Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Auteur: Kluun

Titel: Komt een vrouw bij de dokter

1e druk: oktober 20031. Beschrijving1.1 Motivatie


Ik hoorde uit veel mensen uit mijn omgeving dat dit een goed boek was. Zij zelf hadden het al gelezen en vertelde me dat er zelfs tranen gevallen waren. Het boek was goed en makkelijk te lezen, het verhaal is wel eens eerder voorgekomen, een vrouw met kanker en een gezin. Alleen de manier waarop dit boek geschreven was, was anders dan die andere boeken.

Tijdens het lezen waren er ook bij mij tranen gevallen. Het boek is in een woord, super!

1.2 Eerste persoonlijke reactie

Mijn eerste reactie was ‘’Meer dan 300 bladzijden’’! Maar daar denk ik nu veel anders over. Het hadden er voor mij naderhand best 400 of 500 mogen zijn, je komt er zo doorheen. Want het boek leest makkelijk en je kunt het niet weg leggen want er gebeuren op elke bladzijden spannende en emotionele dingen.1.3 Samenvatting

Ik heb op uittrekselbank gezocht voor een samenvatting, alleen daar waren geen goede bruikbare uittreksels. Daarom heb ik er een van scholieren afgehaald.Stijn en Carmen zijn een gelukkig stel. Ze hebben alles: geld, een goede baan, een mooi huis en een dochtertje. Als Carmen een ontsteking ontdekt in haar borst veranderd dit haar leven voorgoed. Ze komen er achter dat Carmen borstkanker heeft. Stijn die al zijn hele leven met andere vrouwen het bed deelt, probeert zijn leven te verbeteren. Het wil echter niet lukken en hij doet juist het tegenovergestelde. Hij doet niets anders meer dan drinken en achter de vrouwen aan. Nu moet je niet meteen het ergste van hem denken, hij houdt wel degelijk van zijn vrouw. Hij zegt dat hij niets voelt bij de andere vrouwen behalve genot dan, zijn liefde is voor zijn vrouw, Carmen.

Maar dan gebeurt er wat tijdens carnaval, hij ontmoet Roos. Zij is een vrouw waar hij al heel wat mee wil, maar het is hem nog nooit gelukt. Later ontdekken ze dat ze toch meer gevoelens voor elkaar hebben. Hij begint een affaire met haar. Hij vindt zijn troost bij haar. Terwijl hij met Carmen zoveel mogelijk probeert te genieten van zijn leven, gaat zijn seksuele leven verder bij Roos. Met Carmen gaat het steeds slechter, ze komt erachter dat ze niet heel lang meer te leven heeft. Het wordt ook steeds moeilijker: haar borst wordt geamputeerd, haar haar valt uit, de chemokuren slaan niet meer aan en het is een ramp om de kuren aan te brengen. Ze gaan samen naar een ander ziekenhuis en het lijkt even wat beter te gaan. Ze proberen zoveel mogelijk vrienden te bezoeken en te reizen. Familie komt langs en zijn voorbereidingen aan het doen voor wanneer Carmen er niet meer is. Luna hun dochtertje moet stap voor stap voorbereidt worden op de dood van moeder. Ze houden een dagboek bij en iedereen moet wat over Carmen vertellen en alles wat ze verzamelen gaat in een kist, die later voor Luna is. Ze kopen een nieuw huis en bereiden nu haar dood voor, de nieuwe kuren slaan niet meer aan en Carmen wil er zelf een einde aan maken. Vanaf dat moment gaat Stijn niet meer naar Roos, maar houdt wel contact met haar en kan zo zijn hart luchten bij haar.De laatste dagen zijn slopend. Iedereen komt langs op bezoek en ze blijven bijna allemaal slapen. Het lange afscheid is haast een feestje. Uiteindelijk is de dag aangebroken en nu moet ook Stijn afscheid van haar nemen en natuurlijk Luna ook. Luna is het moeilijkst en helemaal omdat het lijkt alsof ze alles snapt. De dokter komt met het drankje en Carmen gaat dood. Het duurt even want het drankje lijkt niet te werken en ze moet een spuitje hebben. Het is afschuwelijk, maar Stijn weet dat ze nu geen pijn meer heeft.2. Verdieping2.1 Verdiepingsopdracht 1

