Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1192 woorden
  • 15 mei 2006
  • 282 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
282 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekverslag
KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER
Kluun
Bibliografische gegevens: Naam schrijfster: Kluun
Titel: Komt een vrouw bij de dokter
Uitgever: Podium
Plaats van uitgave: Amsterdam
Druk: twintigste druk 2006 Typering Stijn en Carmen behoren tot de hip, healthy and wealthy. Ze hebben beiden een eigen bedrijf en zijn de trotse ouders van de eenjarige Luna. Aan geld en vrienden geen gebrek. Ze leven als God in Amsterdam. Totdat bij de mooie en optimistische Carmen borstkanker wordt geconstateerd. Op slag verandert hun wereld in een rollercoaster-rit langs artsen en ziekenhuizen. De hedonistische Stijn gaat trouw mee naar Carmens chemokuren en bestralingen, maar stort zich ’s avonds in het nachtleven en op de vrouwen van Amsterdam, Miami en Breda. Analyse en tekst: THEMA Het thema van dit boek is ‘ongeneeslijke ziekte’ maar ook ‘onvoorwaardelijke liefde’. Die eerste natuurlijk in de eerste plaats omdat het gaat over Carmen, die borstkanker blijkt te hebben. En het hele verhaal gaat dan over haar lijdensweg en uiteindelijke sterfbed en dood. Maar ook is ‘onvoorwaardelijke liefde’ een essentieel item in dit boek. Want Stijn, de hoofdpersoon, is de partner van Carmen, en waar het echt om gaat is de onvoorwaardelijke liefde (en zorg) die Stijn haar geeft gedurende haar ziekte. Ondanks het feit dat hij vreemdgaat, blijft hij wel bij haar, en dat is niet uit schuldgevoel, maar omdat hij gewoon ontiegelijk veel van zijn meisje houdt.
TITELVERKLARING De titel is vrij simpel te verklaren. Er komt een vrouw bij de dokter… Die vrouw is Carmen en zij krijgt te horen dat ze borstkanker heeft. Dat is het essentiële van dit boek, een vrouw wiens leven, en dat van haar man, een drastische wending neemt na een bezoek aan de dokter. STRUCTUUR Er is niet echt een proloog in het boek wel is er een epiloog. In het epiloog beschrijft kluun hoe het verder gaat na het overlijden van Carmen. Hoe ze opgebaard wordt en hoe hij verder gaat. Het boek is wel ingedeeld in drie delen + een epiloog. De delen heten: Stijn & Carmen, Stijn & Carmen en Stijn & Roos en het laatste deel Carmen. De drie delen zijn ook nog verdeelt in hoofdstukken deze zijn genummerd. PERSONAGES Er zijn in dit boek twee hoofdpersonen: Stijn en Carmen. - Stijn: Jonge man die alles mee heeft in het leven. Goede baan vrouw kind, geld. Todat zijn vrouw Carmen borstkanker krijgt. Stijn heeft het hier heel erg moeilijk mee en weet niet goed hoe hij ermee moet omgaan. Hij blijft Carmen steunen maar heeft ook affaires. - Carmen: De vrouw van Stijn. Heeft ook alles mee tot ze ontdekt dat ze borstkanker heeft. Ze is al eerder een keer voor onderzoek naar het ziekenhuis geweest toen kwam er uit dat ze geen borstkanker had, een foute diagnose. Ze wordt heel erg ziek maar zet alles op alles om beter te worden. Tot dat het duidelijk wordt dat het een aflopende zaak is. Ze houdt heel erg veel van Stijn en accepteert van hem dat hij af en toe vreemd gaat. Andere personen uit het boek: - Luna:is 1 jaar, het dochtertje van Stijn en Carmen. Carmen vind het erg moeilijk om Luna achter te laten als ze dood gaat, dus schrijft ze Luna allemaal brieven voor later. - Carmen haar moeder: houdt erg veel van haar dochter. Is gescheiden maar geniet er elke dag van om single te zijn. - Roos: heeft een affaire met Stijn. Ze weet dat het fout is maar ze steunt hem enorm en houdt veel van Stijn. Eigenlijk kan me met niemand identificeren, Stijn niet omdat hij steeds vreemd gaat terwijl hij weet dat hij Carmen hier veel pijn mee doet. Carmen niet omdat ik zoiets nog nooit meegemaakt heb dus het erg moeilijk is om je hier in te herkennen is. RUIMTE Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Nederland, Amsterdam en Zorgvlied. Maar ook in Miami en Barcelona. Miami, omdat Stijn daar met zijn (beste) vrienden Ramon, Frenk en Hakan op vakantie gaat: een heus ‘mannenweekend’. In Barcelona komt het verhaal ook, omdat Stijn, Carmen en Luna daar samen op vakantie zijn nadat Carmen besloten heeft euthanasie te plegen als het moment daar is. In Barcelona viert Carmen voor het laatst vakantie.. HISTORISCHE TIJD Het speelt zich af rond 2001/2002. Dit kan je ook merken een de moderne apparaten die kluun gebruikt, bijvoorbeeld de sms’jes die hij stuurt.
TIJDSDUUR Het iets voor Carmen ziek wordt en stopt iets na Carmen overlijd. TIJDSVOLGORDE Het verhaal is in grote lijnen chronologisch. PERSPECTIEF Het verhaal wordt verteld vanuit het Ik perspectief. De Ik persoon is Stijn. IDEE De bedoeling van de schrijfster is, denk ik, als verwerkingsproces. Door het allemaal op te schrijven, te analyseren kan hij het voor zichzelf verwerken. Ook denk ik dat hij mensen die het meegemaakt hebben of meemaken helpen in het proces. FICTIE/WERKELIJKHEID Het is waar gebeurt, kluun heeft het allemaal meegemaakt. LITERATUUR/LECTUUR Het behoort tot literatuur. BELANGRIJKE VRAGEN OVER HET BOEK 1.Waarom accepteerde Carmen van Stijn dat hij vreemd ging? Carmen hield heel erg veel van Stijn zoveel zelfs dat ze hier mee kon leven. Ze wist het altijd wel maar pas toen ze heel erg ziek was hebben ze er samen over gepraat. In dit gesprek heeft ze Stijn ook gevraagd om het niet meer te doen. 2.Waarom begon Stijn een affaire met Roos? Omdat hij liefde zocht die hij thuis niet kreeg. Roos gaf hem die liefde en aandacht wel. 3.Hoe gaat het verder met Stijn na het overlijden van Carmen? Ik denk dat het niet goed met hem zal gaan. Ik denk dat hij het heel erg moeilijk heeft met het verwerken van de dood van Carmen. Hij zal heel veel uitgaan, maar misschien met steun van vrienden en ook de moeder van Carmen zal hij het toch een plekje kunnen geven na een tijd.
MIJN MENING Ik vond het wel een interessant boek. Ik heb zelf een hekel aan vreemdgaan, ik kan alleen maar bedenken hoe pijn dat kan doen. Alleen krijg ik nu de andere kant van het verhaal en hoe iemand als hij het bekijkt. Ik vind toch nog steeds dat het niet kan. Bij Stijn kan ik me voorstellen dat hij het moeilijk heeft met de ziekte van zijn vrouw. Verder vind ik het wel mooi en knap hoe hij het allemaal beschrijft. Ik heb nog nooit zo’n realistisch boek gelezen. Het is ook een heel aangrijpend verhaal. Zo’n klein meisje dat afscheid moet nemen van haar moeder. Een vrouw die nog zo jong is en vol met leven, wat zo’n ziekte dan langzaam leegzuigt. De stukjes boven elk hoofdstukje vind ik super mooi, het slaat op het hoofdstukje en telkens denk: Ja! Beschrijvingen van de plaatsen en personen vond ik eerst wel leuk, later interesseerde ik me er niet meer zo voor en dan is het wel handig dat je ze zo kunt overslaan. Dat je het niet perse hoeft te lezen. Ik vind het boek een echte aanrader. Voor elke lezer. Het is goed geschreven, niet te moeilijk en het grijpt je vast. Het is een mooi, jeugdig, meeslepend boek met een “ode aan de liefde”.

