Titel: kid kind
Schrijver: Caja Cazemier
Gemaakt door: Kaylie
Klas: T4C

Inhoud
Voorkant: blz.1
Inhoudsopgave: blz. 2
Zakelijke gegevens: blz. 3
Persoonlijke reactie: blz. 4
Samenvatting: blz. 5
Leeservaringsverslag: blz. 6
Verwerkingsopdracht: blz. 7

Zakelijke gegevens
Titel: kid kind
Schrijver: Caja Cazemier
Jaar van uitgave: 2001
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Aantal bladzijden: 144

Persoonlijke reactie
Ingewikkeld: Het verhaal is ingewikkeld omdat de ouders van Emma eerst kiezen voor geheimhouding dat ze een ‘K.I.D.- kind’ is en opeens is het eruit gekomen dat ze een ‘K.I.D.- kind’ is. Dat is best een ingewikkeld stuk omdat ik die keuze niet goed kan plaatsen. ( dat ze kozen voor geheimhouding)
Leerzaam: Het is een leerzaam boek omdat het toch over een actueel onderwerp gaat. Zoals of de gegevens van de biologische ouders bewaard moeten blijven of niet. En er zijn nu nog gezinnen die kinderen hebben via een spermadonor.


Nieuwsgierig makend: Het boek maakt me nieuwsgierig hoe dat allemaal in elkaar zit met die sperma donoren en alles daaromheen.
Werkelijk: Het boek verteld de werkelijke feiten over een ‘K.I.D.- kind’. Het is in mijn omgeving bijvoorbeeld ook al.
Samenvatting
Het verhaal gaat over een ‘K.I.D.-kind’ zijn. Het meisje voelde zich altijd een beetje anders in haar familie. Toen ze een keer op een dag aan haar moeder vroeg of ze geadopteerd was zei haar moeder dat ze een ‘K.I.D.-kind’ was. De jaren hiervoor hadden de ouders gekozen voor geheimhouding en daarom was het een grote schok voor Emma. Daarna is ze haar vader, de man die altijd voor haar had gezorgd gaan negeren. Ze was boos op hem en eigenlijk was hij niks van haar dus kon ze hem alles maken. Ook had ze het uitgemaakt met haar vriendje die haar maar bleef achtervolgen. De zoon van haar zogenaamde vader daar kwam ze graag. Bij hem en bij z’n vrouw. Ze was nu voor de derde keer zwanger na 2 miskramen en dus gaven ze een feest. Emma speelt in een saxofoonorkest en had de band gevraagd of ze wilde komen spelen op dat feest als cadeau van haar. Als laatste kwam Stijn aanzetten en ze hadden een leuke avond. Iedere keer als ze Stijn zag had ze kriebels in haar buik; ze was verliefd. Hoe meer de tijd vorderde hoe beter de band met Stijn werd. Ze kregen een relatie. Bij hem kon ze veel steun krijgen net zoals bij haar vriendin Karlijn voor de problemen met haar ‘vader’. Als Emma jarig is krijgt ze van haar ‘vader’ een heel speciaal cadeau. Ze krijgt het nummer van de dokter waar haar moeder is behandeld toen ze haar wilde krijgen. Uiteindelijk zijn er geen gegevens van haar echte vader.
Leeservaringsverslag
Onderwerp:
Het onderwerp van het boek is: ‘K.I.D.-kind’.
Gebeurtenissen:
Emma maakt het uit met haar vriendje, omdat ze er al heel lang mee loopt te twisten. Ze krijgt een nieuw vriendje van haar saxofoonvereniging. En ze komt erachter dat ze een ‘K.I.D.-kind’ is.
Personages:
Emma; de hoofdpersoon een meisje van 15/16 jaar oud. Die met veel problemen te handelen heeft.
Moeder: haar moeder verteld haar dat ze een ‘K.I.D.-kind’ is. Ook komt haar moeder in de overgang waardoor ze vaak stemmingswisselingen heeft en last van de
hormonen.


Vader/ Sander: haar ‘vader’ die eigenlijk haar vader niet is. Ze is heel erg boos op hem maar hij heeft al die jaren wel voor haar gezorgd en van haar gehouden.
Remi: dit is de zoon van Sander. Wat eerst haar halfbroer was maar uiteindelijk helemaal niks.
Amber; de vrouw van Remi. Emma is graag bij Amber omdat zij haar behandeld alsof ze gelijk zijn.
Hanneke; de Zus van Remi. Het was de halfzus van haar maar uiteindelijk is ze niks van haar.
Ben: op het begin van het boek is het haar vriendje, waar ze het mee uitmaakt. En die haar een lange tijd blijft achtervolgen.
Karlijn: de beste vriendin van Emma. Ze geeft haar altijd advies en ze staan altijd Voor elkaar klaar.
Stijn: de nieuwe vriend van Emma. Ze kende hem al via de Saxofoonlessen.
Bouw:
Het verhaal verloopt chronologisch alleen wel langzaam, alles word heel duidelijk beschreven. Er zijn maar weinig flashbacks gebruikt, en ze worden goed in het verhaal verwerkt.
Taalgebruik:
Men gebruikt normale zinnen. En normaal beschaafd Nederlands taalgebruik.
Verwerkingsopdracht
Ik heb ervoor gekozen om punt 9 uit de verwerkingsopdrachten ijst te doen. De opdracht luidt; ‘Bedenk vier andere titels voor het verhaal. Bespreek uitvoerig waarom die titels er ook goed bij zouden passen.’

• M’n vader

Ik heb m’n vader gekozen omdat haar vader, die altijd voor haar heeft gezorgd haar biologische vader niet is.

• Geadopteerd?

Ik heb geadopteerd? gekozen omdat ze eerst dacht dat ze geadopteerd zou zijn, en dat de vraag was die ze aan haar moeder stelde toen ze als antwoord kreeg dat ze een ‘K.I.D.-kind’ was.

• Mijn saxofoon

Ik heb mijn saxofoon gekozen omdat ze graag op haar saxofoon speelt en ze door de saxofoonlessen haar vriendje heeft leren kennen.

• Donor

Ik heb donor gekozen omdat ze een spermadonor kind is, een ‘K.I.D.-kind’.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.