Het boek gaat over een man die een leuk gezinnetje heeft. Maar zoals het altijd is moet er een probleem zijn, in dit geval is de man in dat leuke gezinnetje gelukkig met zijn vrouw en dochter totdat ze ontdekken dat de vrouw borstkanker heeft, die uiteindelijk haar dood zou zijn. Stijn de man, is een vrij man, hij gaat vreemd bij het leven en geniet. Ook al is dit vreemdgaan voor hem zonder betekenis, hij blijft het keer op keer doen. Volgens de hoofdpersoon spelen er geen gevoelens bij zijn affaires, het doet hem niets. Al zijn liefde is voor zijn vrouw Carmen. Maar uiteindelijk loopt het een keer goed mis, Stijn ontmoet Roos. Met Roos is het niet alleen meer vreemdgaan, het is een verhouding en er beginnen gevoelens te spelen aan beiden kanten. Dit maakt het voor Stijn heel erg moeilijk omdat hij ook zielsveel van zijn vrouw houdt. Alleen het is iets speciaals wat Roos heeft dat hem aantrekt tot haar. Hij blijft haar keer op keer weer opzoeken. Roos begint in de loop van het verhaal ook meer en meer voor Stijn te voelen, alleen weet ze niet goed wat ze ermee aan moet. Roos vindt het erg moeilijk om 100% voor de relatie te gaan, als ze weet dat Stijn nog een vrouw heeft. Ze hadden daarna ook besloten om elkaar minder te zien, vanwege het steeds erger worden van hun gevoelens voor elkaar.

Stijn heeft een paar vaste vrienden, zijn beste vriend is Frenk, die weet alles van Stijn ook dat hij vreemd gaat bij het leven, maar nog houdt Frenk zijn moet erover tegen Carmen. Daarnaast hebben we nog Ramon, daar gaat Stijn mee opstap als hijzelf lekker wil los gaan omdat Ramon dat namelijk ook altijd doet, vrouwen en een pilletje. Dan hebben we Thomas nog, die is meer van het serieuze, hij snapt niet waarom Stijn nog gaat feesten en dergelijke als zijn vrouw op sterven ligt, hun vriendschap neemt in de loop van het boek ook af.

De jongens doen veel samen, ze werken in hetzelfde bedrijf, eenmaal per week is er een vaste stapavond en af en toe een weekje er tussenuit gebeurd ook regelmatig.

Ik vind Frenk de beste van de drie, omdat hij wat dan ook Stijn steunt in de moeilijke tijden en omdat hij trouw is als vriend. Hij weet dat het vreemdgaan van Stijn uit de hand loopt, maar dit is een manier voor Stijn om zijn pijn te verwerken. Dan is dit nog geen excuus ervoor oké, Stijn doet dit nou eenmaal en dat accepteert Frenk en het is sowieso niet aan hem om dit te vertellen tegen Carmen.

Ramon, ook een van Stijns goede vrienden is een geflipte vent, hij doet aan drugs en ook aan vreemdgaan, als Stijn en hij samen opstap gaan dan wordt het een zieke bedoeling. Ramon is niet echt een maatje waar Stijn zijn levensverhalen tegen zou vertellen.

Thomas is een apart verhaal, in het begin van het verhaal waren Stijn en hij goede vrienden, alleen dit neemt af wanneer ze ontdekken dat Carmen borstkanker heeft. Thomas beweert dat Stijn er niet is voor Carmen. Terwijl dat naar mijn mening meevalt, Stijn doet erg zijn best om het voor Carmen en Luna (hun dochtertje van 2) zo goed mogelijk te maken.

Ik heb veel bewondering voor Stijn, ik ben het niet altijd eens met de keuzes die hij maakt, maar achteraf snap ik wel waarom hij het doet. Hij is verslaafd aan vreemdgaan en dat zorgt voor spannende dingen. Maar buiten al dat vreemdgaan om vind ik toch dat hij zich goed opstelt voor zijn familie.2.1.2 Tijd en Structuur

Het boek speelt zich af in het jaar 2000, het is dus een vrij nieuw boek. Het verhaal is ook echt van nu, een jong hip gezin die alles hebben wat hun hartje begeert.

