Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Klinkaart door Piet van Aken

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Klinkaart
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 444 woorden
  • 3 augustus 1999
  • 215 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
215 keer beoordeeld

Boekcover Klinkaart
Shadow
Klinkaart door Piet van Aken
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Klinkaart Auteur Piet Van Aken Samenvatting In het verhaal wordt de eerste werkdag van een 12- jarig meisje beschreven, kort na de eeuwwisseling. Ze heeft tot dan toe op haar broertjes en zusjes opgepast, maar nu is het tijd om te gaan werken in de steenbakkerij, waar haar ouders en grotere zus werken. Ze staat flink haar mannetje bij het werken (als steendraagster), ze schudt de klei uit de vormpjes alsof ze het al heel haar leven deed. Ook bij het 'Keizermaken' (door de jongens van de fabriek wordt er donker smeer tussen de benen gewreven) houdt ze zich sterk. Maar op het einde van de dag moet ze naar Krevelt, de baas, om ingeschreven te worden. Gelukkig heeft ze haar grote zus, Nele, die haar steunt en advies geeft. Vertelsituatie Het is een personale vertelsituatie.
Tijd Het verhaal is chronologisch verteld. Het verhaal speelt zich af in begin van de 20 ste eeuw. ð dit is te merken dat het boek over kinderarbeid gaat ð dochter die thuis blijft om op de jongeren te letten ð de arbeiders moeten hard werken voor lage lonen. ð Het verkracht worden door de baas en het 'Keizermaken' Rol van de ruimte De naam van de plaats wordt niet genoemd. Waarschijnlijk speelt het verhaal zich af in België of Nederland. ð de fabriek ligt aan een rivier waar klei uit wordt gehaald ð de personages hebben typische Belgische, Hollandse namen. ð De schrijver is een Belg. ð Klinkaart wordt aan de Ruppel gemaakt -> België Karakters Het 12-jarig meisje. ð Ze is nog heel naïef en ontwetend: ze weet hoe het leven In de fabriek er aan toe gaat en hoe mannen zijn. ð Ze is wereldvreemd: haar ouders hebben haar tot nu toe binnen gehouden. ð Ze is dapper: bij het 'Keizermaken' heeft ze geen gil gelaten. Bij het inschrijven stapt ze dapper Krevelt zijn kamertje binnen ð Ze is bezorgd: ze heeft heel haar leven op de kleintjes gepast en vraagt zich af of ze nu wel goed verzorgt zijn. ð Doorzetster: tijdens haar werk moet ze stenen dragen en geeft niet op ook al heeft ze veel pijn. ð Verlegen: ze durft zich niet uit te kleden of te plassen waar Nel bij is. Thema Kinderarbeid & kindermishandeling. Het slechte leven van de arbeiders in die tijd. ð De machteloosheid tegenover de gebeurtenissen in fabrieken ð T.o.v. de maatschappij als arbeider. De arbeiders ervaren hun hele leven als een noodlot ð bewijs: 'Keizermaken'+ verkrachting. Titel Klinkaard is de harde steen die in de fabriek gemaakt wordt. Zinsbouw De zinsbouw is kort met veel dialoog. Het woordgebruik is ouderwets (vb. te zamen, hare haar; neerlei (neerleggen), doch, ofschoon). Er is niet veel beeldspraak; volkse uitdrukkingen; geen dialect; altijd je- vorm.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Klinkaart door Piet van Aken"