Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Redenen om dit boek te kiezen

Ik zag het op tv, hoorde het op de radio, hoorde het van mijn vriendinnen en van mijn moeder ; komt een vrouw bij de dokter is een geweldig boek, dat moet je ook lezen. Mijn moeder las het boek afgelopen zomer in Kreta en zij heeft me er grotendeels op gewezen om dit boek te gaan lezen. Eerst vond ze het wel een beetje té en dat klopt ook wel, want dit boek is eigenlijk voor volwassene geschreven al zeg ik het zelf.Verwachtingen

Ik had gedacht dat dit boek op een hele andere manier geschreven zou zijn, maar deze schrijver heeft het zo overtuigend kunnen schrijven, dat je de hele tijd maar door zou willen lezen, zonder te stoppen. Het einde was ook veel anders als ik verwachtte. Ik dacht dat zijn vrouw onverwachts zou sterven, maar uiteindelijk gaat ze dood in het sterfbed door euthanasie.

Samenvatting

Stijn en Carmen zijn al zeven jaar bij elkaar, gelukkig getrouwd en hebben een gezonde dochter van één. Ze hebben veel leuke vrienden, beide leuk werk en het mooie huis aan de gracht van het Amsterdamse Bos. Dit leuke leventje verdwijnt wanneer Carmen te horen krijgt dat ze aan borstkanker lijdt. Een half jaartje terug waren ze ook al voor onderzoek naar het ziekenhuis geweest, maar toen zeiden ze dat er niets aan de hand, maar die borstkanker hadden ze over het hoofd gezien. Nadat Carmen en Stijn dit te horen krijgen, volgen er nog heel veel ziekenhuisbezoeken.

Voordat Carmen te horen kreeg dat ze aan de vreselijke ziekte kanker lijdt, was het al niet pluis met Stijn. Hij gaat heel erg vaak vreemd met andere leuke, knappe en sexy meiden en dat doet hij als hij uitgaat. Toch gaat Stijn met Carmen mee naar de chemo-kuren, omdat hij zielsveel van Carmen houdt. Stijn is lief voor Carmen en zorgt veel voor haar, maar zonder vreemdgaan zou Stijn het niet kunnen uithouden. Carmen weet dat Stijn vreemdgaat, maar ze weet niet dat Stijn met vijfentwintig andere meisjes is vreemdgegaan!

Als het na een tijd steeds slechter met Carmen gaat dan besluit ze om maar te stoppen met werken. Tijdens Carnaval gaat Stijn naar Breda en ontmoet Roos daar ieder jaar. Stijn versierd Roos vaak, maar tevergeefs. Roos wil niet omdat zij weet dat Stijn getrouwd is en een kind heeft. Een paar dagen na Carnaval mailt Roos naar Stijn om een afspraak te maken. Stijn wil al snel seks met Roos, maar Roos nog even niet. Na een paar afspraken hebben ze samen seks. Ze hebben heel erg vaak afspraakjes met elkaar en ze sms’en en bellen ook heel erg vaak met elkaar. Stijn heeft Roos in zijn mobiel een andere naam gegeven, anders zou Carmen misschien iets door hebben van het vreemdgaan van Stijn.

Het blijft slecht gaan met Carmen, ook na het amputeren van haar borst. Na een tijd valt haar haar uit. Ze wordt ook steeds magerder, en ze moet de hele tijd overgeven. Carmen en Stijn besluiten dat Stijn het mag afscheren. Beide moeten ze huilen. Carmen moet vaak huilen, omdat ze weet dat ze niet lang meer zal leven. De kanker heeft zich uitgezaaid, ook in haar lever. Ze hebben ook geen seks meer met elkaar, alles gaat steeds moeizamer. Stijn heeft wel nog steeds seks met Roos. Carmen weet nu dat Stijn vreemdgaat, maar ze weet niets van de affaire met Roos af.

