ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

Algemeen:

Ik heb een boek van de schrijfster Caja Cazemier gelezen. Ik had al eens eerder een boek van Caja gelezen maar niet voor school. Die boeken waren Bijna 14, Iris en Portret van Sanne. Dit boek heet kidkind.

Het boek heet kidkind omdat Een KID Kind is een kind dat verwekt is door kunstmatige inseminatie (KID: Kunstmatige Inseminatie Donor). Als de vrouw niet zwanger kan worden van haar man, kan er iets mis zijn met zijn zaad. Als dat het geval is, kunnen ze er voor kiezen een donor te gebruiken. Dan gebruikt de vrouw het zaad van de donor om zwanger te raken.

Emma is een KID kind. Haar moeder heeft het zaad van een donor gebruikt omdat Sanders zaad niet goed was.Het onderwerp is identiteit en kunstmatige inseminatie.Hoofdpersonen:

Emma: Emma is een meisje van 15, bijna 16 jaar oud. Emma is onzeker, omdat ze niet zeker weet of ze de goede keuze heeft gemaakt door het uit te maken met Ben. Ze is ook erg muzikaal, want ze speelt saxofoon en iedereen zegt dat ze talent heeft. Ook is ze ietwat egoïstisch, want ze liep zomaar van huis weg zonder er aan te denken dat haar ouders heel ongerust waren. Emma is ook moedig, want bijvoorbeeld door zelf naar het ziekenhuis te bellen over haar biologische vader. Ze is ook een beetje ongemotiveerd, want ze is blijven zitten en zit nu in 3 havo, terwijl ze zelf liever naar 4 mavo was gegaan.

Stijn: Stijn is een jongen van 17 jaar oud. Hij houdt erg veel van Emma. Net als Emma is Stijn ook erg muzikaal, want hij speelt niet alleen saxofoon, maar ook piano. Stijn is ook een hele aardige jongen, want een paar keer naar saxofoonles bracht hij Emma naar huis. Ook is hij erg lief, want hij heeft toen Emma eens bij hem thuis was een eigen liedje voor haar gespeeld. Stijn ook zorgzaam, omdat hij Emma naar huis brengt en hij praat ook veel met haar over haar vader(s). Stijn is ook een rustige jongen, want als hij met Emma uit gaat, gaat hij nooit naar de disco of naar een wild café.Bijpersonen:

Ben: Ben is een jongen uit Emma’s klas. In het begin van het verhaal maakt Emma hun verkering uit. Ze weet niet precies waarom: ze houdt niet meer van hem en ze heeft minder gevoelens voor hem, maar ze kan het hem niet uitleggen. Daardoor wordt Ben boos en dat werkt Emma extra op de zenuwen.

Karlijn: Karlijn is Emma’s beste vriendin. Ze houdt van sporten en vooral van schaatsen: ze vraagt Emma steeds of ze mee gaat. Karlijn steunt Emma erg goed, maar ze floept er steeds teveel uit: door Karlijn komt Stijn erachter dat Emma hem ook wel ziet zitten.

Marie: Marie is Emma’s moeder. Ze is in de overgang. Emma en haar moeder hebben vaak ruzie en Emma vindt dat Marie alleen maar met zichzelf bezig is. Emma mag bijna niets van haar moeder.Sander: Sander is Emma’s ‘nep’vader. Emma wordt ontzettend kwaad op hem als ze erachter komt dat hij haar echte vader niet is. Ze zoekt steun bij Karlijn en Stijn, die haar argumenten geven waarom Sander wel haar vader kan zijn in plaats van haar biologische vader, maar niks helpt. Emma is overstuur.

Remi: Remi is Emma’s halfbroer. Hij is de zoon van Sander, uit Sanders vorige huwelijk. Remi is in de twintig en woont vlakbij. Hij is aardig en geeft steun, maar heeft niet altijd tijd voor anderen.

Amber: Amber is Remi’s vriendin. Ze is zwanger van hem. Amber is aardig, vrolijk en lief en is heel erg met haar baby bezig. Ze woont met Remi samen. Ze vangt Emma goed op en is als een grote zus voor haar.

Hanneke: Hanneke is Remi’s zus. Ze woont ver weg. Op een avond staat Emma bij Hanneke voor de deur, in de hoop dat Hanneke haar kan helpen, maar Hanneke is niet thuis. Emma heeft weinig contact met haar.

Yme: Yme is de dochter van Amber en Remi. Op het eind van het verhaal wordt ze geboren. Emma vindt haar lelijk en verkreukeld, terwijl Amber het een pracht van een baby vindt.De plaatsen waar het verhaal afspeelt:

Op school, want ze is nog maar 15 en moet daarom nog naar school.

Op de muziekschool, want daar moet Emma heen voor haar saxofoongroep.

Bij Emma thuis, ze woont nog thuis.