Er komen geen flashbacks voor in het verhaal, alleen zijn er op bepaalde bladzijden aparte kopjes geschreven die dan uitleggen wat dat te maken heeft met het stuk verhaal wat daar beschreven wordt. Dit kan zijn als het over een persoon gaat, dan staat er in wat die persoon met hen te maken heeft en wat er in het verleden gebeurd is (blz. 33, 62, 84, 85).

Het is dus heel chronologisch verteld, omdat deze stukjes het verhaal niet onderbreken. Het is eigenlijk wel prettig de manier waarop het gedaan is. Zo is het niet verwarrend met het verleden en het heden.

Het verhaal bestaat uit hele korte stukjes, het zijn 3 grote hoofdstukken met daarin zo’n ongeveer 30 á 40 kleine hoofdstukjes. Dit leest heel prettig, het verhaal loopt gewoon door in de hoofdstukjes.Wat ik apart vind aan dit boek is dat boven elk hoofdstukje een tekst staat (God have mercy on the man/who doubts what he’s sure of – Ich bin so geil, Ich bin so toll/Ich bin der Anton aus Tirol). Deze teksten hebben wat te maken met het stuk verhaal in dat hoofdstukje, het zijn citaten of stukjes uit een lied of een film.

Er is een verhaallijn, het moment dat de ziekte ontdekt wordt, tot het moment dat Carmen overlijdt. Dit wordt verder niet onderbroken door andere dingen. Dit maakt het voor de lezer erg prettig vlot door te lezen.2.1.3 Vertelsituatie

Het verhaal wordt verteld door de ik persoon, de man (Stijn) verteld ons alles, zijn gevoelens en zijn gedachtes. Hij is in dit geval de verteller en de hoofdpersoon. Voor de mede personen geld hetzelfde, je leert ze kennen door wat de ik- persoon over ze verteld.

Hoe de verteller zijn verhaal doet komt heel betrouwbaar over. Hijzelf is niet zo betrouwbaar, hij liegt tegen zijn vrouw en tegen een paar van zijn vrienden. Alleen alles wat hij in het algemeen vertelt is de waarheid.Regel 6 van blz. 206, Carmen wil alles … ik zijn geweest.

Regel 1 van blz. 175, Tegen Carmen … te vlug klaar.

Regel 3 t/m 15 van blz. 172, Ik ben … in Monofobië.

Regel 1 t/m 5 van blz. 120, We vieren … uit Breda.

Regel 12 t/m 18 van blz. 146, Op haar beurt … na mij sms.2.1.4 Thematiek

Het thema van mijn boek is: Hoe gaat het met een leuk en jong gezinnetje als de moeder borstkanker heeft. De liefde voor je vrouw en vreemdgaan.Regel 18 t/m 25 van blz. 13, Een vrouw … mijn onzekerheid.

Regel 12 t/m 17 van blz. 14, Het moet … mezelf vind.

Regel 20 t/m 39 van blz. 22 + 23, ‘Dag Liefie … ik erbij ben.

Regel 1 t/m 7 van blz. 88, Wie had … dacht ik.

Regel 8 t/m 43 van blz. 117+118, We spelen met … lieg ik zachtjes.

Regel 11 t/m 39 van blz. 206 + 207, Maar de dagen … moeder nog leeft.In de hier boven geciteerde stukjes worden gebeurtenissen omschreven. Ze geven weer hoe het is als je vrouw, je mama kanker heeft. Het zijn gevoelens van de hoofdpersoon Stijn, Luna hun dochter en van Carmen zijn vrouw.

Het motief van de schrijver om over dit onderwerp te vertellen heeft te maken met eigen ervaring. De schrijver van dit boek, Kluun. Heeft zijn vrouw ook verloren aan borstkanker. Kluun vertelt ons hierin dat het leven niet eenvoudig is als je vrouw borstkanker heeft. Dit doet hij door Stijn, de hoofdpersoon zijn gevoelens te vertellen. Er komen verschillende dingen bij kijken. Hoe belangrijk het nou eigenlijk is om elkaar te blijven steunen, hoe belangrijk vrienden en familie zijn.

