Hoogstraaten, Marianne; Hoogstraaten, Theo. (2012). Kinderspel. Laren: De Crime Compagnie.
Samenvatting
Proloog. Een man staat op Schiphol in de rij met zijn koffer. Hij zegt dat hij naar de wc moet en vraagt een willekeurig gezin op de koffer te letten. Er blijkt een bom in te zitten en een aanslag op Schiphol is een feit.
Hfst.1 Sylvia is alleenstaande moeder en tandarts in Bussum. Eind van de middag komt er een man met kiespijn. Ze kan hem pas de volgende dag behandelen, want ze moet haar dochter Charlène, 5 jaar, van de naschoolse opvang halen. Als ze terugkomt in de behandelkamer na röntgenfoto’s bekeken te hebben om afspraak te maken, is man verdwenen.
Hfst. 2 De volgende dag aan het eind van de middag zit de man in de wachtkamer. De man is bang voor de tandarts, zijn excuus is dat hij een paniekaanval kreeg. Hij is zelf psychotherapeut, Reinier Overgauw. Na de behandeling valt man flauw, ze brengt hem thuis, ze woont zelf in de buurt.
Hfst. 3 Een motorrijder laat een bomkoffer achter in een file in de Coentunnel in Amsterdam. Bomaanslag mislukt, zie hoofdstuk 5.
Hfst. 4 In de praktijk van Reinier zit cliënt Siebolt, dat is een Breivikaanhanger, hij is tegen islam. Hij werkte op een middelbare school en vertelde daar zijn ideeën. Hij moest weg en in therapie.
Hfst. 5 Reinier staat bij prive-adres van Sylvia voor de deur met bos bloemen. Sylvia heeft er geen prettig gevoel bij, hoe weet hij haar prive-adres? Hij weet Charlène te paaien en omdat Sylvia haar niet wil teleurstellen gaan ze Chinees eten. Ze kleedt zich om, Reinier zit met Charlène op bank naar het jeugdjournaal te kijken, mislukte bomaanslag in Coentunnel.
Hfst. 6 In praktijk Reinier zit 16-jarige Nina, ze heeft een moeilijke relatie met moeder. Na afloop sessie belt hij de tandartspraktijk.
Hfst. 7 Sylvia baalt, Reinier heeft voor de vierde keer naar de praktijk gebeld. Ze wil hem liever niet spreken. Ze gaat Charlène ophalen maar die is al meegenomen door haar vriend. Boos belt ze Reinier. Hij reageert onschuldig, was volgens hem afgesproken dat hij samen met Charleène voor haar zou koken. Daar weet ze van maar er was geen datum afgesproken. Hoe kent hij het adres van de naschoolse opvang Charlene?
Hfst. 8 Ze eten samen. Het is heel gezellig, drinken wijn samen, omhelzing, Reinier blijft slapen.
Hfst. 9 In praktijk Reinier is Nina. Siebolt was leraar van Nina. Siebolt is volgende cliënt. Reinier moet verslag maken voor arbo-arts. Zet daar niet de extreme ideeën van Siebolt in, anders meldt de arbo-arts het bij de politie. Het wordt al duidelijk dat Siebolt en Reinier niet gewoon therapeut en patiënt zijn. Siebolt en Reinier hebben iets over een vrouw, ze is via jou in beeld gekomen, zegt Reinier. Sylvia?
Hfst. 10 Sylvia kan geen telefonisch contact krijgen met Reinier. Reinier belt, zij moeder ligt op sterven. Sylvia moet de sleutel halen bij de schoonmaakster. Er staan dozen met dure flessen wijn in het portiek bij zijn huis Reinier vraagt of ze die binnen wil zetten.
Hfst. 11 Sylvia zet de dozen binnen, er rammelen geen flessen. Gaat rondkijken in het huis. Reinier belt op of ze de post wil pakken. Er is een envelop met een verkeerde naam. Bij het weggaan heeft ze het idee vanuit het huis begluurd te worden.
Hfst. 12 Sylvia is alleen. Charlène is bij ex schoonouders. Ze gaat boodschappen doen en heeft het idee achtervolgd te worden door een grijze auto met in kenteken CH (Charlène).
