertje lieflijk lag te slapen.

Na anderhalf jaar schrijven bood uitgeverij Podium hem een contract aan voor zijn debuutroman Komt Een Vrouw Bij de Dokter, die oktober 2003 uitkwam. In juli 2006, drie jaar nadat het boek uitkwam, stond het voor het eerst op 1 in de bestsellerlijsten. Onlangs werd het door het publiek verkozen tot Boek van Het Jaar. Komt een vrouw bij de dokter is het best verkochte Nederlandse romandebuut sinds Ik, Jan Cremer. Er zijn nu bijna 500.000 exemplaren van verkocht, in drie jaar tijd. De Weduwnaar, de opvolger van Komt een Vrouw Bij De Dokter, kwam als eerste Nederlandse roman op 1 binnen de Bestseller Top60. Kluun is getrouwd met Nathalie. Ze wonen samen met dochters Eva (8) en Roos (3) in Amsterdam. Kluun schrijft columns in Red Magazine en zijn dagelijkse Kluunkolumn op zijn website. (Bron: www.kluun.nl)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"