Komplot op volle zee door Henk van Kerkwijk

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1014 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 26 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.1
  • 26 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1968
Pagina's
159
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Komplot op volle zee
Shadow
Komplot op volle zee door Henk van Kerkwijk
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Mening

Ik vond het een boek dat soms saai is en soms spannend, maar je moest het wel helemaal lezen om het verhaal te volgen. Er werden soms moeilijke woorden in gebruikt, van die scheepstermen. Dat was wel lastig. Sommige stukjes waren even niet te volgen, omdat het verhaal een beetje raar beschreven werd.

Titel

Midden op de zee –op het schip ‘de Silvere Dolphyn’- wordt een komplot (een plan om het schip te kapen) gemaakt door de bemanning. 11 matrozen en een kok tegen de andere 6 (de kapitein, de bootsman, de stuurman, Derck, jongeheer Isaäc en de schieman). Daarom heet het komplot op volle zee.

Genre

Het is een historisch boek, het speelt zich af in de gouden eeuw.


Belangrijkste gebeurtenis

Er spelen twee belangrijke gebeurtenissen. Nr. 1: Isaäc moet van zijn vader zijn oom Jakob in de buurt van Italië op gaan halen. Nr. 2: De muiterij op het schip. Ik denk dat de muiterij op het schip het belangrijkst is.
Harmen, Rochus en Joris bestelen al een lange tijd huizen in Amsterdam, maar ze hebben nooit een goede kraak gezet en de schout en zijn rakkers denken al hun richting uit. Nu willen ze piraten worden, dus ze schrijven zich in bij een boot die een dag later weggaat en nog te weinig bemanningsleden heeft(‘de Silvere Dolphyn’). Roches als kok en de andere twee als matroos. De avond voor dat ze weggaan, beroven ze nog een huis van de rijke koopman, Van Wansinck. Als ze de beroemde haven Cork aandoen, ontdekt Joris een kist ruiterpistolen. Ze halen er een paar uit. In de kombuis komen ze een man tegen die voor vijf vaten brandewijn wel een vat kruit wil verkopen. Toen voeren ze uit de haven weg. Derck en Isaäc krijgen een luchtje van het komplot en willen dit gaan melden bij de bootsman. Dan worden Derck en Isaäc gesnapt door de kapers en worden ze opgesloten. De Bootsman die Rochus met een vat ziet lopen, zegt dat hij de vaten moet laten staan. En dat wordt de bootsman neergeslagen en sluiten ze ook hem op. Isaäc en Derck ontsnappen via een loszittende plank. Als de kaping begonnen is en de schieman is neergeschoten, komt oom Jakob te hulp met zijn schip en geven de kapers zich over.

Onderwerp + hoofdgedachte

Het boek gaat over: kaping op een schip
Hoofdgedachte: Muiterij op een schip dat midden op zee vaart.

Hoofdpersonen

Isaäc Da Costa Silva: Is geboren in Nederland maar zijn ouders zijn Portugees. Ze zijn naar Nederland gevlucht omdat ze vervolgd werden om hun Joods geloof. Hij is 12 jaar oud.
Derck Cleynhandt: Door zijn vader verhuurd aan een ronselaar om geld te verdienen. Bij zijn huis in Brabant zijn alle koeien weggehaald voor Breda. Nu wil hij ze terug gaan verdienen. Hij is ongeveer even oud als Isaäc.
Rochus, Joris, en Harmen: Dit is het criminele trio. Met elkaar hebben ze kraken gezet en de muiterij voor bereid.


Waar het boek over gaat

Isaäc moet zijn oom Jakob uit Algiers, Barbarije, op gaan halen. Terwijl hij nog maar 12 jaar is. Hij gaat met de nieuwste boot van zijn vader, de Silvere Dolphyn. Harmen, Rochus en Joris bestelen al een lange tijd huizen in Amsterdam, maar ze hebben nooit een goede kraak gezet en de schout en zijn rakkers denken al hun richting uit. Nu willen ze piraten worden, dus ze schrijven zich in bij een boot die een dag later weggaat en nog te weinig bemanningsleden heeft(‘de Silvere Dolphyn’). Roches als kok en de andere twee als matroos. De avond voor dat ze weggaan, beroven ze nog een huis van de rijke koopman, Van Wansinck. Als ze de beroemde haven Cork aandoen, ontdekt Joris een kist ruiterpistolen. Ze halen er een paar uit. In de kombuis komen ze een man tegen die voor vijf vaten brandewijn wel een vat kruit wil verkopen. Toen voeren ze uit de haven weg. Derck en Isaäc krijgen een luchtje van het komplot en willen dit gaan melden bij de bootsman. Dan worden Derck en Isaäc gesnapt door de kapers en worden ze opgesloten. De Bootsman die Rochus met een vat ziet lopen, zegt dat hij de vaten moet laten staan. En dat wordt de bootsman neergeslagen en sluiten ze ook hem op. Isaäc en Derck ontsnappen via een loszittende plank. Als de kaping begonnen is en de schieman is neergeschoten, komt oom Jakob te hulp met zijn schip en geven de kapers zich over.
Bedoeling van het boek

Het boek is geschreven voor de vrije tijd, maar ook om mensen een beetje een beeld te geven van die tijd.


Over dit verslag heb ik een mening. Eerst even over de schrijver van dit verslag. Hij vond het een saai boek. Hij kon het niet altijd goed volgen, omdat er scheepstermen in worden gebruikt. Verder vindt hij het wel een interessant boek, je komt te weten hoe het er in die tijd er aan toe ging. Mijn mening is ongeveer hetzelfde, alleen ik vind dat er wel een paar spannende stukjes in zaten.

Over de schrijver, Henk van Kerkwijk

Henk van Kerkwijk (28 mei 1940 Amsterdam, Nederland) zat op de Montessori-kweekschool in Amsterdam en Haarlem, maar toen hij zijn hoofdakte had gehaald werd hij geen onderwijzer maar schrijver. Zijn eerste boeken schreef hij voor volwassenen, maar al snel begon hij ook voor kinderen te schrijven. Omdat zijn kinderboeken meer succes hadden legde hij zich daarop toe. Hij schreef ook poëzie, toneelstukken, hoorspelen (een aantal van zijn boeken begonnen als hoorspelen) en televisiespelen. Henk van Kerkwijk woont in Ierland en Amsterdam.Henk van Kerkwijk heeft een heleboel verschillende soorten boeken geschreven. Hij begon met spannende historische verhalen. Later ging hij over op science fiction en griezelverhalen; in deze boeken spelen ruimtevaart en bovennatuurlijke verschijnselen een belangrijke rol. Verder bewerkte hij oude verhalen en schreef hij boeken voor beginnende lezers, boeken die makkelijk te lezen zijn en de tekst voor een stripboek. Zijn hoofdpersonen zijn meestal ondernemende kinderen, die het op moeten nemen tegen kwade krachten en domme volwassenen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komplot op volle zee door Henk van Kerkwijk"