Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 1390 woorden
  • 9 november 2006
  • 95 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 95 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
318
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
NS Publieksprijs (2006 Winnaar)

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. De titel van het boek is: Komt een vrouw bij de dokter, en het is geschreven door kluun.

2. Een korte samenvatting:

Carmen en Stijn, zijn een jong gelukkig stel, met veel vrienden, en een dochter van 1, Luna. Ze hebben een rustig leven, met beide een eigen bedrijf, en veel uitgaan. Dit veranderd als Carmen te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. Het is niet zoals een half jaar terug, nee, nu is het geen vals alarm meer. Het leven verandert compleet. Ze waren een heel gelukkig en zorgeloost stel, nu gaan ze samen naar het ziekenhuis voor chemokuren.
Stijn steunt zijn vrouw thuis waar hij kan, maar hij is niet monogaam, en hij blijft vreemdgaan. Met collega’s, vriendinnen, en met vrouwen die hij kent van het uitgaan. Ondertussen gaat het steeds slechter met Carmen. Ze heeft al een gevoel dat Stijn vreemdgaat. Met carnaval ontmoet hij Roos. Ze ontmoeten elkaar later nog in Amsterdam, en ze krijgen een verhouding.

Met Carmen gaat het steeds slechter, de kanker is uitgezaaid, en ze is erg moe en mager. Stijn heeft over zijn vreemdgaan verteld aan Carmen, maar niets over Roos. Nog een jaar lang gaat het steeds slechter met Carmen. Ze leeft naar het ‘einde’ toe. In de laatste dagen genieten ze als nooit te voren. Voor Luna, die op dat moment al 3 is, is het extra moeilijk. Ze beseft niet dat haar moeder er over een tijdje niet meer zal zijn. Carmen krijgt steeds meer pijn, en ze heeft het met Stijn over euthernasie gehad. Op haar laatste dag, nodigt de iedereen uit. Ze praat op bed met iedereen, en als laast met Stijn en Luna. Ze praten over Roos, en Carmen vergeeft Stijn. Stijn vertelt haar nu alles. Ze nemen afscheid, en de dokter komt. Carmen drinkt het drankje, en even later overlijdt ze.

3. A. Het onderwerp van het boek is natuurlijk de ziekte van Carmen, kanker. Maar ook de liefde tussen Carmen en Stijn. Het verhaal begint met Carmen en Stijn, als ze in de wachtkamer in het ziekenhuis zitten. Hier begint het verhaal over de ziekte van Carmen, en ook de liefde die tussen Stijn en Carmen steeds hechter wordt. Dit gaat door totdat Carmen sterft, Stijn is altijd bij haar gebleven, ondanks dat hij vreemdging.

B. Het boek heeft me wel over dit onderwerp doen nadenken. Mijn mening erover is niet veranderd. Ik vond Stijn in het boek erg lomp, hij ging vreemd terwijl zijn vrouw erg ziek was, en ook niet meer beter zou worden. Door dit boek ben ik meer gaan beseffen over het leven, en hoe blij je wel niet moet zijn dat je gelukkig bent, en dat je goede vrienden en familie hebt.

C. Ik denk dat dit heel moeilijk is om te zeggen, en dat je zoiets echt moet meemaken. Ik kan me wel voorstellen dat het voor Stijn ook erg zwaar moet zijn, als je eigen vrouw zo ziek is.

4. A gebeurtenis uit het boek waarbij het veel gevoelens bij me opriep. Dit was het laatste stuk in het boek, waarin Carmen euthernasie pleegde. Het was een heel zielig stuk. Eerst kwam het gedeelte waarin ze afscheid nam. Van haar familie, vrienden, maar uiteindelijk ook van Luna, haar dochter, en haar man. Dit vond ik erg zielig om te lezen. Het was ook heel mooi geschreven. Dingen als:’straks komt er een dokter, en die neemt dan een drankje mee. Mama mag dat drankje opdrinken en dan gaat ze slapen. Maar dat is een echte slaap, want daarna wordt ze niet meer wakker. Dan heeft ze geen pijn meer, en is ze niet meer ziek’. Dit was gewoon heel zielig om te lezen. Terwijl even later, weer een ander stuk komt met veel humor. Het is een erg wisselend boek, van echt verdrietige stukken, naar stukken met veel humor. Zoals: ‘wat voor een glas gebruik je voor zoiets? Ik neem een neutraal longdrinkglas en prent me in om niet te vergeten dat glas straks weg te gooien. Voor je het weet drink er vanavond nog iemand bij toeval uit en kan ik ineens twee begrafenissen regelen’.