REACTIES

M.

M.

Ik heb zelf kanker en moet er niet aan dénken dat mijn man vreemd gaat. Ik zou de moed om verder te leven helemaal opgeven. Zou liever dood zijn dan het te weten. Ik kan niet begrijpen dat mensen dit een goed boek vinden.

13 jaar geleden

R.

R.

Hallo,

Er staan een paar fouten in het boekverslag. Er wordt een paar keer gesproken over een schrijfster. Maar het gaat om een schrijver. Kluun is een man. Vreend genoeg blijkt dat wel uit de rest van het verslag.

Er staat ook "Het is waar gebeurt, kluun heeft het allemaal meegemaakt." Het verhaal is semi-autobiografisch. Het is niet allemaal zo gebeurt. Zo zijn zijn er gebeurtenissen gedramatiseerd (niet de ziekte of sterven carmen, maar het vreemdgaan). Ook zijn er personen samen gevoegd tot personages en personages verzonnen. Dit staat op Kluun's site.

Bij de titelverklaring wordt voorbij gegaan aan het feit dat de titel ook een bekende startzin is van veel moppen.


15 jaar geleden

F.

F.

het is by the way geen schrijfster en de leraren willen meestal dee hele naam weten namenlijk raymond van de klundert

17 jaar geleden

B.

B.

Wat een waardeloos verslag. Met zoveel taalfouten kun je net zo goed het eindexamen overslaan.
Die man gaat vreemd omdat zijn lusten toch voortduren terwijl zijn vrouw - die ziek is - daar niet aan kan voldoen. Hij zoekt bevrediging buiten de deur zonder dat hij mindern van zijn vrouw houdt, het is puur biologisch.
De titel is de beginzin van menige mop. Dat is juist de ironie, een extra thema in dit boek. Het is geen grappig boek maar heel veel elementen zijn - in het dagelijks leven - onbedoeld ironisch. Het gebeurt nu eenmaal zo, net als het feit dat je kanker krijgt.
Probeer dus dit boek gewoon te lezen en je in te leven, niet omdat je er nog 24 moet lezen.

15 jaar geleden

A.

A.

je moet niet zo zeuren , het is een heel leuk boek om te lezen ze heeft haar best gedaan om dit boek te maken, ik vind het een heel mooi boek , en ook een hele mooie film

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"