Kleine leugens door Chris Bos

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Kleine leugens
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 945 woorden
  • 11 augustus 2008
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
14 keer beoordeeld

Boekcover Kleine leugens
Shadow
Kleine leugens door Chris Bos
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
- Titel: Kleine leugens
- Schrijver: Chris Bos
- Uitgeverij: Leopold, Amsterdam
- Eerste druk: 2000
-Gelezen druk: De 1ste druk uit 2000

- Samenvatting:

Solange is een meisje van een jaar of 16. Solange is een heel behulpzaam en heeft veel voor haar oma over maar soms liegt ze wel eens over dingen om het beter te laten lijken. Haar oma woont in een opvang tehuis. Solange komt er vaak. Als Solange in de stad komt gaat ze vaak met Ruben om. Ruben is 18 jaar en is weggelopen van huis. Zijn ouders gingen scheiden en ze hadden besloten dat hij bij zijn moeder moest gaan wonen. Ruben was het er niet mee eens. Hij wilde nooit bij alleen zijn moeder gaan wonen in een huis omdat ze het absoluut niet met elkaar konden vinden. Hij ging nog liever op straat wonen. Dit deed Ruben dan ook. Solange komt Ruben vaak tegen dit vindt ze ondertussen erg leuk omdat ze hem eigenlijk wel een beetje leuk vindt. Soms twijfelde Solange er wel eens aan of ze eigenlijk wel hetro was misschien was ze wel lesbisch omdat ze jongens dom vind behalve Ruben dan. Maar haar vriendinnen denken heel anders over jongens. Ze praten de hele dag maar door alleen maar over jongens. Op het schoolfeest hadden haar vriendinnen ook alleen maar aandacht voor die domme jongens. Solange vond het feest niet veel aan, want ze bleef steeds maar aan Ruben denken.
Die zaterdag ging Solange samen met haar vriendin samen met haar vriendin de stad in. Als ze langs de McDonald lopen ziet Solange Ruben aan een tafeltje zitten. Ze nodigt haar vriendin Peggy uit om mee de Mac in te gaan en bij Ruben te gaan zitten. Solange komt met allerlei vragen aanzetten bij Ruben en hebben veel lol.

Een paar dagen later liep Solange een rondje in het park en ziet Ruben daar lopen. Ze gaat bij hem lopen en praten wat. Ruben had nog steeds geen plek om te overnachten . Solange stelt Ruben voor dat hij in haar oude hut die ze vroeger in groep 6 of zo had gemaakt mag slapen als hij dat wou. En dat als haar moeder en haar vriend niet thuis waren dat hij wel gebruik mocht maken van de wc enzo. Ruben was haar hier erg dankbaar voor. Toen Ruben naar de hut wilde gaan werd hij betrapt door de moeder van Solange. Zij reageerde eigenlijk best positief en nodigde hem zelfs uit om voortaan bij hen in de logeerkamer te gaan slapen. Vanaf toen woonde Ruben bij Solange in. Daarmee had Solange absoluut geen probleem. De moeder van Solange met haar vriend Rogier probeerden Ruben te helpen door de vader van Ruben op te sporen. Ze hadden hem gevonden en Ruben kwam weer in contact met hem. Ondertussen ging Solange nog steeds regelmatig naar haar oma in het tehuis. Ze kwam na school even langs en ging samen met haar oma oude foto’s bekijken over allerlei dingen van vroeger ook over een ene Ernst. Ernst was vroeger de tuinman bij oma. Oma had hele verhalen over hem en was helemaal op die man gesteld en was vroeger eigenlijk altijd een beetje verliefd op hem. Solange wilde er nog veel meer van weten en komt vaak bij haar oma langs. Toen was de moeder van Solange jarig en kwam oma uit het tehuis langs. Ruben was er op dat moment ook. Toen oma binnen kwam en Ruben zag ging ze helemaal over de toeren. Ze dacht dat haar tuinman Ernst er stond en begon helemaal te tollen. Toen eindelijk oma weer een beetje gekalmeerd was konden ze haar uit leggen dat het Ruben was en dat hij eventjes bij hun in woont. Toen ging het weer helemaal goed met oma.
Toen op een dag Solange een beetje ziek was vroeg ze Ruben of hij het briefje bij oma wilde brengen dat zij eigenlijk van haar moeder moest doen. Ruben ging toen even bij oma langs en voerde kort een gesprekje, gaf het briefje en vertrok weer. De volgende dag belde het tehuis met een schokkend bericht, oma was weg. Iedereen was erg geschrokken en probeerde uit te zoeken waar oma kon zijn. Ze schakelden de politie in. Een paar dagen later kregen ze een nog schokkender bericht te horen, 2 jongetjes hadden tijdens het vissen oma dood in het water gevonden. Ze waren erg geschokt en lieten de begrafenis regelen. Na een par weken kwam alles weer een beetje opgang het leven ging door en dat van Solange ook.

- Soort verhaal:

Problemen verhaal, Solange moet overal oplossingen voor zien te zoeken voor de dingen die om haar heen gebeuren. Solange wordt met veel dingen geconfronteerd en moet zich er door heen slaan.

- Realistisch verhaal:

Het is een levensecht verhaal. Er staan geen onwerkelijke dingen in het boek beschreven. Maar sommige punten vind ik wel vaag en heel zeldzaam waardoor het boek een apart tintje krijgt.

- Wat wilt de schrijver je leren?

Vermaken natuurlijk op de eerste plek maar ook hoe je moet omgaan met problemen en dat je ook na een dood van een liefhebbende echt door moet gaan met leven. Je kan niet stoppen met leven je moet gewoon door. Hoe moeilijk het ook is je hebt geen andere keus.

- Mijn eigen mening:

Het verhaal is heel apart geschreven. Het is op een schrijfstijl gebaseerd die ik niet echt gewend ben het is dan ook behoorlijk wennen als je dit boek lees. Eenmaal begonnen merk je het niet meer. Voor de rest is het verhaal goed op gebouwd maar voor samen te vatten te veel onderwerpen. Het is een leerzaam boek en de moeite waard om het te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kleine leugens door Chris Bos"