Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2066 woorden
  • 5 juli 2007
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.9
  • 10 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
318
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
NS Publieksprijs (2006 Winnaar)

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Zakelijke gegevens
Kluun
Podium, Amsterdam, 2003, eerste druk
316
29-01-07

Motivering voor de keuze van het boek
Ik heb dit boek gelezen, omdat veel mensen die ik ken dit boek hebben gelezen. Zij gaven allemaal hele positieve reacties over het boek. Het zou over een vrouw met kanker gaan, maar je ziet alles uit de ogen van haar man. Dat leek me erg mooi, maar ook emotioneel. Ik had nog nooit van Kluun gehoord.

Je eerste reacties
Toen ik had boek uit had, had ik rode ogen van de tranen. Ik had niet verwacht dat het boek zo emotioneel zou zijn. Ook had ik niet verwacht dat haar man vreemdging in zo’n omstandigheden. Op het begin werkte dat erg negatief, maar toen hij het vertelde aan zijn vrouw werd dat beter. Ik vond het boek op het begin een beetje te overdreven. Dat kwam door de hoofdpersoon, maar later in het boek bleek dat dat gewoon zichzelf was.


Korte samenvatting van de gebeurtenissen: de fabel
- Carmen, de vrouw van Stijn, krijgt te horen dat ze kanker heeft.
- De bijwerkingen van de chemokuren vallen zwaarder uit dan verwacht.
- Stijn gaat op vakantie met zijn vrienden en gaat vreemd in de lift van het hotel. Als de lift opengaat staat Stijn’s beste vriend voor de open lift.
- Stijn ontmoet met carnaval in Breda een meisje. Hij wordt verliefd op haar en spreekt met haar af.
- Stijn krijgt een ongeluk, omdat hij te veel gedronken had. Ook had hij XTC op.
- Stijn en Carmen gaan samen op vakantie. Er wordt besproken met wie ze allebei ooit vreemd zijn gegaan.
- Carmen ligt elf dagen achtereen in bed. Er komen vrienden, familie en kennissen op bezoek.
Dan besluit ze dat ze wil inslapen.

Persoonsbeschrijving met behulp van de navertelling
Beginpunt

Stijn is een volwassen man met een gezin. Zijn vrouw heet Carmen en zijn dochter Luna(. Hij komt uit Nederland en heeft een eigen zaak samen met zijn beste vriend Frenk: Merk in Uitvoering. Merk in Uitvoering is in de Arena onder vak TT, omdat Frenk en hij zo dol op voetbal zijn. Samen met zijn gezin woont hij in Amsterdam, aan de rand van het Amsterdamse bos op de Amstelveenseweg. In het verhaal verhuist Stijn met z’n gezin naar Amsterdam Oud-Zuid.
Over zijn uiterlijk is niets bekend.

Ontwikkeling
- Carmen, de vrouw van Stijn, krijgt te horen dat ze kanker heeft. Stijn wilde eerst niet geloven dat dat rode bultje op Carmens borst ernstig was. Carmen vertrouwde het niet en is naar de huisarts gegaan. Toen ze doorgestuurd werd heeft ze eerst Stijn gebeld. Stijn reageerde tegenover Carmen erg nuchter, maar toen hij de telefoon had neergelegd had hij even moeilijk. Zou het echt kanker zijn? Toen hij de bevestiging van de dokter hoorde, probeerde hij zich goed te houden. Carmen kon dat niet. Zij moest erg hard huilen.

- De bijwerkingen van de chemokuren vallen zwaarder uit dan verwacht. Stijn kan niet zo goed tegen het humeur van Carmen en vlucht er vaak voor weg. Hij zegt dan dat hij naar het werk gaat, maar gaat meestal stappen met zijn vrienden. Als Carmen’s buik leeg gepompt moet worden, is Stijn wel meteen van de partij. Hij helpt haar graag ook al is het soms erg zwaar.

- Stijn gaat op vakantie met zijn vrienden en gaat vreemd in de lift van het hotel. Als de lift opengaat staat Stijn’s beste vriend voor de open lift. Stijn weet zo snel niet wat hij moet doen, maar stelt Linda dan maar voor aan Frenk. Daarna loopt hij snel samen met Linda weg. Als Linda vraagt of hij getrouwd is, zegt hij nee en doet hij achter haar rug z’n trouwring af. Na die avond is hij zijn trouwring kwijt. Hij raakt helemaal in paniek, want hij houdt erg veel van Carmen. Hij vindt het erg laf van zichzelf. Als hij erachter komt dat Frenk de trouwring heeft gevonden, is hij zo blij dat hij Frenk helemaal dood zou willen kussen.

