Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Klem door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Klem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1452 woorden
  • 15 september 2014
  • 780 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
780 keer beoordeeld

Boekcover Klem
Shadow

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een leuke trip lijken aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Wat is er die nacht gebeurd? Wie heeft het ge…

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een …

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een leuke trip lijken aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Wat is er die nacht gebeurd? Wie heeft het gedaan? Door het slechte weer kan niemand van het eiland af. Steeds meer feiten komen aan het licht; bijna iedereen lijkt een motief te hebben, bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Vriendschappen komen onder druk te staan en langzaam maar zeker verandert het verblijf in een regelrechte hel.

Klem door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Formele gegevens:

Schrijver: Mel Wallis de Vries

Biografische gegevens: “Mel Wallis de Vries is uitgegroeid tot de succesvolste jeugdthrillerauteur van dit moment. Mels boeken zijn meerdere keren bekroond en staan hoog op de bestsellerlijsten. In 2012 wel Mels boek vals door de jonge jury verkozen tot het beste jeugdboek van Nederland. Mels boeken worden in diverse landen uitgegeven.”(achterklap van het boek)

Titel: klem: al de personen zitten vast(klem) op het eiland tot de moordenaar is gevonden.

Niveau: 4

Opdracht: Voor Teun ;’hou van jou!’. Teun is de zoon van Mel.

1e druk: Oktober 2012

 

Inhoud:

Samenvatting:

Het verhaal gaat over een 4e klas van 5 meiden en 3 jongens die met 4 leraren op kamp gaan naar Vlieland. De boottocht naar Vlieland  liep niet helemaal volgens plan, het begint te stormen..

Zodra ze op de Vliehorst  zijn aangekomen gaat iedereen zijn/haar tassen uitpakken nadat de kamers zijn verdeeld. De volgende avond mogen ze uitgaan..  De hele groep gaat naar de discotheek De Oude Stoep, ze hebben daar een gezellige avond/nacht.

De volgende dag heeft de ene helft van de groep ‘s ochtends  een excursie en de andere helft ’s middags, Kiki een meisje uit de groep heeft ‘s ochtends de excursie maar de leraren denken dat ze niet is komen opdagen en nog in bed ligt. Als de groep in de duinen is aangekomen kijkt de boswachter bij de vogeluitkijkhut. Hij schrikt zich een ongeluk want hij vind een lijk van een meisje, het blijkt Kiki te zijn, ze is gewurgd.

Iedereen is vreselijk gechoqueerd met de dood van Kiki. Iedereen beschuldigt elkaar van haar dood en alles loop een beetje uit de hand. De groep kan niet terug naar Amsterdam omdat het nog steeds stormt en de boten dus niet varen.

De lokale politie is ondertussen onderzoek aan het doen naar kiki’s moord. Ze interviewen alle leerlingen en leraren maar iedereen blijkt wel een motief te hebben, Kiki was populair maar ze was niet heel erg gelieft door iedereen. Ze heeft veel mensen verraden en pijn gedaan.

Uiteindelijk word duidelijk dat een leraar(Thomas Rijsterbos) haar heeft gewurgd. Hij is gesnapt toen hij een andere leerling(Anneke) aan het vermoorden was. Anneke was erachter gekomen dat meneer Rijserbos de moordenaar was en net toen ze naar de politie toe wilde gaan pakte meneer Rijsterbos haar.  terwijl hij probeerde te vermoorden kwam er gelukkig een agent aan omdat een andere leerling(Tony) het allemaal had gezien en de agent ging halen. Anneke overleefde het maar net maar ze leeft nog.

 

Motieven:

Haat: Kiki was gehaat door vele mensen omdat ze hun gekwetst had of bedrogen, er ontstond ook veel haat onder de leerlingen, sommige mensen verdachte stiekem mensen van Kiki’s dood en haatte ze zonder het tegen diegene te zeggen

Verraad:Kiki had veel mensen verraadden, zoals Lotte. Kiki ging erg aardig doet tegen Lotte zodat ze van Lotte haar vader de hoofdrol kreeg in de musical, toen ze de hoofdrol eenmaal gekregen had liet ze Lotte gelijk vallen.

