ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

A. BIBLIOGRAFIE

Kid KIND

Caja Cazemier, 05-09-1958

Houten, 2001, Van Holkema & Warendorf.B. SAMENVATTING VAN DE INHOUD

Emma maakt het na een aantal maanden uit met Ben, een jongen uit haar klas. Waarom weet ze niet precies. Ze maakt een moeilijke periode door: haar moeder is in de overgang, waardoor deze vaak met zichzelf bezig is. Emma probeert de gevoelens voor Ben te verwerken en ze wordt verliefd op Stijn, een jongen die ze kent van saxofoonles, waarvan ze denkt dat het niets wordt. Maar dat wordt het wel: na een tijdje krijgen ze verkering.

Met haar ouders kan ze er niet over praten. Ze vindt dat ze niet goed naar haar luisteren, haar niet goed kunnen begrijpen. Het valt Emma na een tijdje op dat ze bijna niets gemeen heeft met haar ouders. Zou ze wel echt bij hen horen?Op een avond vraagt ze het moedig aan haar moeder. Haar moeder schrikt, ze had deze vraag niet verwacht. Dan legt ze uit dat Sander, de man van Emma’s moeder, niet Emma’s echte vader is. Omdat Emma’s moeder niet zwanger kon raken van Sander hebben ze zestien jaar geleden een donor gebruikt.

Emma wordt kwaad en loopt weg. Ze wil niets meer met haar moeder te maken hebben en al helemaal niet met Sander. Ze had het kunnen weten! Ze gaat op zoek naar haar biologische vader, maar tevergeefs. Uiteindelijk komt het goed: Emma realiseert zich dat een echte vader ook iemand kan zijn waar je al je hele leven van hebt gehouden, zonder dat hij je biologische ouder hoeft te zijn!C. VERHAALANALYSE

1. De titel

Het boek heet Kid kind, eigenlijk KID kind. Emma is een kind dat opgewekt is bij middel van kunstmatige inseminatie. De afkorting K.I.D. betekent: Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad.2. Soort boek

Het genre is drama, het boek gaat over Emma die dramatische dingen meemaakt, wanneer ze te weten komt dat ze een KID kind is.3. Personages

Hoofdpersoon:

Emma is een meisje van 16 jaar oud, is blijven zitten en zit nu voor de 2e keer in 3 HAVO. Ze houdt niet van sporten, behalve van schaatsen en is een koppig meisje. In het boek loopt ze ook erg vaak weg van haar ouders. Emma is een mollig meisje, ze zit er niet zo erg mee. Maar er is wel een gesprek in het boek, waar Karlijn en Emma het over Stijn hebben. Emma vraagt zich dan af of Stijn haar nou eigenlijk wel leuk vindt, omdat ze een beetje mollig is.

Emma speelt al erg lang saxofoon, ze vindt dit heerlijk, omdat ze haar gevoelens kan uiten in haar muziek. Emma is achterdochtig, ze kwam er bijvoorbeeld helemaal zelf achter dat Sander (haar vader) niet haar echte vader is. Ook is ze niet heel erg verstandig. Elke keer als ze ruzie heeft met haar ouders, loopt ze weg. Ze gaat dan naar Amber, haar Schoonzus en Remi, haar “halfbroer”. Ook gaat ze een dag met de trein naar het ziekenhuis waar ze geboren is, ook al gaat ze er niet naar binnen.

Bijfiguren:

Stijn is een jongen van rond de 17, hij zit in 5 HAVO en zit dus in de examenklas. Het is een knappe jongen, met blonde krullen. Net zoals Emma speelt hij saxofoon. Ook heeft hij piano gespeeld, wat hij nog steeds samen met zijn moeder doet. Hij heeft 2 kleine broertjes. Zijn moeder is pianolerares en af en toe geeft ze concerten, waarbij het hele gezin mee moet. Stijn zit bij Emma op saxofoonles en ze hebben ook een klein saxofoonbandje met andere kinderen. Stijn en Emma worden verliefd op elkaar.

Karlijn is een meisje met een grote mond. Door haar komt Stijn er gelukkig achter dat Emma verliefd op Stijn is. Ze is de beste vriendin van Emma, en steunt haar goed in de moeilijke tijd waar ze erachter komt dat Sander niet haar biologische vader is. Ze gaat vaak met Emma schaatsen en houdt van sporten.