Hfst. 13 Onbekende man, heeft wapens. Ruimte afgetimmerd met bed, tafel, stoel en campingtoilet. Hij verwisselt het nummerbord van zijn motor en zorgt dat de letters PS erin zitten. Dat staat voor Post Scriptum en Pauperes Commilitiones Christi Templique Solomonici, de arme medesoldaten van de tempel van Salomo. Hij vecht namelijk voor een joods-christelijk Europa. Hij gaat weg op de motor en beschiet op snelweg twee auto’s.
Hfst. 14 De politie is in Sylvia’s praktijk. Zij hebben haar gevolgd, zij hadden het kenteken CH. Ze stellen vragen over Reinier en de dozen wijn. Ze vertrouwen haar verhaal niet. Sylvia is van streek.
Hfst. 15 Sylvia heeft geen goede band met haar moeder, die heeft veel jongere vriend die op haar geld uit is. Vriendinnen heeft ze ook niet. Reinier belt, het gaat beter met zijn moeder. Sylvia vertelt over de politie. Reinier zegt dat het om wijnfraude gaat. Hij houdt zich daar niet mee bezig, maar het is wel verdacht als je zoveel wijn inslaat.
Hfst. 16 Sylvia heeft Charlène opgehaald. Ze kijkt journaal, waar weer aandacht wordt besteed aan de aanslagen. In de bomkoffer zat een Koran. Niet islamitisch, zij zouden nooit koran vernietigen. Lijkt anti-islam, Breivik aanhanger. Zij putten hun inspiratie uit de middeleeuwse Tempeliers. Dat waren vechtmonniken die tijdens kruistochten Jeruzalem tegen de Saracenen verdedigden. Zij noemen zichzelf de nieuwe Tempeliers en hebben als doel Europa van de islamisering te bevrijden. De ingedutte samenleving moet worden opgeschud door aanslagen.
Hfst. 17 Sylvia heeft de politie aan de deur. Ze moet mee naar het bureau. In het huis van Reinier is een dode man gevonden. Het verhaal over de moeder van Reinier klopt niet zegt de politie. Reiniers ouders zijn omgekomen bij auto-ongeluk. Sylvia identificeert Reinier. Er is nog een dode vrouw die ze herkent als de schoonmaakster.
Hfst. 18 Sylvia is op politiebureau met agente Aranka. Reinier woont pas een half jaar op dit adres, heeft een kleine praktijk met paar patiënten. Dode vrouw is niet de schoonmaakster, maar callgirl, meesteres. Sylvia alleen, volgende slachtoffer? In dozen geen wijn maar wapens. Er loopt een internationaal onderzoek naar criminelen, mensen die een bedreiging vormen voor de samenleving.
Hfst. 19 Sylvia krijgt politiebescherming. Gaat Charlène ophalen. Charlène is al opgehaald door dezelfde man als pas, maar Reinier is toch dood? Sylvia belt Aranka, die gaat mee naar haar huis. Daar ligt een envelop in de bus met haar naam. Zit brief in met instructies. Manifest, anti islam, moet in de krant met foto Charlène, anders gebeurt er iets met Charlène.
Hfst. 20 Politie wil niet toegeven aan chantage, Sylvia wel. Aranka blijft bij Sylvia slapen. Ze zegt dat ze wel aan de pers mag vertellen over de ontvoering, maar de ideeën niet mag publiceren.
Hfst. 21 Op politiebureau praten met deskundigen wat verstandig is te doen. Liever niet Charlène en ontvoeringsverhaal en manifest in de krant, want dat is precies wat de dader wil. Ze denken dat Reinier misschien niet dood is.
Hfst. 22 Weer brief in de bus. Belt met ex-schoonouders over ontvoering. Sylvia wordt de volgende dag door verschillende kranten gebeld. De kranten hebben ook een brief gehad met verzoek tot plaatsing. Ligt ook weer brief bij de post.
Hfst. 23 Politie geeft persbericht uit, zodat de media Sylvia niet lastig valt. Bevestigen ontvoering. De moeder draagt zaak over aan politie, ook de persberichten. Politie stelt voor een interview te geven op tv. Ontvoerder wil moslimhaat zaaien.