Bij Remi en Amber thuis, Amber krijgt een dochtertje(op het einde van het boek) Yme, ze gaat ook naar hun toe voor de ruzie die ze krijgt met Sander.

In Utrecht, Daar is ze geboren en wil ze erachter komen wie haar echt vader is. Maar die gegevens zijn al lang verdwenen.

Bij Hanneke voor de deur, want ze was niet thuis en toen is ze maar terug naar het station gegaan waar Sander al op har stond te wachten.

Bij Stijn thuis, haar vriendje’s huis. Daar ontmoet ze de ouders en broertjes en zusjes van Stijn.De tijd:

Het speelt af in deze tijd. Het is chronologisch verteld.Samenvatting:

Het verhaal begint met een meisje, Emma, dat problemen heeft met de liefde.

Ze maakt het uit met Ben, die dat niet accepteren kan. Hij er is echt helemaal kapot van. Emma twijfelt ook of het wel de goede beslissing was, tot ze verliefd wordt op Stijn, een jongen van haar saxofoongroep. Tot dan toe waren dit de enige echte problemen waar Emma mee te doen had. Maar als Emma erachter komt dat Sander haar vader niet is, lijken die zogenaamde liefdesproblemen helemaal niets meer te betekenen. Emma had altijd het gevoel gehad dat iets niet klopte, maar als ze op een gegeven moment vraagt of ze geadopteerd is komt de waarheid naar boven. Haar moeder kan het niet langer verzwijgen en verteld dat Emma een KID kind is.

Sander was al eerder getrouwd geweest en had bij zijn eerste huwelijk ook nog twee kinderen, Hanneke en Remi, Toen Marie en Sander gingen trouwen, wilden ze ook graag een kind samen, maar aangezien dit niet bij hun lukte, moesten ze iets anders verzinnen. En zo komt het dat Emma’s echte vader sperma gedoneerd heeft en zo dus Emma’s moeder zwanger gemaakt heeft. Als Emma er over nadenkt, valt ook alles op z’n plaats.

Geen wonder dat ze niet sportief is en geen gevoel voor taal heeft, dat had ze natuurlijk van hem, want zowel Sander al haar moeder hebben talenknobbels en waren sportief.

Ze wilde weten wie haar echte vader was, maar hoe kwam ze daar achter? Om ieder moment met haar “nepvader” Sander te ontwijken gaat ze naar haar halfbroer Remi en zijn zwangere vriendin Amber toe. Daar mocht ze blijven slapen voor een nachtje. Zo gaan de dagen en weken voorbij. Als Sander haar op een gegeven moment verbiedt om naar een concert van Bløf te gaan met vrienden, heeft ze het gehad en pakt ze de trein naar Utrecht, de stad waar ze de eerste twee jaar van haar leven heeft gewoond. Op weg naar het ziekenhuis waar ze was geboren. Misschien dat ze daar wisten wie wel haar biologische vader is. Maar ze durfde niet naar binnen te gaan. Wat moest ze nu? Ze besloot naar haar halfzus Hanneke te gaan, maar het was midden in de nacht en als Hanneke niet thuis bleek te zijn, belt Emma dan toch maar haar ouders op. Haar vader komt haar meteen ophalen en ze praten onderweg met elkaar.

Op haar 16e verjaardag, krijgt Emma een cadeautje van Sander. Het is een papiertje met een telefoonnummer erop. Het telefoonnummer van het ziekenhuis waar Emma’s moeder was behandeld.

Emma belt ernaar toe en de assistente belooft te zullen kijken wat ze voor Emma kan doen. De week erop bel ze weer naar het ziekenhuis. Ze wordt doorverbonden met een maatschappelijke werkster die haar vertelt dat ze Emma niet kunnen helpen, want na tien jaar worden de gegevens weggegooid. Emma zal er nooit achter komen wie haar biologische vader is, maar dat maakt niks meer uit, want dankzij de maatschappelijke werkster heeft ze ingezien dat Sander van haar houdt zoals een biologische vader ook zou doen en daar is ze heel blij mee. Tenslotte is haar half broer vader geworden en is ze een soort tante geworden van haar nieuwe nichtje, die op haar lijkt!Mijn mening over het boek:

Ik vond het een heel mooi boek om te lezen. Het onderwerp sprak me wel aan, want het is wel een apart onderwerp. Het was ook niet erg voorspelbaar, wat bij de meeste boeken wel is, want ik had verwacht dat ze erachter zou komen wie dan wel haar biologische vader is, maar dat is niet zo. Ik leefde ook erg mee met Emma. Ik had het boek ook erg snel uit, omdat ik het zo spannend vond of ze haar vader wel of niet zou vinden.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

heejz...goed boekverslag!!!
Wie ben jij?
Groetjes Anna

16 jaar geleden