Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


1. Schrijver: Kluun (Raymond van de Klundert)

Titel: Komt een vrouw bij de dokter

Ondertitel: n.v.t.

Uitgever: Podium

Plaats uitgave: Amsterdam

Druk: 29e druk, july 2006

1e druk: oktober 2003

Bladzijden: 3172. Genre: De genre van dit boek is een psychologische roman. Je wordt psychisch helemaal in het boek meegesleurd. Je kan je erg goed inleven in het boek.3. Motto en/of opdracht: Het motto wat als eerste vermeld wordt is:Yesterday, all my troubles seemed so far away.

Hiermee maakt hij duidelijk dat hij terug wil naar gisteren. Toen hij nog niets te maken had met kanker. De kanker die zijn leven voorgoed veranderd heeft. Toch staan er in het boek meerdere motto’s bij elk nieuw hoofdstuk wel één. De opdracht die er in staat:

Dit boek draag ik op aan Juut en aan Naat.4. Indeling: Het boek is ingedeeld in drie delen en een epiloog. De delen heten: Stijn & Carmen, Stijn & Carmen en Stijn & Roos en het laatste deel Carmen. De drie delen zijn ook nog verdeelt in hoofdstukken deze zijn gewoon genummerd.5. Samenvatting: Carmen en Stijn, zijn een jong gelukkig stel, met veel vrienden, en een dochter van 1, Luna. Ze hebben een rustig leven en hebben beide een eigen bedrijf, en ze houden veel uitgaan. Dit veranderd als Carmen te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. Het is niet zoals een half jaar terug, toen het vals alarm bleek te zijn, nu is het wel echt. Hun leven verandert compleet. Ze waren een heel gelukkig gezin zonder geldproblemen, nu moeten ze telkens naar het ziekenhuis voor chemokuren.

Stijn steunt zijn vrouw thuis waar hij dat kan, maar hij is niet monogaam, en hij blijft vreemdgaan, dit doet hij zijn hele relatie al. Met collega’s, vriendinnen, en met vrouwen die hij kent van het uitgaan. Ondertussen gaat het steeds slechter met Carmen. Ze heeft al een gevoel dat Stijn vreemdgaat. Elk jaar met carnaval ontmoette hij Roos, maar telkens wees hij haar af tot het laatste carnaval. Ze maken een afspraak en ontmoeten elkaar later weer in Amsterdam, en ze krijgen een “verhouding”.Met Carmen gaat het steeds slechter, de kanker is uitgezaaid, en ze is erg moe en valt veel af. Stijn heeft over zijn vreemdgaan verteld aan Carmen, maar niets over Roos. Nog een jaar lang gaat het steeds slechter met Carmen. Ze leeft naar het ‘einde’ toe. In de laatste dagen genieten ze als nooit te voren. Voor Luna, die op dat moment al 3 is, is het extra moeilijk. Ze beseft niet dat haar moeder er over een tijdje niet meer zal zijn, op verschillende manieren willen ze haar dit rustig laten beseffen van wat er gaat gebeuren met haar moeder. Carmen krijgt steeds meer pijn, en ze heeft het met Stijn over euthernasie gehad. Op haar laatste dag, nodigt de iedereen uit. Ze praat op bed met iedereen, en als laast met Stijn en Luna. Ze praten over Roos, en Carmen vergeeft Stijn. Stijn vertelt haar nu alles. Ze nemen afscheid, en de dokter komt. Carmen drinkt het drankje, en ze sterft.6. Tijd: Het verhaal speelt zich af rond het de jaarwisseling van het millennium(2000) want ze vierden toen oud&nieuw. Ook kun je het merken aan de medicijnen en de manier van behandelen (chemokuren – bestralingen etc.)7. Plaats: Het verhaal speelt zich het meeste af in Nederland. Bij Stijn en Carmen thuis en in het ziekenhuis. Ook op het werk van Stijn ‘Merk in uitvoering’. Maar ook in Miami en Barcelona. Miami, omdat Stijn daar met zijn (beste) vrienden Ramon, Frenk en Hakan op vakantie gaat: een ‘mannenweekend’. Ook in Zuid-Frankrijk want hier gaan Stijn, Carmen en Luna op vakantie. In Barcelona komt het verhaal ook, omdat Stijn, Carmen en Luna daar samen op vakantie zijn nadat Carmen te horen heeft gekregen dat ze niet meer lang te leven is en ze daarom nog veel op vakantie wil, in Barcelona viert Carmen haar laatst vakantie.8. Personen:

* Stijn: Een dertiger die alles voor elkaar lijkt te hebben in zijn leven. Hij is getrouwd met Carmen(36), en is vader van Luna(1), hij heeft een eigen bedrijfje en woont in Amsterdam. Hij heeft veel (goede) vrienden en houdt van uitgaan. Zijn leven verandert helemaal als hij hoort dat Carmen kanker heeft. Hij is niet monogaam en gaat dus met veel vrouwen vreemd.