Hfst. 24 Wie ligt er in het mortuarium? Sylvia heeft als tandarts zijn gebit behandeld. Ze wil kijken naar het gebit dode man. De dode man is niet Reinier, waar zijn gebit behandeld is, is het gebit van de dode man gaaf.
Hfst. 25 Komt pakketje met boek en DVD over ontvoering kind. Dode man is autistische broer van Reinier, Edwin. Na dood ouders belandde Edwin op straat. Hij zocht Reinier op maar die moest niets van hem hebben. Reinier verhuisde naar Bussum, maar daar vond Edwin hem ook. Hij laat zijn tweelingbroer toch binnen, psychotherapeut die zijn broer in steek laat is een beetje raar. Edwin kreeg veel aandacht van zijn ouders, Reinier jaloers? Doden zijn tweelingbroer omdat een broer lastig was met zijn plannen? Politie laat niet weten dat zij kennis hebben van de tweelingbroer.
Hfst. 26 Sylvia leest boek. Op de 4de dag, het is ook Charlenès 4e dag, rent het meisje met een bomgordel om naar haar moeder. Bomgordel ontploft. De Telegraaf belt of Sylvia ook een filmpje ontvangen heeft. Sylvia gaat mail checken. Charlène op stoel, verdrietig, met op tafel voor haar een soort bom uit de 2de wereldoorlog. Sylvia belt Aranka.
Hfst. 27 In de wijndozen zaten wapens. Politie had huis Reinier in de gaten i.v.m. illegale wapenhandel. In het filmpje stond ¨Paardenmarkt¨. Dat is een zandbank voor de Belgische kust met veel gedumpte munitie uit 1ste wereldoorlog. Terroristen graven daar vaak spullen op, bommen met mosterdgas of zenuwgas.
Hfst. 28 Er is weer een filmpje. Eerst tekst dat linkse politici schuld moeten bekennen en plaats moeten innemen van het kind. Filmpje weer Charlène, ingevallen wangen, bloedkorst op haar lip. Er staat een wekker bij met alarm en bommen. Wekker loopt nog 13 uur. Nog 13 uur om iemand te vinden die haar plaats inneemt of de plek te vinden waar Charlène is. Brieven in een driehoek van plaatsen op de bus gedaan. Daarbinnen zoekt de politie, lege schuren, fabrieken e.d.
Hfst. 29 Sylvia plaatst advertentie voor vervangen tandartspraktijk. Belt de praktijk maar krijgt
geen gehoor, vreemd? Politie belt om interview DWDD door te nemen. Filmpje met Charlène wordt getoond. Politie hoopt op tips verblijfplaats Charlène.
Hfst. 30 Sylvia is bij DWDD. Ze hebben op straat gevraagd of iemand Charlène’s plek wil innemen. Niemand wil dat, behalve twee allochtone jongens en een oude man. Er zijn ook politici aanwezig. Zij willen de plaats van Charlène niet innemen. Politici motiveren nee-antwoord. Iemand van D66 zegt dat Charlène waarschijnlijk gewoon blijft leven, omdat Reinier anders geen troef meer heeft.
Hfst. 31 6e dag zonder Charlene. Ultimatum met wekker liep op 0.00 uur af. Niets gehoord in media over ontploffing. Wordt gebeld door de politie om tv te kijken. Die dag motorrijder bij benzinestation bij snelweg Amersfoort. Zet bekend bomkoffertje neer, stond ook bij Charlene op tafel in filmpje. Koffertje ontploft, benzinestation opgeblazen. Motorrijder schiet op snelweg op 2 auto’s. Complete verkeerschaos.
Hfst. 32 Elf doden door inademen giftige dampen. ¨Paardenmarktgranaten¨ in bomkoffer. Reinier belt Sylvia. Sylvia moet regelen dat op tv komt na toespraak van de koningin over het drama. Sylvia moet hem ophalen, na de toespraak brengt hij haar naar Charlène. Hij heeft de wekker weer gezet, dus als het fout gaat….