Marie is de moeder van Emma. Ze is in de overgang en voelt zich daarom vaak niet lekker en verdrietig. ze is ook degene die Emma vertelt over de kunstmatige inseminatie.

Sander is de “vader” van Emma. Hij probeert Emma te troosten wanneer ze erachter komt dat Sander niet haar biologische vader is. Als reactie daarop loopt Emma vaak weg.

Remi is de “halfbroer” van Emma, hij is de zoon van Sander, uit een vorig huwelijk. Hij is 31 en woont vlakbij Emma. Hij woont samen met Amber.

Amber is de schoonzus van Emma, ze woont samen met Remi en is zwanger. Emma is vaak jaloers op het kindje van Amber. Hij/zij kan immers wel zeker weten dat Amber en Remi haar echte ouders zijn.4. Tijd

Het verhaal speelt zich af in het heden. Tussen het begin en het einde zit zo’n 5 maanden. Dit kun je alleen zien aan de zwangerschap van Amber. aan het begin vertelt ze dat ze 4 maanden zwanger is. En het boek eindigt bij de geboorte van haar kindje, Yme. Het verhaal is niet chronologisch, het hele verhaal is eigenlijk 1 grote flashback. Dit zie je aan de tijd waarin Emma spreekt en dit is allemaal verleden tijd. Dus het lijkt alsof Emma haar levensverhaal aan je vertelt. Er zitten ook sprongen in de tijd in. Af en toe heb je sprongen van een week. Dat is dan wel lastig.5. Vertelsituatie

Het hele verhaal wordt verteld vanuit Emma’s standpunt. Het is de ik-vertelsituatie.6. Ruimte

Het verhaal speelt zich af in en rond het huis van Emma. Ook gaat ze een keer naar Utrecht, waar ze naar het ziekenhuis gaat waar ze geboren is. Ook gaat ze een keer naar Hanneke, haar halfzus. De belangrijkste ruimte is eigenlijk haar slaapkamer, hier krijgt ze te horen van de kunstmatige inseminatie en de meeste tijd brengt ze hier door. Ook een belangrijke locatie vond ik de plaatsen waar ze saxofoon speelt, eigenlijk is dit heel belangrijk voor het verhaal, want wanneer ze speelt kan ze haar frustraties kwijt. Ook leert ze Stijn kennen via het saxofoon spelen.7. Opbouw

Je springt wel midden in het verhaal, maar toch ook wel met een inleiding. Het is een combinatie van die twee. Ik vind het wel een goed begin, al had ik niet meteen de behoefte om door te gaan lezen. Dat was wel jammer van dit boek.

Emma worstelt met het idee dat Sander niet haar echte vader is. Na veel praten met Stijn en haar beste vriendin Karlijn, accepteert ze dit en bedenkt ze zich dat je vader ook iemand kan zijn die zijn hele leven voor je gezorgd heeft en van je houdt.

De belangrijkste gebeurtenis in het verhaal is het tijdstip dat Emma te horen krijgt dat ze een KID kind is. Dit is toch wel een hele schok voor Emma en het hele boek bouwt verder op dit probleem.

Het hoogtepunt is wanneer Emma naar het ziekenhuis belt waar haar moeder de behandelingen voor kunstmatige inseminatie heeft ondergaan. Ze heeft van Sander het nummer gekregen om te kijken of er nog gegevens zijn van haar biologische vader. Het is wel een domper voor Emma als ze te horen krijgt dat de gegevens weggegooid zijn na 10 jaar.

Het boek eindigt als Emma op kraamvisite is bij Amber. De laatste zin is:

Ik grinnikte. Iedereen keek mij aan. Ik wees door de deuropening naar Yme.

‘Ze lijkt op mij, hè,’ zei ik.

Ik vind dit een erg mooi einde, omdat Emma heel vaak piekert over het feit dat ze eigenlijk niet zoveel op haar ouders lijkt en dus waarschijnlijk heel veel gemeen heeft met haar biologische vader. Daarom vind ik het zo mooi dat ze uiteindelijk zegt over Yme, het kind van haar “nep” schoonzus, dat ze op haar lijkt.8. Thema en motieven

Het thema is Problemen oplossen.

· Emma moet het uitmaken met Ben.

