Kid kind door Caja Cazemier

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1149 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 23 keer beoordeeld
  • Cijfer 8
  • 23 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Kid kind
Shadow
Kid kind door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting.
Emma maakte het na een paar maanden uit met Ben. Meteen daarna twijfelde ze eraan of ze dat wel had moeten doen. Ze zocht troost bij Amber maar eerst werd het goede nieuws verteld dat Amber zwanger was. Emma was blij, maar ze zat er nog steeds mee dat ze het uitgemaakt had met Ben. Emma vertelde het verhaal dat ze het heeft uitgemaakt met Ben aan Amber. Amber troostte haar. Door de verwachting en omdat Amber en Remi net klaar waren met het opknappen van hun huis wilde ze een feest geven. Als cadeau speelde Emma met haar saxofoongroep een lied. De rest van de avond praatte ze met Stijn uit de saxofoongroep die ze toen stiekem leuk vond te vinden. Emma kon niet wachten tot de volgende saxofoonles, want dan zag ze Stijn. Na afloop vroeg Stijn of ze mee ging iets drinken. Ze praatten en praatten. Emma kwam veel te laat thuis waardoor haar moeder boos werd. Meteen na de ruzie zei Emma’s moeder dat het haar speet. Ze legde uit dat ze in de overgang zat en dat af en toe niet zichzelf was. Emma ging de volgende dag naar de ijsbaan samen met haar vriendin Karlijn. Emma vertelde toen dat ze ruzie had gehad met haar moeder. Karlijn zei dat ze tijdens zo’n ruzie altijd dacht dat ze geadopteerd was. Toen Emma er over dacht van dat adopteren begon ze te denken dat ze zelf was geadopteerd. Maar toen de Stijn tegen kwam op de ijsbaan was ze alles weer vergeten. Emma stelde Karlijn voor aan Stijn en Karlijn ging weer verder schaatsen. En Stijn en Emma gingen zitten op een bankje na een gesprek gingen ze plotseling zoen. De volgende dag toen ze haar huiswerk maakte bladerde ze in haar biologie boek en las over erfelijkheid, toen realiseerde ze zich dat ze maar weinig gemeen had met haar ouders. Ze verzamelde al haar moed en vroeg aan haar moeder of ze geadopteerd was. Haar moeder kon niet langer meer verzwijgen en vertelde haar het hele verhaal. Haar vader Sander had al twee kinderen uit een eerder huwelijk Remi en Hanneke. Maar samen wilden Emma’s moeder en Sander ook een kind. Maar de moeder van Emma kon niet zwanger raken van Sander, want Sander was gesteriliseerd en Emma’s moeder was al 35 en dan is de kans klein om kinderen te krijgen. Toen besloten ze dat de KID behandeling het beste was. Door een KID behandeling worden er zaadcellen van een sperma donor in gebracht in de eicel van de vrouw. Na dit verhaal begon Emma Sander te ontwijken.
Na de saxofoonles vertelde ze alles aan Stijn en barstte in huilen uit. Na een paar dagen belde Stijn haar op en kwam haar halen omdat het zo niet meer kon. Dus later zaten ze op de bank en praatte ze met elkaar er over.

In de voorjaarsvakantie vroeg een vriendin, Lotte of ze meeging naar een concert van BlØf. Van Sander mocht dat niet, omdat ze te jong was om naar Amsterdam te gaan. Ze was zo boos dat ze de trein pakte. Eerst ging ze naar haar geboorte stad en later naar de stad waar haar halfzus Hanneke woonde. Ze belde aan maar er deed niemand open. Ze bleef er tot midden nacht en belde toen toch haar ouders. Haar vader kwam haar ophalen en in de auto praatten ze een hele tijd. Op haar zestiende verjaardag kreeg ze van haar vader een briefje, er stond het telefoonnummer op van het ziekenhuis waar haar moeder was behandeld. Ze kreeg nog een cadeau van haar vader. Kaartjes voor het concert van Candy Dulfer een saxofonist. Daar was ze heel blij mee. De volgende dag vond Emma het veel te spannend en durfde niet te bellen, maar Karlijn hielp haar. Ze belde het ziekenhuis. Daar zochten ze de dossiers van de donor op, maar ze moest de week erop terug bellen voor de resultaten. Stijn en Karlijn hielpen haar door de week heen. Eindelijk was het vrijdag en Emma belde het ziekenhuis op. De vrouw had slecht nieuws, want de dossiers van de donors worden tien jaar na de behandeling weggegooid. Maar ze vertelde ook dat haar ouders veel van haar hielden en dat ze dit uit liefde deden en dat ze begreep hoe moeilijk het voor haar is om te weten dat ze een KID kind is. Maar Emma was diep teleurgesteld en ze was boos, want nu kwam ze er nooit achter wie haar biologische vader was. De tijd ging voorbij. Toen ze thuis kwam lag er een briefje op de tafel met: De baby is geboren! Vanmiddag om tien over twee. Het is een meisje, Yme. Alles is goed. Kom je ook? Emma ging meteen naar het huis van haar Remi en Amber toe. Daar aan gekomen realiseert ze dat ze eigenlijk heel gelukkig is met hoe het nu is, dus ze hoeft niet meer te weten wie haar biologische vader is.
Hoofdpersoon
De hoofdpersoon is Emma. Ze is 15 jaar oud. Ze is een KID kind de betekenis van KID is Kunstmatig Inseminatie Donor. Haar hobby´s zijn saxofoon spelen en schaatsen.
Bijpersonen
- Ben; de jongen waar ze in het begin van het verhaal het mee uit maakt.
- Amber; de vriendin van Remi, Emma’s “halfbroer”.
- Remi; de “halfbroer” van Emma.
- Hanneke; de “halfzus” van Emma.
- Stijn; Emma’s nieuwe vriendje.
- Emma’s moeder; zij zit in de overgang.
- Sander; Emma’s (niet biologische) vader
- Karlijn; de beste vriendin van Emma.
- Lotte; een vriendin van Emma
- Yme; het pasgeboren kindje van Amber en Remi.
Waar en wanneer
Het speelt zich af in Nederland. In deze tijd.

Thema
Het thema is adoptie, pubertijd en liefde.
Caja Cazemier
Caja ia geboren op 5 september 1958 in Spijkernissen. Tegenwoordig woont ze samen met haar drie zoons in Leeuwarden. Caja is opgegroeid met boeken en verhalen. Ze hadden veel boeken thuis en Caja’s vader vertelde altijd zelfverzonnen verhalen aan zijn kinderen. Als ze op vakantie gingen las Caja’s moeder onderweg voor. Dat doet Caja nu ook altijd voor haar kinderen. Als kind verzon Caja al verhalen. Die vertelde ze aan zichzelf. En samen met haar broertjes speelde ze die na. Ze schreef verhalen in schriftjes. Caja speelde ook graag schooltje. Ze wilde later graag juf worden. Dat werd ze ook. Twaalf jaar lang stond ze voor de klas.
Deze boeken heeft Caja Cazemier geschreven:
- Portret van Sanne.
- Iris.
- Minkes tegenbeeld.
- Te snel.
- Weerlicht.
- De wereld van Ward.
- Bijna veertien.
- KID kind.
- De eerste keer.
- Gelijk oversteken.
- Naar de brugklas.
Titelverklaring
De titel is: ‘KID kind’. KID is de afkorting van Kunstmatige Inseminatie Donor. Emma is door die behandeling geboren. Dus Sander is niet haar biologische vader. Het verhaal gaat over Emma en zij is een KID kind.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kid kind door Caja Cazemier"