Hfst. 33 Politie regelt uitzending. Wil zender in haar telefoon doen. Dan gaat de bel. Reinier staat vermomd voor haar deur. Ze rijden naar parkeerplaats aan de A1 dan bellen dat er geen explosies komen als Reinier zijn toespraak mag houden. Hij wil met een zak geld naar het buitenland, dan krijgt Sylvia Charleène terug. Reinier is anti-moslim, op deze manier luisteren mensen naar hem. Reinier citeert soeraverzen die gaan over geweld.
Hfst. 34 Sylvia mag op de parkeerplaats de politie bellen dat ze met een goede vriend, Reinier is vertrokken. Daarna rijden ze door naar Hilversum, alles voor de tv uitzending moet klaar zijn en politie-escorte en een miljoen euro.
Hfst. 35 Politie-escorte arriveert op parkeerplaats om hen te begeleiden naar Hilversum. Politie wil met open ramen van de auto met Reinier praten. Geld bij elkaar krijgen is een probleem. Geld moet afgeleverd worden in de praktijk van Sylvia. Gijzelingsexpert Erica zegt tegen Reinier dat hij zich na de tv uitzending beter kan overgeven, want daarna komt hij niet ver. Hij luistert niet en is prikkelbaar. Hij geeft Sylvia een dichte envelop met tekst. De inhoud moet ze op tv voorlezen. Reinier heeft andere dingen te doen.
Hfst. 36 Reinier belt met iemand. Daarna moet hij nog naar de wc bij het benzinestation. Reinier komt niet terug. Sylvia gaat hem zoeken. Bij terugkomst bij de auto heeft ze twee gemiste oproepen van Reinier. Ze belt hem. Op de parkeerplaats staat een nieuwe auto waar ze mee naar Hilversum moet rijden. Als naar de nieuwe auto loopt vindt ze Charlène op de achterbank met sticker explosiegevaar.
Hfst. 37 Sylvia wil naar Charlene toe om haar te omhelzen maar aan haar gordel zitten draadjes van een bom. Ze wordt gebeld door Reinier. Ze moet naar Hilversum rijden voor de toespraak. Reinier vraagt de politie de achterbak open te maken. Dat doen ze niet. Reinier belt weer Sylvia, de politie moet op de toiletten gaan kijken. Daar vinden ze explosieven. Reinier belt weer, Sylvia moet de achterbak open maken. Dan zegt Charlène: dat zei papa ook al. Papa is Reinier? Achterin zit een koffer met rode en groene draden die naar de achterbank lopen. Benzinestation en omgeving en snelweg worden ontruimd.
Hfst. 38 Meisje bij het benzinestation heeft Reinier met een andere man zien praten. Charlène vertelt aan Sylvia over papa en Reinier. Reinier heeft haar opgehaald bij de opvang. Daarna zijn ze naar Charlènes vader gereden. Later is Charlène door Reinier en papa naar een schuur gebracht. Nu snapt Sylvia hoe Reinier aan haar adres, geheime telefoonnummer en adres opvang kwam. Sylvia mag niet gaan rijden naar Hilversum met auto vol explosieven. De EOD (explosieven opruimings dienst) arriveert. Charlène vertelt aan Sylvia dat papa haar een geheimpje vertelde. Het duurt wel een paar minuten, heeft papa gezegd. Sylvia begrijpt het, klikt de gordel van Charlène los en rent met haar hard weg.
Hfst. 39 Daverende explosie. Auto ontploft. Politie komt haar en Charlène halen en ze rijden weg in politieauto op weg naar ziekenhuis om Charlène na te laten kijken. Politie heeft auto van Reinier teruggevonden. Reinier en partner zijn overgestapt in andere auto.
Hfst. 40 Reinier belt. Sylvia doet net of ze nog steeds doet wat hij wil. Ze zegt dat ze Hilversum niet in mag met een bomauto. Dan hoeft de tv uitzending van Reinier opeens niet meer. Dat vindt de politie vreemd. Sylvia vertelt aan politie dat haar ex-man een baantje in het onderwijs heeft. Dan vertelt Charlène dat hij geen les meer geeft. Ze heeft gehoord dat Renier en papa daarover spraken. Ex-man van Sylvia is dus Siebolt die bij Reinier kwam voor therapie.
