Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Klem door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Klem
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1952 woorden
  • 3 juli 2017
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
60 keer beoordeeld

Boekcover Klem
Shadow

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een leuke trip lijken aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Wat is er die nacht gebeurd? Wie heeft het ge…

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een …

Een schoolreisje naar Vlieland: één lijk, een klas vol verdachten. Wie heeft het gedaan?

 

Een schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een leuke trip lijken aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Wat is er die nacht gebeurd? Wie heeft het gedaan? Door het slechte weer kan niemand van het eiland af. Steeds meer feiten komen aan het licht; bijna iedereen lijkt een motief te hebben, bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Vriendschappen komen onder druk te staan en langzaam maar zeker verandert het verblijf in een regelrechte hel.

Klem door Mel Wallis de Vries
Shadow

Beschrijving van mijn boek.

Mijn boek gaat over een 4e klas die samen op schoolreisje gaan naar Vlieland. Het lijkt een leuk uitje te worden maar dat is niet zo.

Kiki, het populairste meisje van de klas doet gemeen tegen iedereen. Het begint al op de boot reis waar haar vriendin Juno heel bang is dat ze zinken omdat er heel veel wind is en er hele hoge golven zijn. Kiki zegt dat ze zich niet moet aanstellen.

Als ze bij het huisje aankomen waar ze de komende 3 nachten moeten slapen krijgen ze te horen dat er twee vier-persoons kamers zijn en twee slaapzalen. Kiki wil niet in een slaapzaal dus ze gaat meteen als eerste uit de bus naar een vier-persoons kamer. Er blijkt één bed kapot te zijn dus ze beslist dat Lotte in de slaapzaal moet. Lotte komt er stukje bij beetje achter dat Kiki haar alleen gebruikt heeft voor de hoofdrol in de schoolmusical die haar vader regisseert, de hoofdrol is ook de rol die Juno al heel lang wilde voor haar acteer droom.

Als ze een avond uit mogen gaan gaat bijna de hele klas naar De Oude Stoep een bar op Vlieland. Nynke, ook een vriendin van Kiki, heeft nieuwe kleren gekocht speciaal voor Milan, een jongen die ze al een hele tijd leuk vind. Maar Milan en zijn vriend Tony hebben een weddenschap. Wie als eerst Kiki zoent krijgt honderdvijftig euro. Milan weet Kiki als eerste te zoenen en wint dus ook de weddenschap en de honderdvijftig, maar dat gebeurt recht voor Nynkes ogen.

Juno is nu heel boos op Kiki, ze behandelt haar vrienden als een zak vuil en denk alleen maar om zichzelf.

De eerste gaat Kiki ’s nachts naar vogelkijkhut dodemansbol maar dat is geen goed idee er is iemand in die hut die haar bij haar nek grijpt en hem dichtknijpt waardoor ze geen lucht krijgt en uiteindelijk dood gaat.

Niemand weet dat ze dood is aangezien niemand weet dat ze daar heen is gegaan. Tot dat ze een excursie hebben over het hele eiland en dus ook de vogelkijkhut. Het viel al op dat Kiki niet op tijd opstond om mee te gaan met de ochtendgroep waar ze in zit, maar toen een leraar van hun school genaamd Harriet Aarsman en een man van het bosbeheer op Vlieland de vogelkijkhut in gaan om het te checken zagen ze Kiki. Aarsman is in shock en de man van het bosbeheer belt de politie.

Het word vertelt aan de klas en er gebeurt eerst niks tot het besef toe slaat. Sommige meiden beginnen te huilen en anderen weten niet hoe ze moeten reageren.

Er komt een commissaris die gaat onderzoeken wie het heeft gedaan samen met zijn hulpje. Het verrast hem dat niemand echt verdrietig is om haar dood maar eerder geschokt. Hij ondervraagt dus iedereen uit de klas maar het valt hem op dat iedereen lijkt te liegen. Hij alles wat hem belangrijk lijkt aan de politie van het eiland maar hij vergeet hele grote details waardoor de zaak nóg moeilijk word dan hij al was.

Op het politiebureau van Vlieland denken ze dat het de vriend van de dochter van de man die de boot bestuurde is, hij was al eens eerder bij Kiki geweest en ze heeft hem laten zitten. Ze denken dat hij hier heel boos over is en toen hij bij de Oude Stoep was wraak wilde nemen maar aangezien ze is gevonden bij de vogelkijkhut is gevonden kan die theorie niet kloppen.

