Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1448 woorden
  • 9 november 2006
  • 77 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 77 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
318
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
NS Publieksprijs (2006 Winnaar)

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Komt een vrouw bij de dokter

Titel: Komt een vrouw bij de dokter
Schrijver: Kluun, Raymond van de Klundert
Uitgeverij: Schrijvers van nu
Jaar van uitgave: 2003

Personen:
- Stijn een jonge man die alles mee heeft in het leven. Een goede baan, vrouw, kind, geld. Totdat zijn vrouw Carmen borstkanker krijgt. Stijn heeft het hier heel erg moeilijk mee en weet niet goed hoe hij ermee moet omgaan. Stijn is iemand die niet monogaam kan zijn ( samenleven met één partner.) Hoe gelukkig hij ook is met zijn vriendin, hij heeft altijd een onbedwingbare drang om vreemd te gaan.
- Carmen is de vrouw van Stijn. Heeft ook een goed leven tot ze ontdekt dat ze borstkanker heeft. Ze wordt heel erg ziek maar zet alles op alles om beter te worden. Tot dat het duidelijk wordt dat het een aflopende zaak is. Ze houdt heel erg veel van Stijn en accepteert van hem dat hij af en toe vreemd gaat.

- Luna is het dochtertje van Stijn en Carmen (1 jaar). Carmen vind het erg moeilijk om Luna achter te laten als ze dood gaat, dus schrijft ze Luna allemaal brieven voor later.
- De moeder van Carmen. Ze houdt erg veel van haar dochter. Is gescheiden maar geniet er elke dag van om single te zijn.
- Roos: heeft een affaire met Stijn. Ze weet dat het fout is maar ze steunt hem enorm en houdt veel van hem.

Samenvatting:
Het boek gaat over Carmen en Stijn. Een jong en hip pasgetrouwd stelletje, samen hebben ze een dochtertje, Luna (1 jaar). Ze zijn heel gelukkig. Stijn heeft zijn eigen reclamebureau. Ze leven zonder geldproblemen in Amsterdam en ze hebben leuke vrienden. Maar dan neemt hun leven een onverwachte wending. Bij Carmen wordt borstkanker geconstateerd. Twee jaar geleden is Carmen ook voor een onderzoek bij de dokter geweest, omdat ze pijn had in haar borst, net zo als deze keer. Daar werd ze toen doorverwezen naar het ziekenhuis, waar uiteindelijk werd verklaard dat alles gewoon in orde was. Nu blijkt dus na een paar jaar dat Carmen door die fatale fout wel kanker heeft, en het is nu zelfs al een grote tumor. Dit nieuws is zo heftig en vreselijk. Voor Carmen en Stijn begint een leven vol onderzoeken, ziekenhuisbezoeken en chemo-kuren.

Voordat Carmen kanker kreeg, leefden ze gelukkig. Maar ook toen was het niet zo perfect als het leek. Stijn zegt namelijk een “monofoob” te zijn. Dat betekend dat hij niet monogaam kan zijn (samenleven met één partner). Hoe gelukkig hij ook is met zijn vriendin, hij heeft altijd een onbedwingbare drang om vreemd te gaan. Dat doet hij dan ook wekelijks. Met collega’s, vriendinnen (ook bevriend met Carmen) en met allerlei onbekende vrouwen die hij tijdens het uitgaan ontmoet. Wel gaat hij elke keer weer mee met Carmen naar de ontelbare ziekenhuisbezoeken die ze moet brengen. Thuis is hij lief voor haar en verzorgt hij haar goed. Maar het is voor hem ondenkbaar om niet elke vrijdagavond uit te gaan.

Met Carmen gaat het steeds slechter, ze stopt op een gegeven moment met werken. Ze vindt het heel fijn dat Stijn zo goed voor haar zorgt, maar heeft een dubbel gevoel omdat hij altijd te laat is en haar dan in onzekerheid laat. Ze weet wel dat hij vreemdgaat, dat heeft hij haar in het begin van hun relatie verteld. Ze hebben er daarna niet meer overgepraat, zonder te weten hoe erg het eigenlijk is, hoeveel andere vrouwen het eigenlijk zijn. Diep van binnen heeft ze haar twijfels en vermoedens, maar ze wil het niet weten.