Hfst. 41 Ze zijn nog in het ziekenhuisrestaurant. Charlène slaapt bij Sylvia op schoot. Sylvia wordt gebeld door Reinier. Hij weet dat ze ontsnapt is en is erg boos. Als hij weer belt moet Sylvia hem alles toezeggen als hij de code maar geeft om de bom op het toilet onschadelijk te maken. Charlène weet het mobiele nummer van papa. Daarmee kan de politie zijn telefoon uitpeilen.
Hfst. 42 Sylvia en Charlène komen thuis. Politie belt. Ze hebben Reinier en partner te pakken. Ze willen code bom niet geven als ze niet naar het buitenland mogen. Sylvia is bang dat de bom afgaat want dan komt er een enorme gifwolk.
Hfst. 43 Veel tv uitzendingen waarin Reinier vergeleken wordt met Breivik. De politie belt Sylvia weer, ze kunnen de code niet loskrijgen. Charlène liet zich iets ontvallen over een code. Sylvia stelt voor Reinier en partner zelf op een tikkende bom te zetten. Op het journaal staan snelwegen vol met files omdat mensen vluchten voor de eventuele gifwolk. Politie belt weer, ze krijgen de code niet los. Sylvia besluit om Charlène wakker te maken.
Hfts. 44 Ze vraagt Charlène naar de code. Papa kent de code, Reinier zei dat papa hem nooit kon vergeten, zegt Charlene. Als de bom ontploft zal de wolk drijven naar Amersfoort noord, Barneveld, Otterlo en Hoenderloo. Politie belt en vraagt of Charlène met haar papa wil bellen. Ze hopen dat hij dan de code geeft. Sylvia gaat naar boven. Charlène wil niet met papa praten. Reinier en papa hadden het over de code en een eiland, als je de cijfertje niet meer wist, kon je ook het eiland intikken. Sylvia moet aan Breivik denken en het eiland Utoya. Charlene bevestigt dit. Ze belt de politie. De code is 88692.
Epiloog
Sylvia moet getuigen in proces. Proces veel in de media. Reinier Overgauw en Nick Siebolt willen zich niet psychologisch laten testen. Waarom orde van nieuwe tempeliers? Reinier kwam ouderliefde tekort en Nick is een maatschappelijke loser op zoek naar herstel eigenwaarde. Reinier eist alle aanslagen op. Nick heeft alles gedaan om zijn dochtertje te redden. Hij gijzelde zijn dochtertje niet, ze gingen wel vaker samen op stap. Hij gaf de code niet omdat hij die niet kende zegt hij. Reinier krijgt levenslang en tbs, Nick krijgt de gevangenisstraf die gelijk is aan zijn voorarrest en zelfs geen voorwaardelijke straf.
Hoofdpersoon, karakter
Sylvia Wiebenga (dertiger) is tandarts. Ze is verstandig en weet goed wat ze wil. Ze blijft ook erg rustig als de politie bij haar komt, ook al is ze eigenlijk boos. Ze is zelfbewust en naïef. Ze vertrouwt Reinier heel snel en vergeeft hem ook (bijna ongeloofwaardig) snel, bijvoorbeeld als hij ongevraagd Charlène ophaalt. Ze is ook slim, zo bedenkt ze wat de code is om de bom te deactiveren. Ze wordt teleurgesteld door de politie, die haar redelijk bot behandelen, vooral Daan.
Ik denk dat Sylvia mensen nu wel minder snel vertrouwt. De twee mannen in haar leven met wie ze een serieuze relatie heeft gehad hebben haar bedrogen en iets verschrikkelijks aangedaan. Ze zal hier nog lang last van hebben.
Reinier Overgauw is psychotherapeut. Hij heeft ene Siebolt onder behandeling, blijkt later Nick, Sylvia’s ex te zijn, en Nina, een 16-jarige leerling van Siebolt. Reinier lijkt eerst redelijk normaal. Hij haalt wel ongevraagd Charlène op en weet waar Sylvia’s huis is, maar dat vergeeft Sylvia hem. In de therapiesessies met Siebolt wordt al duidelijk dat Reinier niet zomaar zijn therapeut is. Dan wordt duidelijk dat Reinier alle aanslagen plant. Reinier zegt dat hij bang is voor de tandarts en komt zo veel met Sylvia in contact. Hij houdt van ruige seks, want de schoonmaakster blijkt een callgirl te zijn, die regelmatig bij hem kwam (ze had een sleutel). Reinier maakt geen karakterontwikkeling door. Hij noemt zichzelf tijdens de rechtszaak een martelaar voor de goede zaak en beroept hij zich op noodweer tegen de multiculturele samenzwering. Hij vermoordde zijn tweelingbroer Edwin en de callgirl.