De commissaris en zijn hulpje hebben Anneke ook ondervraagt, een slim meisje dat eigenlijk een beetje buiten de groep valt. Zij lijkt heel veel te verbergen, wat ook waar is. Ze zag Kiki naar buiten gaan om 2 uur ’s nachts en vond het al verdacht. Ook vond ze het favoriete armbandje van Kiki in Nynke haar jaszak, Anneke denkt eerst dat Kiki het armbandje gewoon uitgeleend heeft aan Nynke, maar dan bedenkt ze dat Kiki nooit zoiets zou doen. Kiki leent nooit dingen uit aan anderen.

Ze hoort ook gesprekken tussen mensen als ze aan het lezen is in haar boek over neutrino’s waar ze eigenlijk al het hele schoolreisje in aan het lezen is.

De commissaris weet niet wie hij moet verdenken, het zouden Juno en/of Nynke kunnen zijn vanwege de haat die recentelijk heel snel is opgebouwd. Het zou Milan kunnen zijn omdat ze hem sloeg met een tak toen hij haar voor een tweede keer wilde zoenen. Het zou Lotte kunnen zijn omdat ze erachter is gekomen dat ze alleen maar gebruikt is. Het zou Tony kunnen zijn omdat hij boos is dat ik Milan nu 150 euro moet betalen. Kort om het zou iedereen kunnen zijn.

De commissaris weet alleen niet dat hij één grote belangrijke fout maakt, hij vergeet de leraren er bij te betrekken. Het zou net zo goed 1 van de leraren kunnen zijn omdat ze heel vervelend is in lessen.

Anneke vind opeens laarzen met een bepaalde bloem eraan, een bloem die er alleen aan konden zitten als je in de ochtend groep zat van de excursie. Ze kijkt naar de naam van de laarzen en ziet een naam van iemand die helemaal niet in de ochtend groep zat. Dan slaat het toe, deze persoon moet de moordenaar wel zijn waarom zou hij daar anders rondlopen?

Ze hoort een geluid achter haar en word bewusteloos geslagen wanneer ze vervolgens wakker word in een schoonmakers hok dat op slot zit.

Er komt iemand binnen en Anneke word bij haar nek gegrepen. Ze word ook gewurgd net zoals Kiki.

Ze denkt dat het over is tot dat er iemand binnen komt, Tony.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Thomas Rijsterbos laat zijn greep los en Anneke weet te ontsnappen ze melden het bij de politie en Rijsterbos word opgepakt. Anneke moet naar het ziekenhuis omdat ze te lang te weinig zuurstof heeft gehad. Ze overleeft het wel.

Beoordeling van het boek.

Ik vond het een leuk, spannend en interessant boek.

Het begin is eigenlijk direct al spannend omdat je denkt dat de boot om gaat slaan.

De dood van Kiki is ook best spannend is als je je inleeft in het boek wat bij dit boek echt heel makkelijk kan. Je fiets namelijk door een donker gebied met duinen en je weet niet of er iemand achter je is of wat er om je heen is.

Het boek varieert ook heel erg, er gebeurt steeds iets anders het is nooit een heel lang stuk hetzelfde. Je begint bijvoorbeeld met de dood van Kiki en gaat dan eigenlijk pas naar het echte begin van het verhaal, het stuk waar ze op de boot naar Vlieland gaan. Er is ook een stuk in het huis van de commissaris en daarbij maak je ook mee wat er bij hem thuis gebeurd en hoe het met zijn leven is aangezien dat stuk vanuit zijn ogen is geschreven.

Je wilt ook het boek blijven lezen omdat je wilt weten wie Kiki heeft vermoord. De schrijfster geeft steeds foute tips waardoor je denkt dat het steeds iemand anders is. Uiteindelijk blijkt het iemand te zijn van wie je het het minst verwacht, dus dat is ook een onverwacht puntje waardoor het ergens ook weer varieert.

Je weet meer dan de personen in het boek zelf, omdat het vanuit iedereens oogpunt is geschreven. Iedereen denkt en doet andere dingen.

Beschrijving hoofdpersoon

Ik denk dat de belangrijkste persoon uit dit boek Kiki is, omdat het hele boek eigenlijk om haar dood en het uitvinden van wie het heeft gedaan gaat.

Kiki is een best gemeen en achterbaks meisje, ze verraad veel mensen waardoor er haat naar haar word opgebouwd.