Vriendschap: het is een boek over scholieren, er is erg veel vriendschap tussen de leerlingen, zoals het vaste meidengroepje en de populaire jongens, en ook de buitenbeentjes die op zoek zijn naar zulke vriendschap

Liefde:er waren genoeg liefdes in dit verhaal, zoals  Nynke die al jaren verliefd is op Milan of de gymleraar Rob de Vries die elke vrouw die hij ziet versierd

Jaloezie: veel leerlingen zijn jaloers op andere leerlingen, zoals Lotte(en bijna elke meid uit de klas) op Kiki,want Kiki krijgt altijd alle jongens.

Dood: Kiki wordt dood gewurgd en Anneke wordt bijna doodgeslagen.

 

Thema:

Verlies:iedereen verliest in de verhaal iets, je leven, je beste vriendin, je aartsvijand, je neukvriendin of je hele toekomst.

 

Personages:

De meiden:

Kiki, 17 jaar. Het populaire meisje van school. Bevriend met Nynke en Juno. Is door haar grote mond en gedrag niet bij iedereen geliefd.

Juno, 17 jaar. Wil na haar eindexamen naar de toneelschool. Heeft tot haar grote teleurstelling niet de hoofdrol in de schoolmusical gekregen.

Nynke, 17 jaar. Is al jaren verliefd op Milan, maar deze liefde is tot nu toe onbeantwoord gebleven.

Lotte, 16 jaar. Recent verhuisd naar Amsterdam, Is op haar oude school veel gepest. Wil dolgraag dat Kiki haar vriendin blijft.

Anneke, 16 jaar. Einzelgänger. Heeft moeite om aansluiting te vinden. Leest veel en is geïnteresseerd in alles wat met het heelal te maken heeft.

De jongens:

Floris, 17 jaar. Heeft rijke ouders. Is op Vlieland zijn portemonnee kwijtgeraakt met daarin €300,-.

Milan, 17 jaar. Slaapt met Floris en Tony en een kamer. Sluit de eerste avond op Vlieland een weddenschap met Tony: wie Kiki weet te regelen, krijgt €150,-.

Tony, 17 jaar. Type straatschoffie. Wil koste wat het kost de weddenschap met Milan winnen.

De leraren:

Rob de Vries, 44 jaar. Leraar Gymnastiek. Ongetrouwd. Is erg Geïnteresseerd in vrouwen.

Ella Bruins, 31 jaar. Lerares Engels. Ongetrouwd. Recent aangenomen op de school.

Harriet Aarsman, 56 jaar. Lerares Biologie. Ongetrouwd. Woont op een boerderij in Amsterdam-Noord.

Thomas Rijsterbos, 38 jaar. Leraar Nederlands. Getrouwd met Annabel, twee kinderen: Jesse en Mats.

De eilandbewoners:

Frank Berendschot, 47 jaar. Veerbootkapitein bij Rederij Doeksen. Weduwnaar. Heeft 1 dochter: Sara.

Pieter Vos, 64 jaar. Hoofdcommissaris van het politiekorps Vlieland. Weduwnaar en bijna met pensioen.

Benny Jongstra, 24 jaar. Net afgestudeerd aan de politieacademie en agent bij het politiekorps Vlieland.

 

Idee:

De hoofdgedachte van dit verhaal is dat alles niet is zoals het lijkt, iedereen denkt dat alles goed gaat maar er blijken veel geheimen te zijn, veel gefluister en veel problemen wat iedereen wel door heeft maar niemand op reageert

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De hoofdgedachte van dit verhaal is dat alles niet is zoals het lijkt, iedereen denkt dat alles goed gaat maar er blijken veel geheimen te zijn, veel gefluister en veel problemen wat iedereen wel door heeft maar niemand op reageert

 

 

Verteltechniek:

Historische tijd:

Dit verhaal speelt zich af in het heden, er wordt veel gebruik gemaakt van telefoons en andere hedendaagse gemakken.

Vertelde tijd:

het verhaal gaat over een lang weekend weg met de klas, een reis van woensdag tot zondag

Verteltijd:

het boek bevat 269 bladzijden

Tijdsvolgorde:

het verhaal is niet chronologisch, je begint op de avond van de moord en in het volgend hoofdstuk gaan de leerlingen naar Vlieland toe, verder loopt het verhaal wel chronologisch.