Het is mooi hoe de schrijver verteld over situaties die de hoofdpersoon en de bijpersonen mee maken en hoe ze zich erdoorheen slepen. Het geeft een heel mooi beeld weer van het gezinnetje.Regel 1 t/m 10 van blz. 62+63, Meteen als … kanker praten.

Regel 7 t/m 11 van blz. 72, ‘Ja’, vervolgt … Voor mij.

Regel 1 t/m 2 van blz. 267, Sinds Luna … in bed.

Regel 17 t/m 24 van blz. 293, Je wilde … fluistert ze.Deze citaten geven stukjes weer van de band tussen familie en vrienden, hoe belangrijk het is voor de mensen, dat ze steun krijgen van elkaar en liefde delen met elkaar.

De vrienden van Stijn en Carmen laten in de stukjes zien dat ze erg met hun meeleven en dat ze er voor hun zijn.

In het stukje van blz. 72 maakt Carmen duidelijk dat ze het erger vind voor Stijn dan voor haar zelf dat ze borstkanker heeft omdat Stijn veel te verduren krijgt. Dat vond ik persoonlijk heel aangrijpend. Carmen moet haar laatste jaren met een vreselijke ziekte rondlopen, maar voelt zich schuldig tegenover haar man. Terwijl ze hier natuurlijk niet om gevraagd heeft.Motto:

Yesterday all my troubles seemed so far away;

Gisteren, de dag voordat hij wist dat Carmen kanker had. Op dat moment leken zijn problemen verder weg, naast al het vreemdgaan van hem is er een nieuw en groter probleem gekomen, borstkanker.Motieven:

Liefde, vreemdgaan en kanker. De motieven van dit verhaal hebben veel te maken met het thema van het boek. De liefde tussen Stijn en Carmen blijft sterk en hecht met alle omstandigheden eromheen.

Vreemdgaan is een van de dingen die Stijn te vaak doet. Hij lijdt aan Monofobië, hij heeft het dwangmatige gevoel dat hij keer op keer vreemd moet gaan. Wetend dat hij zijn vrouw hier veel verdriet mee doet, blijft hij het doen.

De kanker is waar het allemaal omgaat. Hoe erg het is als de liefde van je leven de dodelijke ziekte kanker heeft. Wat de gevolgen zijn voor je geliefden, je familie en je vrienden.3. Evaluatie3.1 Over het boek

Het boek is in een woord indrukwekkend! Het is een verhaal waar schrijvers wel een goed boek over kunnen schrijven alleen deze versie is echt mooi. Hoe Kluun het verhaal geschreven heeft is echt apart. De gebeurtenissen zijn erg geloofwaardig omdat het gewoon voorkomt in Nederland en over andere delen van de wereld dat maakt het echt.

De band tussen vreemdgaan en liefde wordt hier echt sterk uitgedrukt. Er komen volgens de ik- speler geen gevoelens bij kijken tot het op een gegeven moment verkeerd gaat. Maar zijn liefde voor Carmen is altijd sterk geweest, hij heeft wel eens een twijfel gehad alleen dat was zo weer over. Er is gewoon geen ander voor hem en dat is zo mooi als je het leest. De gevoelens die verteld worden, de spanning, de ruzies, de vriendschappen. Het is een heel ontroerend verhaal, vooral wanneer Carmen brieven aan Luna schrijft, dat ze die kan lezen als ze groot is en mamma weg is. De brieven van hun vrienden over Carmen, prachtig.

Ik kwam er ook met gemak doorheen omdat het gewoon lekker door te lezen was, dat scheelt ook al een hele hoop.3.2 Over de opdracht

Het maken van de opdrachten verliep makkelijk, het is een goed te begrijpen boek dat het beantwoorden van de vragen een stuk makkelijk maakt. Ik zat wel weer met het zelfde probleem als de vorige keer, de motieven. In het boek wordt het heel vaag omschreven, ik heb dit te proberen op te lossen door middel van het vragen aan klasgenoten alleen zij wisten net zo weinig als ik.

Naar mijn menig heb ik niet echt een beter zicht gekregen over het boek. Het was voor mij al duidelijk genoeg. Het boek was niet moeilijk te begrijpen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.