Kijk niet om door Marijn Backer

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Kijk niet om
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 820 woorden
  • 22 maart 2012
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
17 keer beoordeeld

Boekcover Kijk niet om
Shadow
Kijk niet om door Marijn Backer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. bijzonderheden over de schrijver.
Marijn Backer werd geboren op 6 Juni 1956 in Zeeland. Toen zijn ouders gingen scheiden, besloot Marijn bij z’n vader te gaan wonen. Zijn vader hield van verhuizen. Zo komt het dat hij ook in Leeuwarden, Blaricum, Bilthoven, Breda, Utrecht en in de buurt van Amersfoort heeft gewoond. Hij heeft 5 echte broers en zussen, die hij vroeger graag verhalen vertelde. Marijn Backer heeft veel beroepen gehad, naast schrijven. Zo was hij zeepierenspitter, palingvisser, yogi, verpleegkundige en leraar. Hij is nu nog steeds leraar in Bilthoven.

Boeken van Marijn Backer:
1992 - Lieve engerd de groetjes
1995 - Thuis niet thuis
1996 - Ik hou waar ik van hou
1998 - Dossier Wauter Both
2003 - Schrijf me
2006 – Kijk niet om

2. Inhoud van het boek.
a.Het boek speelt zich af in utrecht. Er word meerdere keerde geschreven dat het in utrecht is. Ook staan er straat namen uit utrecht
b. Ergens tussen 2000 en 2010. Er staan dingen zoals E-mail en mobieltjes die sms-en.
c. Lukas is de hoofdpersoon. Hij speelt gitaar, en denkt vaal aan sanne. Na zijn hersenbloeding veranderd zijn karakter een beetje.
Maria is de moeder van lukas. Ze is psycholoog.
Serena is de zus van lukas. Ze rook maar dat verteelt ze niet aan haar moeder.
Rozan is de vriendin van lukas.
d. Lukas de Winter is een jongen van 15 jaar. Hij zit in de 3e klas van het vwo. Zijn vriendin Sanne is overleden aan moedervlek-kanker. Ze heeft een erfenis voor Lucas achtergelaten, maar hij durft het pakje pas na een half jaar open te maken, nadat hij zijn vriendin rozan het graf heeft laten zien. In de brieven staan opdrachten die Lukas moet uitvoeren, een paar zelfgeschreven verhalen en haar spaargeld (700 euro).
Opdracht 1 is zijn naam veranderen in Lukas Sanne de Winter. Opdracht 2 is Simon, de knuffel koe van Sanne, uit haar kamer halen. Opdracht 3 is de nep trouwfoto van hem en Sanne laten vergroten. Opdracht 4 is Sanne weer levend maken. Het lijkt Lukas onmogelijk om die opdrachten uit te voeren. Toch probeert hij het. Zijn naam veranderen lukt. Maar als hij bij Sanne thuis is, om haar knuffel mee te nemen, kan hij het niet. Haar kamer was nog precies hetzelfde als voor haar dood, Sanne wou dit niet. De ouders van Sanne zijn zo aardig als hij daar komt dat het hem niet lukt om Simon mee te nemen.
Lukas had geen idee hoe hij Sanne levend kon maken. Elke dag dacht hij eraan. Ondertussen was er ook een meisje, Rozan, die hem leuk vond. Lukas dacht dat het verraad aan Sanne zou zijn als hij met Rozan ging, dus zei hij elke keer nee. Op een gegeven moment krijgen ze toch iets samen. Dat duurt alleen niet lang, omdat Rozan alles over Sanne doorverteld aan haar ouders, terwijl Lukas niet eens over Sanne mocht praten.
Als Lucas in zijn gedachte over Sanne vertelt is hij vaak snel emotioneel en gevoelig. Waarneer hij een hersenbloeding krijgt slaat zijn karakter flink om . Hij wordt erg koppig en houd geen rekening meer met zijn omgeving. Hij breekt de voet van zijn zusje en krijgt daardoor ruzie met zijn moeder en hij loopt weg van huis. Hij laat zijn moeder en zusje achter en gaat bij de ouders en het zusje van Sanne lags waar hij een nacht logeert.
Als Lukas op vakantie is naar Terscheling, denkt hij veel over Sanne na. Op vakantie ontmoet hij Mira en Mark. Hij verteld zijn verhaal ook aan hun. Als hij weer thuis is, blijft hij contact houden met Mark.
E. Lukas besluit om samen met Mark zijn vader op te zoeken die in het buitenland woont. Dat doen ze met Sanne’s erfenis, €700 , die bij de laatste opdracht zat.
Samen met Mark komt Lukas erachter dat hij de laatste opdracht toch kan volbrengen. Hij kan Sanne levend maken door over haar te praten

3.compositie
a. Ja, er is een climax
b. Het verhaal heeft een open einde.
c. De hoofdstukken vormen geen geheel, sommige hoofdstukken lopen in elkaar over.
d. Deels in de ik-vorm en deels in het vertellers perspectief.
e. Het is chronologisch opgebouwd. Er komen geen flashback's voor.
f. Ja er komen brieven voor.
g. Ja er komen dromen voor.

4.Literair genre.
Kijk niet om is een roman.

5.Titelverklaring.
Kijk niet om slaat op een verhaal van lukas z'n de geschiedenis leraar. Over Orpheus, die zijn geliefde terug haalde uit de onderwereld. Als hij haar terug wou hebben, moest hij niet omkijken terwijl ze terug keerde naar boven. Hij keek toch om.

6.Eigenmening.
Ik vond Kijk niet om een leuk boek. Sommige momenten waren een beetje vreemd, zoals het einde. Het laatste wat je leest is dat Lucas met Mark in de nachtrein zit, en naar het buitenland gaat. De manier waarop de gedachten van lukas worden beschreven is erg leuk om te lezen. Ik zou het boek zo nog eens lezen.

7.Aantal pagina's
Kijk niet om heeft 288 pagina's.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kijk niet om door Marijn Backer"