Perspectief:

in dit boek zijn 11 ik-vertellers, elk hoofdstuk wordt weer door een ander persoon verteld

Structuur:

in dit boek krijg je te zoek welke dag het telkens is en elke keer als er een nieuw hoofdstuk komt zie je hoe laat het is en wie het verteld

 

 

Literaire achtergronden:

Invloed van biografische gegevens van de auteur op het werk:

Mel Wallis de Vries heeft zelf ook kinderen dus waarschijnlijk hebben haar kinderen ook contact met het pesten en de geheimen enz.

 

Relatie tussen inhoud en tijd van ontstaan:

In de periode dat het boek geschreven is was er ook al veel last van het pesten op school en het idee van de ‘populaire’ jongeren en de sulletjes en dat komt ook goed terug in het boek

 

 

 

 

 

 

Meningen:

Waardering door anderen:

meisjevan15
14-19 jaar | Eindhoven

8 mei 2013

Ik vond het een super boek! Ik heb het op weg naar vakantie gelezen en had het in een paar uur uit. Een echte pageturner. Je kijkt vanuit veel personen mee maar dat is juist leuk, je weet van veel mensen wat ze denken en wat ze er van vinden. Maar dat is niet ingewikkeld juist spannend. Wat ik ook altijd leuk vind bij de boeken van Mel Wallis de Vries en ook nu weer is dat je altijd denkt dat je weet wie de dader is maar ik zit er altijd naast. Dat maakt het leuk. Het is spannend, realistisch, meeslepend, ontroerend, interessant en goed te begrijpen. Een echte topper!

Pluspunten:

Mooi vormgegeven, Spannend, realistisch

 

Clarakoolenxx
Tot 14 jaar | Delft

17 januari 2013

Het is een saai boek. Het duurt lang voordat je pas weet wie de dader is. Voordat het hele boek uit is duurt het ook lang. Elke blz komt er weer een nieuwe dader zoooooo saai. Echt geen aanrader. De schrijfster kan veel beter.

Minpunten:

Saai

 

 

Eigen mening:

Ik vond dit boek erg leuk, ik ben al een groot fan van Mek Wallis de Vries en heb al haar boeken al gelezen. Ik weet niet of dit boek zeker weten haar beste werk was maar ik vond het weer erg spannend. Ik las het in 1 ruk uit

                    

Samenhang

  1. Samenhang:

al de boeken van Mel Wallis de Vries hebben hetzelfde idee, jongeren die in de problemen komen. Het zijn dan wel elke keer andere problemen maar het blijft hetzelfde idee

REACTIES

Y.

Y.

is het boek aan iemand opgedragen? voorin in het boek staat wel, voor teun hou van jou ?

9 jaar geleden

N.

N.

ja je hebt gelijk. dat staat ook helemaal bovenin. het is de zoon van mel wallis de vries

9 jaar geleden

A.

A.

Het is een heel erg leuk boek. Ik moet voor school een boekbespreking maken en ik doe dit boek omdat het spannend is en omdat er alle punten inzitten die de leraar er in wil zien.

9 jaar geleden

S.

S.

Hee!
Je hebt dit geschreven:
''Het verhaal gaat over een 4e klas van 5 meiden en 3 jongens die met 4 leraren op kamp gaan naar Vlieland.''
Maar tis toch een hele klas die op excursie gaan. Niet alleen hun. :P

9 jaar geleden

K.

K.

goed gedaan hoor!!!!!!!!!!!!!

9 jaar geleden

L.

L.

ik vond het boek ook super leuk alleen een vraag wat zijn alle plekken waar de mensen heen gaan ik ben het steeds vergeten. Wie een antwoord heeft stuur dat dan ff naar de mail 12345lola@home.nl

9 jaar geleden

S.

S.

ik vind het echt een super goed boek van een super goede schrijfster. ik raad het iedereen aan om hem ook te lezen!!

8 jaar geleden

K.

K.

Het gaat om klas 5 atheneum :-)

8 jaar geleden

M.

M.

Ik vond het een erg leuk boek, en ik zag de dader totaal niet aankomen. Daar is de schrijfster elke keer weer goed in, een einde schrijven dat je totaal niet aan ziet komen ;) Dit boek is een echte aanrader; je wilt niet stoppen met lezen!

7 jaar geleden

H.

H.

XD "je neukvriendin" hahahahHH

7 jaar geleden

A.

A.

er staat in uw verslag 4 meiden en 3 jongens en wat docenten, maar er waren veel meer kinderen op dat uitstapje naar Vlieland. Dus niet de hele samenvatting klopt.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Klem door Mel Wallis de Vries"