Klinkaart door Piet van Aken

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
Boekcover Klinkaart
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 510 woorden
  • 14 oktober 1999
  • 92 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
92 keer beoordeeld

Boekcover Klinkaart
Shadow
Klinkaart door Piet van Aken
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vraag1: Kies vier pagina's uit het boek. Kies een van de belangrijke personages. Snijdt gedetailleerd motieven en thema's uit. Maak met die gegevens een portret. Pagina: 35 tot 38. Ze is het belangrijkste personage. Ze zette zich schrap in een onbewust gebaar van verweer. Verzetting. " Ik mag me niet verzetten. " Niet verzetten. Maar alle spieren gespannen als in een felle kramp. haar lichaam verzet wel. Dan voelde zij slechts die wilde handen die aan haar kleren rukten. Ze is niet helemaal bewust van de situatie. Geheel ontspannen neerliggend. Ontspannen. Dwars door haar schaamte heen. Schaamte. Een steek van triomf. Fier, trots. Ze bleef liggen, net zoals vroeger, toen ze in bed lag. Heimwee naar vroeger. Ze had nog nooit een man gezien die zo knap was. Vlaag van verliefdheid. Ze raakte niet wijs uit de blik van Nel. Verward. Het is niet erg. Onverschillig. Denkend aan de blik van Jokke. Bang. Ze had geen honger meer. Bang. Portret Ze is een meisje van 12 jaar dat voor de eerste keer in de steenbekkerij gaat werken. Ze maakt zich zorgen om Leentje ( Leentje is een van haar 5 zussen en broers. )die nu op de kleintjes let, dit was vroeger haar werk. Ze is een bezorgd meisje dat erg bewust is van haar gevoelens. Ze is dan ook heel gevoelig. Ze is ook wel trots als ze iets bekomen heeft, zelfs als ze zich daarvoor in verlegenheid gebracht heeft. Ze wordt vlug verliefd als ze een knap iemand ziet. Voor die gevoelens is ze dan ook bang. Ze is heel dapper wanneer ze haar in be steenbakkerij " Keizer " maken. Ze werkt heel goed en verbroederdt zich direkt met haar ploegmaten. Ze is een dromer en ze geniet van het leven.
Vraag2 Kies een ander motief dan de acteurs motieven dat volgens u van wezenlijk belang is in de novelle. Leg in een tekst uit. Ik heb de tijdsmotieven gekozen want deze zijn heel belangrijk in dit verhaal. Zonder deze motieven zou het moeilijk zijn om het boek te volgen. Vb.: - Het was nog erg duister. - Het is tijd dat we door gaan. - Het begon op te klaren. - Ze is te laat. - Het was schafttijd. - Kort na de eeuwwisseling. Met deze motieven kan je het verhaal volgen , want als ze bijvoorbeeld zomaar zouden beginnen eten, het boek beginnen zonder ongeveer te situeren hoe laat het is of niet zou schrijven rond welke tijd het verhaal zich afspeelt, zou men niet goed kunnen volgen. Vraag3: Geef uw eigen mening over het boek. Ik vind het boek een heel goed boek. Wat ik heel belangrijk vind aan een boek is dat ik me in een personage kan inleven, dit kon ik hier goed doen. Ik dacht dat dit moeilijk zou zijn door het feit dat het verhaal zich afspeelt in de verleden tijd, maar dit was geen probleem want alles was heer goed beschreven. Dit boek herlees ik zeker en ik denk dat ik ook zal uitkijken naar andere boeken van Piet van Aken. Piet van Aken schrijft heel goed en duidelijk.

REACTIES

J.

J.

Ik zit in het 5de jaar bakkerij. Opdracht voor nederlands; een boekbespreking. ik was dus ongeveer verplicht een boek te lezen.
ik dacht dus bij mezelf,ik bekijk het slim en neem dus maar het dunste boekje. 'klinkaart' .
nu heb ik er spijt van want ik vond het een goed boek.
nu ben ik blij dat we een boekbespreking als werk kregen voor nederlands.
vriendelijke groeten.

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Klinkaart door Piet van Aken"