B. Het moment waarop Carmen te horen krijgt dat ze een tumor heeft, en de momenten waarop ze dit ook aan anderen moet vertellen. Dat is gewoon een klap die heel hard aankomt. Vooral als je al een tijdje denkt dat het wel goed gaat, maar dit toch niet zo blijkt te zijn. Carmen en Stijn zijn heel sterk, en ze willen ook vechten voor haar ziekte, ook als het eigenlijk al te laat is. Maar ze willen niet overwonnen worden van de kanker. Het is denk ik voor veel mensen een bekend gevoel. Sterk willen zijn, terwijl je het heel moeilijk vind.


C. Ik denk dat de belangrijkste gebeurtenis uit het verhaal toch wel is dat Carmen overlijdt. Hiermee begint het boek, en je ‘leeft’ in het boek mee met haar ziekte. Het gaat steeds slechter, en eigenlijk weet je ook al dat ze het niet gaat redden. Toch blijft het nog heel bijzonder om te lezen. Ik vind het wel het belangrijkste omdat hier ook de ontknoping plaats vind tussen Stijn en Carmen. Ze vertellen alles eerlijk, en Carmen overlijdt.

D. De gebeurtenissen die in het boek voorkomen kunnen ook zeker wel in werkelijkheid voorkomen. In het boek gebeurt niets dat niet kan. Het gaat voornamelijk over de ziekte van Carmen, kanker, en dat hebben helaas in werkelijkheid ook veel mensen.

Kluun heeft dit boek ook deels autobiografisch geschreven. Kluun heeft ongeveer hetzelfde meegemaakt. De namen zijn wel veranderd, en het verhaal is niet precies hetzelfde. Dit vind ik opzich wel heel goed en eerlijk vanuit de schrijver.

5. A. De hoofdpersonen in het boek:

Stijn: Een dertiger die alles voor elkaar lijkt te hebben in zijn leven. Getrouwd met Carmen, en vader van Luna, eigen bedrijfje, wonend in Amsterdam. Veel vrienden en gaat veel uit. Zijn leven wordt heel anders wanneer Carmen ziek wordt, maar de persoon ‘Stijn’ veranderd niet. Hij blijft een persoon dat alles nog zo zonnig mogelijk ziet, en zich erg laat ergens zorgen over maakt.

Carmen: Een vrouw die netzo als Stijn goed in het leven staat. Ze is al een aantal jaar getrouwd met Stijn, en ze heeft een gelukkig leven, met veel vriendinnen, en haar dochter Luna. Ze houdt van winkelen, en ze is een goede vriendin, en ze helpt waar ze kan. Ze accepteert mensen snel, zo accepteert ze ook dat Stijn vreemdging, maar ze kon hem vergeven.

Luna: De dochter van Stijn en Carmen. Ze is 1 jaar wanneer er bij haar moeder borstkanker wordt geconstateerd. Als ze 3 is overlijdt haar moeder. Ze lijkt het allemaal nog niet zo goed te beseffen, maar op haar manier snapt ze het. ‘mama wordt een engeltje’.

B. Ik denk dat ik me het beste kan inleven in Maud. Een vriendin van Carmen én Stijn. Ze helpt beide waar ze kan, en wil altijd graag helpen. Ze past op Luna, praat met Stijn en Carmen. Ze zorgt er ook voor dat ze later beide professionele hulp krijgen. Verder is ze snel bezorgd en behulpzaam, dat herken ik wel.

C. De problemen die in het boek voorkomen heb ik zelf gelukkig nog niet meegemaakt. Wel de dingen die erbij komen kijken. Ik herken het besef van het leven in het boek wel. Carmen is ondanks dat ze zo ziek is, wel blij met haar leven. Ze geniet van iedere dag, samen met Stijn en Luna. Ze geniet van de kleinste dingen. Dit herken ik wel in mezelf, dat ik me soms veel te druk maak om kleine dingen, en dat ik er anders mee om moet gaan.

D. Ik snap niet dat Stijn is blijven vreemdgaan, ook wanneer Carmen dit weet, en ze op punt van scheiden hebben gestaan. Carmen is erg ziek, en ze heeft veel aandacht nodig. Ik snap niet dat Stijn op dat moment zijn vrouw in de steek heeft gelaten, en loog tegen zijn vrouw, door stiekem avonden weg te gaan.

E. De meest sympathieke persoon vond ik Carmen zelf. Ze heeft haar man Stijn kunnen vergeven, ondanks dat hij een affaire had met Roos, en vaak is vreemdgegaan. Carmen heeft genoten van alle dagen die ze had, ze heeft genoten van de kleinste dingen, en bleef altijd alles positief inzien. Dat vond ik erg goed.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"