Het gedrag van Reinier is te verklaren doordat hij geen ouderliefde heeft gekend omdat alle aandacht naar zijn autistische broer ging. Dit heeft geleid tot een geestelijke deformatie waarin Overgauw altijd zichzelf centraal stelde en geen compassie of liefde voor medemensen ontwikkelde. Zijn bezorgdheid over de toekomst van Europa is gezien zijn persoonlijkheidsstructuur zelfs als positief te verklaren.
Nick Siebolt is Sylvia’s ex-man. Hij werkte op een school als economie docent, maar moest stoppen omdat hij in de klas zijn ideeën over Breikvik vertelde. Hij is nu in therapie bij Reinier, dat moest van de arbo-arts. Hij vertelt van alles over de islam en hoe slecht dat is en dat rapporteert Reinier. Ze bereiden samen de aanslagen voor, Nick is daarbij het hulpje. Nick is vooral erg in de war en niet erg intelligent. Hij is niet erg intelligent, want hij vertelt veel over de aanslagen aan Charlène. Charlène is echter erg intelligent en onthoudt alles, waardoor veel aanslagen voorkomen konden worden. Nick deed er alles aan om Charlène in leven te houden en door hem zijn Charlène en Sylvia ook gered.
Nicks gedrag is te verklaren doordat hij een maatschappelijke loser is op zoek naar herstel van eigenwaarde. Zoals werkelozen voor en in de Tweede Wereldoorlog dat soms vonden in de NSB of zich aansloten bij de WA, zo vond Nick dat in de Orde van de Nieuwe Tempeliers. Omdat hij onder zware druk stond van Reinier moet hij eerder als slachtoffer dan als dader worden gezien.
Ruimte
De ruimte in het boek speelt vooral een rol voor aanwijzingen. De koffer die beschreven wordt op het filmpje van Charlène, wordt later gebruikt voor een bomaanslag. Ook de kamer van de motorrijder met een bed en een stoel verwijst naar een aanstaande ontvoering. De ruimte is dus spanningversterkend en sfeerbepalend.
Tijd
Dit boek speelt zich af na de aanslagen van Anders Breivik, dus na 22 juli 2011.
Het boek bestaat uit 44 genummerde hoofdstukken en een epiloog en proloog.
Er komen niet echt flashbacks in het boek voor. Wel terugverwijzingen. Dit zijn met name herinneringen van Sylvia waardoor ze door krijgt wat er aan de hand is. Ook zijn er vooruitwijzingen. De hoofdstukken dat Reinier de aanslag pleegt zijn namelijk eerder dan dat Sylvia dat op het nieuws hoort. Als lezer weet je dus al dat dat is gebeurd.
De vertelde tijd is denk ik ongeveer een maand. Charlène is volgens mij zes dagen ontvoerd geweest en er zitten nog een paar weken voor als ze in contact komt met Reinier en daarna een paar dagen als ze de bom wil deactiveren. De verteltijd en de vertelde tijd is redelijk in verhouding.
Einde
Het boek eindigt met een epiloog. Daarin wordt verteld over de rechtszaak van Reinier en Nick. Reinier beroept zich op noodweer tegen de multiculturele samenzwering. Hij noemt zichzelf een martelaar voor de goede zaak, en Nick ook. Ze weigeren om mee te werken aan psychologisch onderzoek. Reinier vertelt vol trots over zijn gelukte aanslagen en Nick zegt dat hij enkel zijn dochter wilde beschermen. Charlène moet eigenlijk getuigen, maar dat wil Sylvia haar niet aandoen. Reinier krijgt levenslang en tbs en Nick enkel een detentie die gelijk is aan voorarrest. Dat vindt Sylvia heel erg. ‘Meelopen is blijkbaar niet altijd een misdrijf, werkeloos toekijken in sommige gevallen ook niet. De geschiedenis blijft zich herhalen.’ Het boek heeft een gesloten einde.