- Stijn ontmoet met carnaval in Breda een meisje. Hij wordt verliefd op haar en spreekt met haar af. Stijn voelt zich een thuis bij haar, want als hij thuis bij Carmen is, is het niet zo gezellig meer. Stijn en Roos krijgen een affaire. Stijn voelt zich helemaal op en top, maar is toch wel erg moe. Hij gaat ‘s morgens eerder thuis weg om naar Roos te gaan. ’s Avonds komt hij later thuis, omdat hij eerst nog langs Roos wil. Carmen merkt dat hij wegvlucht van huis en confronteert hem daarmee. Stijn voelt zich erg opgelucht als hij merkt dat het niet over Roos gaat, maar maakt nu wat meer tijd vrij voor zijn vrouw.

- Stijn krijgt een ongeluk, omdat hij te veel gedronken had. Ook had hij XTC op. Voordat hij naar huis moet komen van Carmen, ligt hij in bed met twee meiden. Carmen is daardoor erg boos op hem. Nadat Carmen heeft gebeld wil Stijn snel naar huis, maar denkt er niet aan de drank en XTC. Als Stijn na een tijdje nog niet thuis is, wordt Carmen boos. ’s Morgens vroeg komt ze erachter dat hij een ongeluk heeft gehad. Stijn voelt zich erg rot, omdat Carmen weet dat hij met twee meiden heeft geslapen. Toch gaat Carmen een tijdje bij haar beste vriendin wonen. Stijn voelt zich erg alleen en zoekt Roos steeds vaker op.

- Stijn en Carmen gaan samen op vakantie. Er wordt besproken met wie ze allebei ooit vreemd zijn gegaan. Stijn verzwijgt heel wat namen, maar hij vindt het te erg als Carmen weet dat hij met nog meer vrouwen naar bed is geweest. Hij voelt zich wel gelukkig als Carmen weet dat hij tenminste vaker als één is vreemdgegaan. Stijn voelt zich weer op z’n gemak bij Carmen en ze hebben een gezellige vakantie samen.

- Carmen ligt elf dagen achtereen in bed. Er komen vrienden, familie en kennissen op bezoek.
Dan besluit ze dat ze wil inslapen.
Stijn heeft Roos al een tijd niet gezien, maar dat vindt hij niet zo erg. Hij wil nu alleen maar aandacht voor Carmen. Als Carmen besluit euthanasie te plegen, legt hij zich daarbij neer. Het is de beslissing van Carmen. Er zitten de dagen lang vrienden en familie in huis om afscheid van Carmen te nemen. Stijn vindt het erg fijn, omdat zij dan op Luna kunnen passen. Carmen houdt een dagboek bij voor Luna. Ze wil dat Luna weet waarom zij niet meer voor haar kan zorgen. Luna is nu nog te jong om dat allemaal te begrijpen. Stijn is blij voor Carmen als ze is ingeslapen. Ze zal nooit meer pijn hebben, maar hij zal haar altijd in zijn hart houden.

Interpretatie
In het verhaal heeft Stijn geen vijanden. Zijn vriend Frenk en zijn vrouw Carmen hebben een grote rol in het verhaal. Zij helpen hem in moeilijke tijden.
Stijn vindt het erg normaal om vreemd te gaan en denkt niet na wat zijn vrouw daar van vindt. Achteraf heeft hij toch vaak spijt, maar hij doet het steeds maar weer. Vooral in zo’n moeilijke periode zou ik niet vreemdgaan. Je partner heeft het al erg zwaar en dan zou dat er nog eens bij komen. Ik denk dat het van de ene kant wel begrijp, want hij heeft het erg zwaar. Hij wil de warmte met iemand anders delen, omdat Carmen daar geen behoefte aan heeft. Van de andere kant is het al moeilijk genoeg voor Carmen en zou hij alle tijd voor haar moeten hebben.

Stijn’s vrienden betekenen veel voor hem. Niet alleen Frenk, zijn beste vriend, maar ook Ramon en Thomas zijn goede vrienden van hem. Hij gaat met ze stappen, op vakantie en werkt met ze. Als hij het thuis even niet meer aankan, vlucht hij naar zijn vrienden. Ik begrijp Stijn hiermee helemaal. Ik zou hetzelfde doen, want bij je vrienden kan je je verhaal kwijt.