Als Stijn een keer met carnaval in Breda is, met vrienden, ontmoet hij Roos. Hij vindt haar supermooi en heeft haar al eerder ontmoet maar tot zijn grote teleurstelling is ze nooit eerder op zijn versierpogingen ingegaan. Dit keer is het anders. Als ze later in Amsterdam een afspraakje maken heeft hij wel ‘beet’. Deze afspraak leidt tot een echte verhouding. Hij houdt van Roos, hij heeft haar nodig, hij maakt elk moment op de dag vrij voor haar en rijdt naar haar toe, ze smsen en bellen (elke keer verwijderd hij nauwkeurig het nummer).
Ondertussen heeft Carmen al haar borst moeten laten amputeren en ze is kaal geworden. Soms heeft ze goede momenten, maar ze wordt erg snel moe en begint eng mager te worden. De kanker heeft zich nu ook uitgezaaid in andere organen. Tussen Stijn en haar gaat het niet erg goed, ze hebben geen seks meer, daar heeft Carmen geen zin in, ze is veel te moe en ziek. Door de verhouding met Roos komt Stijn nog veel vaker te laat en het is voor Carmen erg moeilijk. Stijn heeft het opgebiecht, dat hij zo ontzettend veel vreemdgaat, maar over Roos kan hij haar niet vertellen.

Na ruim een jaar is het moment bereikt dat het zo slecht gaat met Carmen dat ze het opgeeft. Ze denkt na over euthanasie. Het is een heel emotioneel besluit, maar het staat vast, ze stelt vast dat ze op het moment dat zij het wil, kan beslissen een eind te maken aan haar leiden. Het is ook een opluchting, voor Stijn, haar moeder en hun vrienden. Omdat ze haar zien pijn lijden, haar zien ijlen door de hoeveelheid morfine die ze slikt. Carmen heeft er vrede mee, dat de dood er aan komt. Nu dit vast staat, begint Carmen weer op te bloeien. Zij en Stijn gaan weer leuke dingen samen doen, samen ook met Luna. Carmen gaat weer roken en ze gaan samen op vakantie naar Barcelona. Ook moeten ze Luna er op voor bereiden dat mama er binnenkort niet meer zal zijn. Carmen schrijft een dagboek voor haar, voor later. Ze hebben ondertussen een Poolse au pair in huis die het werk in huis doet. Er wordt een afscheidsfeest gegeven. Al hun vrienden komen om de beurt langs om afscheid te nemen van Carmen, allemaal op hun eigen manier. Ondanks dat het een zware tijd is ‘geweest’ is het mooi om te zien hoeveel liefde er is. Stijn maakt een kamer mooi, de kamer waar Carmen opgebaard zal worden.

Ondertussen heeft Stijn al een keer de relatie met Roos beëindigd, maar hij vindt het moeilijk zonder haar. Stijn is ook bij een vrouw geweest, Nora, om te praten over zijn problemen. Nora is een alternatief genezer.
Nu Carmen haar dood er aan komt, heeft hij zijn verhouding stilgezet, Roos en hij zien elkaar niet, maar smsen alleen nog. Stijn en Carmen zijn nu hechter dan ooit, ze zijn ondanks de omstandigheden, ziels gelukkig. Ze genieten van het laatste beetje leven dat Carmen nog heeft te leven. Ze maken veel lol.
Eerst lijkt het weer beter te gaan met Carmen, door al de liefde die ze krijgt bloeit ze op. Hun meest hechte vrienden logeren nu ook bij hun. Maar uiteindelijk gaat het weer slechter en is het moment daar. Ze maakt een afspraak met de dokter die bij haar euthanasie zal gaan plegen. Nu begint Stijn bang te worden. Hij heeft nog nooit iemand zien sterven, laat staan zijn vrouw. Maar de dokter komt, en Carmen drinkt voor het laatst het dodelijke drankje. Het duurt relatief lang voor Carmen echt overlijdt. Ze krijgt nog een extra spuit, die er definitief een einde aan zal maken. Carmen ademt haar laatste adem uit en sterft ze een vredig, pijnloze dood na al haar leed dat ze heeft moeten verdragen door haar kanker.

Mening:
Ik vond het een hele mooi, emotioneel en goed boek. Het is wel een zwaar onderwerp. Het is wel heel bijzonder om te lezen hoe de man, van een vrouw met kanker, heel het gebeuren ervaart.
Af en toe kon ik echt kwaad worden op Stijn. Hij blijft maar vreemd gaan terwijl zijn vrouw lijdt aan kanker en heel veel moet lijden. Het boek is wel heel eerlijk geschreven met veel humor, ik kon me enigszins ook wel weer voorstellen hoe hij het aanpakte. Ik vond het wel mooi dat ondanks alles hij nog steeds zielsveel van Carmen houdt.

Titelverklaring:
Er komt een vrouw bij de dokter. Carmen is de vrouw die bij de dokter te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. Haar leven en dat van haar man veranderd compleet na een bezoek aan de dokter.

Thema:
De woorden droevig en grappig heb ik gekozen bij dit boek. Droevig omdat kanker een heel zwaar en droevig onderwerp is. Ook omdat het steeds meer in je omgeving voorkomt en je er mee te maken krijgt. Ik vind het ook droevig voor Carmen dat Stijn tijdens haar ziekte maar blijft vreemdgaan en er steeds minder is.
Grappig omdat er ook veel humor in het boek verwerkt was.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"