Bedoeling auteur
In een interview vertelt Theo Hoogstraaten dat ze voor hun boeken vaak een vrouwelijke hoofdpersoon nemen wiens leven op de kop komt te staan. Als achtergrond gebruiken ze meestal een maatschappelijk thema. Dat was deze keer extra spannend, omdat het zo gevoelig ligt.
De aanslag in Noorwegen vond plaats een dag nadat het echtpaar terugkwam van een vakantie in Noorwegen. De gedachte dat ook in Nederland zulke mensen rondlopen inspireerden tot het schrijven van dit boek.
Ik denk dat het de bedoeling van Marianne en Theo Hoogstraaten is om enerzijds mensen bewust te maken van deze gevaarlijke mensen en anderzijds een duidelijk tegengeluid af te werpen. Ze willen de mensen laten zien hoe debiel de ideeën zijn en hoe slecht het is. Ook komt in het boek duidelijk naar voren hoe een klein beetje haat om kan slaan in iets groots. Het is een soort waarschuwing voor de samenleving. Laat je niet leiden door populistische uitspraken, gevaarlijke mensen, voor je het weet ben je net zo ver als de mensen in dit boek.
Visie op maatschappij, godsdienst
Het boek verwijst heel duidelijk naar de aanslagen in Noorwegen door Anders Breivik. Hij pleegde op 22 juli 2011 twee aanslagen. Een bomaanslag in de regeringswijk in Oslo en een schietpartij op Utøya. Deze aanslagen pleegde Breivik vanuit anti-islamitische motieven. Hij bekende voor allebei de aanslagen.
In dit boek gebeurt iets soortgelijks. Reinier pleegt aanslagen om de wereld ‘wakker te schudden en ze te beschermen voor de gevaren van de islam’. Hij doet dit samen met Sylvia’s ex, Nick. Reinier zegt zelfs dat hij ‘af wil maken waar Breivik niet meer verder kon’. Hij ontvoert Sylvia’s dochter en zegt dat ze haar alleen terugkrijgt als zijn anti-islamitsche ideeën gepubliceerd worden. Zo wil hij de mensen waarschuwen voor de gevaren van de islam. Net als Breivik. Zijn doel was ook om zijn anti-islamitische ideeën onder de aandacht te brengen.
Dit zijn alleen gebeurtenissen, maar er is natuurlijk ook een maatschappelijke context. Er zijn steeds meer mensen die deze anti-islamitsche geluiden toejuichen. Deze extreme manier gaat hen meestal te ver, maar het inmiddels wel bekende ‘’minder, minder’’ is iets waar veel mensen het in hun hart toch mee eens zijn. Dit blijkt ook in het boek. Sylvia wil namelijk de eis van Reinier inwilligen en zijn anti-islamitische teksten laten publiceren. Dan krijgt ze haar dochtertje terug. Dit mag niet van de politie omdat ze bang zijn dat mensen het eens zijn met die teksten en aangespoord worden om soortgelijke dingen te doen. Dat zegt iets over de maatschappij van nu. Steeds meer mensen gaan steeds radicaler denken.
De schrijvers van dit boek willen heel duidelijk een tegengeluid laten horen. Tegen de aanslagen van Anders Breivik, maar misschien ook wel tegen de anti-islamitische ideeën. Misschien spreekt er zelfs wel een soort angst uit het boek. Angst dat het nog een keer gebeurt. Angst dat mensen zoals Breivik veel aanhangers krijgen. En de angst dat ‘’minder, minder’’ straks normaal wordt. Een oplossing geeft het boek niet. Maar wel een waarschuwing. ‘De geschiedenis blijft zich herhalen’ is de laatste zin van het boek. Het is aan ons om te zorgen dat dat niet gebeurt.