· Emma krijgt te horen van de kunstmatige inseminatie.

· Emma moet accepteren dat Sander niet haar biologische vader is.9. Bedoeling

Dit verhaal is denk ik geschreven om kinderen te laten zien hoe Emma zich ontwikkelt met dit probleem. Dit heeft Caja Cazemier trouwens erg goed gedaan, want tijdens dat ik het boek las, heb ik geleerd dat het allemaal niet zo makkelijk is. Er zijn namelijk ook kinderen die hetzelfde meegemaakt hebben en die niet als de normaalste zaak van de wereld twee gelukkige ouders hebben.D. TEKSTBELEVING

Ik vond dit boek wel mooi, maar niet heel erg leuk. Het verhaal was wel goed, maar de manier waarop het werd geschreven viel me tegen. Het werd soms veel te langzaam vertelt, en andere keren ging je met een sneltreinvaart door de gebeurtenis heen. De personages vond ik niet erg bijzonder, behalve Emma. Je krijgt namelijk een heel helder beeld van haar gevoelens. Het onderwerp vond ik wel erg leuk, dit was weer eens iets anders. Ik had nog nooit een boek gelezen over kunstmatige inseminatie. Ik vond de bouw van het verhaal niet erg goed, sommige sprongen in de tijd waren lastig, omdat er dan opeens een heel stuk werd overgeslagen zonder dat je het eigenlijk wist. Ikzelf had dan pas na 1 bladzijde door dat we al weer een week verder waren.E. INFORMATIE OVER DE AUTEURCaja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren, maar ze groeide op in Groningen. Na de middelbare school stak ze eerst een jaartje de handen uit de mouwen, samen met een aantal andere jongeren die zich nuttig wilden maken in de maatschappij.

Caja ging dat jaar in de gezinsverzorging werken. Daarna studeerde ze in Groningen Nederlandse taal- en letterkunde. Ze werd lerares, maar tegenwoordig besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken.

Ze woont met haar drie zoons en konijn Pluis in Leeuwarden. Haar vriend woont twee straten verderop.

Als kind al hield Caja Cazemier van verhalen: van veel en dikke boeken lezen, maar ook van verhalen verzinnen. Ze vertelde zichzelf verhalen, speelde ze na samen met haar broertje of schreef ze op.

Haar eerste "boek" heeft Caja geschreven toen ze tien was. Na haar vijftiende schreef ze alleen nog maar dagboeken.

Caja heeft vroeger wel eens gezegd dat ze later schrijfster wilde worden. Maar naast lezen en schrijven was ze vaak aan het schooltje spelen. Dus juf worden was ook een mogelijkheid. Dat is ze ook geworden, maar dan op de middelbare school omdat Caja geïnteresseerd is in jongeren. Haar keus voor de studie Nederlandse taal- en letterkunde heeft natuurlijk weer alles te maken met haar liefde voor boeken en taal.

Voor haar studie schreef Caja een afstudeerscriptie met als titel: "Gemengde gevoelens. Jeugdliteratuur voor meisjes in de puberteit." Ze had onderzocht wat meiden bezig hield op die leeftijd en keek of de boeken die zij lazen hun wat te bieden hadden. Tijdens het werken aan die scriptie dacht ze al: "Dat zou ik ook wel willen, een boek schrijven. En dat moet dan gaan over een meisje en alles wat er verandert als zij ongeveer dertien, veertien jaar oud is ". Maar ze ging er pas mee aan de slag toen ze al een paar jaar voor de klas stond.

Nog steeds zoekt Caja onderwerpen uit waarmee jongeren te maken kunnen krijgen als zij tussen elf en zestien jaar oud zijn: school, ouders, vriendjes, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzeker zijn, angst, je anders voelen. De meeste hoofdpersonen zitten niet lekker in hun vel en zijn op zoek naar wie ze zijn. Ze hebben dan ook allemaal last van "groeipijn".

Andere boeken van Caja Cazemier voor 12+- Portret van Sanne (1992)

- Iris (1994)

- Minkes tegenbeeld (1996)

- Te snel (1997)

- Weerlicht (1998)

- Bijna veertien (2000)

- De eerste keer (2002)

- Verliefd zijn is een ramp! (2003)

- Geen bericht, goed bericht (2005)

- Vamp (2006)

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.