Klem door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Klem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 958 woorden
  • 3 december 2017
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
15 keer beoordeeld

Boekcover Klem
Shadow

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een leuke trip lijken aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Wat is er die nacht gebeurd? Wie heeft het ge…

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een …

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een leuke trip lijken aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Wat is er die nacht gebeurd? Wie heeft het gedaan? Door het slechte weer kan niemand van het eiland af. Steeds meer feiten komen aan het licht; bijna iedereen lijkt een motief te hebben, bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Vriendschappen komen onder druk te staan en langzaam maar zeker verandert het verblijf in een regelrechte hel.

Klem door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Klem

Mel Wallis de Vries

  

 

Inhoud

 

Inhoud___________________________________________________ 2

De keuze________________________________________________ 3

De samenvatting_________________________________________ 4

Het onderwerp___________________________________________ 5

De gebeurtenissen _______________________________________ 6

De personen ____________________________________________ 7

 

 

De keuze

 

Ik heb voor het boek Klem gekozen van Mel Wallis de Vries. Op het moment dat we te horen kregen om een boekverslag te maken, ben ik direct naar de mediatheek gegaan. Eerst wilde ik het boek Shock van Mel Wallis de Vries, alleen die was niet beschikbaar. Ik ben verder gaan kijken naar andere boeken van haar. Ik zag het boek Klem en deze leek mij erg leuk, want ik houd van spannende boeken.

 

 

De samenvatting

 

Het boek gaat over een 4de klas die op schoolreis gaan. De boottocht verliep niet geheel volgens plan, want het begon te stormen.

 

Ze komen aan op De Vliehorst. Iedereen pakt hun spullen uit. Ze mogen het uitgaansleven van Vlieland gaan ontdekken. De hele klas ging naar de discotheek De Oude Stoep. De volgende dag ging de klas op excursie naar de duinen. Dit ging in twee groepen: een ochtendgroep en middaggroep. De ochtendgroep moest om 06:30 uur opstaan, alleen Kiki ontbrak. Ze dachten dat ze nog sliep. Ondertussen ging de excursie verder.

 

Ze kwamen aan bij de duinen voor de excursie. De boswachter ging de vogelkijkhut in en schrok. Hij zag een lijk. Kiki’s lijk. Ze was gewurgd. Anneke kwam te weten wie Kiki had vermoord, Thomas Rijsterbos. Hij sloot haar op en wilde haar gaan wurgen, maar Tony kon samen met de politie dit voorkomen.

 

Het onderwerp

Ik denk dat het onderwerp de dood van Kiki is. Het hele boek ging al over Kiki en over wie haar vermoord zou kunnen hebben.

 

De schrijver het onderwerp goed heeft uitgewerkt. Er werden veel details verteld over de gebeurtenissen die veel achtergrond informatie opleverde.

 

De dood van Kiki heeft mij niet aan het denken gezet. Het is gewoon een spannend boek wat lekker leest.

 

Mijn mening over het boek is niet veranderd. Ik blijf het nog steeds een spannend boek vinden.

 

 

De gebeurtenissen

 

De gebeurtenissen in het boek zouden echt kunnen gebeuren. Ik denk niet zo snel dat een leerkracht echter een leerling vermoord. Dit heb ik nog niet eerder gehoord of gelezen.

 

Het verhaal doet me niet denken aan iets dat ik in mijn leven heb meegemaakt of heb gezien.

 

De gevoelens die ik in het verhaal bij mij opriepen was alleen medelijden met Lotte. Zij werd gebruikt door Kiki om de hoofdrol in de musical te krijgen.

 

Het verhaal bleef boeiend. In het begin was iedereen bang dat de veerboot naar Vlieland omsloeg. Ongeveer in het midden van het boek werd Kiki vermoord en aan het einde van het boek werd Anneke bijna vermoord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De personen

De meiden:

Kiki, 17 jaar: Ze heeft vaak een grote mond en haar gedrag is niet bij iedereen geliefd. Ze is het populairste meisje van de school. Bevriend met Nynke en Juno.

Juno, 17 jaar: Heeft tot haar teleurstelling de hoofdrol in de musical niet gekregen. Ze wil na haar eindexamen naar de toneelschool gaan.

Nynke, 17 jaar: Is al jaren verliefd op Milan, maar de liefde is tot nu toe onbeantwoord gebleven.

Lotte, 16 jaar: Is op haar vorige school gepest, daarom is ze recent verhuist naar Amsterdam. Ze wilt dolgraag dat Kiki haar vriendin blijft.

Anneke, 16 jaar: Ze leest veel en heeft interesse in alles wat met het heelal te maken heeft. Ze is liever op zichzelf dan dat ze bij anderen in de buurt is. Heeft moeite om bij de klas aan te sluiten.

 

De jongens:

Floris, 17 jaar: Hij is op Vlieland zijn portemonnee kwijt geraak met daarin 300 euro. En hij heeft rijke ouders.

Milan, 17 jaar: Sluit de eerste avond me Tony een weddenschap: wie Kiki weet te regelen, krijgt 150 euro. Slaapt op de kamer met Floris en Tony

Tony, 17 jaar: De schrijfster noemt hem een straatschoffie. En hij wil koste wat het kost om de weddenschap tegen Milan te winnen

 

De leraren:

Rob de Vries, 44 jaar: ongetrouwd. Erg geïnteresseerd in vrouwen. Leraar gymnastiek.

Ella Bruins, 31 jaar: ongetrouwd. Recent aangenomen op deze school. Lerares Engels.

Harriet Aarsman, 56 jaar: ongetrouwd. Woont op een  boerderij in Amsterdam-Noord. Lerares Biologie.

Thomas Rijsterbos, 38 jaar: getrouwd met Annabel. Twee kinderen: Jesse en Mats. Leraar Nederlands.

 

De eilandbewoners:

Frank Berendschot, 47 jaar: weduwnaar. Heeft één dochter: Sara. Veerbootkapitein bij rederij Doeksen.

Pieter Vos, 64 jaar: weduwnaar en bijna met pensioen. Hoofdcommissaris van politiekorps Vlieland.

Benny Jongstra, 24 jaar: net afgestudeerd van de politieacademie en is nu agent bij het politiekorps van Vlieland.

Ik raak betrokken bij de problemen van de personen Kiki is vermoord en hebben ze een probleem. Daarbij krijg je al die aanwijzingen te weten die ze zeggen.

 

Ik kan me in hun problemen verplaatsen. Er is een probleem. Kiki is vermoord en het boek is met verschillende personen in de ik-vorm geschreven. Je verplaatst je hierdoor in het probleem van de personen.

 

Ik kan me het meest meeleven met Lotte. Op haar oude school werd ze al gepest vanwege haar opvallende kleding. Ze zijn verhuisd naar Amsterdam. De vader van Lotte is regisseur van de musical. Kiki wilde graag de hoofdrol in de musical. Ze wilde zogenaamd vriendinnen met Lotte worden. Uiteindelijk heeft ze de hoofdrol gekregen. Tijdens het schoolreisje sloot Kiki Lotte buiten.

 

Ik vind het onaanvaardbaar dat een leerkracht iemand vermoord en dat hij bijna nog iemand vermoord om niet de gevangenis in te gaan.

 

Niemand uit het boek doet mijn denken iemand die ik ken. Iedereen in het boek is heel anders dan de mensen in mijn omgeving.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Klem door Mel Wallis de Vries"