Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1169 woorden
  • 6 april 2010
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
3 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Over de auteur.
Raijmondus Godefriedus Norbert van de Klundert beter bekent als kluun werd geboren in 1964. Voor dat hij begon met schrijven had hij een goed lopend marketing bedrijf. In 15 jaar werkte hij bij bedrijven als de Gouden Gids, Neckermann, Time Warner en reclamebureau DDB. Vervolgens startte hij zijn eigen marketingbureau: Project X. In 2001 verloor hij zijn eerste vrouw aan kanker. Zij liet hem achter met een dochtertje van 3. Voor mij klinkt dit verhaal heel bekend omdat hij dit heeft gebruikt voor zijn boek. Het boek lijkt op zijn verleden maar is ook groten deels groter gemaakt. Hij verkoopt zijn bedrijf en duikt het nacht leven in. Dit bevalt hem niet dus verkoopt hij alles en verhuist naar Australië. Daar zette hij zijn gedachte op papier. Na anderhalf jaar bood uitgeverij podium hem aan om het te publiceren. Het boek werd een groot succes er werden ongeveer 100.000 exemplaren van verkocht. Ook het vervolg op komt een vrouw bij de dokter: de weduwnaar werd een succes.

Kluun schrijft veel boeken over zijn verleden. Over de liefde en het verdriet maar vooral over dingen die iedereen kan over komen. Zoals kanker, vreemd gaan, seks en hoe wij elkaar nodig hebben. Hij draait niet om de kern heen. Wind nergens doekjes om. Hij zegt de waarheid zoals die is. Grof in de mond maar toch gepassioneerd.

Of de schrijver je aan het denken zet? Zeker weten dit boek is heftig en geschreven voor volwassen maar als puber hoor je dit boek ook eigenlijk ook te lezen. Zo dat het mensen aan het denken zet wat voor een schade kanker aan richt. Je bent er altijd mee bezig. Ik denk nu elke keer dat als iemand met kanker scheld: waar ben je mee bezig? Je wenst niet iemand anders zo iets toe. Het is een keiharde strijd die soms word gewonnen maar vaak word verloren.

Andere boeken van Kluun zijn:

- Komt een vrouw bij de dokter

- De weduwnaar

- Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt

- God is gek


Inhoud

Het boek gaat over Stijn en word verteld van uit zij oog hoeken.

Het boek gaat over Stijn en Carmen, een jong stel. Ze zijn gelukkig samen. Ze hebben een dochtertje, Luna van één jaar, genoeg geld, veel vrienden, een mooi huis en beiden een eigen bedrijf. Maar dan gebeurt waar ze een half jaar gelden ook al bang voor waren. Carmen was toen ook al naar de dokter gegaan omdat ze dacht een knobbel te voelen. Toen werd ze afgewimpeld. Nu is het serieus Carmen heeft kanker. In een klap veranderen hun levens. Carmen heeft niet zomaar kanker maar, een soort zweer. Deze kan zeer snel uitbreiden. Borstamputatie is misschien geen optie, bestraling is misschien geen optie en een chemokuur kan helpen. Carmen en Stijn zijn er kapot van. Stijn is er zelfs zo kapot van dat hij vlucht in het nachtleven, vrouwen en werk. Hij krijgt een affaire met roos. Hij brengt haar stiekeme bezoekjes. Zegt tegen Carmen dat hij moet over werken en heeft een leven vol leugens. Toch blijft hij Carmen steunen. Hij gaat mee naar de chemokuren en hij verzorgt haar. Hij blijft leuke dingen met haar en Luna doen. Vakanties en dineetjes. Maar net als het 2e leven van Stijn word de kanker van Carmen steeds erger. Na de chemokuren is Carmen 2 dagen lang zo ziek als een hond. Het word steeds erger. Haar haar valt uit en ze besluit een pruik te nemen dit zijn zware beslissingen maar Stijn helpt haar. Maar de kanker word steeds erger nieuwe kuren slaan niet aan en het staat vast Carmen gaat dood. Carmen hield al een hele tijd een dagboek bij speciaal voor Luna. Ze maakt een kist met allemaal herinneringen voor haar. Dan besluit Carmen dat ze euthanasie wil laten plegen. De dagen voor haar dood word ze lichamelijk steeds zwakker, maar geestelijk blijft ze sterk voor Luna. Iedereen neemt afscheid en Carmen neemt afscheid van Luna. Stijn is er bij als Carmen dood gaat. Hij blijft altijd van haar houden.

De hoofdpersoon is:

Stijn: Hij verteld het verhaal. Hierdoor lijkt het een beetje als of je zelf in het verhaal zit. Hij heeft het moeilijk met de kanker van Carmen. Vooral na dat de borsten van Carmen worden geamputeerd. Hij houd zich sterk maar gaat toch vaak vreemd en vlucht in zijn werk.

Carmen: De vrouw van Stijn en moeder van Luna. Zij denkt dat hun relatie perfect is. Stijn verteld haar toch op een moment over het vreemd gaan. Niet over de affaire met Roos. Carmen is niet boos en begrijpt het wel zij zou het ook gedaan hebben zei ze.

Het verhaal speelt zich af in Nederland, Amsterdam ze wonen aan de Amstelveenseweg nummer 872. Dit word duidelijk in het boek vermeld. Het speelt zich in deze tijd af dit kun je merken aan de chemokuren en de operaties.

Het belangrijkste probleem is de kanker van Carmen. Het kan goed en slecht afgelopen zijn want, goed Carmen is uit haar leiden verlost. Slecht omdat, Stijn nou voor eeuwig zijn grote liefde kwijt is.


Kluun heeft voor de titel gekozen omdat, het letterlijk om een vrouw gaat die bij de dokter komt.


Beoordeling.
Het verhaal vond ik boeiend. Ik kon het boek bijna niet weg leggen. Het was ook wel schokkend omdat er soms wat heftige dingen gebeurde. Het onderwerp zette me wel aan het denken. Ik kreeg er zelfs vragen over wat als iedereen zich zo voelt als Carmen zich voelt. Het lijkt me dan ook een hel om kanker te hebben. Het onderwerp was ook interessant. Meestal als het over seks gaat dan blijft een schrijver heel oppervlakkig of gaat er te veel op in. Kluun deed dit precies goed. Niet te veel en niet te weinig. Het verhaal was ook heel erg origineel. Door het lezen is mijn mening ook wel verandert. Met kanker schelden vond ik het al niet kunnen. Maar nu schaam ik me gewoon als mensen die ik ken dit doen. De bedoeling is duidelijk. Hij wil eigenlijk een boodschap doorgeven. Respect hebben voor je mede mens. Ziek of niet je weet niet wat diegene mee heeft gemaakt. De personen staan ver van mij af. dit komt omdat ze volwassen zijn. Andere problemen hebben en een andere relatie. Toch zijn ze wel herkenbaar. Mensen met pijn en een ziekte zie vaak zie ik dit ook op tv. Ik kon me ook wel makkelijk verplaatsen in Stijn. Het lijkt onbegrijpelijk vreemd gaan terwijl je vrouw ziek is, maar het is ook wel begrijpelijk. Soms stonden er wel moeilijke woorden in de tekst. Ze werden dan later ook wel weer duidelijk gemaakt. Het was wel netjes maar ook wel grof. Zoals de seks soms werd beschreven dacht ik dat kan ook wel iets minder. De personen in het boek zouden zo mensen kunnen zijn met wie je op straat een praat je zou kunnen maken. Ze zouden ook je buren kunnen zijn of zelfs familie. Hun taal gebruikt lijkt heel erg op dat van mij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"