Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kinderen van moeder aarde door Thea Beckman

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Kinderen van moeder aarde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1611 woorden
  • 11 januari 2015
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
9 keer beoordeeld

Boekcover Kinderen van moeder aarde
Shadow
Kinderen van moeder aarde door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke gegevens

Naam Schrijver: Thea Beckman

Titel: Kinderen van Moeder Aarde

Uitgeverij: Lemniscaat

Druk: Vijftiende druk, 1997

Illustrator: Jan Wesseling

Genre: Toekomst roman

 

Gegevens schrijver

Thea Beckman is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam. Ze was enig kind met haar vader als een kantoorbediende bij de Holland-Amerikalijn, haar moeder was een gewone huisvrouw. Haar vader werd tijdens de crisis ontslagen en hij raakte werkloos. Dat zorgde ervoor dat Thea niet kon studeren er was geen geld voor, en haar ouders vonden dat, omdat ze een meisje was, thuis moest helpen in de huishouden.

Eerst vond Thea het allemaal niet zo erg. Ze trouwde in 1945 en verhuisde naar Utrecht. En ze was een huisvrouw, ze zorgde voor haar man en 3 kinderen. Zodra de kinderen meer voor zich zelf konden doen, kon ze haar droom waarmaken. Ze ging Psychologie studeren. daarna begon Thea met schrijven. Ze was niet meer te stoppen. Ze begon met schrijven in 1947, ze begon eerst met korte verhalen in tijdschriften. In 1957 verscheen haar eerste echte boek. In 1971 werd ze pas echt bekend met haar boek Met Korilu de griemel rond. Die werd bekroond met een Zilveren Griffel. Daarna volgden allemaal boeken die heel bekend geworden zijn. Haar boeken zijn in 14 verschillende talen vertaald en het wordt nog met regelmaat herdrukt.

Thea Beckman heeft ooit gezegd:

‘Zo gauw ik achter de schrijfmachine zit, zet ik alle theorieën over boord. Ik schrijf niet met theorieën in mijn hoofd, ik heb er genoeg, maar niet als ik aan het schrijven ben. En ik heb altijd gezegd: een goed boek schrijft zichzelf. Waar het ook over moge gaan, over iets moderns of het verleden of de toekomst, het moet zichzelf schrijven.’

Ze is overleden op 5 mei 2004 en is 81 geworden.

 

Inhoud boek

Het verhaal speelt zich af rond 3000, een paar eeuwen na de 3e Wereld Oorlog. Er hebben maar weinig mensen de oorlog. Meer dan 2/3 van de wereld is vermoord. Deze kernoorlog heeft moeder natuur zo verwoest, dat de Noord- en de Zuidpool helemaal van hun as zijn geraakt.

In Groenland, Thule, is nu een prachtig klimaat. De mensen van Thule noemen zichzelf Thulenen. Degenen die daar nu wonen, gaan vriendelijk en vredig met elkaar om. Ze hebben weinig techniek, maar dat boeit hun ook niet echt. Hun geloof is Moeder aarde en de natuur. Iedereen op Thule weet dat de kernoorlog ontstaan is doordat mannen aan de macht waren, daarom hebben de vrouwen het hier in Thule het voor het zeggen. Ze kennen geen wapens, geweld of moor. Ze vervoeren zich met zeil- en roeiboten, paarden en karren.

Alleen hun zijn niet de enige overlevenden over de hele wereld. In het oude Europa, het Badense Rijk, hebben ook mensen het overleefd. Ze zijn veel anders dan de Thulenen. Ze hebben zichzelf weer ver ontwikkeld en zijn gewelddadig. De koning van het Badense Rijk, de Egon. Heeft heel Europa veroverd en hij was nog niet klaar. Hij wilde de de hele wereld van hem hebben. De grond in Europa is verwaarloost, droog en er is teveel milieuvervuiling.

In Thule weten ze niet zoveel van de wereld buiten hun eigen vertrouwde ruimte. Ze drijven handel met de kanadesen en de Ysênen. Niet alleen Thule weet weinig van de wereld daarbuiten, ook het Badense Rijk weet daar weinig van, de oude landkaarten die ze vinden. Zijn volgens hun niet meer te gebruiken. Maar een geleerde beweert dat “Groenland” niet ver weg moet zijn.

Op een dag besluiten ze op ontdekkingstocht te gaan. Op een groot schip vertrekken meer dan 50 man uit het Badense Rijk richting Groenland.

In Thule verwachten ze al 9 jaar lang op een bezoek van mensen uit een vreemd land. Het moest toch ooit eens beginnen. Binnen enkele dagen komen de Badeners in “Groenland”. Ze verbazen zich over de natuur. Ook vinden ze het belachelijk dat de vrouwen regeren.

Het schip van de Badeners ligt een paar weken lang in de haven van Thule. Armina-Dottir, de Konega van Thula, weet al lang wat ze willen doen met Thule. Ze willen het veroveren. De weken gaan langzaam voorbij. Maar er gebeuren van allemaal spannende dingen. Als de Badeners naar huis willen omdat ze door hebben dat Thule geen succes zal worden. En dit mooie land niet willen vernietigen. Ze zouden versterking halen. Alleen de Thulenen doen er alles aan om de Badeners in hun haven te houden. Het lukt ze door een slim plan van Thura, een leerling ’s kapitein. Die slimmer is dan dat ze lijkt. De Badeners zullen nu moeten gaan leven op Thula, waar alles anders dan waar ze vandaan komen. Maar hoelang zal het nog duren voordat de Egon van het Badense Rijk een nieuwe ontdekkings- of zelfs een oorlogsschip zal sturen?