Auteur
Marianne en Theo Hoogstraaten zijn getrouwd en schrijven samen thrillers. Deze hebben vaak een maatschappelijke context. Ze schrijven ook jeugdboeken die ook vaak ene diepere laag hebben. Ze gaan over zware onderwerpen als loverboys, drugs en webcamgirls.
Marianne en Theo begonnen hun samenwerking al toen Theo werd gevraagd een geschiedenismethode te schrijven. Marianne deed het redactionele deel, Theo de inhoud. Van zijn jeugdboeken herschreef ze de minder sterke beschrijvingen en dialogen. Ze wilde nooit als medeauteur genoemd worden, omdat het plot niet van haar was. Haar rol werd steeds groter en bij de eerste literaire thriller werd ze als medeauteur genoemd.
Theo studeerde Nederlands en geschiedenis en houdt van verhalen vertellen. Daarom is hij gaan schrijven.
Autobiografische elementen
Ik denk niet dat er autobiografische elementen in dit boek zitten. Dit boek is denk ik vooral geschreven uit ongeloof en boosheid over wat er in Noorwegen gebeurde. Hun mening komt naar voren in de laatste zin: De geschiedenis blijft zich herhalen. Maar dat is meer de bedoeling van de auteurs dan echt autobiografisch.
Reactie op recensies
Mieske van Eck, Breivik in Holland, in: Brabants Dagblad, september 2012
Het oordeel van de recensent is redelijk positief. Ze zegt dat het boek leest als een trein (structureel) en dat het spannend is (stilistisch). Maar ze vindt wel dat niet alle verwikkelingen in het verhaal geloofwaardig zijn (realistisch).
Gijs Korevaar, Terreur, in: Algemeen Dagblad, september 2012
Het oordeel van de recensent is positief. Hij vindt het een goede thriller met een actueel plot (realistisch). Hij vindt dat het boek goed in elkaar zit (structureel). Ook vindt hij het boek soepel geschreven en vol spanning (stilistisch).
Literaire stroming
Postmoderne literatuur
Perspectief
Het is een personale vertelsituatie. Er is een meervoudig perspectief van Sylvia en Reinier. De hoofdstukken waarin Reinier de aanslagen pleegt zijn ook in de hij-vorm geschreven. Het stoort in het boek niet dat je alleen de gedachten van deze twee personen weet. Sylvia is namelijk erg intelligent, dus haar gedachten brengen je verder in het boek en laten je nadenken. Doordat je weet wat Reinier denkt, weet je al wat er gaat gebeuren en waarom. Dit verhoogt de spanning.
Motieven
Een motief zijn de brieven die Sylvia krijgt (leidmotief). Dit komt telkens terug en dit vergroot de dreiging.
Een ander motief is vertrouwen (verhaalmotief). Sylvia vertrouwt Reinier en ze vertrouwde Nick ook. Dit vertrouwen bleek onterecht. Vertrouwen staat ook voor het vertrouwen dat het weer goed komt.
Een motief is ook de gevolgen van een slechte jeugd (verhaalmotief). Reinier heeft een slechte jeugd gehad omdat hij aandacht tekort kwam en daarom vlucht hij in anti-islamitische ideeën.
Een motief is succes (verhaalmotief). Sylvia heeft veel succes en Nick weinig. Hierdoor is Nick zo gaan denken. Sylvia komt er ook achter dat haar succes relatief is.
Titel
De titel Kinderspel wordt in het boek genoemd als Sylvia erachter komt wat de code van de bom is (Utoya, natuurlijk, vijf letters, vijf cijfers, kinderspel om te onthouden). Het verwijst ernaar dat iets makkelijk is. Oftewel, het is makkelijk om zo te gaan denken, doe dat niet. Het verwijst denk ik ook naar de ontvoering van Charlène, als in er wordt een spel met kinderen gespeeld.
Thema
Het thema is denk ik de gevolgen van terrorisme voor de samenleving. Er wordt in het boek veel aandacht besteed aan de ideeen van Reinier en Nick en hoe die tot uiting komen. Ook wordt er wat er in DWDD gezegd wordt helemaal uitgeschreven. Het boek is een soort waarschuwing voor de samenleving. Als je niet oppast, gaat het zo, zorg dat de geschiedenis zich niet herhaalt.
REACTIES
1 seconde geleden