Na ongeveer een jaar besluit Carmen dat ze euthanasie wil plegen. Het gaat steeds slechter met haar. Het ziekenhuis heeft haar ook al opgegeven omdat al die kuren geen zin meer hebben. Nu kan ze zelf bepalen wanneer ze wil stoppen met haar leven. Carmen voelde zich een stuk fijner toen ze wist dat de euthanasie vaststond. Iedereen merkte dat aan haar en zelf waren ze ook blij. Ze besluiten samen dat ze een Poolse au pair in huis nemen, zodat Stijn nog meer bij Carmen kan zijn.Carmen gaat weer roken, omdat ze nu toch weet dat ze doodgaat en longkanker kan er ook nog wel bij. Carmen besluit dat ze nu nog zo veel mogelijk leuke dingen wil beleven en ze gaan heel erg vaak op vakantie. Carmen wil heel erg veel tijd doorbrengen met haar dochtertje. Voor haar schrijft ze een dagboek voor later, als Luna kan lezen. Stijn maakt voor Carmen een video van hun huis. Ze geven thuis een afscheidsfeest.

Stijn probeert de stiekeme relatie met Roos te stoppen, maar hij kan niet zonder haar en zeker niet in deze moeilijke tijd. Roos en Stijn zien elkaar een hele lange tijd niet, omdat Stijn de laatste dagen/weken bij Carmen wil zijn en niets van haar wil missen.

Carmen wil nog een heleboel mensen gesproken hebben voordat ze het loodje legt. Dat gebeurt dan ook. Frenk (de beste vriend van Stijn), Maud (de ex van Stijn) en de moeder van Carmen zijn de laatste weken bij Carmen en Stijn in huis.

Als het weer heel slecht gaat met Carmen en van iedereen afscheid heeft genomen, besluit ze de dokter te bellen voor de euthanasie. Stijn begint steeds banger te worden, zijn vrouw is er dadelijk niet meer. Carmen heeft nog één laatste wens voor Stijn: trouw opnieuw en zorg dat zijn goed voor onze Luna zorgt. Dan komt de dokter. Hij zegt dat ze nu nog even afscheid moet nemen, want zodra Carmen drinkt valt ze weg in een diepe slaap en dan sterft ze. Ze nemen afscheid en Carmen neemt het drankje. Eén minuut gaat voorbij, vijf minuten gaan voorbij en na 25 minuten besluit de dokter Carmen een spuitje te geven in haar lies. Carmen is dood.

Zo eindigde het leven van Carmen&Stijn&Luna.Mening

Dit boek is op een hele mooie manier geschreven. Je wordt helemaal meegesleept door de avonturen van Stijn. Het boek is ook vanuit zijn ogen geschreven en dat maakt het zo speciaal. Het boek is erg aangrijpend geschreven. Ik wilde ook de hele tijd doorlezen zonder te stoppen en dat wil natuurlijk ook wat zeggen. Ik vind wel dat dit boek iets te grof is geschreven. Kluun gebruikt vaak veel scheldwoorden. Af en toe kon ik echt kwaad worden op Stijn. Hij blijft maar vreemdgaan terwijl zijn vrouw lijdt aan kanker en heel veel moet lijden. Het boek is wel heel eerlijk geschreven met veel humor. Ik kon me enigszins ook wel weer voorstellen hoe hij het aanpakte. Ik vond het wel mooi dat ondanks alles hij nog steeds zielsveel van Carmen houdt. Volgens mij is dit boek met heel veel liefde geschreven. Het einde, daar heb ik geen woorden voor. Het was zo emotioneel geschreven, echt op een hele aparte manier. Dat maakt het zo bijzonder. Om het boek in een woord samen te vatten:

“PRACHTIG.”

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

stijn en carmen zijn 6 jaar gelukkig getrouwd

12 jaar geleden

J.

J.

Hallo,

op het moment ben ik het verhaal ook aan het lezen maar ik moet eerlijk bekennen dat het best vervelend is om iedere keer op het naarste te worden gedrukt. Alhoewel het inderdaad schitterend beschreven word vind ik het niet een aanrader, maar toch wil ik je hartelijk bedanken voor je verslag, nu zie ik het tenminste ook van een andere kant.

Met vriendelijke groeten,

Jon

11 jaar geleden