Hij blijft wel zichzelf in het verhaal en tussen dat vreemdgaan door probeert hij toch zoveel mogelijk voor Carmen te doen. Over het uiterlijk wordt niks verteld.* Carmen: Een vrouw van 36 jaar die net als Stijn een goed leven heeft tot de borstkanker. Ze is al een aantal jaar getrouwd met Stijn, heeft een dochter Luna(1) verder heeft ze een gelukkig leven, met veel vriendinnen. Ze houdt van winkelen, en ze is een goede vriendin en ze helpt iedereen(als het kan). Op een gegeven moment accepteert ze dat Stijn vreemd gaat en vergaf hem. Over het uiterlijk vertellen ze dat ze voor de borstkanker een mooie blonde vrouw was met grote borsten, later wordt ze overschreven als een ‘lekker wijf’. Na de borstkanker was ze kaal(droeg een pruik) en werd erg mager.* Luna: Zij is de dochter van Stijn en Carmen. Ze is 1 jaar als Carmen borstkanker krijgt. Als ze 3 is sterft haar moeder. Ze lijkt het allemaal nog niet zo goed te snappen, maar op haar manier snapt ze het. ‘mama wordt een engeltje’. Ook is ze een troostend dochtertje voor Carmen & Stijn, ze troostte hen altijd.9. Vertelperspectief: Het boek is in de eerste persoon verteld, het verhaal wordt beleeft vanuit Stijn (de man van Carmen), hoe hij zich voelt,denkt en wat hij doet. Maar hij vertelt ook hoe andere personages zich voelen en wat ze denken.10. Verhaalconventie: Het verhaal is zeker realistisch. Iedere vrouw heeft kans om borstkanker te krijgen. Alles wat in het verhaal besproken word kan in werkelijkheid ook gebeuren. De schrijver Kluun heeft het zelf ook meegemaakt, waardoor het je nog meer raakt.11. Stijl: De schrijfstijl en taalgebruik zijn erg goed in dit boek. Als Carmen kanker heeft worden er wel woorden gebruikt die ik niet snap of beter gezegd niet eens ken. Maar dat word of uitgelegd of met humor verteld, omdat hij het dan zelf ook niet weet wat het inhoudt. Voorbeeld: Arts Scheltema zegt: ‘Ik denk dat een caf-kuur het beste is voor u. CAF staat voor cyclofosfamide, adriamycine en 5 FU…..’- we knikken, alsof we snappen waar het mens het over heeft……’. Bladzijde 41.

Ook word er in aparte vakken uitgelegd wat/wie iets is. Voorbeeld: Op bladzijde 47 word iets gezegd over Frenk. Wie dus Frenk is weet je niet en dan word dit apart uitgelegd in een apart vak.12. Verklaring titel(& ondertitel): De titel van het boek is dus ‘komt een vrouw bij de dokter’. Het is een duidelijke titel als je het boek gelezen hebt. De vrouw die bij de dokter komt is Carmen. De eerste keer dat ze een bezoek bracht zeiden ze dat het een vals alarm was. Maar bij het tweede bezoek bleek dat het geen vals alarm was, ze heeft borstkanker. Hierdoor stort haar leven in. Er is geen ondertitel.13. Verklaring motto:
Met het motto voorin het boek,wil hij duidelijk maken dat hij terug wil naar gisteren. Toen hij nog niets te maken had met kanker. De kanker die zijn leven voorgoed veranderd heeft. Toch staan erin het boek bij elk hoofdstuk een motto over wat er op dat moment zich afspeelt of af gaat spelen.

Een paar motto’s die er ook in staan en bij de motto’s staat telkens waar het uitgehaald is:

* Blz. 45 I don’t believe in magic/but for you I will/darlin’for you/ I’m counting on a miracle. (Bruce Springsteen, uit Countin’on a miracle(the Rising, 2002))

* Blz. 152 Now everyone dreams of a love lasting ant true/But you and I know what this world can do. (Bruce Springsteen, uit If I schould I fall behind(Lucky town, 1992))

* Blz. 183 Ik verzamel mooie momenten

(Herman Brood, in een interview met Henk Binnendijk(fifty fifty, EO) in 1994)

* Blz. 210 Een eigen huis, een plek onder de zon/toch wou ik dat ik net iets vaker simpelweg gelukkig was. (René Froger, uit Een eigen huis(1989))

* Blz. 241 Al geven ze geld toen en dringen ze aan/ik denk er niet aan om uit Mokum weg te gaan/je kunt hier nog lachen/er is hier nog gein/ik zou echt niet weten/waar ik liever zou zijn. (Danny de Munk, uit mijn stad (Danny de Munk, 1984))

* Blz. 313 Liefde, wat is dan liefde? (André Hazes, uit wat is dan liefde(’n vriend, 1980))14. Motieven:

Deel I Carmen&Stijn: Liefde en angst, door de kanker en alles hebben ze angsten voor wat er gaat gebeuren, ook in hun relatie krijgen ze schommelingen.

