Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kinderjaren door Jona Oberski

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Kinderjaren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 512 woorden
  • 2 maart 2001
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
31 keer beoordeeld

Boekcover Kinderjaren
Shadow

De novelle Kinderjaren is het debuut van Jona Oberski.

Het boek geeft een indringend beeld van de belevingswereld van een joods jongetje tijdens de tweede wereldoorlog en de periode direct na de bevrijding. Oberski is erin geslaagd van het begin tot het eind een wereld te beschrijven zoals een kind die zou zien. Daarmee heeft hij voor een vorm gekozen, waaraan het …

De novelle Kinderjaren is het debuut van Jona Oberski.

Het boek geeft een indringend beeld van de belevingswereld van een joods jongetje tijdens de tweede wereldoorlog en de per…

De novelle Kinderjaren is het debuut van Jona Oberski.

Het boek geeft een indringend beeld van de belevingswereld van een joods jongetje tijdens de tweede wereldoorlog en de periode direct na de bevrijding. Oberski is erin geslaagd van het begin tot het eind een wereld te beschrijven zoals een kind die zou zien. Daarmee heeft hij voor een vorm gekozen, waaraan het boek een grote kracht ontleent.

Kinderjaren door Jona Oberski
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Uitgeverij: BZZTôH
Jaar en druk: 1e druk september 1978 9e druk oktober 1984
Thema: Oorlog
Inhoud: Dit boek heet Kinderjaren, omdat het gaat over een kind in de jaren van de 2e Wereld Oorlog. In het begin van de 2e Wereld Oorlog leefde ik nog rustig bij mjn ouders. Dan worden ik en mijn moeder naar een concentratie kamp gebracht. Maar mijn moeder verteld me dat het een vergissing is, we kregen elke dag post van vader en na een week mochten we weg. Toen we boodschappen gingen doen, bleef ik buiten in de zandbak spelen, en werd meteen gepest door de zoon van de winkelmeester. Moeder mag daar ook geen boodschappen meer doen. Toen werden we met z’n drieën voor de 2e keer opgepakt en afgevoerd, iedereen dacht dat we naar Palestina zouden gaan, het beloofde land van de Joden. Maar we gingen naar concentratiekamp Westerbork. Na een lange reis in de trein komen we in kamp Bergen-Belsen aan. De mannen en vrouwen slapen hier apart en al gauw werd vader ziek. Ik vertelde moeder dat de andere kinderen hun vader hadden zien doodgaan en dat ik er ook bij wilde zijn, toen hij dood was, moest ik meteen weg! Ik wilde graag met de rest van de kinderen spelen en erbij horen, maar dan moest ik wel wat testen ondergaan, ik moest een lange neus maken tegen een mof, die het gelukkig niet gezien heeft en het ketelhuis in gaan waar alle lijken liggen. Ik keek nog of ik vader ergens zag… Samen met Eva, Trudie en moeder gingen we weer op reis, ditmaal naar Palestina hoopten we. Toen we de trein na een hele tijd weer stil stond ging iedereen naar buiten. Maar van de Duitsers moesten we weer naar binnen. Na een tijdje kwamen er allemaal Russen met gevangen Duitsers langs, we zijn gered! Eva, Trudie en ik werden ondergebracht op een grote boerderij. Moeder, die ziek was, was ergens anders. Trudie en ik gingen naar moeder toe, waar ze heel raar deed, gooide met van alles… Ze ging al heel snel dood, maar Trudie zei tegen mij dat we niet meer naar haar toe konden gaan omdat de weg afgesloten was, iets wat ik dus niet snapte. Eva vertelde mij later de waarheid, en ik heb 5 dagen ziek op bed gelegen. Later kwam ik bij meneer Paul (collega van mijn vader) en zijn vrouw in huis, mijn nieuwe pleegouders.. Ik heb dit boek gelezen omdat de 2e Wereldoorlog mij erg aantrekt, al die verhalen erover, vind ik erg mooi. Ik had achter in Dossier lezen dit boek gevonden en de tekst die erbij stond sprak mij heel erg aan. Het boek sprak me heel erg aan, dit kwam vooral omdat het vanuit een jong kind is geschreven, zijn gevoelens en gedachtes in de WOII. Ik vond het een heel mooi boek en hoop dat de rest van de “oorlog” boeken net zo mooi zijn, dan zal ik ze met plezier lezen. De oorlog en geschiedenis hebben mij altijd aangetrokken tot het lezen van een goed boek.

REACTIES

L.

L.

het verhaal staat in het boek anders, lees maar na!!!

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kinderjaren door Jona Oberski"