 

Beschrijving hoofdpersoon

Het boek wordt in verschillende personen vertelt. Steeds in Christians ogen of in die van de Badeners.

Christian:

Christian is 16 jaar en de Konega-zoon. Hij leidt een gelukkig leven. Zijn vader was toen hij klein was zomaar verdwenen. Hij wil als een bijna volwassen man iets te zeggen hebben over het land, net zoals alle vrouwen. Hij ontmoet Thura, een kapiteins leerling. Maar Thura is geen Dottir-meisje en mag dus niet met Christian trouwen. Hij vecht tegen de regels van Thule, hij vindt dat iedereen gewoon met elkaar mag trouwen en dat mannen ook mee mogen beslissen over belangrijke zaken. Christian wil weten wat de Badeners in hun land komen doen. En beleefd veel avonturen. Tijdens een van zijn vakanties ziet hij z’n vader weer. Hij vecht samen met hem voor de mannen. Ook vecht hij voor zijn liefde voor Thura. En dat lukt hem.

 

De Badeners:

De Badense matrozen en de kapiteins leven anders dan Thulenen. Ze kennen bijna geen natuur. En ze verbazen zich over dat het land wordt bestuurt door vrouwen. Als het schip in Thule ligt, hechten de Badeners zich aan Thule en willen ze dit land niet vernietigen. Als ze ook niet weg kunnen door de Thulenen, krijgen ze toch heimwee. Maar ze moeten toch blijven, en een nieuw leven opbouwen.


Armina-Dottir

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De Badense matrozen en de kapiteins leven anders dan Thulenen. Ze kennen bijna geen natuur. En ze verbazen zich over dat het land wordt bestuurt door vrouwen. Als het schip in Thule ligt, hechten de Badeners zich aan Thule en willen ze dit land niet vernietigen. Als ze ook niet weg kunnen door de Thulenen, krijgen ze toch heimwee. Maar ze moeten toch blijven, en een nieuw leven opbouwen.


Armina-Dottir

Armina is de Konega van Thule. Ze regeert over Thule samen met de Vrouwen Raad. Ze is een sterke, intelligente en verstandige vrouw. Ze strijd tegen de Badeners zonder het volk erbij te trekken. Haar man komt na zes jaar in een keer terug. Hij helpt haar om tegen de Badeners te strijden. Terwijl ze helemaal geen geweld gebruiken. Om de mensen tegen wilde dieren gebruiken de vrouwen verdovingspistolen. Die is nu toch wel handig om te gebruiken tegen de Badeners. Armina wil nadat alles goed is gekomen, toch wel luisteren naar Christians zijn verzoeken. En mogen Thura en Christian trouwen.

Thura:

Thura is een sterk, nuchter en intelligent meisje. Ze is 17 jaar oud. Ze volgt een opleiding om een kapitein te worden. Thura houd met heel haar hard van Christian. Ze weet dat de liefde onmogelijk is en daarom probeert ze hem te vergeten. Thura helpt Thule om van de Badeners af te komen.
 

Tijd en Ruimte

Dit verhaal speelt zich af rond het jaar 3000 na de derde wereld oorlog. In Thule is alles mooi en wordt de natuur gerespecteerd. Terwijl in Europa alles is verwoest en er eigenlijk geen echte natuur meer bevat. Het zou niet in een andere tijd kunnen afspelen omdat dat het hele effect wegvaagt.

 

Titelverklaring

De titel wordt ook in het boek een paar keer genoemd. Het staat op een steen die bij een tempel ligt op een heuvel. Er staat precies: De kinderen van moeder Aarde zullen Thule bewaren.

En dat gebeurt precies. Want doordat de weg wordt versperd van de Badeners door de kinderen. Die redden Thule. Ik denk dat ze zou aan de titel is gekomen.

 

Thema/Hoofdgedachte

Ze wil je fantasie op de vrije loopt laten gaan. Dat je alles zelf voorstelt, hoe alles eruit ziet. Maar ook een idee over wat er misschien later kan gebeuren.

 

Eigen mening

Ik vond het een mooi boek. Op zich vond ik het niet echt moeilijk of zo. Het trok me mee en het voelde wel alsof ik daar echt was en ik kon mezelf er in verplaatsen. Het was een heel mooi boek, het is ontroerend en grappig. Maar er zitten ook stukken in die je mond open zetten. Want zelf zou ik dat nooit durven en dat gebeurt het wel. Dat maakt het boek echt.

Het was wel jammer dat er geen plaatjes in staan, maar dat laat je fantasie ook weer niet helemaal de vrije loop. Op zich zou ik er wil willen wonen. Het lijkt me een mooie plek. En iedereen is vriendelijk en er is geen geweld. Ik las het boek snel door omdat het mij zou erg greep dat ik gewoon door wou blijven lezen. Ik vind het mooi dat ze beschrijft hoe een jongen zich voelt als hij verliefd is, want ik vind het wel knap hoe ze dat heeft gedaan. Zo hoor je ook de kant van een jongen. Het leven van de Badeners lijkt heel erg op ons leven nu. Ze kennen wapens, machines enzovoort.

Tijdens de vakantie van Christian weet hij meteen dat het z’n vader is, dat is best wel raar. Als je hem 6 jaar niet hebt gezien. Het boek heeft me ook aan het denken gezet. Over wat ik zou doen als ik hetzelfde mee zou maken als Christian. Zou ik dan hetzelfde doen? Of juist het tegenovergestelde?

Het slot was snel, maar ook mooi. Want alles komt goed. Thura en Christian kunnen samen zijn, mannen hebben ietsje meer macht. En Christian krijgt z’n vader terug.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kinderen van moeder aarde door Thea Beckman"