Deel II Carmen&Stijn en Roos&Stijn: Liefde en vertrouwen en schuld, Stijn gaat in dit deel veel vreemd met Roos, Carmen weet dit niet maar denkt wel dat er Stijn iets uitvreet, ze vertrouwd hem minder. Maar telkens als Stijn vreemdgaat heeft hij wel te maken met een schuldgevoel, maar alles wat er gebeurd kunnen ze elkaar vergeven, hun liefde voor elkaar is namelijk heel erg sterk.

Deel III Carmen: Dood en liefde, hier gaat het over de laatste dagen die Carmen nog heeft voordat ze sterft.15. Thema: Ongeneselijke ziekte/ kanker. Het verhaal speelt zich af altijd met de ongeneselijke ziekte kanker.16. Idee: Er zijn wel meerdere zinnen die het thema aangeven. Dit is er één:

“Mijn vrouw heeft geen griepje waarvan je weet dat het na een week weer overgaat en dan weer samen verder kunt, maar kanker, lul! K.A.N.K.E.R. als doodziek, kaal, tiet eraf, bang om de pijp uit te gaan.” Bladzijde 121.17. Beoordeling onderdeel B:

De plaats waar het verhaal zich afspeelt word duidelijk aangegeven. Het verhaal speelt zich af rond 2000 want een stukje van het verhaal gaat over de jaarwisseling van het millennium. Ook kun je het merken aan de moderne dingen die gebruikt worden, mobiele telefoons, de apparaten in het ziekenhuis. Het verhaal speelt zich ongeveer 2½ af, dit kun je merken aan de verjaardagen, aan carnaval, aan kerst en de jaarwisseling(en). Het boek heeft geen flashbacks het word het meeste gewoon geschreven van dag tot dag. Het verhaal begint vanaf de dag dat Carmen te horen krijgt dat ze borstkanker heeft en het verhaal eindigt zich ongeveer naar het overlijden van Carmen. Het verhaal van dit boek is zeker realistisch, alle vrouwen kunnen borstkanker krijgen, hoe dit verhaal geschreven is, is zo werkelijk.18. Beoordeling onderdeel C:

Bij alle drie de delen van het boek heb ik als motief gebruikt liefde. Door de ziekte begint Stijn aan hun relatie te twijfelen maar toch gaat hij nog steeds met Carmen mee naar de chemokuren, hier is ze dus ook heel blij om. Op onder andere bladzijde 61 geeft ze dit ook aan dat ze blij is dat hij altijd mee gaat en waarom. Voorbeeld van deze bladzijde:

‘ik ga naast Carmen zitten. Ze kust me en fluisterd in mijn oor dat ze van me houdt. Ik kijk haar verliefd aan en ben trots op ons. De eerste chemo-crisis is bezworen door het Theater van de Lach’.

Ik heb dit als thema: Ongeneselijke ziekte/ kanker, gekozen omdat het in het boek centraal staat. Altijd gaat het over de kanker van Carmen. Het leven van twee mensen in de bloei van hun leven dat in één keer verandert door de kanker van Carmen. Op een gegeven moment is de kanker kwaadaardig, ze hebben ook van alles aan gedaan maar niks helpt echt. Dus vandaar dat ik ook dit thema heb gekozen want de ziekte kanker is bij Carmen ongeneselijk.

In het boek zijn dus wel meerdere zinnen, die het thema aangeven. Zo gaf ik bij vraag zestien ook al een voorbeeld: “Mijn vrouw heeft geen griepje waarvan je weet dat het na een week weer overgaat en dan weer samen verder kunt, maar kanker, lul! K.A.N.K.E.R. als doodziek, kaal, tiet eraf, bang om de pijp uit te gaan.” Ik heb deze als voorbeeld genomen omdat hier duidelijk in staat dat het om een ongeneselijke ziekte gaat, kanker. Zelf vind ik dat je in dit kleine stukje tekst kan zien hoe de man zich voelt en hoe hij meeleeft met zijn vrouw. Het geeft best veel emoties. Het tekst gedeelte komt van bladzijde 121.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.