De thematiek
Het thema van dit boek is ‘ongeneeslijke ziekten’, maar ook ‘onvoorwaardelijke liefde’ en ‘egoïsme.’ Die eerste natuurlijk, omdat het gaat over Carmen, die borstkanker blijkt te hebben. Het hele verhaal gaat dan over haar lijdensweg en uiteindelijke sterfbed en dood. Stijn zorgt voor Carmen totdat ze uit eindelijk sterft. De ziekte heeft een groot deel van zijn leven weggezogen. Eerst voor Carmen zorgen, omdat ze zo ziek was. Daarna zijn grote liefde afgenomen. Dat is erg rot voor hem.
‘Onvoorwaardelijke liefde’ is een belangrijk thema in dit boek. Stijn, de hoofdpersoon, is de partner van Carmen. Waar het echt om gaat is de onvoorwaardelijke liefde (en zorg) die Stijn haar geeft gedurende haar ziekte. Ondanks het feit dat hij vreemdgaat, blijft hij wel bij haar, en dat is niet uit schuldgevoel, maar omdat hij gewoon heel veel van haar houdt. Ook de liefde van Carmen voor Stijn, ook al weet ze dat hij vreemdgaat ze vergeeft hem en blijft onvoorwaardelijk van hem houden. Hun doorzettingsvermogen heeft zeker mij waardering.
Ook egoïsme is een thema, omdat Stijn een egoïst is. Heel zijn leven draait om hem. Hij gaat vreemd en denkt daarbij niet aan andere, Carmen bijvoorbeeld. Hij denkt alleen aan zichzelf als hij hoort dat Carmen kanker heeft. Wat zou hij nou moeten met een vrouw met één borst? Wat als Carmen zo ziek is en hij niet meer met haar naar bed kan? Dat zou toch niet je eerste ingeving moeten zijn als je te horen krijgt dat je vrouw kanker heeft.
Door de thematiek heb ik geleerd beter naar onderliggende gedachtes van het boek te kijken. Het thema ‘ongeneeslijke ziekten’ heeft erg mijn aandacht getrokken. Ik wist er al wat van, maar toch leer je zo beter inzien wat er gebeurt met iemand met zo’n ziekten.

Verdiepingsopdracht VI
Dit verhaal heeft twee motieven. Twee literair-historische motieven: Kanker en vreemdgaan.
- Kanker, de ziekte heeft veel invloed op hun leven. Vanaf het begin komt dat vaak terug in het verhaal.
- Het vreemdgaan van Stijn: Stijn gaat het hele verhaal vreemd met veel verschillende vrouwen zonder dat Carmen daar van weet. Stijn verteld het aan Carmen als ze samen met Luna op vakantie zijn.

Eindoordeel
Ik begon met veel plezier aan het verhaal, omdat ik van veel mensen had gehoord dat het een mooi en indrukwekkend boek was. Ik vond het wel een mooi boek, maar de reacties van andere waren positiever dan die van mijzelf.
Het enige wat ik van dit boek heb geleerd heb is dat ik nu het verschil tussen lectuur en literatuur heb ervaren. Ik kan nu zelf zeggen dat dit boek geen literatuur is. Dat is aan twee dingen te zien:
1. De hoofdpersoon ontwikkelde zich niet en dat hoort in literaire boeken wel zo te zijn.
2. Er is veel reclame gemaakt voor dit boek. Literaire boeken worden gewoonlijk voor de kunst geschreven en niet voor het geld.

Ik vond de afloop van het boek erg zielig, maar het is de harde werkelijkheid. Carmen sterft en Luna en Stijn blijven samen achter. Voor Stijn kon ik in het verhaal totaal geen begrip opbrengen. Om eerlijk te zijn vond ik hem een zielig mannetje. Dit, omdat hij constant medelijden heeft met zichzelf, terwijl zijn vrouw doodziek is. Daardoor kon ik mij niet inleven in zijn rol. Ook in Carmen kan ik me niet inleven, omdat ik me niet voor kan stellen hoe het is om kanker te hebben.
Wel heb ik nog nooit zo’n realistisch boek gelezen. Het is ook een heel aangrijpend verhaal. Zo’n klein meisje dat afscheid moet nemen van haar moeder. Een vrouw die nog zo jong is en vol met leven, wat zo’n ziekte dan langzaam leegzuigt. De stukjes boven elk hoofdstukje vind ik super mooi, het slaat op het hoofdstukje en telkens denk: Ja! Ook komen Stijn z’n seksistische opmerkingen soms erg grappig uit de hoek: ‘Zijn pik met grote regelmaat in de kut van andere wijven steekt.’
Ik vind het boek een aanrader voor iemand die een mooi en realistisch verhaal wil lezen. Het is goed geschreven, niet te moeilijk en het grijpt je vast. Het is een mooi en meeslepend boek met een “ode aan de liefde”. Voor iemand die echte kunst wil lezen, is dit geen aanrader. Zij zullen dit geen literatuur vinden en daarom een afrader voor hen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"