Kladwerk door Anke de Vries

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 625 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 34 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 34 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1990
Pagina's
126
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1991 Genomineerd) , Kinderjury 10-12jaar (1991 Winnaar)

Boekcover Kladwerk
Shadow
Kladwerk door Anke de Vries
Shadow
Titel: Kladwerk
Auteur: Anke de Vries

De hoofdpersonen zijn: Jerry, Achmed, Henk, Linda, Debbie, Bram en Hassan

Jerry is een buitenlands jongetje dat veel van sporten houd. Vooral Voedbal.

Achmed is ook een buitenlands jongetje hij is heel rustig maar kan soms ook heel serieus zijn.

Henk is een beetje de pestkop in het boek, maar soms kan hij ook wel een beetje aardig zijn.

Linda is een wat flinker meisje maar ze is heel lief.

Debbie is de beste vriendin van linda en is een echt ‘meisje’


Bram is een wijsneus hij weet heel veel en is erg slim.

Hassan is pas 2 weken in Nederland en daarom erg stil. Maar hij begrijpt de meeste dingen wel al.

De Titel:
De Titel ‘Kladwerk’ heeft met het verhaal te maken om dat er, in de school en op huizen de muren worden beklad met racistische opmerkingen. Een groep mensen vind namelijk dat er te veel buitenlanders in Nederland wonen.

Plaats en Tijd:
Het boek is in 1991 geschreven. 15 jaar geleden dus. Maar het kan iedere dag gebeuren. Want nog steeds zijn er mensen die buitenlanders haten. Zelf denk ik dat het alleen maar erger is geworden omdat er meer mensen uit het buitenland naar Nederland zijn verhuist. Ze verhuizen naar Nederland omdat er bijvoorbeeld oorlog is in hun eigen land en ze zich daar niet meer veilig voelen. Of omdat ze hier een beter inkomen hebben en er goede rechten zijn voor de mens.
Het verhaal in het boek heeft denk ik een paar weken of maanden geduurd.


Mijn mening:
Ik vind het een mooi boek, want het is een verhaal over iets verschrikkelijks wat nog steeds voorkomt: Racisme. In dit boek word aangeven dat het fout is om buitenlanders uit te schelden of pijn te doen.
Het boek is niet ingewikkeld en soms zelfs een beetje spannend. Ik denk ook dat iedereen het boek wel kent want het is best bekend.

Samenvatting:
Jerry, Achmed, Henk, Linda, Debbie, Bram en Hassan zijn 7 kinderen uit groep 7. Als ze op een doodnormale dag de school inlopen zien ze dat de muren zijn beklad met racistische opmerkingen. Maar ook in de klas is het een grote rommel. De klas schrikt daar erg van. Samen met hun meester en een heleboel ouder ruimen ze de troep op. En praten erover.
Maar een paar dagen later is het weer raak. Maar deze keer is ook van alles kapot gemaakt en ‘ze’ hebben zelfs de dieren vermoord. Als ze aan het opruimen zijn ziet Linda op de grond een knoop liggen met een adelaars kop. Deze moet van de dader zijn denkt ze dat kan niet anders. Maar ze verteld het niemand, alleen aan Hassan want hij verzameld dingen.
Ze organiseren een rommelmarkt om geld op te zamelen voor de school. Hassan kan goed gezichten tekenen. Opeens komen er 2 mannen aan. En willen zich ook laten nateken. Opeens ziet Hassan de adelaarsknoop die hij van Linda heeft gekregen op de mouwen van de mannen. Hij tekend de mannen alle 2 eerst een klein beetje verkeerd na en bewaart de tekeningen.
De volgende dag laat hij die aan Linda zien die schrikt. Want een van de mannen is Fred Bruins de vriend van de moeder van Debbie (Debbie’s ouders waren pas gescheiden)
Ze vertelt het aan Bram en hij zegt dat ze bewijs moet gaan zoeken in het huis van Debbie. Dus spreekt ze een keer met Debbie af. Debbie gaat een ijsje kopen en Linda vind een notitie boekje met addressen.
Ze gaan ermee naar de Politie want Bram is erachter gekomen waar de volgend inbraak zou gebeuren. Ze pakken de daders op het zijn: Fred Bruins, de zoon van meneer Hendriks (de Fietsenmaker) en Steven de Groot (de oudste broer van Henk).

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kladwerk door Anke de Vries"