1: Waarom heb je het verhaal gekozen?

ik had een boekenpakket aangevraagd en ik heb ze gewoon een voor een gelezen2a: Wat was het thema van het verhaal?

Een meisje die erachter komt dat haar vader haar echte vader niet is gaat op zoek naar haar biologische vader.2b: Waarom denk je dat?

omdat Emma vraagt of ze geadopteerd is en dan verteld haar moeder dat ze een KID kind is(Kunstmatige Inseminatie Donor) en later krijgt ze van Sander een briefje met een telefoonnummer van een dokter die ze kan bellen om te achterhalen wie haar biologische vader is, en dat nummer belt ze.3: Waar speelt het verhaal zich af?

op saxofoonles, op school, thuis, haar geboorteplaats ergens in Nederland

4: Wanneer speelt het verhaal?

in de tegenwoordige tijd5: Welke personen (dieren) komen in het verhaal voor?Emma, de hoofdpersoon die een vriendje heeft die Stijn heet

Stijn, het vriendje van Emma, hij zit ook op saxofoonles

Ben, het ex-vriendje van Emma

Sander, de ‘vader’van Emma waar Emma dus niet op lijkt6: Wat hebben de personen met elkaar te maken?

Emma-Stijn, ze hebben verkering in het verhaal

Emma-Ben, ben is het ex-vriendje van Emma

Emma-Sander, de ‘vader’van Emma7a: Waar wordt het verhaal spannend/interessant?

op blz 101 t/m 1137b: Wat gebeurd daar?

Emma’s moeder verteld Emma dat ze KIDkind is

8: Wat vond je van het verhaal? Licht kort toe

Ik vond het een spannend verhaal omdat het niet voorspelbaar is, je denkt dat ze haar biologische vader vindt maar dat is niet zo.9: Denk je dat de schrijver een bedoeling had met het verhaal? Zo ja, welke?

je vermakenOVER DE SCHRIJFSTER – CAJA CAZEMIER

Geboren: 5 september 1985 in Spijkenisse

Woont in: Leeuwarden

Samen met: drie zoons

Huisdieren: konijn pluis

Hobby’s: dansen en lezen

Lievelingskleur: allemaal felle kleurtjes bij elkaar

Lievelingseten: kaasgerechten, noga en caramel

Favoriete muziek: tango’s, jazz en balmuziek

Favoriete kinderboek: alles van Tonke DragtOver Caja:

Caj is opgegroeid met boieken en verhalen. Ze hadden veel boeken Thuis en Caja’s vader vertelde altijd zelfverzonnen verhalen aan zijn kindern. Als ze op vakantie gingen las Caj’s moeder onderweg voor. Dat doet Caja nu ook altijd voor haar kinderen. Als kind verzon Caja al verhalen. Die vertelde ze aan zichzelf. En samen met haar broertjes speelde ze die na. Ze schreef verhalen in schriftjes. Caja speelde ook graag schooltje. Ze wilde later graag juf worden. Dat werd ze ook. Twaalf jaar lang stond ze voor de klas.Over het schrijven van boeken

Caja was altijd erg geïnteresseerd in wat er allemaal gebeurt als je tussen de twaalf en zestien jaar bent. Verliefd zijn, seksualiteit, ouders, vrienden en vriendinnen, eenzaamheid, enz. Ze ging boeken schrijven over deze onderwerpen. Vaak spelen die boeken zich af op school, omdat Caja die omgeving goed kent. Soms brachten de gebeurtenissen op school haar op een idee, soms haar eigen kinderen. Ze bezoekt regelmatig scholen om over haar boeken te vertellen en leest regelmatig een jeugdtijdschrift. Dat inspireert haar net zo goed. Het begin van een boek is dus vaak iets wat ze heeft meegemaakt. De rest verzint ze zelf. Want dat vind ze het leukste aan schrijven: dingen verzinnenandere boeken van haar :

Portret van Sanne

Iris

minkes tegenbeeld

Te snel

Weerlicht

De wereld van Ward

Bijna veertien

Kid kind

De eerste keer

Gelijk oversteken

Naar de brugklas

Prijs:

Tip van de Nederlandse Kinderjury voor IrisSamenvatting

In het begin had Emma veel problemen met de liefde: ze had het net uitgemaakt met Ben en ze wist niet of ze nou wel een goede keuze had gemaakt. Op een avond bij saxofoonles zag ze dat Stijn eigenlijk wel een erg leuke jongen was! Het klikte al gauw tussen die twee en al snel waren ze samen een paar. Emma was helemaal gelukkig met Stijn en vergat Ben daardoor, opeens leek ze helemaal geen problemen meer te hebben, totdat ze er achter kwam dat Sander helemaal haar echte vader niet was! Emma had altijd al het gevoel gehad dat er iets niet klopte. Toen ze op een avond in haar biologieboek wat las over erfelijkheid vroeg ze zomaar aan haar moeder of ze geadopteerd was. Toen kwam opeens het hele verhaal naar voren. Haar moeder kon het niet langer verzwijgen. Haar moeder, vertelde dat Emma een KIDkind was. Emma’s vader was al eerder getrouwd geweest en had uit dat huwelijk twee kinderen: Remi en Hanneke. Toen Sander met Emma’s moeder trouwde, wilden zij eigenlijk nog wel een kind, maar bij henzelf lukte dit niet en daarom besloten ze om het anders aan te pakken. Het werd een KID behandeling. Toen vielen voor Emma ook alle puzzelstukjes op z’n plaats. Geen wonder dat ze dan geen talenknobbel had, die haar moeder en Sander wel hebben. Emma wilde er zo snel mogelijk achter komen wie dan wel haar echte vader was, maar hoe kwam je daar achter? Emma was boos en verdrietig tegelijk. Waarom hadden haar ouders het nou niet eerder verteld? Weken gingen voorbij en Emma probeerde Sander zo veel mogelijk te ontwijken. Toen in de vakantie een vriendin van Emma opbelde om mee te gaan naar een concert van Blof en Sander haar dat verbood, werd Emma zo boos dat ze de trein pakte naar de stad waar ze de eerste twee jaar van haar leven had gewoond. Ze besloot om toen maar naar haar halfzus Hanneke te gaan. Er brandde geen licht bij Hanneke thuis en Emma durfde ook niet aan te bellen, omdat het al midden in de nacht was. Ze moest toch maar haar ouders bellen om te vragen haar op te komen halen, want ze kon natuurlijk niet de hele nacht daar blijven. Sander kwam haar met de auto ophalen en ze hadden een hele tijd met elkaar gepraat. Op haar 16e verjaardag kreeg Emma een cadeautje van Sander. Het was een papiertje met daarop het telefoonnummer van het ziekenhuis waar Emma’s moeder was behandeld en ook de naam van de dokter. Een paar dagen later belde Emma op. Ze was erg nerveus. De assistente van de dokter beloofde te zullen kijken en Emma moest over een weekje maar weer eens opbellen. Een week later belde Emma weer naar het ziekenhuis, ze was nu nog nerveuzer dan de vorige keer. De assistente vertelde dat ze haar niet meer konden helpen, want na tien jaar worden alle archieven opgeruimd. Emma zal er dus nooit achter komen wie dan wel haar biologische vader is, maar gelukkig heeft ze haar saxofoon nog, en Stijn!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

..

..

dit boekverslag heeft niet zo veel inhoud en het is niet in goed Nederlands geschreven
ik vind dat het een groep 7 boekverslag is.

9 jaar geleden