Kiki heeft donker blond haar en blauwe ogen, ze heeft een houding die uitstraalt dat zij de baas is en dat niemand haar iets kan maken. Ze doet dan ook best gemeen tegenover iedereen zelf tegen haar vrienden.

Kiki wil eerst doen alsof ze super aardig is zodat mensen haar mogen, maar ze veranderd langzaam in een bitch, ze kapt je af, ze zegt dingen over je achter je rug om en soms zelfs gewoon recht in je gezicht.

Kiki gebruikt en verraad ook mensen bijvoorbeeld Lotte om de hoofdrol te krijgen in de schoolmusical.

Ze is een echte aandacht schooier en wil dat iedereen op haar let alsof ze alles is. Ze doet ook stiekeme dingen, ze neemt bijvoorbeeld drank mee naar het schoolreisje wat eigenlijk ten strengste verboden is.

Onderwerpen die aan orde komen in het boek

Ik denk dat het onderwerp van dit boek de dood van Kiki is.

Kiki is op een schoolreisje ’s nachts vermoord in de vogelkijkhut op één van de waddeneilanden namelijk Vlieland.

Ze was met de rest van haar klas naar een feestje in een club op Vlieland genaamd “De Oude Stoep”.

Ze ging rond 3 uur ’s nachts weer terug naar de Vliehorst, de plek waar ze de rest van hun reis verbleven, maar ging later weer weg. Ze ging met haar huurfiets naar de duinen en ging in de vogelkijkhut die daar stond.

In de vogelkijk hit stond iemand, namelijk hun leraar Nederlands, Thomas Rijsterbos. Hij wilde wraak nemen op Kiki voor iets dat voor het reisje is gebeurd en smoorde haar keel dus af waardoor ze helemaal geen adem meer kreeg en dus dood ging.

Ze werd de dag erna gevonden in de vogelkijkhut door het staatsbos beheer en 2 van hun leraren die heel erg in shock waren net zoals de leerlingen

Keuze-opdracht (C)

Wat zou je doen/hebben gedaan als jij de hoofdpersoon was?

Als ik Kiki was zou ik sowieso ’s nachts niet alleen de duinen in gaan want het is daar heel donker en je ziet daarom dus ook bijna niks, het kan dus zo zijn dat je daar loopt in de zee maar je dat niet door hebt omdat het eb is, als het dan opeens vloed word en je weet dat niet moet je zo snel mogelijk weg daar maar aangezien het donker is zie je niet zo veel.

Als ik in de vogelkijk hut zat en ik zou bijna vermoord worden zou ik natuurlijk proberen te ontsnappen net zoals Kiki deed, als dat niet snel genoeg lukte zou ik om me heen gaan slaan in een poging tot de persoon die dan me bij mijn hals vast zou hebben te slaan.
 

Als ik hem geraakt zou hebben en zijn greep losser zou zijn zou ik nog een keer proberen om los te komen en als dat zou lukken zou ik we rennen, en in Kiki’s geval de fiets weer snel pakken en wegfietsen, weer terug naar de Vliehorst.

Waarom ik dit boek wel/niet zou lezen

Ik zou dit boek persoonlijk wel willen lezen en aanbevelen.

Dit boek is soms best eng en spannend en dat soort boeken vind ik juist leuk dus daarom zou ik het wel willen lezen.

In dit boek denk je steeds dat iemand de dader is maar dan blijkt het hem/haar niet te zijn dus dan verdenk je weer een ander die het uiteindelijk ook niet blijkt te zijn. Aan het einde van het boek kom je er achter dat het iemand is van wie je het het minst had verwacht.

In dit boek denk je steeds dat iemand de dader is maar dan blijkt het hem/haar niet te zijn dus dan verdenk je weer een ander die het uiteindelijk ook niet blijkt te zijn. Aan het einde van het boek kom je er achter dat het iemand is van wie je het het minst had verwacht.

Omdat je steeds iemand anders verdenkt wil je het boek blijven lezen omdat je wilt weten wie de echte moordenaar is.

Ik wilde zelf ook weten waarom ze vermoord word, in het boek word eerst verteld dat iedereen haar haat omdat ze rot doet tegen iedereen maar uiteindelijk blijkt het een hele andere reden te hebben dus dat is ook onverwacht.

REACTIES

M.

M.

Leuke en goede samenvatting

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Klem door Mel Wallis de Vries"